En guide til vakre Thailand

Frodige jungler, berømte strender, dykkemulighetene og fantastisk mat tiltrekker mange nordmenn til eksotiske Thailand. Ikke minst at alt er superbillig!

Båt, koh phi phi island, thailand

Uansett hvor i Thailand du reiser så er landet en virkelig opplevelse. Reisende her er alt fra backpackere til billionærer, og du finner alt fra superbillige hoteller til de mer eksklusive luksushotellene de rike og berømte overnatter på.

Og når det gjelder å koble helt av å dra på en avslappende reise, så finner du ikke et bedre land enn Thailand. Strendene og øyene er et trekkplaster for dykkere og vannsportentusiaster. Mens de frodige grønt-og fjellområdene er perfekt for de som vil på fjelltur og oppleve vakker natur. Mange reiser til hovedstaden Bangkok, som er by for seg selv, men et tips er å ta transport videre til de andre byene og øyene. Her har vi samlet de beste feriedestinasjonene i sørlige, østlige, nordlige og sentrale delen i Thailand. Finn ut hvilket reisemål som passer best for deg:

Her finner du flotte hoteller i Thailand.

Les også: De 12 stedene du bør bo på i Thailand


SØR: Phuket

Thailands mest populære øy med mange vakre strender og berømte James Bond-øya.

ThinkstockPhotos-481911965

Øyprovinsen Phuket er ligger i det sørlige Thailand som et av Sørøstasias mest kjente turistmål på grunn av sine strender og dykkerfasiliteter. Nord for Phuket ligger Khoa Sok National Park hvor du kan oppleve jungelen for fullt med elefanter, trehus og fine innsjø. I samme område ligger også bukten Phang Na Bay med James Bond-øya og Koh Panyee som er to av de kjente stedene i denne bukten. Den vakreste stranden derimot er Kamala Beach som er kjent for sin avslappende atmosfære, isolerte strender og grønne daler. Er du sør for Phuket, bør du oppleve Nai Harn, en liten strand i en vakker lagune. De fleste havner derimot i Phukets vestkyst. Det er her alle charterhotellene og flyplassen ligger. Men de som velger å reise rundt for å utforske øya, havner som regel på øyas sørlige spiss hvor det ligger mindre turistinfiserte strender. Bygda Chalong Bay i øst er et godt utgangspunkt om du skal reise videre med båt. Bygda er hjemmet til Phukets mest populære sted for båtentusiaster, men er derimot ikke egnet for de som vil svømme her grunnet de mange båtene og den gjørmete bunnen. Det er ikke til å se bort fra at Phuket har mange flotte strender med turkist vann, kritthvit sand og spektakulære grøntområder du bare ser i filmer. Tips: Lei en moped hvis du skal gå rundt i øya. Ellers kan du finne taxi.


Luksushotell i Phuket: Dette er Phukets beste hotell, som ligger på Karon-stranda

5-stjerners hotellet The shore at Katathani  på stranden med flott bassengområde. Fordelt på 48 gjesterom med restaurant, spa og helsestudio. Du får servert herlig frokost(gratis) og samt gratis wi-fi er å finne overalt på hotellet. På rommene kan du få spektakulær utsikt over havet og eget basseng. Les mer om hotellet her.


Familiehotell i Phuket: Sunwing Resort & Spa i Kamala

Sunwing Resort & Spa er et 4-stjerners resort på stranden med Surin-stranden kun 3,3 km unna. 2 restauranter, 4 utendørsbassenger, helsestudio og spa med full service. Les mer om hotellet her.


Beste hotell for romantisk ferie i Phuket: Renaissance by Marriott i Mai Khao

På en privat strand i Mai Khao med utendørsbasseng,  3 restauranter og 2 barer/lounger. Hva med romantisk spa-dag for to? På dette hotellet kan dere unne dere med dét  i en herlig romantisk atmosfære. Les mer om hotellet her.


James Bond-øya i Phuket

gg

Foto: Bullspix/Coll A.Pelé/Starface Helt siden Roger Moore spilte i «Mannen med den gyldne pistol» fra 1974 ble øya Khao Phing Kan et populært reisemål, som ligger nordvest for Phuket.

