Julemarkedene du bør besøke i vinter

I den finske julebyen Rovaniemi kan du blant annet bo i en iglo og hilse på reinsdyr. Foto: Getty Images

Fra duften av krydret gløgg til de blinkende julelysene som lyser opp nattens mørke, er julemarkedene en unik mulighet til å omfavne vintersesongens sjarm.

Rovaniemi, Finland

Tid: 12. november – 23 desember

Her kan du bo i et hus formet som en iglo.

Rovaniemi i Nord-Finland har seilt opp til å bli det som trolig er verdens mest populære juleby. Hvert år besøker rundt 500.000 mennesker til denne småbyen i Lappland, for å komme i det rette julehumøret.

Her finner du aktiviteter og opplevelser som spenner fra hundesledeturer til reinsdyrsafari, og fra samisk matopplevelser til imponerende naturopplevelser. Her er det også gode muligheter til å få øye på nordlyset.

Köln, Tyskland

Tid: 23. november – 23. desember

Her finner du hoteller i Köln

Kölns mest berømte julemarked ligger ved foten av den gotiske katedralen, som er oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Et enormt juletre, dekorert med lys og røde bånd, gir stemning mens du nyter duftene av småkaker og gløgg. Benytt også muligheten til å gjøre noe av julehandelen din langs Kölns populære handlegater.

Søk etter flybilletter her

Dresden, Tyskland

Tid: 29. november – 24. desember

Her finner du hoteller i Dresden

Dette er trolig Tyskland sitt eldste julemarked og har funnet sted siden 1434. Dresden er ikke det mest kjente reisemål for oss nordmenn, men byen gikk faktisk for å være Nord-Europas vakreste by frem til 1. verdenskrig. Under 2. verdenskrig ble mesteparten av byen bombet, men er i dag gjenoppbygd. En tur til julemarkedet her vil definitivt få deg i julestemning.

Den andre søndagen i advent kan du også være med å fortære en julekake på rundt 3000 kilo, etter at den høytidelig har blitt båret gjennom byens gater. Dresden er faktisk kjent for julekaken sin, Dresdener Christstollen eller bare «stollen». Det koster noen kroner for kakestykket men i julens ånd går bidraget selvfølgelig til veldedighet.

En annen morsom julefakta fra denne byen er at de små englene som du kjenner igjen fra glansbilder, julekort og juledekorasjoner, originalt er å finne nettopp her, da Rafaels Sixtinske Madonna henger på Gemäldegaleriet i Dresden.

Rafaels Sixtinske madonna henger i Dresden. De berømte englene
sitter helt nederst på bildet og de fleste av oss kjenner dem igjen fra postkort og glansbilder. 

Moritzburg Castle

Ikke langt fra Dresden, havner du her, på Morizburg-slottet. Dette er ikke et julemarked, men likevel relevant. Dette er nemlig slottet der tre nøtter til Askepott ble spilt inn (!!).

Hver vinter blir slottet forvandlet til eventyrslottet fra kultfilmen. Her får du muligheten til å se bak kulissene i den tysk-tsjekkiske eventyrklassikeren og oppdage slottets skjulte hemmeligheter. Hoteller i nærheten av Moritzburg Slottet finner du her

Søk etter flybilletter her.

Strasbourg, Frankrike

Tid: 24. november – 24. desember

Hoteller i Strasbourg finner du her

Christkindelsmärik er et årlig julemarked i Strasbourg. Her kan du komme i julestemning i gatene nære den katolske katedralen Notre-Dame som du sikkert kjenner til fra før. Markedet har eksistert siden rundt 1570 og er et av landets eldste.

Colmar, Frankrike

Tid: 23.november -29. desember

Sjekk ut hoteller i Colmar her

Colmar, er kjent for sin sjarmerende arkitektur og pittoreske atmosfære. Om vinteren blir den forvandlet til et eventyrland med gamle bygninger og brosteinsgater. Julemarkedet i Colmar er blant Europas mest sjarmerende og stemningsfulle.

Byen, med sin godt bevarte middelalderske arkitektur og fargerike julelys, gir inntrykk av å være rett ut fra et eventyr. Colmar er kjent for å sette standarden for romantiske julemarkeder med sine seks unike markeder. Her finner du et bredt utvalg av julevarer, kunsthåndverk, pepperkaker og gløgg.

