Highway 1 – verdens beste biltur

Skal du ut på biltur så er det en tur du bør velge. Verdens beste biltur: Highway 1

California State Route 1 er best kjent under navnet Highway 1, og ruten går gjennom noen av de aller vakreste kystområdene i verden. Mange ganger har Highway 1 blitt kalt All-American Road og er også kjent som Pacific Coast Highway. Highway 1 starter, eller slutter om du vil, i Orange County og går til US 101 ved Leggett i nord. Vi tar deg på en tur fra sør til nord. En total lengde på 1 055 kilometer gjennom et utrolig landskap, mange opplevelser og en biltur du aldri vil glemme.

Leie bil i USA

Vår guide til Highway 1 under er lagt opp til å vare i 8 dager, men vi tror det vil lønne seg å satse på 14 dager for å oppleve mest mulig. Du kan leie bil i de to ukene i USA for så lite som 2 500kr. En cabriolet kan du leie for 4 500kr for 14 dager. En sportsbil som en Chevrolet Camaro koster 10 000kr for to uker, mens er drømmen en Harley Davidson så er prisen 20 000kr for to uker.

Søk hos AutoEurope her

Etappe 1 Highway 1; Doheny State Beach og Laguna Beach, Orange County

Skal du starte på den sydligste punktet på Highway 1 vil du mest sannsynlig lande på Los Angeles Airport (LAX). Kjøreturen sørover fra flyplassen tar cirka en time (stort sett på Interstate 5, så du ødelegger ikke turen oppover igjen ved å kjøre ned). Når du kjører sørover mot Highway 1 (eller California State Route 1, som er det virkelige navnet) vil du ta CA1/Camino Las Ramblas-avkjøringen for å komme inn på veien.

iStock_000018770847_Small

Du er da i Orange County, et county i California med over tre millioner innbyggere. Rett etter avkjøringen vil du komme til Doheny State Beach, en vakker strand med gode bademuligheter. Du kan også ta ekspressbåt ut til den vakre øya Santa Catalina. Det letteste er å kjøre bilen til Dana Point Harbor, som har gode parkeringsmuligheter.  Der kan du spise lunsj på Harbor Grill, for eksempel.

6965_66_z

Vi foreslår en overnatting litt videre, ved Laguna Beach (20 minutter videre), for å akklimatisere seg til kalifornisk vennlighet og amerikansk tid. Et finfint valg der er Holiday Inn Laguna Beach, som har god nok standard og fine parkeringsmuligheter.

Området Laguna Beach er det amerikanerne kaller en resort city, eller på godt norsk: turistby. Her er det mest på godt. Noen helt utrolige strender og kun 13 regndager i løpet av ett år.  Hvis du vil gjøre noe annet enn å besøke de utrolige strendene der så anbefaler vi å ta en tur innom de mange små kunstgalleriene og kaféene rundt. Skal du spise godt og amerikansk gjør du det på Nick’s.Total reisetid dag 1 1: ca 1 t 45 minutter (inklusive turen sørover fra flyplassen) Tilbakelagt lengde på Highway 1: ca 20 kilometer

Etappe 2 Highway 1; Laguna Beach – Newport Beach – Long Beach

Den andre etappen er ikke veldig mye lengre enn den første, men så er det også tett i tett med vakre områder det er vel verdt å stoppe på her i starten av Highway 1. En kort biltur nordover finner du først Newport Beach før Huntington Beach.  Begge disse byene er steder hvor de med veldig mye penger bor. I Newport Beach bor blant annet Nicolas Cage, Chuck Norris og Gwen Stefani mens du i Huntington Beach finner mennesker som Jenna Jameson, Jürgen Klinsmann og alle medlemmene i gruppa Avenged Sevenfold.

Begge steder er perfekte for et lunchstop med nydelige strender i begge byer.  Hvis det er slik at du mangler litt i kofferten kan det være fint med en sveiv innom Fashion Island ved Newport Beach. Der er det flere spisesteder, selv om havnen er mer sjarmerende enn shoppingsenteret. Liker du fisk så drar du til Bear Flag Fish Co. i havna. Hvis du velger å stoppe i Huntington Beach og liker sandwicher så er dette stedet.

Long Beach California

Long Beach bør være stedet du velger for overnatting. Denne store havnebyen (den største shippinghavnen i verden) har veldig mye å by på, men med den relativt korte tiden vi legger opp til her anbefaler vi en tur til RMS The Queen Mary. Det er dog ikke et sted å spise eller bo, men å se denne klassiske båten er en opplevelse.  Liker du havliv så er Aquarium of the Pacific fin. Kunstinteresserte kan få en litt annerledes opplevelse på Molaa.

lgbri_main01_r

Et supert hotell med veldig god parkering og utsikt er Residence Inn by Marriott Downtown Long Beach. Fra hotellet kan du – til tross for hva amerikanerne vil si – gå til Queen Mary. Restauranten med den kanskje beste utsikten, The Reef, er også i gangavstand (ligger mellom hotellet og Queen Mary).