Klippen som skjulte våpenet og som ble ivrig fotografert, heter Ko Tapu som på norsk oversettes som «spikerøya» eller «piggøya» – nemlig på grunn av sin høye og spisse form. Den er oppført på Unescos verdensarvliste, som betyr at turister ikke kan komme for nær, så den eneste måten å se den på er fra en båt eller fra øya Khao Phing Kan.Tips: Ta speedbåt til James Bond-øya fra Phuket som er omtrent 45 km fra øya.

Andre opplevelser i Phuket

De fleste aktiviteter er under vann eller på vannet som snorkling, dykking, vindsurfing eller på utflukt med kajakk. Det finnes også mange muligheter til dagsutflukt som ikke inkluderer å ligge på stranda dagen lang. Du kan for eksempel dra til den store statuen Big Buddha på Nakkerd Hill i Chalong, som er en av de mest populære severdighetene i Thailand. Shop på Phukets store marked rett utenfor Phuket by der du kan kjøpe alt mellom himmel og jord. I Phuket er det mange utesteder hvor enn man snur seg på øya, men skal du ha skikkelig trøkk så drar du til hovedgata i Patong,  Bangla Road, som bare blir til liv når sola daler ned. Den 400 meter lange gata stenger for biltrafikk og blir fylt med neonlys, høy musikk og massevis av billig øl. I Kamala er det Phuket Fantasea som er hovedattraksjonen – en fornøyelsespark med mange kulturelle opplevelser. Ta en matbit på biffrestauranten (med 4000 seter!) her mens du nyter show om Thailands eksotiske kulturarv og lærer om landets tradisjoner.

Klima i Phuket

Phuket, som resten av Thailand, har et tropisk og varmt klima året rundt. Den varmeste perioden anses å være fra mai til august. November til februar er ansett for å være «vinter» i Phuket, og været er mer behagelig, men med regn av og til.


Krabi/Ao Nang

Kritthvite strender som du ser i filmer. De berømte Phi Phi-øyene og stranda hvor The Beach ble spilt inn med selveste Leonardo Dicaprio i hovedrollen.

iStock_000045657124_Large

I det sørlige Thailand finner du Krabi , som har alt man ønsker seg av en ferie i Thailand. Etter Phuket er Krabi en favoritt blant nordmenn. Provinsen har ca 20.000 innbyggere med over 200 store og små øyer, mange av dem ubebodde. Det er en opplevelse i seg selv å utforske øyene. Ao Nang er selve hjertet til Krabi med en av de vakreste strendene; Railay Beach. Derimot er det Koh Lanta og Koh Pi Pi de mest kjente øyene i Krabi, som er verdt å ta turen til. Komme seg til Krabi: Til Krabi går det direkte-charterfly fra Norge. Alternativet er rutefly via for eksempel Bangkok:  Videre til Krabi kommer du med innenriksfly (50 minutter fra Bangkok). Krabi-kysten er også tilgjengelig med speedbåt og ferge fra Phuket ( 2 timer) eller Phi-Phi-øyene (1 time). Til Phuket går det charterfly fra Oslo + direkterutefly (Thai Airways) fra København.

Phi Phi-øyene i Krabi

iStock_000046436070_Large

På dagtid er Phi Phi en utmerket idyll med mange smågater med fult av butikker og restauranter, mens på kvelds-og nattestid forvandles idyllen til en partyøy.  Phi Phi-øyene er en gruppe små øyer som består av 6 øyer i Phang Na-bukten. Hovedsaklig er det to hovedøyer på Phi-Phi: Koh Phi Phi Don og Koh Pih Pih Leh. Øyene tilhører som nevnt Krabi-provinsen, og er kjent som Thailands mest kjente øyer hvor mange kjente Hollywood-filmer er filmet her. Blant annet ble filmen «The Beach» med Leonardo Dicaprio filmet på den beste stranda:  Maya Bay på Koh Phi Phi Ley-øya (koster forresten 100 baht å ta fergen hit). Maya Bay har 3 strender hvor du kan tilbringe en hel dag bare på å vandre rundt. Det anbefales derimot å bo på hovedøya Koh Phi Phi Don og heller ta deg en dagstur til Koh Phi Phi Ley. Husk at: Det er ingen biler på Phi Phi-øyene, men du kan leie deg en sykkel.

