Europas 10 beste bilturer

Bilferier gir en egen type frihet, og vi har satt sammen en liste over de beste turene for bilreisende i Europa.

En bilferie gir deg frihet og mange muligheter. Foto: Getty Images

Liker du å være din egen herre, styre over hverdagen og ha alle muligheter åpne, er en bilferie et veldig godt valg. Vi har plukket ut ti utrolige bilturer i Europa. Sjekk priser på leiebil her


1. Peak District, England

Dette er selvfølgelig en liten utfordring for oss nordmenn i og med at du må kjøre på feil side av veien. Trøsten er at man ganske raskt blir vant til det.

Mesteparten av området er en stor nasjonalpark med noen utrolige gåturer, og for deg som lurer på hvordan det ser ut kan vi hinte om en serie fra barne-tv: Postman Pat.

Området ligger mellom Sheffield og Manchester, og sistnevnte er kanskje en fin start. Begynn med å reise fra Manchester til spabyen Buxton, en kort times tur.

Der kan du kjøre ned til Longor, hvor tv-serien Peak Practice blant annet ble spilt inn. Markedet der er virkelig en opplevelse. Reis så videre til Bakewell, som er den eneste byen inne i nasjonalparken. Der kan du smake på den vidunderlige Bakewell Pudding. Kjør så oppover mot Hope valley, og ta Snake Road.

Overnattingsmuligheter finnes i de svært mange utrolig sjarmerende pubene som ligger i området. De mest populære må bookes på forhånd.

Finn hoteller og flere tips til Peak District her

Fly til Manchester finner du her

Anbefalt bil: Mini

En liten bil som passer for de små veiene. Dette er kanskje ikke den bilturen hvor du flotter deg med den største bilen siden mange av veiene i Peak District kan være ganske trange ,og med steingjerder rundt. I tillegg er det greit å kunne manøvrere rundt alle sauene.

Sjekk priser og tilgjengelighet her


2. Amalfikysten, Italia

Foto: Getty Images

Italia har mange fine bilturer å by på, men ingen er nok vakrere enn dette.

På grunn av flymuligheter fra Norge kan det enkleste være å starte i Roma (ikke at det nødvendigvis trekker ned). En to timers tur ned til Napoli kan være første stopp før man fortsetter sørover mot den nydelige byen Sorrento.

Da vil du være framme på Amalfikysten og kan nyte alt det den har å by på av nydelig mat, svært gode bademuligheter og naturopplevelser av en annen verden. En båttur til øya Capri kan, og bør, selvfølgelig legges inn samt et besøk i Pompeii.

En tur, uten stopp, rundt hele kysten fra start til slutt tar nesten tre timer (fram til Salerno).

Det å ikke stoppe på Villa Cimbrone med sin utrolige utsikt, katadralen ved Piazza del Duomo i Ravello eller å gå trappene opp til Cattedrale di Sant’ Andrea er jo selvfølgelig dumt.

I tillegg: Du vil garantert nyte den gode vinen, sitronlikøren og maten – så vil nok påstå at en tur rundt kysten bør ta opp mot to uker.

Det er en mengde hoteller rundt kysten. Sjekk utvalget her.  (Sorrento, Amalfi, Salerno og Ravello er gode steder å starte søket).

Anbefalt bil: Cabriolet

En bil som er liten nok for de svingete veiene, og som har muligheten til å nyte solen mens du kjører. Når det gjelder trafikkreglene i Italia så er det selvfølgelig en sannhet at det for mange italienske sjåfører ses på som råd, og ikke regler. Samtidig: Hvis du blir stoppet av politiet er bøtene, som må betales kontant, relativt høye. Det vil si: Langt lavere enn norske, men høyere enn i andre europeiske land. Som i Norge er det ikke lov til å bruke mobilen mens du kjører uten en skikkelig handsfree.

Her kan du søke etter leiebil


3. Transfagarasen, Romania

Foto: Getty Images

Denne veien var egentlig en militærvei, og veien tar deg så langt opp som 2000 meter i Karpatene. Du kan også komme til Balea-sjøen og vannfallet, og Poenari. Hvis du ikke vet hva det siste er skal du få et hint: Dracula.

Top Gear kåret dette til den beste kjøreturen i Europa, og det er selvfølgelig en god grunn til det. For oss nordmenn er det nok enklest å komme seg til Bucuresti for så å kjøre nordover til Curtea de Arges.

Det tar litt under to timer.  Byen er en av de eldste i Wallachia, og har også vært hovedstad. Derfra kjører du opp til Transfagarasen (7C) over til Sibiu.

Turen tar fire timer, og bør selvfølgelig inkludere stopp.

Innsjøen Vidraru er et nydelig sted for en lunsj (hvor du også kan se ruinene av et slott hvor Vlad III bodde (inspirasjonen til Dracula), og Negoiu er en fjelltopp på 2 353 meter du ikke kjører langt unna (dog 500 meter lengre ned på havet enn fjelltoppen).

Fra Sibiu tar det litt over to timer til Draculas slott – Bran. I hvert fall det slottet som i dag er den store turistattraksjonen. Hvis du vil kjøre vestover kan du se slottet hvor Vlad var i fengsel i Hunedoara.

Det kan lønne seg å booke hoteller i de forskjellige byene, eller på veien, på forhånd. Sjekk utvalget her. 