«Little Venice» er en bemerkelsesverdig del av markedet, hvor husene langs elvekanten er dekorert med julelys som speiler seg i vannet. Dette området har en spesiell sjarm, og du kan til og med ta en romantisk båttur på elven for å oppleve stemningen enda bedre

Wien, Østerrike

Tid: 10. november – 26.desember

Her finner du hoteller i Wien

Wien er hjemsted for flere julemarkeder, og de har alle rykte på seg for å være blant de beste i hele Europa. En unik detalj i Wien er at hvert julemarked tilbyr sine egne spesielle kopper som du kan kjøpe og samle som minner.

Det mest berømte julemarkedet i Wien finner du på Rathausplatz, foran rådhuset. Dette stedet blir særlig magisk om kvelden når rådhuset er vakkert opplyst. På dette markedet kan du finne nesten hva som helst, og en særegenhet er muligheten til å ta en tur med julemarkedstoget for å utforske hele området. Dekorasjonene er praktfulle og skaper en fantastisk julestemning.

Salzburg, Østerrike

Tid: 23. november – 1. januar

Book hotellovernatting i Salzburg her

på julemarkedet i Salzburgs vil du bli møtt av dufter av ferske pepperkaker, glühwein(gløgg) og deilige østerrikske retter. Trebodene er fylt med vakre håndlagde kunstverk, julepynt og gaver som gjør det enkelt å finne presanger til dine kjære.

Markedet har også den majestetiske bakgrunnen av Salzburgs barokkarkitektur, som inkluderer praktfulle bygninger som katedralen og Hohensalzburg-slottet. Om kvelden blir byen vakkert opplyst, og atmosfæren blir enda mer fortryllende.

Søk etter flybilletter her

Tallin, Estland

Tid: 1. desember – 7. januar

Her kan du bo i Tallin

Mer enn en halv million besøkende, både lokale og internasjonale, strømmer hvert år til Tallinns julemarked. Her kan man glede seg over karuseller for barna, besøke julenissens hus og kjøpe kvalitetsprodukter. Du kan også nyte deilige juleretter og smake på krydret gløgg, tilgjengelig i forskjellige smaker for både barn og voksne.

Julemarkedet byr også på et rikt kulturprogram med opptredener fra lokale og internasjonale grupper på scenen i helgene, og spesielle arrangementer som tenning av adventslysene hver søndag i advent. Nyttårsaften blir også feiret med et livlig spesialprogram.

London, England

Tid: 17. november – 1. januar

Her finner du hoteller i London

I Hyde Park, i London, finner du Winter Wonderland – vinterens mest ikoniske julemarked. Winter Wonderland byr på et imponerende utvalg av attraksjoner, aktiviteter, underholdning, mat, drikke og mye mer.

Her kan du oppleve karuseller og forestillinger. Du kan besøke hyggelige bålboder eller gå innom matboder.

Arrangementet holder åpent daglig fra klokken 10:00 til 22:00, med unntak av julaften. Morgenene er ideelle for familier som ønsker å utforske Winter Wonderland i rolig tempo. Når kvelden kommer, forvandles Hyde Park til et magisk skue med tusenvis av gnistrende lys. Ta deg tid til å nyte en kopp krydret gløgg, en deilig varm sjokolade eller et glass øl mens du deltar på moroa.

Søk etter flybilletter her.

Edinburgh, Skotland

Tid: 17. november – 6. januar

Her finner du hoteller i Edinburgh

Plassert i Edinburghs vakre bysentrum vil over 70 boder fylle East Princes Street Garden med det ypperste innen håndverk og produkter fra lokale produsenter. Her finner du et rikt utvalg av håndlagde dekorasjoner og gaver som passer for hele familien.

Gatekjøkkenboder vil friste deg med det beste skotske delikatesser, mens barer vil servere varmende vinterdrikker, håndverksøl og deilige varm sjokolade. Alt du trenger for å komme i den festlige stemningen vil være tilgjengelig.

Her finner du flybilletter til Edinburgh.