Bulls_0000xjc2

Foto: Bullspix/Alpha

Hovedøya Koh Phi Phi Don i Krabi

Den største Phi Phi-øya er Ko Phi Phi Don, som er den eneste øya med fast bebodde. Denne øya er mest populær blant backpackere med tilreisende fra Krabi, Ao Nang eller Phuket. Kjent for høy musikk, vodkabøtter og full fest, så er det kanskje ikke rart at de som er i party-humør tar veien hit. Men det er også andre ting å se på øya enn dette. Koh Phi Phi er kjent for øyas utstående muligheter for dykking – både for erfarne og nybegynnere. Det er fantastisk utvalg av fisk, vakre koraller og leopard hai på sandbunnen. Snorkling er også populært, hvor du kan leie utstyr i Phi Phi Don village.

Et must er å ta turen til Monkey beach. For å komme til denne stranda må det leies en kajakk(30 min) eller kjøre taxibåt fra Loh Dalum Bay. Her møter du selvsagt på apekatter som du kan hilse på – bare husk å ta med bananer og vær forsiktig med å komme for nær. Restauranter: Du finner mange av Phi Phis restauranter på stranden som serverer for det meste thaimat. Bruk frasen «Mai Pet» om du ønsker mild mat – ellers kan du risikere å bli servert sterk krydret mat. Sjekk ut Thai Bird Seafood om du vil ha enkel, thailandsk mat til billig penge.Ta turen innim Captain Pongs for frityrstekte nudler og ris. Nattlivet: Selv om Koh Phi Phi er en liten øygruppe, er nattelivet overraskende godt. Her er det mange barer å velge mellom som spiller jazz, blues og reggae. Tin Tin’s bar and club er et populært utested, mens live jazz og blues spilles på Jungle Bar fra klokken 22. Klima: Vi anbefaler at du reiser til Phi Phi-øyene mellom mai og oktober, når prisene er lave og det er færre turister. Eneste problemet er at det kan regne litt – men det er fortsatt varmt. Her bor du på Phi-Phi: Øya er veldig populær i alle sesonger og du finner hotell fra alt fra luksus til budsjett.  Først må du finne ut hvilken strand (eller bay) du vil bo på, deretter finner du det riktige hotellet for deg. Ton Sai Bay og Loh Dalum Bay er de mest populære.

Luksushotell i Krabi: Phi-Phi Cliff Resort i Ton Sai Bay

Hotellet ligger idyllisk på stranden på Ton Sai Bay med utendørs basseng og restaurant som spesialiserer seg på thailandske retter. Dette er relativt nytt hotell som ble bygget i 2014. Gratis frokost og w-fi er med. Les mer om hotellet her.


Familievennlig hotell i Krabi: Phi Phi Island Cabana Island i Ton Sai Bay

Dette hotellet er bra egnet for familier, med tilbud om barnepass. Ligger på stranden  2 restauranter og 2 barer med gratis frokostbuffé og wi-fi i lobbyen. Hotellet er meget sentralt midt på øya, og på dagtid skjermet fra bylivet. Les mer om hotellet her.


Hotell for romantiske ferier i Krabi: Phi Phi The Beach Resort i Loh Dalum Bay

På en av Thailands mest vakre strender,  og Koh Phi Phis berømte strand,Long Beach, ligger dette perlen av et hotell. Her kan du gå snorkling utenfor din private bungalow. The Beach Restaurant spesialiserer seg på thailandske retter, og serverer lunsj og middag. Gjester kan bestille drinker i baren og sitte ute og spise en romantisk middag (med værforbehold). Les mer om hotellet her. Komme seg til Phi-Phi: Det er ingen flyplass på Koh Phi Phi, så den beste måten å komme hit på er gjennom flyplassen i Phuket eller Krabi. Deretter må du ta transport til fergen fra flyplassen, og ta båt fra fergen og videre til Koh Pi Pi. Reiser du derimot fra Bangkok, så er det best å ta flyet til Krabi først og deretter taxi til fergen, før du tar båten videre. Søk flybilletter her.