Anbefalt bil: Kombi/suv

Du trenger en relativt god bil som har en fin motor for å komme deg både opp og ned. Bilutvalget i Romania er ikke alt for stort, men en SUV får deg dit du vil – og har også plass nok til både baggasje og eventuelt en hel familie som vil oppleve historien om Dracula eller bare spektakulær natur.

Finn leiebil her


4. Kong Ludwigs slottstur, Tyskland

Denne turen starter sørover fra München mot innsjøen Chiemesee (og Herrenchiemsee) hvor  du kan se Kong Ludwigs forsøk på å bygge et tysk Versailles.

Turen dit tar en time, og du kan så kjøre  opp mot Berchtesgarden – hvor Hitler bygde sitt ørnerede. Det er circa en time i bil.

Det kanskje beste er å dra derfra til Salzburg i Østerrike, rundt 30 minutters kjøretur for overnatting. I hvert fall om du ønsker en god del valg. Kjør så mot Garmisch-Partenkirchen og det høyeste fjellet i Tyskland: Zügspitze. Den turen tar litt under tre timer.

Litt nord for Garmisch finner du Ettal, og et vidunderlig slott: Linderhof. Dette var Ludwigs forsøk på å bygge nok en kopi av Versailles. Siste stopp på slottsturen bør være det som inspirerte Disneylogoen; Neuschwanstein- det nærmeste du kan komme et virkelig eventyrslott.

Fra Garmisch tar det rundt en time å komme dit, gjennom Østerrikes fjell-landskap. Inn i Østerrike er neste skritt før du drar mot Garmisch-Partenkirchen og Tysklands høyeste fjell: Zügspitze.  Finn deg hotell i Salzburg og Garmisch som utgangspunktSjekk utvalget her. 

Anbefalt bil: Stor

Kombinasjonen veier, pris og vel, at du sannsynligvis får en stor tysk bil, gjør dette til vår anbefaling. I Tyskland kan du leie bil til en veldig billig penge. Sjekk leiebilpriser her


5. Shipka, Bulgaria

Kanskje ikke den mest åpenbare for mange, men av favorittene til reiseguideforfatterne til Lonely Planet.

Du starter i Veliko Tarnovo, kjører mot Dryanovo-klosterne og kjører oppover til du kommer til Shipka-overgangen 1300 meter over havet. Så kjører du inn i rosedalen mot byen Kazanluk. Dalen som gir nesten all roseekstrakt som brukes i parfyme i hele verden.

Anbefalt bil: Mellomstor

Et fint valg som sikrer deg fart nok, og kraft nok og som vil ligge godt på de til tider svingete veiene opp mot dryanovo-klosteret og Shipka-overgangen. Sjekk leiebilpriser her


6.  The Giant’s Causeway Coast, Nord-Ireland

En vidunderlig naturopplevelse venter på deg nord i Nord-Irland i restene av en gammel vulkanisk eksplosjon.

Området er et såkalt World Heritage Site, og på grunn av størrelsen er det også en nydelig kjøretur. Belfast er det naturlige startpunktet, før man kjører nordover langst kysten (Whitehead, Larne, Glenarm, Cushendall, Ballycastle, Bushmills, Portstewart og inn til Coleraine). Kystveien rundt tar litt under tre timer, men selvfølgelig nok med mange stopp underveis.

Nå kan muligens bli litt kort for en hel ferie så en tur videre til den vakre byen Derry/Londonderry bør være naturlig. Bymuren er den eneste på hele den irske øya, og regnes som en av de vakreste eksemplene på en innmurt by i hele Europa. Fra Derry, på en litt lengre ferie, kan det være interessant å kjøre nedover til Irland og deres vestkyst, eventuelt Dublin.

Sjekk leiebilpriser her


7. Oslo-Kristiansand-Stavanger-Bergen-Oslo

Det er ikke noe rart at denne ruten står på de fleste internasjonale oversikter over hvor man bør ta en kjøretur. Å leie en bil kan være smart for en norsk ferie også, selv om du har egen bil. Spesielt hvis du har ønske om noe du vet vil holde hele turen. Å sitte fast midt i en sving på vestlandet med din egen bil kan kanskje være litt kjedelig. Sjekk leiebilpriser her


8. Katalonia, Spania

Hele det katalanske landskapet er verdt å få med seg, fra Barcelona til opp til Andorra for litt avgiftsfri shopping. Kjør langs kysten og inn i landet for ekte katalansk gjestfrihet. Det tar for øvrig 2,5 time å kjøre fra Barcelona til Andorra. Sjekk leiebilpriser her


9. Monaco til Genoa og tilbake

Dette er veien hvor du bør leie en virkelig rå bil. Her ser du både sjø og alper, samt er nesten garantert godt vær. To timer med rå utsikt, rå vei og luksus. Snur du snuta den andre veien fra Monaco kan du ta turen til Nice og Cannes. Å leie bil i Monaco er mulig, men det letteste er egentlig å dra til Nice for å leie (flymessig også det man må gjøre).

Velger du å starte i Genoa er bilutvalget noe mindre, men prisene kan være lavere. Sjekk leiebilpriser her


10. Kreta

Her kjører du fra Chania til Samaria. En fjellvei med en stor mengde av sjarmerende greske byer og gamle kirker, til slutt kommer du til noen av europas beste strender. Sjekk leiebilpriser her