Hotell i Berlin: På Wilmina kan du sjekke inn i et fengsel

Bak lås og slå: I Berlin har det nettopp åpnet et helt nytt designhotell i lokalene etter et kvinnefengsel. Vi har sjekket inn på det særegne hotellet. Og slapp av, du slipper ut igjen!

prison hotel

Av Morten Steingrimsen og Truls Oma

Det var med en viss skepsis, blandet med en stor fascinasjon, at vi valgte å booke rom på det gamle kvinnefengselet, som er omgjort til Wilmina Hotel. Dette hotellet i hjertet av Berlin ligger i den sjarmerende bydelen Charlottenburg.

Fra kvinnefengsel til designhotell i Berlin

Ettersom hotellet nettopp hadde åpnet da vi booket det, fantes det knapt informasjon. Vi hadde ikke engang sett noen bilder. Det eneste vi visste var at det var et kvinnefengsel her i årene fra 1896-1985, samt at bygningen hadde stått tom før eierne – arkitektparet Armand Grüntuch og Almut Grüntuch-Ernst – tok over bygningen og satte i gang en omfattende oppussing. 

Taxisjåføren slapp oss av utenfor Kantstraße 79 i Berlin hvor hotellet holder til. Vi ble først litt usikre på om han hadde kjørt oss rett. For utenfor den anonyme bygningen var det lite som minnet om et hotell i Berlin. Men taxisjåføren forsikret oss om at, joda, adressen var riktig. Men da vi gikk inn i bygningen, forsvant all tvil. 

Sjekk ut hotellet her

Wilmina hotel

Vi ble tatt imot av en usedvanlig hyggelig resepsjonist og sønnen til eierne som kunne fortelle at de hadde brukt flere hundre millioner kroner på oppussingen. For det var i grunn lite som minnet om et gammelt kvinnefengsel – i alle fall i ved første øyekast. Vi ble nærmest slått i bakken av hvor stilrent og skandinavisk inspirert dette hotellet var. Det var tydelig at det var arkitekter som stod bak denne perlen i Berlin, som blant annet er inspirert av hotellet Ett hem i Stockholm. 

Her finner du flere hoteller i Berlin

hotell Berlin, fengselshotell, design, kvinnefengsel
Det er tydelig at dette hotellet i Berlin eies av arkitekter.

Et hotell i Berlin med hvilepuls

Det andre vi la merke til da vi kom inn på Wilmina var den behagelige atmosfæren som med en gang gjorde at roet senket seg. Stedet er nærmest meditativt. 

På vei til rommene krysser vi den sjarmerende og frodige bakgården som er så stille at man glemmer at man befinner seg midt i Berlins pulserende byliv! Et perfekt sted for å slukke tørsten med en kald øl eller to på varme sommerdager. 

I bakgården ligger også restauranten Lovis hvor stjernekokken Sophia Rudolph, som tidligere jobbet på Michelin-restauranten Weinbar Rutz og Panama i Berlin, disker opp med smakfulle retter basert på sesongbaserte og regionale produkter, med et tydelig fokus på grønnsaker.

Og på den andre siden av bakgården kommer det kanskje kuleste ved hele hotellet: Det gamle fengselsområdet som består av fengselsceller gjort om til delikate, nye hotellrom med alt av bekvemmeligheter. Den store genistreken fra eierne er at de har tatt vare på flere av de gamle detaljene ved kvinnefengselet, deriblant de gamle celledørene og gelenderet, og kombinert det med moderne hotellstandard. Eierne har skapt om bygningen på en veldig smakfull og respektfull måte. Man føler seg heller ikke innesperret på rommene, blant annet på grunn av utformingen av hotellet, det varme interiøret og alt lyset som slipper inn gjennom vinduene. 

Her kan du booke hotell i på Wilmina i Berlin

Opplev Wilmina hotell

Vi kan ikke si annet enn at Wilmina gir en fengslende hotellopplevelse ulikt alt annet. Årets kanskje mest spennende hotellåpning. Dette likte vi godt. Særdeles godt – for å være presis. Vi må på fengselshotell igjen. Auf Wiedersehen, Wilmina!

kvinnefengsel

Vil du ikke på bo i fengsel? Her finner du andre hoteller i Berlin

Fakta om Wilmina:

Pris: Fra kroner 1300 per natt. Til å være et helt nytt og særegent designhotell er dette en meget god pris.  

Standard: Wilmina har en standard i det øvre sjiktet av livsstilsegmentet, selv om det ikke er et tradisjonelt 5-stjernershotell (uten at det er noe negativt med det). Rommene er gjennomført med stil hvor ingen detaljer er overlatt til tilfeldighetene. De arkitektoniske løsningene er svært imponerende. Ekstra pluss for at det lukter nytt og at renholdet er svært bra. Det skal godt gjøres å finne et like godt boutiquehotell i Berlin. 

Frokost: Det er ikke den mest omfattende frokosten. Men til gjengjeld har man alt man trenger her. Vi savnet ingenting. Råvarene er både ferske og kortreiste. Frokosten gir en god start på dagen. 

Passer for: Dette hotellet egner seg svært godt for vennepar eller par på tur som gjerne vil overnatte på et hotell med «det lille ekstra». Her får du mye på kjøpet: Et nytt hotell med mye historie i veggene, en fantastisk restaurant, en hyggelig betjent, rolig atmosfære, takterrasse med svømmebasseng og arkitektoniske løsninger uten sidestykke.   

Andre severdigheter: Hotellet har 44 rom og suiter, en takterrasse ovenfor det nye penthouset, bar, badstue, gym og et bibliotek/lounge hvor gjestene kan forsyne seg av kaffe, te, mineralvann og kaker. På toppen av hotellet åpner det snart et basseng. Hotellbygningen består også av kulturarenaen Amtsalon som tidligere var en tingrett, men som nå brukes til eventer og kulturelle happenings. De ansatte er svært gode formidlere, så spør dem gjerne om historien til hotellet!

Beliggenhet: Bydelen Charlottenburg i Vest-Berlin er blant annet kjent for sine mange butikker, ekstraordinære restauranter og severdigheter som kirken Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche.    

Book hotellopphold her