En autentisk, toskansk reise

Tekst og bilder: Milan Botani

Il Paluffo

IMG_2028
Foto: Milan Botani

Vi kjører gjennom Firenzes maleriske landskap som er kjent som Italias grønne hjerte. Oliventrær og vingårder regjerer landskapet, men de har så vidt begynt å blomstre i midten av mai. Bilveien opp til gårdhuset (agruturismo) er bratt og smal med utsikt over de grønne lundene så langt øyet kan se. Stillheten nytes i de rolige åsene i bydelen Chianti. Her produseres Italias mest kjente vin med samme navn.

Il Paluffo er et gårdshus fra 1500-tallet som ligger på et øde sted, omtrent 30 minutter fra Firenzes hektiske sentrum. Dette er det perfekte stedet for å finne hvilepulsen og oppleve en autentisk, toskansk reise.

De velkjente grønne vinduene, små sitron- og klementintrær som står perfekt mot mursteinsveggene, et miljøvennlig utendørsbasseng som vender mot det bildevakre landskapet. Il Paluffo gjenspeiler Toscana. Og de tilbyr det beste av regionen for at du skal føle på kulturen og bli en del av den.

Liana og datteren Federica Paluffo står klar for å ta imot sine gjester.  De er eierne av det familiedrevne gårdshuset som har eksistert i flere generasjoner. Gledelig forteller de deg om hvordan Liana arvet stedet etter sin far. Her er det kvinnene som står sterkest i familieforretninger.

Liana og Federica bor i samme gårdshus, men separert fra leilighetene som leies ut til turistene. Gårdshuset er nemlig oppdelt i fire, store leiligheter med plass til opptil 7 gjester i hver leilighet.

På ettermiddagen hilser vi på den italienske kokken Wilma som lærer oss kunsten å lage italiensk pasta. Er det noe Toscana er kjent for, er det bruken av ekte råvarer. Som de sier: «råvarene er ingrediensene, for krydderet tar bort den autentiske smaken». Dette er typisk Toscana. Alt skal være autentisk og stemningen går tilbake til gamle tider.

IMG_2037
Kokken Wilma tilbyr kokkekurs for Il Paluffos gjester. Foto: Milan Botani

 Vi sitter i et spiserom som lenge fungerte som vinkjeller før de totalrenoverte hele bygningen. Middelalderens gamle steinvegger skaper en unik atmosfære rundt middagsbordet. Wilma kommer smilende inn for å servere oss hvitt brød med pålegg som kyllinglever, tomater (bruschetta) og pesto. Deretter kommer hovedrettene, servert i store fat én etter én. Himmelsk fersk pasta, spagetti, og tortellini – alt som vi lagde under kokkekurset.  Til slutt serveres det toskanske kjeks, cantuccini/biscotti, som består av blant annet mandler og pinjekjerner. Gjennom hele måltidet får vi fylt på organisk rødvin og grappa rett fra Toscanas vingårder.

IMG_2036
Teortellini. Foto: Milan Botani

Rommene er som tatt ut av en romantisk film, med typisk toskansk interiør blandet med det moderne. Hvitt sengenett, små sjarmerende vinduer med utsikt over landskapet, malerier på veggene, og ikke minst de utrolig store toalettene med hver sin unike design og farge.

Il Paluffo bor du på et øde sted langt borte fra det hektiske liv, og du bor her for å slappe av. Men det som er så bra med agriturismo og ikke minste dette stedet, er at det er tilgang til trådløst Internett og egen iPad som du låner når du sjekker inn. Alt for å gjøre det enklere for deg.

IMG_2031
Utsikten fra gårdshuset er veldig idyllisk der den ligger. Foto: Milan Botani

Vi ser fargerike luftballonger fly forbi og mørket senker seg på noen få minutter. Det er ikke annet lys å se enn husets egne lamper. Den første dagen på Il Paluffo ble en god start på resten av reisen i Toscana.