ANNAHEIM - USA, JULY 29: people visit disneyland and walk over commemorative bricks with names in terracotta on July 29, 2008 in Annaheim, USA. The bricks with individual names were sold for 150 USD a piece.

Hvis du vil besøke Disneyland er Long Beach et strålende utgangspunkt. Med bil vil det ta cirka en halvtime fra hotellet. Du bør nok beregne en dag ekstra hvis målet er å besøke Mikke og Donald. Vi regner for øvrig kun en dag her i vår gjennomgang. Total reisetid dag 2: 1 time Tilbakelagt lengde på Highway 1: ca 50 kilometer

Etappe 3 Highway 1; Long Beach- Santa Monica

Den tredje etappen i Los Angeles-området er heller ikke den aller lengste. Denne gangen er det opp til Santa Monica, rett ved Beverly Hills og Hollywood. Her kan man velge å ta en dag ekstra med opplevelser, hvis man for eksempel har lyst til å kikke på stjernehusene i Beverly Hills eller vil besøke det som kanskje er den aller beste fornøyelsesparken i Los Angeles: Six Flags Magic Mountain. For å komme dit kjører du 42 minutter innover i landet. Vi regner for øvrig kun 1 dag i Santa Monica i vår gjennomgang.

iStock_000055812778_Small

Å bo på Santa Monica Beach er ingen billig affære, kanskje ikke så overraskende er det heller ikke spesielt billig å bo i Beverly Hills. En mulighet er motellet Super 8, som er et veldig enkelt motell med god nok standard.  Hvis du vil kjøre budsjettet litt opp kan du bo på utrolige Channel Road Inn for en autentisk opplevelse eller Georgian Hotel for ett av de kuleste hotellene på Santa Monica. Prisen er likevel en annen. Vil du bo i Hollywood anbefaler vi Best Western Plus Sunset Plaza Hotel. Et veldig godt hotell med fin plassering til en ok pris. Skal du spise veldig godt i Santa Monica velger du Jiraffe Restaurant. Liker du biff kan du få det Sunset Magazine kaller en av USAs beste biffer på Boa Steakhouse. Er du ute etter shopping kan du gå til Montana Avenue for å kikke på kjendiser som drikker kaffe, eller shopper. Third Street Promenade er en super gågate med mange fine butikker, mens du på piren finner flere små og sjarmerende butikker. Totalt reisetid dag 3: 1 time 10 minutter Tilbakelagt lengde på Highway 1: 48 kilometer

Etappe 4 Highway 1; Santa Monica – Santa Barbara

Turen fra Santa Monica til Santa Barbara tar deg forbi Malibu Creek State Park. Parken var tidligere eid av 20th Century Fox Studios, og ble brukt i et utall av filmer. Blant annet Planet of the Apes (originalen fra 1969). Liker du vakker natur kan du stoppe bilen for en tur innom her. En veldig vakker strand, som du også har sett i mange filmer og tv-serier finner du på Point Dume SB. På veien kjører du også forbi Leo Carillo State Park og Point Mugu State Park.

iStock_000018908550_Small

Highway 1 tar deg også gjennom sentrum av Oxnard i det som er Ventura County. Dette var byen hvor de store Hollywoodstjernene tidligere kjøpte sine beach houses. Her har folk som Clark Gable, Charlie Chaplin og Rudolph Valentino alle tatt en gåtur på stranden. Channel Islands Harbor er fortsatt et fint sted å besøke, selv om vi nok ville satset på å kjørt helt videre til Santa Barbara (ca 40 minutter fra Oxnard).

Public city Beach in San Buena Ventura and distant Channel Islands, Southern California

Den videre veien tar deg forbi San Buenaventura State Beach og tar du en liten avstikker kan du besøke utrolig vakre Lake Casitas (opp CA-33 ca 15 kilometer fra Highway One).

iStock_000047109684_Small

Santa Barbara omtales ofte som den amerikanske riverian, mest på grunn av det utrolige klimaet der, et mindre vakkert klengenavn er Silicon Beach. Folk som har bodd eller bor i Santa Barbara og området rundt er Brad Pitt, Oprah Winfrey, Steven Spielberg, Jennifer Aniston, Ellen DeGeneres og Tom Cruise. Ja, det er her du skal kikke på kjendishus. Kanskje spesielt oppover mot og i Montecito.

iStock_000051464402_Small

Det beste med Santa Barbara er strendene. Vi anbefaler Arroyo Burro Beach – eller Hendry’s Beach. Spisesteder er det mange av, og mange som har tatt vare på byens mange meksikanske tradisjoner. For den vinglade anbefaler vi likevel Bouchon.  Meksikansk får du på Los Agaves eller Los Arroyos. Best utsikt nede i byen har Brophy Bros. med sin sjømat. Du bor meget godt rett ved Santa Barbara Zoo på The Inn at East Beach. Et litt større hotellkompleks er The Fess Parker Santa Barbara. Den ypperste luksus får du på San Ysidro Ranch. Totalt reisetid dag 4: 1 t 42 minutter Tilbakelagt lengde på Highway 1: 136 kilometer

Etappe 5: Santa Barbara ( – San Simeon -) Carmel by the Sea

Dette er den lengste etappen i vår oversikt, men også en av de aller vakreste å kjøre. Skulle man mene det ble litt langt underveis så har vi plukket ut noen en stoppmulighet på veien forbi Lompoc, Santa Maria, San Luis Obispo og Julia Pfeiffer State Burns Park. I sistnevnte park kan du stoppe i Big Sur og bo på ett av de mest utrolige hotellene i USA: Ventana Inn and Spa. Har du råd er det verdt det.

