Liverpool – reise for fotball, musikk og øl

Liverpool er byen nordmenn elsker. For sin fotball, for sin musikk og sitt uteliv. Her er vår reiseguide.

Liverpool Liverbird

En reise til Liverpool starter som oftest vet at du lander på Manchester flyplass. Det er få flyvninger til John Lennon Airport i Liverpool. Lander du i Manchester må du komme deg fra flyplassen til nabobyen.

Taxi og buss fra Manchester flyplass til Liverpool

Turen fra Manchester kan ta opp til en hel time, så en taxi kan være ganske dyrt om du reiser alene. Eller, ikke så utrolig dyrt i norsk sammenheng. Du kan fort komme under tusenlappen.

En forhåndsbestilling av såkalt private transfer kan også gjøres, men du kommer ikke så mye under samme pris som å bare sette deg inn i en taxi utenfor flyplassen.

En buss tar ikke så mye lenger tid enn taxi om du tar National Express, men da må du rekke avgangstidene for bussene. Prisen for en busstur vil fort komme på rundt femtilappen. Om du bor i sentrum av Liverpool er bussen et fint valg.

Hotell i Liverpool

Hotellrom i Liverpool
Dette bildet er fra hotellet Lock & Key, et ganske nytt boutiquehotell rett ved sentrum. Som omtrent alt i England er det teppebelagt gulv.

Britene har en sans for det som er godt nok mer enn det som er virkelig bra. Alle som har vært i London, eller andre britiske byer, vet at hotellstandarden kan variere stort. Samtidig er det en fordel i Liverpool at veldig mange hoteller er ganske nye. Det gjør at standarden er noe bedre enn normalen for eksempel i London.

Sjekk hoteller i Liverpool her

Pint i Liverpool
Lock & Key har en egen restaurant/bar som serverer blant annet denne leskende drikken.

Hotellanbefaling i Liverpool

Hotellet Lock & Key er et eksempel. En veldig sentral plassering et steinkast unna det meste i sentrum av Liverpool. Hotellet har en veldig god frokost hvor du bestiller fra en meny.

Meny fra Liverpool
Menyen på Lock & Key

Hotellet har superfine senger og rom, men klarer samtidig å ha bad hvor dørene fliser opp fordi man har glemt dusjforheng. Det er godt nok, men ikke toppklasse om du sammenligner med de beste hotellene utenfor England. I engelsk målestokk er det derimot strålende.

Gin
En annen leskende drikk du kan få er Liverpool Gin, også her fra Lock & Key.

Et supert hotell på alle mulige måter, men som med det meste av hotell i England: Bra nok, uten å være toppklasse i internasjonal sammenheng.

Sjekk ut hotellet her

Musikk eller fotball i Liverpool?

Twitter
Etter seriens slutt sesongen 2021/22 påpekte Jamie Carragher at Liverpool har en ganske grei musikkhistorie. Skjermdump: Twitter

La oss begynne med musikken. I Liverpool kan du besøke Cavern Club, hvor karrieren til Beatles startet. Den er 8 minutter fra Lock & Key, og ligger rett ved sentrum.

Beatles på Cavern Club
Beatles på Cavern Club

Musikken kan oppleves på mange måter, men vi anbefaler den enkle veien her: En tur med sightseeing-buss som viser deg de forskjellige stedene hvor Beatles bodde, og fikk sin inspirasjon, er vel verdt pengene.

Sightseeing i Liverpool
Liverpool City Sights, og Blue Route er den du vil ta. Da får du også den røde med på kjøpet, men får med alle stedene fra Beatles-låtene (Penny Lane, Strawberry Fields og så videre). Den blå turen tar 90 minutter, og du kan enklest bli med på Liverpool Docks.

Du bør selvfølgelig hoppe innom Beatles-museet. Museet er rett ved der du går på sightseeing-bussen på Liverpool docks.

Beatles museum
Bilde fra museet. Dette er pulten til en av journalistene som skrev Mersey Beat, som dekket Beatles og de andre store artistene som kom fra Liverpool.

Hvis du lurer på hvordan du skal finne fram til sightseeing-bussen eller Beatles-museet så se opp, og se etter etter hjulet du ser på bildet under.

Å spørre etter veien i Liverpool kan være utfordrende siden dialekten til de lokale er litt som en lapskaus, bokstavelig talt.

Det kommer denne reiseguiden til Liverpool tilbake til.

Liverpool docks

Fotballbilletter i Liverpool

Fotballen i Liverpool er først og fremst to lag: Liverpool FC og Everton FC. Skal du ha billetter til førstnevnte er det vanskelig å få tak i vanlige billetter, men du kan ofte kan kjøpe hospitality direkte fra klubben om du er tidlig nok ute. Det finnes også andre muligheter for billetter.

Det er litt enklere med Everton-kamper, men også her bør du være ute i veldig god tid.

Det er ofte mange som er på reise til Liverpool
Det er ofte mye folk før kamp rundt for eksempel Anfield.