Idet jeg legger meg, kommer jeg på noe som Liana fortalte oss under middagen. Et av hennes familiemedlemmer hadde observert et kvinnelig spøkelse i hvit kjole som gikk opp trappene her om dagen. Selv har Liana aldri opplevd noe skummelt i de 40 årene hun har bodd på Il Paluffo.  Og det stoppet heller ikke den gode nattesøvnen min i idylliske Toscana.

hotell1
Il Paluffo er et gårdshus fra 1500-tallet, men har fått en moderne fornyelse av alle leilighetene. Foto: Milan Botani

Agriturismo

Toscana har et stort utvalg av familieeide gårdshus, leiligheter, og villaer.  VAgriturisimo kan minne om et feriehus, men med tilgang til hotellfasiliteter som frokost, wi-fi, middag og reisepakker med aktiviteter, samt eierne som ofte bor i samme bygning, eller i nærheten. Med agriturismo opplever du en pittoresk og familievennlig ferie i et flott grønt landskap midt i noe av det vakreste landskapet som Toscana tilbyr.

Her slapper du av og nyter ferien i en hjemlig atmosfære. Du bor i direkte kontakt med ledelsen som alltid er tilgjengelig for å gi kunden all informasjon man skulle trenge. Som en familiebedrift, selger og produserer de typiske lokale produkter som olivenolje, vin, syltetøy og pasta med råvarer fra egen gård. Vinen blir videre eksportert til andre land som Kina og USA, men kan også smakes og kjøpes når du er husets gjester. Vil du oppleve storbyene Firenze og Pisa, så tar det omtrent 30-40 minutters kjøretur fra gårdshusene. Andre tips til Agriturismo i Toscana:

1
Nydelig utsikt fra Castelvecchio. Foto: Milan Botani

Castelvecchio

Her møter du eieren Chiara og familien hennes som bor i samme bygning(separert fra leilighetene). Fantastisk utsikt over grønt landskap og vingård. De produserer egen vin med samme navn, og tilbyr vinsmaking. Utrolig fint sted i en herlig toskansk atmosfære. Omtrent 30 minutter fra Firenze by.

Organic farm Frantoio di Vicopisano

4
Kiwisyltetøy fra husets gård på Organic farm Farantoio. Foto: Milan Botani

Gårdshuset ligger omtrent 30 minutter fra sentrum av Pisa, rett ved tårnet Rocca di Vicopisano. Hyggelig familie som tilbyr olivenolje-og vinsmaking med egen vingård. Her er det også sitron, kiwi-og oliventrær.

San Carlo Agriturismo

56
Miljøvennlig basseng hos San Carlo Agriturismo. Foto: Milan Botani

Omtrent 40 minutter fra Volterra. Her er alt organisk og miljøvennlig, selv utendørsbassenget! Det produseres organisk vin, pasta, linser, olivenolje og mye mer som selges i egen butikk.  

Al Palazzaccio

5
Du lærer hvordan du lager husets hemmelige oppskrift på lemonpesto hos Al Palazzaccio. Foto: Milan Botani

Her bor du tett med husets eiere, så om du er på utkikk etter å oppleve Toscana på sitt beste og lære deg noe italiensk(eieren snakker også engelsk) så er det her du bør bo. Du må like katter for å bo her, for familien har minst 3 som kommer jevnlig ut og inn huset for å hilse på deg. Omtrent 40 minutter fra landsbyen Volterra.  

Borgo Pignano

do
Alle toalettene har flotte farger og malerier på veggene hos Borgo Pignano. Foto: Milan Botani

Et av de vakreste stedene jeg har vært! Her bor du mer luksuriøst, men fortsatt omringet av alt som er typisk i Toscana. Grønne lunder, rolig atmosfære, vingårder og steinhus. På Borgo Pignano bor du rett og slett i en middelalderborg, med utrolig nydelig interiør i hvert rom. Badene kan være så store som et soverom(!) Dette stedet er idyllisk for par som vil på bryllupsreise, men også for de som ønsker å gifte seg i Toscana. Eget yogarom, utendørsbasseng med spektakulær utsikt, pizzaeira, og bakeri ligger utenfor borgen. Rett og slett et paradis som ligger omtrent 1 time unna Pisa sentrum.