NORD: Chiang Mai

Mange kulturelle og historiske attraksjoner – for deg som vil ha mer enn sol og bad.

iStock_000066637377_Large

Dersom du vil oppleve litt annet enn sol og bad kan du reise til Chiang Mai, den største byen i Nord-Thailand. Byen er full av kulturelle og historiske attraksjoner, og innenfor det som er igjen av de historiske bymurene finnes det mer enn 30 templer. Det mest kjente tempelet er  Wat Phrathat Doi Suthep som ligger på en fjelltopp 15 kilometer utenfor byen. Når du besøker byen er du heller ikke langt unna «Den gyldne triangel», et område som i utgangspunktet er kjent for sin store opiumsproduksjon, men som blir «markedsført» som samløpet av elvene Mekong og Ruak, og hvor du kan stå i Thailand og se både Laos og Burma. Sist, men ikke minst, er det i Chiang Mai du skal kjøpe lokal kunst og håndverk på et av Thailands mest berømte nattmarkeder.

Unik shoppingopplevelse i Chiang Mai

Enten du er ute etter juggel eller skatter kan Thailands mange markeder gi deg unike shoppingopplevelser. Her gjelder det selvsagt å prute, og du bør begynne langt under det du kan strekke deg til. Hver dog klar over at «designervarene» som blir tilbudt deg på gatemarkedene ikke er ekte. Noen markeder som kan anbefales er søndagsmarkedet i Tha Pae Gate i Chiang Mai, Chatuchak Weekend Market i Bangkok, Siam Square i Bangkok, Hua Hin Night Bazaar og Phuket Town Night Market. Men dette er bare en brøkdel av markedene i Thailand, og du vil garantert finne minst ett nesten uansett hvor du drar.

Her bor du i Chiang Mai

Dersom du vil bruke litt ekstra på hotell bør du booke et rom her når du skal til Chiang Mai. Dette hotellet er litt rimeligere, men minst like lekkert. Mens dette designhostellet er hva du bør velge dersom du reiser på budsjett.

Sjekk flere hoteller i Chiang Mai her.


SENTRALE THAILAND: Bangkok

For deg som vil oppleve en fargerik storby med skyskrapere, hektiske gater og pulserende uteliv.

iStock_000039138152_Large

Storbyen Bangkok kan tilby alt en storby skal, men samtidig har den en helt unik asiatisk stemning. I gatene raser tuk-tukene av gårde mellom utallige markeder, templer, hoteller og kjøpesentre. Enten du vil oppleve festing i Khao San Road, utforske templer og Buddha-skulpturer, fråtse i thaimat på nattmarkedet eller prute deg gul og blå på gode og dårlige varer, Bangkok har noe for alle og enhver. I Bangkok kan du finne hoteller som dette med legendarisk utsikt. Hvis du vil få følelsen av en thailandsk grønn oase midt i storbyen er dette hotellet perfekt for deg. Ellers elsker vi dette gjestehuset som ligger ved Chao Praya-elven.

Opplevelser i Bangkok

Du kan handle lokale varer på nattmarkedet i Patpong, men området er kanskje mest kjent som Bangkoks «underholdningsdistrikt». Til tross for dette er det ikke bare sexkunder som besøker området, men nysgjerrige besøkende har gjort at stedet anses som en turistattraksjon. Området er på samme måte som Amsterdams Red Light District, verdt en titt. På dette hotellet i nærheten av det populære markedet kan du få hotellrom til under 500 kroner natta. Dette luksushotellet ligger også like i nærheten, og om du liker designhoteller kan vi anbefale dette. Buddhistiske Thailand kryr av templer, og besøker du landet må du også besøke minst ett tempel. Er du i Bangkok bør det ene tempelet være «gryningstempelet» Wat Arun, som også er avbildet på 10 bhats-mynten. Det vakre tempeltårnet er dekket av små biter av fargerik kinesisk keramikk, og det er nettopp dette tårnet som er tempelets hovedattraksjon. Også tempelet Wat Pho bør ses når man besøker Bangkok, mest på grunn av Thailands største liggende Buddha-statue på hele 46 meter. På dette hotellet kan du få rom med utsikt til Wat Arun-tårnet. På dette hotellet bor du også bare et stenkast unna Wat Arun, men til en litt rimeligere pris.

