Reiseguide til Sri Lanka

Om du er på utkikk etter McDonalds og Starbucks, ja da bør ikke Sri Lanka være førstevalget. Hit reiser du for å koble helt av og oppleve et annerledes land med stor gjestfrihet.

Foto: getty

For å oppleve Sri Lanka på best mulig måte, bør du besøke alle de forskjellige landskapene og oppleve frodige landskap, kritthvite strender og grønne fjell dekket med teplantasjer.

Heldigvis er det enkelt å reise rundt i Sri Lanka – de fleste byene er knyttet sammen med jernbanenett. Togturene gjennom de vakre landskapene er et stort trekkplaster i seg selv. Vi guider deg gjennom de beste byene.

Sri Lanka er kjent for å ha fantastiske hoteller til svært lave priser. Bare sjekk her.

Ved det gamle fortet i Galle på Sri Lanka. Foto: iStock

Galle: Både by og strand

Havnebyen Galle er en turistperle av de sjeldne, og ligger 107 kilometer sør for Colombo. Byen står på Unescos verdensarvliste, og det er kanskje ikke så rart med en god blanding av nederlandsk, britisk, portugisisk og selvfølgelig –  srilankisk kultur. Du finner fortsatt murene som reddet byen fra total ødeleggelse under tsunamien i 2004. Her kan du vandre langs muren ved Galle Fort og Flag Rock, dog er det det gamle hollandske fortet fra 1663 som er hovedattraksjonen i Galle og herifra er det nydelig utsikt om du vil få med deg solnedgangen.

Fiskermenn i Galle. Foto: iStock.com

Mange vil si at tiden har stått stille i Galle siden 1600-tallet. I den samme bydelen finner du en del hollandske hus, museer og gamle kirker. Galle er nemlig den mest flerkulturelle byen, med kristne, buddhister, hinduer og muslimer som lever side om side. Galle består av to bydeler, hvor den ene ligger utenfor bymuren, mens den andre er innenfor. Det er dog den sistnevnte som er verdt et besøk og best å bo, og trekkplasteret er de milelange strendene langs kysten.

Unawatuna Beach rett sør for Galle er en av de aller vakreste og mest berømte strendene i hele Sri Lanka, med svaiende palmer langs strendene, turkist vann og et godt utvalg av hoteller og restauranter. I Galle kan du spise mye god mat, hvor sjømat dominerer menyen og det anbefales å stikke innom Elita Restaurant for å smake på Krishantha Suranjiths smakfulle retter. Etter 13 års erfaring som kokk i Belgia, bestemte han seg for å tilberede sjømat i Sri Lanka.

Hikkaduwa er et annet populært strandområde som går gjennom feriebyen, og langs den ligger det flere hotell, restauranter, dykkesenter, folk og røre. Den ene delen av stranda er perfekt for surfere med bølger, mens den andre delen ligger skjermet av korallrev, med mindre bølger og for alle svømmeferdigheter.

Her bor du i Galle:

Budsjett: Mango House

Luksus: Jetwing Lighthouse Club

Bo herskapelig på Galle Fort Hotel

Hovedstaden Colombo med sine hellige Buddha-statuer. Foto: iStock

Hovedstaden Colombo

Virkelighetens Jungelbok og Sri Lankas hovedstad. Dette er en må-se by i Sri Lanka, og en perfekt destinasjon å starte eller avslutte ferien med. Colombo har en god blanding av det gamle og det nye – det østlige og det vestlige. I tillegg til europeiske monumenter fra tidlig kolonitid, er det også moskeer, kirker og buddhistiske og hinduistiske templer i byen.

Hvert år arrangeres det mange kristne, muslimske, buddhistiske og hinduistiske festivaler på øya som er både spennende og lærerikt å få med seg. Durutu Perahera er en av de største festivalene som avholdes januar hvert år. Da feires Buddhas første besøk i Sri Lanka.

En annen morsom festival er Navam Perahera, som arrangeres februar hvert år. Gatene blir fylt med mange parader og nesten 100 elefanter, en virkelig wow-opplevelse. Togturen mellom Colombo og Kandy anbefales på det sterkeste. I 2,5 timer får du se Sri Lankas vakre naturlandskap rett fra vinduet i fred og ro – til en billig penge.

Her bor du i Colombo:

Budsjett: Radisson Hotel Colombo

Luksus: Galle Face Hotel

Sri Lanka er et av verdens største te-land. Irrgrønne teplantasjer er nemlig ikke et uvanlig syn. Foto: iStock

Kandy: Buddhas tempel

Kandy er Sri Lankas nest største by, og øyas buddhistiske hovedstad er kjent for å være den mest kulturelle byen i landet, og den er også oppført på Unescos verdensarvliste med 130 000 innbyggere. «The temple of the Tooth» er det mest kjente monumentet i Kandy, plassert i det kongelige palasset. Det sies at det er her Buddhas hjørnetann befinner seg og selve tannen vises ikke fram mer enn én gang i året, men selve kisten den ligger i vises fram flere ganger om dagen.

På Kandy Muslim Hotel (dette er ikke et hotell i det hele tatt) kan du smake noe av det beste fra det Srilankiske kjøkkenet. Fra store nan-brød til sterk curry og deilig koththu roti – en tradisjonell srilankisk matrett lagd av fritert egg, grønnsaker og lomper. Dette må spises på en typisk srilankisk måte: med høyrehånda! Å spise med bestikk er nemlig uvanlig i Sri Lanka.

Fra Kandy anbefales det at du tar den populære, syv timers lange togreisen til Ella, som kan anses som den vakreste i verden. Her kjører du forbi stort, grønt landskap og nydelige te-plantasjer. Om du har sett Indiana Jones-filmene, skjønner du nok hva vi mener.