Både Anfield (der Liverpool spiller) og Goodison Park (der Everton spiller inntil deres nye stadion er ferdig) ligger et stykke utenfor sentrum. Til kamp er taxi fint, tilbake går det busser.

Taggy's i Liverpool
Taggy’s før kamp er vel verdt en tur for nordmenn (og andre)

Skal du se Liverpool anbefales det en tur innom Taggy’s som er på 21 Anfield Road. Drevet av Tage og Kamille fra Norge.

Shopping i Liverpool

Primark i Liverpool
Primark i Liverpool er et yndet reisemål for nordmenn med mer eller mindre tomme kofferter.

Liverpool er et London i miniatyr. For deg som ikke like 40 000 skritt om dagen er det en veldig god nyhet. Her er det nemlig en gågate, og et såkalt open shopping center å forholde seg til.

Mange butikker i Liverpool

Victoria's Secret i Liverpool
Skulle man ha lagt fra seg g-strengen hjemme finnes det råd for det også.

Liverpool One har det meste av kjente butikker, og ellers kan du enkelt komme deg opp rundt gågaten til Marks & Spencer, Primark og flere andre virkelig gode butikker som den helt særdeles sjarmerende bokbutikken i Waterstone’s-kjeden.

Liverpool One i Liverpool
Liverpool One er et såkalt open/outdoor shopping center. I praksis gågate over flere plan uten tak oer alt.

På Liverpool One finner du også en kino, om du trenger å slå ihjel litt tid. Du finner mange gode og greie spisesteder på toppen av Liverpool One.

Fish and chips i Liverpool
Fish & Chips fra The Clubhouse på toppen av Liverpool One.

Om du skulle bli lei shoppingen er det aldri langt til nærmeste sted som serverer øl.

PS! Både Liverpool og Everton har offisielle butikker på Liverpool One.

Ting å gjøre i Liverpool

Hvis du må slå ihjel en dag eller to er heldigvis Liverpool en herlig by for akkurat det, og vi har laget en liten toppliste.

Shuffleboard i Liverpool

Bowling, biljard og shuffleboard på Roxy Ball Room

Her kan du faktisk få hva som helst av ballspill som også gjøres sammen med alkohol. Veldig stort lokale, og med det meste du kan ønske deg.

Skyting på reise på Liverpool

Skyting og drikking på Point Blank Shooting Range

En helt genial kombinasjon av skyting, drikking og mer skyting og drikking. Hva annet kan man si enn at en reise til Liverpool er bedre med litt skyting? Er ikke det et godt tips?

Birdwatching. Nesten en sport.

Birdwatching på uteserveringer

Det er ikke alltid varmt i Liverpool, men det betyr ikke noe for klesstilen. Uansett hvordan du vrir på det så er det mye å se på i byen. Dog mye, med ofte litt lite tildekning. Og, jada, det å reise til Liverpool for dette er sikkert helt feil å si.

Restauranter i Liverpool

Det er mange gode spisesteder i byen, men i denne reiseguiden til Liverpool konsentrerer vi oss om tre.

Mat er det mye av i Liverpool

Elif – tyrkisk grillrestaurant med retten du bare må oppleve (se bildet). Nesten verdt reise til Liverpool i seg selv.

Ostekake fra salt House Tapas

Salt House Tapas – ekte og god tapas slik det skal være. Over ser du ostekaken vi hadde til dessert.

Casa Italia – ekte pasta slik du aldri får det lenger

PS! Lyst på burger? Da skal du på Ohannes. Seriøst. Det skal du.

Og, ja, du får mye god fish and chips på reise i Liverpool.

Tre andre ting du må vite om Liverpool

En reiseguide til Liverpool må advare deg mot at bilene kjører på feil side av veien.
Bilene kjører også her på andre siden.

Scouse er dialekten som scouserne (innbyggerne) i Liverpool snakker. Det betyr lapskaus. Historien er enkel og grei: Norske sjømenn kom til byen med store tønner med lapskaus, som ble en rett spist på Liverpool Docks. Greit å lage, og rimelig. Da folk utenfor byen begynte å sammenligne dialekten til folka i Liverpool med den gryteretten, altså en slags ubestemmelig blanding av mye, så tok ikke scouserne det som en fornærmelse. De begynte å kalle det seg selv.

Og, ja, du får tak i ekte scouse i Liverpool. Men hvorfor vil du kjøpe lapskaus i England?

Veggmaleriet av Ian Rush. Rush er waliser, men ble scouser
Liverpool har også kunst på veggene.

Det er veldig få briter som bruker drakt på kamp, men veldig mange som har skjerf. NB! Du skal ikke ha skjerf som er delt i to med bortelaget. Gjenta det en gang til. Du skal ikke ha skjerf som er delt i to med bortelaget. En reise til Liverpool betyr ikke at du oppføre deg dumt.

Liverpool har mye å by på. Her en pint. Det er ikke en liten øl.

A small beer er ikke en liten øl. Half a pint er en liten øl. Så vet du det.