Familieferie i Norge: Tips og hoteller

Familietur Norge strandbilde

Vi gir deg reiseguiden til de beste familiehotellene i Norge, og tipsene du trenger for en beset mulig familietur. Dette er de 10 beste byene for familieferie i Norge.

En ferie med familien i Norge kan bli en opplevelse for livet. Vi har plukket ut noen virkelig perler av familieturer som både små og store vil elske.

Denne reiseguiden er rangert med basis en kåring som Nettavisen Reisetips har gjort av de mest familievennlige byene i Norge. Listen begynner på en 10. plass, og går helt opp til vinnerne: Den mest familievennlige byen i Norge, som også er den beste byen for en familietur.

10. Familievennlige Skien og Porsgrunn

Olavsberget badeplass utenfor Porsgrunn
Olavsberget badeplass utenfor Porsgrunn

Vi gir disse to familievennlige nabobyene en delt 10. plass. Uansett hvilken by du tar som utgangspunkt er det raskt og enkelt å komme seg til den andre.

I Skien finner du Skien fritidspark med badeland, padelbaner, curling og mye annet. Fritidsparken har også sitt eget hotell, det finner du her.

DuVerden vitensenter og sjøfartsmuseum i Porsgrunn tilbyr morsomme innendørsaktiviteter for den læringsvillige unge. Friluftsmuseet Brekkeparken i Skien har et stort område med mye å løpe på for de unge, og en hyggelig kafé.

Det er under 1 time å kjøre til Bø Sommarland fra Skien/Porsgrunn. Garvannsfossene er naturens eget badeland nord for Skien, mens noe lettere tilgjengelig er Bakkestranda badeplass i Skien og Olavsberget badeplass ved Porsgrunn.

Spise kan du gjøre på Merci Restaurant i Porsgrunn (med egen barnemeny) og La Bodega i Skien.

Hotellvalg Skien: Clarion Collection Bryggeparken

Hotellvalg Porsgrunn: Comfort Hotel Porsgrunn

Hotellet i Langesund er fint i dårlig vær, med innendørs badeland. I varmt vær er det en perle.

Beste valg: Quality Hotel Langesund

Dette hotellet ligger 20 minutter sør for Porsgrunn, har et eget badeland og veldig mange familievennlige aktiviteter. Et supert familievalg om du får rom.

Sjekk ledige rom her

9. Familievennlige Stavanger

Gamlebyen i Stavanger er vakker

Vi kan starte i Kongeparken. Det gjør som regel det for mange barnefamilier. En fin lekepark med mange aktiviteter for store og små. Det tar litt over 20 minutter fra Stavanger til parken.

Arkeologisk museum i selve byen har mange familievennlige aktiviteter. Norsk oljemuseum har dinosaurutstilling. I Sandnes finner du Vitenfabrikken, supert om det skulle være litt dårlig vær. Turen til Sandnes fra Stavanger tar et drøyt kvarter.

Solastranden og Orrestranden er super for bading. For barnevennlig mat så bør du sette kursen for Phileas Fogg. For barna som liker nye opplevelser anbefales Gådjå.

Hotellvalg: Thon Hotel Maritim

8. Familievennlige Tromsø

Tromsø om natten om sommeren er som dagen for mange

Fjellheisen, Polarmuseet, Norges arktiske universitetsmuseum, Troll Museum, Polaria og Vitensenteret. Alt det får du med Tromsøpasset, som gir en veldig opplevelsesrik dag i byen.

Uavhengig om du kjøper det passet: hver og en ting kan også besøkes hver for seg for magiske timer i polaromgivelser.

For en deilig innendørs badeopplevelse så har du Tromsøbadet.

Barna vil like å spise på La Famiglia med deres Mikke Mus-pizza. For en raskere, men veldig god matopplevelse er Raketten bar & pølse noe som bør besøkes.

Hotellvalg: Scandic Ishavshotell

7. Familievennlige Grimstad

Stranden ved Marivold camping er perfekt for barnefamilien som vil ha oversikt

Norges beste badeby hvor solen nesten alltid skinner? Her finner du en haug med badestrender som er lett tilgjengelig. Fra Bystranda som er et steinkast unna sentrum til veldig langgrunne og barnevennlige Groos, utrolig ferskvannsbading på Roresand, sydenstrand på Storesand og enda mer sydlandsk stemning på Strand Hotel Feviks strand. Skal du ha stor oversikt kan gressbakken på Marivold gi deg full kontroll hele dagen.

Byen er også gåvennlig både i størrelse og gågatemessig, og er dermed perfekt for familituren i et lite og koselig sentrum. Spise må man gjøre på pølsekiosken Nottos. Den virkelig gode restauranten Smag & Behag har pizzaer som barna vil elske. Skal du bare ha litt å kose deg med så går du på Morterud bakeri & konditori.