Her bor du i Kandy: Radisson Hotel Kandy

Togreisen fra Ella til Kandy er et must. Foto: iStock

Ella: Høye fjell og teplantasjer

Ella er særlig populært blant backpackere. I høyden er det grønt og frodig, med nydelig utsikt over Ella, turmuligheter, teplantasjer og fossefall. Teplantasjene må oppleves, da kan du se hvordan tebladene sorteres og tørkes til de blir solgt videre til store teselskaper som Lipton. Her kan du møte på vennlige teplukkere i en ren og frisk atmosfære. Dette kan du få mer innblikk i hvis du tar turen til Newburgh Green Tea Factory.

En topptur til Ella’s peak er en krevende tur, men bør oppleves om du er glad i friluft. Om du drar med bil mot eller fra kysten, vil du komme borti fossefallet Ravana Fall, som stuper ned under veien, ta frem kamera og knips et bilde her! Byens beste restaurant finner du på Cafe Chill – her er det herlig atmosfære med god mat, drinker og høy musikk.

Her bor du i Ella:

Luksus: 98 Acres Resort & Spa

Budsjett: Ella Rock House

Tangalle har noen av Sri Lankas vakreste strender. Foto: iStock

Tangalle: De beste surfestrendene og nasjonalparkene

Fra sentrum kan du se de hvite strendene som strekker seg flere kilometer. Tangalle var opprinnelig en fiskerlandsby og fisking er fortsatt byens hovedinntektskilde. Strendene her er ikke akkurat fulle av turister, så det er bare å nyte stillheten mens palmene svaier i bakgrunnen. Ganske idyllisk.

Her er det tre nasjonalparker du bør oppleve for en herlig safari: Udawalawe er kjent for sine elefanter, Yala for sine geparder og Bundala for sine over 150 fuglearter.

Rekawa Beach er kjent for å ha mange skilpadder som svømmer inn til land for å legge egg under sanddynene før de svømmer tilbake igjen. Tangalle er populært blant surfere som er på utkikk etter de beste surfestedene, og Friendship Beach Restaurant tilbyr en deilig tallerken med blant annet blekksprut, reker og tigerfisk, fanget rett fra havet av restaurantens eier.

Er du på utkikk etter de beste surfestrendene, bør du besøke Tangalle. Foto: iStock

Her bor du i Tangalle:

Luksus: Anantara Peace Haven

Budsjett: Sole Luna Resort & Spa

Pinnawala elefantbarnehjem i Kegalle. Foto: iStock

Dette må du oppleve i Sri Lanka:

Nuwara Eliya: For deg som vil se stor teplantasje.

Nasjonalparkene Yala og Udawalawe: For deg som vil oppleve safari.

Adam’s Peak: Et av Sri Lankas helligste fjell. Det sies at det var her Buddha gikk til topps under sitt første besøk i Sri Lanka. Turen tar rundt 7 timer, og de fleste klatrer om natten for å se soloppgangen.

Elefantbarnehjemmet: Halvveis mellom Colombo og Kandy kan du besøke Pinnawala Elephant Orphanage, som ble opprettet i 1975 for å beskytte og pleie foreldreløse elefanter som ble funnet i jungelen, og er også i dag et pleiehjem for skadede dyr.

Yala National Park er den mest besøkte nasjonalparken, og den nest største på Sri Lanka. Foto: iStock

Reisen til Sri Lanka: Fra Oslo Lufthavn til Colombo. Flytid med mellomlanding er på ca. 13+ timer. Søk fly til Sri Lanka her.

Visum: Du må ha visum før du reiser, det skaffer du her og koster 35 dollar.

Sikkerhet: De fleste reiser på Sri Lanka gjennomføres uten problemer, men du må likevel sjekke ut UDIs reiseråd før avreise. Du kan for eksempel ikke gå med motiver av Buddha på klær, tatoveringer etc. Det kan nemlig anses som mangel på respekt i buddhismen, og kan i verste fall føre til fengsling og deportering.

Klima: Sri Lanka har et tropisk og varmt klima året rundt, med gjennomsnittstemperatur på 29-31 grader. Regnsesongen varer fra april til juni og fra oktober til november. Mellom november og april sies å være den beste tiden å reise til Sri Lanka.

Fantastiske hoteller i Sri Lanka

Sri Lankas hoteller får du til svært gode priser i elegante omgivelser med førsteklasses service. Vi har funnet de fire aller beste hotellene i Sri Lanka.

Uga Bay Hotel, Kalkudah

Uga Bay ligger ved havet og er et bra valg i Pasikuda. Hotellet er virkelig av høy klasse og nydelig gjennomført. Her kan du trene yoga, ta en drink i baren eller svømme i utendørsbassenget.

Se mer av hotellet her.

Uga Jungle Beach, Kuchchaveli

Der andre hotell kanskje har ryddet unna skog, vann og natur har man her bygget resortet inn i naturen. Det fungerer utrolig godt, og hotellet gir deg det aller beste fra naturens side – og fra et resorts side. Stor luksus, stor opplevelse.

Les mer om hotellet her.

The Fortress Resort & Spa, Galle

De 53 rommene er av virkelig klasse, og plasseringen rett ved havet og i kort avstand til aktiviteter utenfor hotellet, gjør dette til en perle i en østers av opplevelser. Hotellet er så bra at du ikke vil forlate det, og maten er særdeles god.

Les mer om hotellet her.

Jetwing Vil Uyana, Sigiriya

Dette er et av verdens beste økoluksus-resorter, og ligger rett ved en menneskeskapt innsjø. Det private naturreservatet rundt er utrolig vakkert, og hele hotellet oser av stillhet og nytelse. En særegen og stor opplevelse.

Les mer om hotellet her.