Her får du vin i verdensklasse

Kroatia er det perfekte reisemålet for deg som vil legge ut på en kulinarisk reise i et land med sterke mat- og vintradisjoner. Landet er kjent for sine fantastiske råvarer, sine lokale viner og kokekunst. Skal du på sommerferie og er opptatt av mat og vin er Kroatia det rette reisemålet for deg.

Her kan du lese mer om hvorfor Kroatia er en matreise verdt opplevelsen

Vin av høy kvalitet

ThinkstockPhotos-99531416

Kroatisk vin blir stadig mer anerkjent. De siste årene har flere kroatiske vinprodusenter mottatt utmerkelser for viner av høy kvalitet i det anerkjente britiske vinmagasinet Decanter. Det finnes rundt 2 000 vinprodusenter i Kroatia og kroatene er stolte av sitt store utvalg av viner

Rødvinsdruen Pinot Noir dyrkes i Kroatia, på samme måte som i Burgund, og også Merlot, men blant rødvinsdruene finnes det også lokale varianter, som Plavac mali. – Vinmonopolet i Norge har fortsatt har til gode å tilby kroatisk vin til sine kunder, derfor vil en reise i den kroatiske vinen være ekstra spennende for nordmenn som er vininteressert, forteller direktøren ved Kroatias Turistråd i Stockholm Paul Sikic.

Oppdag lokal vin

Vinveien gjennom Kroatia er en utrolig opplevelse. Kjør langs den vakre kysten og stopp på lokale gårder som tilbyr vin og andre egenproduserte varer (oljer, likører og honning); Fra den friske, lyse, aromatiske og frydefulle vinen i nord – til de sterke, søte og fyldige vinen i sør. I tillegg de unike vinopplevelsene, vil det langs veien dukke opp historiske og kulturelle monumenter som garantert vil ta pusten fra deg. Enten du velger å reise for maten, vinen eller bare for opplevelsens skyld – du kommer til å elske den kroatiske kysten.

ThinkstockPhotos-178574636

De mest populære vinregionene befinner seg imidlertid i Dalmatia, Istria og Slavonia. Flere vingårder tilbyr omvisning og matservering i karakteristiske omgivelser – og ja, gjestfriheten i landet er stor, så nøl ikke med å ta kontakt med ulike vingårder i forkant av reisen for å avtale et besøk.

ThinkstockPhotos-509077309Dalmatia

Dalmatia er landskapet i sørvestre Kroatia, som favner et stort antall øyer, samt turistbyene Split og Dubrovnik. De mest kjente vinmerkene i Kroatia har sin produksjon på øyene langs Dalmatiakysten, der den lokale druen Plavac Mali dominerer. For førstegangsreisende til Kroatia er Dalmatia det perfekte reisemål, da man får mulighet til å oppleve de kjente storbyene, samtidig som man kan legge turen innom den vakre rivieraen med småbyer som Makarska og Omis, samt de uforglemmelige øyene Hvar, Korcula og Brac.

Istria

For deg som drømmer om å oppleve Kroatias Toscana, er halvøya Istria det ultimate valget. Her finner du grønnkledde åser, en vennlig og imøtekommende atmosfære, gastronomisk mat, olivenlunder og fantastiske vingårder. Legg for eksempel turen til  Porec og Rovinj, som begge er vakre bykjerner med koselige smågater, vakre bygninger og badeplasser der du kan hoppe rett ned i det krystallklare vannet. Dette området vil uten tvil tilfredsstille alle sanser.

Slavonia

ThinkstockPhotos-504036371

Det vakre området Slavonia er kjent for sine gode forhold for både vindyrking og vinproduksjon. Med produksjon av førsteklasses viner, spesielt hvitvin, er det vanskelig å si hvilke vingårder som er de beste;  de i Srijem og Baranja i Donau-regionen, de i Đakovo i Øst-Slavonia eller de i Kutjevo i Sentral-Slavonia. Uansett hvor du velger å legge turen i Slavonia vil du få kvalitet så langt øyet rekker.

Bestill reise i dag

Kroatia er ikke overraskende et svært populært ferieland for nordmenn. Bestill reise allerede i dag for å sikre deg en smak av Kroatia – enten du velger å møte våren, nyte sommeren, forlenge høsten eller få en ny skiopplevelse på vinteren i dette mangfoldige landet.