Her bor du best i Bangkok: Mandarin Oriental, Bangkok

Det eldste hotellet i Bangkok ligger i rolige omgivelser ved Chao Phraya, med en kort gåtur til skytrain om du vil komme deg rundt. De aller fleste rommene har en utrolig utsikt. Alle rommene har store bad, og hotellet har en sjømatrestaurant med en virkelig fin beliggenhet rett ved elva. I tillegg er det strålende fransk mat på Le Normandie og thaimat (og dansing!) på Sala Rim Naam. Er ikke det nok kan du også spise italiensk og kinesisk på hotellet. Spaet på hotellet er virkelig godt. For familier er det en egen barneklubb for barn mellom 3 til 14 som er åpen fra klokken 15.00 til 23.00. Du kan også leie barnevakt på hotellet. Les mer om hotellet her


ØST: Koh Chang

En virkelig avslappende ferie med uberørte, flotte strender og få turister. Mange skjulte skatter!

iStock_000042930632_Large

Koh Chang er en av Thailands vakreste øyer og er ideell for deg som vil ha en avslappende ferie og bare nyte den storslåtte naturen. Øya grenser til Kambodsja med kort båttur unna.Selve navnet Koh Chang betyr «elefantøya» fordi selve øya er formet som et elefanthode. De fleste strendene ligger på vestkysten av øya, sammen med de aller fleste hotellene. 70% av øya er dekket av jungel, og turismen har nylig begynt å trappe seg opp. De uberørte strendene og glitrende vann er noe av trekkplasteret , men en rekke luksuriøse spa og hoteller har dukket opp som har gjort øya enda populær. Samtidig kan man finne mange rimelige hoteller, enten om du reiser alene, med familie eller som par.

Beste luksushotell i Koh Chang: The Emerald Cove Resort

Et spa-hotell med mange fasiliteter som utendørsbasseng, restaurant, bar, treningstudio – og med en privat strand rett foran deg! Hotellet er perfekt for avslapning, og passer også for barn. Les mer om hotellet her.


Beste hotell for romantikk i Koh Chang: Sea View Resort & Spa

På en privat strand med Kae Bae-stranden kun få meter unna. Her føles det som bor i utkanten av jungelen, med havutsikt fra rommene og utendørsbassenget. Flott hotell for dere som vil bare tilbringe tiden på, og utenfor hotellet. Les mer om Sea View her.


Beste familiehotellet i Koh Chang: Centara Koh Chang

Dette er et fint hotell for familier omringet av en tropisk hage og strand. Her bor dere i nærheten av lille by med kort gåavstand til lokale restauranter. Utenfor hotellet er det mange muligheter til aktiviteter for både de store og små. Yogaklasser, volleyball, fotball og utendørsbasseng med egen sklie. Les mer om hotellet her.


Slik kommer du deg til Koh Chang

Fra Phuket kan du ta 3-timers flytur til provinsen Trat, og detter fergen til Koh Chang som tar rundt 40 minutter.


Prisnivået i Thailand

Det er ikke til å stikke under en stol at prisnivået er svært behagelig for oss nordmenn i Thailand. Til tross for at turismen har eksplodert i landet koster en halvliter av det lokale ølet 10 kroner, enkel middag på en rimelig restaurant får du til under 20 kroner og en treretters for to personer koster rundt hundrelappen når prisene er midt på treet. Det skal likevel nevnes at som i alle land er det langt dyrere der turistene ferdes enn steder med mindre turisme, men foreløpig kan du leve svært godt  i et par uker på noen få tusenlapper.


Vil du bo aller best? Sjekk ut Laurel Nights!

Søk fly her.


Les også:

De 12 stedene du bør bo på i Thailand