1499547_52_z

Vil du kutte ned den lange reisen kan du bo på The Morgan Hotel San Simeon. Fra Santa Barbara til San Simeon tar det 2 timer og 10 minutt, så det er omtrent halvveis. Den største grunnen til å stoppe i San Simeon er The Hearst Castle.

Car drives by the twists and turns of the Pacific ocean rocky beach coast in California on the Cabrillo highway US 1

Carmel by the Sea var byen hvor Clint Eastwood var ordfører, og byen regnes som ett av de aller beste reisemålene i USA. En av grunnene er golfbanen rett ved: Pebble Beach (samt relativt mange flere golfbaner). I byen finner du også svært mange muligheter for vinsmaking, virkelig gode restauranter, kunstgallerier og spa. Noen virkelig fine strender finner du også i Carmel og områdene rundt. Sjekk ut Big Sur. Er du interessert i litteratur bør du besøke National Steinbeck Center. Er shopping mer tingen er Del Monte Shopping Center et virkelig godt sted å dra. Du finner alt fra Apple-butikk til Macy’s og Victoria’s Secret.  De virkelig shoppingglade bør også ta turen inn til Gilroy Premium Outlets, det tar cirka 45 minutter fra Carmel. Gilroy er for øvrig hvitløkshovedstaden i USA.

iStock_000052462726_Small

Vil du spise både koselig og veldig bra i Carmel bør du oppsøke Patisserie Boissiere. Upscale dining får du hos Anton & Michel. Rimeligere, men veldig bra mat får du på Dametra Cafe. Elsker du biff bør du spise på Whaling Station i Monterey. I Carmel er det mange veldig små og koselige steder å bo som La Playa Carmel, Wayside Inn og Coachman’s Inn. En virkelig opplevelse er Carmel Valley Ranch. Totalt reisetid dag 5: 4 timer og 37 minutter eller 2 timer og 39 minutter og 2 timer Tilbakelagt lengde på Highway 1: 363 kilometer eller 250 km og 113 km.

Etappe 6: Carmel – Santa Cruz

Turen fra Carmel til Santa Cruz er en vakker biltur rundt Monterey Bay. Du kan blant annet stoppe på Manresa State Beach, en av de bedre surfestrendene i California. I Santa Cruz kan du gå på stranda for å se en karusell som er et nasjonalmonument. Den har vært der siden 1911. Liker du spill bør dette være et sted du besøker. Spise kan du gjøre på Center Street Grill. Bo kan du gjøre på det utrolig sjarmerende Babbling Brook Inn. Total reisetid dag 6: 50 minutter Tilbakelagt lengde på Highway 1: 75 kilometer

Etappe 7: Santa Cruz – San Francisco

Du trenger ikke å ha blomster i håret i San Francisco, men at det virkelig er en by som bør oppleves er det ingen tvil om. Det som også er sikkert er at det ikke er  noen lett by å manøvrere i sentrum i med bil. Et sted utenfor med vidunderlig utsikt, og relativt høy pris er Cavallo Point. Du kan også bo på andre siden av Oakland Bay Bridge på Courtyard by Marriott Emeryville. Et rimelig alternativ ikke langt fra sentrum er Travelodge at the Presidio. Det er utrolig mye å gjøre i San Francisco, og du kan lese vår guide her. En matopplevelse er Kokkari. Det samme kan sies om Gary Danko. Total reisetid dag 7: 1 time 35 minutt Tilbakelagt lengde på Highway 1: 124 kilometer

Etappe 8: San Francisco – Point Arena (eller tilbake til Los Angeles)

Coast Guard House Historic Inn er stoppestedet her, og vil du virkelig kjøre ferdig Highway 1 så kan du kjøre opp til Drive-Thru Tree Park. Fra Point Arena er det to timer, men vi ville nok valgt å snu. Å dra til Point Arena er mest også for å oppleve noe veldig annerledes amerikansk. Det kan finnes gode argumenter for å ta bilturen til Berkely istedet. Skal du kjøre ned igjen til Los Angeles så tar det litt under seks timer fra San Francisco (du kjører da inne i landet, på Interstate 5). Total reisetid dag 7: 3 t 55 minutter Tilbakelagt lengde på Highway 1: 226 kilometer