Stranden ved Strand Hotel Fevik er en ekte sandstrand, med en langgrunn bademulighet.

Hotellvalg: Strand Hotel Fevik

6. Familievennlige Oslo

Det er mye med Oslo som ikke er familievennlig, men Oslo har også veldig mye av alt. Her handler det om å plukke de riktige bærene. Bjørvika og Sørenga er et supert område for både lekeplass, nærhet til vannet, bading og spising. Munchmuseet og Nasjonalmuseet er begge opplevelser som hele familien vil like.

Det er her vi ville startet, med å gå fra Oslo S og vekk fra Karl Johan og mot sjøen. Enten mot Aker Brygge, eller mot Sørenga/Bjørvika.

Pincho Nation med sine små retter har noe for store og små, i hvert fall rent underholdningsmessig.

Pincho Nation er en vinner med barn, men skulle vi plukket perlen blant restauranter for hele familien blir det den veldig sentralt plassert og morsomme indiske restauranten Masala Politics.

Det tar for øvrig rundt et kvarter å komme seg til Tusenfryd.

Hotellvalg: Clarion The Hub

5. Familievennlige Fredrikstad

Fredrikstad er nok mye for mange, men det er Gamlebyen med stor G som gjør at byen er med her. Et nydelig område hvor unge kan boltre seg fritt i nesten helt bilfrie gater, med sjarmerende steder for noe å spise og drikke. Et slags ekte Kardemommeby.

Er det badevær så finn Foten (med stor F, ikke din egen fot), og Oldtidsruta som du finner ved Fredrikstad er en morsom reise i historien med helleristninger og historisk sus. Turen inn i Bjørndalen med skjulte dyr både her og der er også en ekte og god opplevelse.

Oppe ved E6 finner du Inspiria med sine dinosaurer på Dinosauria. Badeland finner du på Superland ved siden av.

Hotellvalg: Gamlebyen Hotell

4. Familievennlige Trondheim

Trondheim er en by som kan by på mye, men vi starter med det største innendørs badeanlegget i Norge: Pirbadet. Vakre Ringve Botaniske Hage er en naturvennlig opplevelse, mens Trondheim By Boat er faktisk helt innertier. For de musikkinteresserte er en tur på Rockheim ganske så innenfor.

Jimi’s Diner gir en relativt ekte amerikansk opplevelse skal man spise, mens Krambua har en super barnemeny.

Hotellvalg: Scandic Nidelven

3. Familievennlige Gjøvik

Gjøvik har også en fin bowlinghall

Du kan velge å ta en tur på den hvite svanen på Mjøsa: Skibladner. Likevel er det her plassen og mulighetene for å slippe å stå i mange køer som trekker opp. Badestedet Fastland er ferskvannsbasseng rett ved Norges største innsjø, men det er logisk nok med en gang du har besøkt det. Det er likevel mange bademuligheter i selve Mjøsa.

Utendørsmuseet Stenberg ligger på Toten, men det er en veldig kort biltur unna. Så kan du kjøre Stenberg til Lillo, mens du spiller Neste Sommer med deLillos. De flate bygdene er også perfekt for sykkelturer.

Totenbadet på Raufoss er et veldig fint badeland, mens Vitensenteret gir mye morsomt for små og litt større.

Skal du spise anbefales Heim.

Viktigste argument er likevel: Plass. Her er det alltid plass til å parkere bilen, ligge på stranden og gå på shopping eller opplevelser.

Hotellvalg: Quality Hotel Strand

2. Familevennlige Kristiansand

Julius!

Sabeltann!

Klatremus!

De helt åpenbare argumentene er Dyreparken og dets badeland. Kristiansand har likevel mer å by på. Et fint vitensenter, en deilig bystrand, et sjarmerende sentrum og den virkelige aktivitetsskapende Høyt & Lavt.

Det vakre sentrum med gågater gir boltreplass, og rundt Kristiansand er det også mange gode steder å besøke og bade på. Hovedstaden på Sørlandet lever opp til sitt gode rykte.

Spisested i Kristiansand: Bellini

Hotellvalg i Kristiansand: Scandic Bystranda

1. Familievennlige Bergen

Bergen at night, panoramic view

Dette er byen som er perfekt for de som liker å hoppe i vanndammer! Uavhengig av det er det en by skapt for aktivitet med barn.

Akvariet i Bergen er et strålende utgangspunkt. Fløibanen er helt naturlig at må stå på listen. Vitesenteret i Bergen er ett av de beste i landet. Klatreparken en virkelig aktivtetsvinner, og Ulriken gir sug i magen. Og så er det alle gåturene, alle de nydelige gatene, Fisketorget og bergensere. For selv om alle bergensere starter alle setninger med eg, så er det også slik at denne eg er veldig vennlig innstilt til de små.

Spisested for familien: Brasilia

Hotellvalg: Hotel Norge