Sri Lanka – perlen i Det indiske hav

Foto: Getty Images

Sri Lanka fortsetter å seile opp som en spennende feriedestinasjon og landet blir om talt som «perlen i Det indiske hav»

Urørte paradisstrender, helt utrolige togturer, frodig natur og eldgamle templer er noen tingene som sjarmerer turistene. Legger du til blandingen av spennende mat og fantastiske festivaler, så får du et reisemål som er vanskelig å unngå.

Les vår store guide til Sri Lanka her!

Dette er det beste hotellet i Sri Lanka, ifølge Tripadvisor.

Har du planer om å bestille deg en tur til øystaten, er det flere byer og mange severdigheter å se. Det er lurt å ta hovedstaden Colombo som utgangspunkt, før du utforsker resten av paradisøya. Er det 10 ting du må gjøre i Sri Lanka, så har Lonely Planet skrevet en liste over dét:

1. Gal Vihara

Religion spiller en viktig rolle i lokalbefolkningens liv. Du finner mange praktiserende buddhister, kristne, hinduer og muslimer og det er ikke uvanlig å se templer, statuer av Buddha, kirker og moskeer side om side. Dog er den største religionen buddhismen som utgjør 70 % av befolkningen. Og det er også tydelig på de aller største severdighetene. Gal Viharaya er et fantastisk steintempel som består av en gruppe Buddha-statuer bygget av Kong Parakramabahu i det 12. århundre. Det var opprinnelig kjent som «Uttararama»; det nordlige klosteret. Templet ligger på UNESCOs verdensarvliste og ligger ved byen Polonnaruwa. Her bor du nærmest Gal Vihara.

2. Abhayagiri Dagoba

Dette er en av de mest omfattende ruinene i verden og en av de mest hellige buddhistiske pilgrimsfartsbyene i nasjonen. Dette er en stupa, som er et gravbygg til oppbevaring av relikvier etter konger og fremstående personer. Denne ble bygd til Kong Vattagamini Abaya i 1. århundre f.Kr., og er den nest største i øystaten.I dag prøver den arkeologiske avdelingen å gjenopprette denne stupaen til sin opprinnelige form uten å ødelegge den arkeologiske verdien. Arbeidet har vært treig på grunn av mangel på midler. Som du kan se på bildet, er stupaen fortsatt dekket av gress, men klarer likevel å tiltrekke mange turister. Her bor du i nærheten.

3. Lords Restaurant

Her tilbyr de mange forskjellige tallerkenretter som er utformet slik at du kan oppleve mange varierte smaker fra landet du har valgt, for eksempel srilankisk, indisk og thailandsk. Martin, den britiske eieren, jobber på gulvet og på kjøkkenet, og sørger for at alt er på plass. Det er det eneste stedet i byen hvor kredittkort aksepteres. Og så er restauranten kåret til den beste restauranten i byen Negombo. Les anmeldelser og bestill bord her.Her bor du best i Negombo.

4. Bedspace Kitchen

En av de hyggeligste restaurantene i landet hvor 95% av ingrediensene er hentet fra Sri Lanka. Rettene er som kunst i seg selv og er svært Instagram-vennlige. I menyen finner du blant annet svart svinekurry, sjømat og sitrongressuppe. Restauranten finner du i landsbyen Unawatuna, som er kjent for å ha en av verdens vakreste strender; Unawatuna Beach.

Dette er de 10 beste luksushotellene i Unawatuna.

5. Quadrangle

Quadrangle i Polonnaruwa er et flott dekorert hellig sted, og kanskje den mest utsmykkede bygningen i Sri Lanka. I det sørøstlige hjørnet av Quadrangle står Vatadage, som er en sirkulær bygning med en diameter på 18 meter, med fire innganger som fører til en sentral dagoba (helligdom) med fire sittende Buddha-bilder. De ytre veggene er skåret med bilder av løver, dverger og lotuser. Hver av de fire inngangene er pyntet med smykkestenen, månesten. Topp 10 hoteller i Polunnaruwa.

6. World’s End

Verdens ende er en must for deg som vil på fottur i Sri Lanka. Utsikten fra toppen av 880 meter tar pusten fra deg. Og på en klar dag kan du se hele veien til Udawalewe nasjonalpark i hovedstaden Colombo, hvor du kan dra på elefant-safari. Fjelltoppen finner du i byen Nuwara Eliya, som er kjent for sin teproduksjon og Sri Lankas høyeste fjell, Pidurutalagala på 2524 meter. Her er topp 10 luksushoteller i Nuwara Eliya.

7. Buduruwagala

Buduruwagala er et gammelt buddhistisk tempel i Sri Lanka. Komplekset består av syv statuer og tilhører Mahayana-retningen innen buddhismen. Statuene dateres tilbake til det 10. århundre. Den gigantiske stående Buddha-statuen (på 15 meter og den er den høyeste på øya), bærer fortsatt spor av sin originale kappe med en oransjefarge, som antyder at den en gang var sterkt malt. Templet finner du i Yala nasjonalpark i regionen Wellawaya.Her bor du nærmest templet.

8. Mulkirigala Raja Maha Vihara

Tjue kilometer nord for byen Tangalle ligger det store fjellet Mulkirigala. Steinhusene her består av huletempler fra det tredje århundre. Du kan klatre opp på fjellet for å se den store, liggende Buddha-statuen og mange andre Buddha-statuer i grottene, og også en stupas på toppen av fjellet. 15 hoteller i nærheten av Mulkirigala.

9. Kandasamy Kovil

Den nest største religionen i Sri Lanka er hinduer som utgjør 12.6 % av befolkningen. Et annet tempel som er verdt å få med seg er dette i Vavuniya. Det hinduistiske templet har et svært utsmykket tårn og er en av Sri Lankas fem historiske hinduistiske templer, dedikert til Shiva og bygd for å beskytte øya mot naturkatastrofer. Templet huser lingamet (hinduisk fallisk symbol) kjent som Swayambhu Lingam. Den nåværende strukturen dateres til 1952, og pilgrimer fra hele landet reiser hit for å be.Her bor du nærmest templet.

10. Udawalawe nasjonalpark 

Du kan ikke dra til Sri Lanka uten å få med deg elefantene. Uda Walawe nasjonalpark er et av verdens beste steder for å se ville elefanter. Nasjonalparken består av marker og skog, og er også en av de beste nasjonalparkene i Sri Lanka. Her finner du hoteller i nærheten av Udawalawe.

Skal du først reise til hovedstaden Colombo? Dette er de 10 beste hotellene.Følg @Na_reisetips på Instagram!