Foto: iStock

Reiseguide til Sri Lanka

Kombiner solferie med spennende mat, imponerende kultur og uforglemmelige utflukter. Bli med på en rundreise i Jungelboken.

Om du er på utkikk etter McDonalds og Starbucks, ja da bør ikke Sri Lanka være førstevalget. Hit reiser du for å koble helt av og oppleve et annerledes land med stor gjestfrihet. Ikke minst er det billig å feriere på Sri Lanka. Dette er virkelig en perle i Det indiske hav, som alle bør oppleve. I tillegg ble Sri Lanka kåret til landet du må besøke i 2019 av Lonely Planet.

For å oppleve Sri Lanka på best mulig måte, bør du besøke alle de forskjellige landskapstypene. Opplev frodige landskap, kritthvite strender og grønne fjell dekket med teplantasjer. Heldigvis er det enkelt å reise rundt på Sri Lanka, i og med at fleste byene er knyttet med jernbanenettverk. Togturene gjennom de vakre landskapene er et stort trekkplaster i seg selv. Vi guider deg gjennom de beste byene.

Sri Lanka er kjent for å ha fantastiske hoteller til svært lave priser. Bare sjekk her.


Ved det gamle fortet i Galle på Sri Lanka. Foto: iStock


Galle: Både by og strand

Havnebyen Galle er en turistperle av de sjeldne, og ligger 107 kilometer sør for Colombo. Byen står på Unescos verdensarvliste, og er det er kanskje ikke så rart. En god bland av nederlandsk, britisk, portugisisk og selvfølgelig –  Srilankisk kultur. Du finner fortsatt murene som reddet byen fra total ødeleggelse under tsunamien i 2014. Her kan du vandre langs muren ved Galle Fort og Flag Rock. Dog er det gamle hollandske fortet fra 1663 som er hovedattraksjonen i Galle. Herifra er det nydelig utsikt om du vil få med deg solnedgangen.

Fiskermenn i Galle. Foto: iStock.com


Mange vil si at tiden har stått stille i Galle siden 1600-tallet. I den samme bydelen finner du en del hollandske hus, museer og gamle kirker. Galle er nemlig den mest flerkulturelle byen, med kristne, buddhister, hinduer og muslimer som lever side om side. Galle består av to bydeler, hvor den ene ligger utenfor bymuren, mens den andre er innenfor. Det er dog den sistnevnte som er verdt et besøk – og best å bo.

Trekkplasteret er de milelange strendene langs kysten. Unawatuna Beach rett sør for Galle er en av de aller vakreste og mest berømte strendene på hele Sri Lanka. Med svaiende palmer langs strendene, turkist vann og et godt utvalg av hoteller og restauranter. I Galle kan du spise mye god mat, hvor sjømat dominerer menyen. Stikk innom Elita Restaurant for å smake på Krishantha Suranjiths smakfulle retter. Etter 13 års erfaring som kokk i Belgia, bestemte han seg for å tilberede sjømat på Sri Lanka.

Hikkaduwa er et annet populært strandområde som går gjennom feriebyen. Langs den ligger det flere hotell, restauranter, dykkersenter, folk og røre. Den ene delen av stranda er perfekt for surfere med bølger, mens den andre delen ligger skjermet av korallrev, med mindre bølger og for alle svømmeferdigheter.

Her bor du i Galle:

Budsjett: Antic Guesthouse

Luksus: Jetwing Lighthouse Club

Bo herskapelig på Galle Fort Hotel

Hovedstaden Colombo med sine hellige Buddha-statuer. Foto: iStock


Hovedstaden Colombo

Virkelighetens Jungelbok og Sri Lankas hovedstad. Dette er en må-se by på Sri Lanka, og en perfekt destinasjon å starte eller avslutte med. Colombo har en god blanding av det gamle og det nye – det østlige og det vestlige. I tillegg til europeiske monumenter fra tidlige kolonitid, er det også moskeer, kirker og buddhistiske og hinduistiske templer i byen.

Hvert år arrangeres det mange kristne, muslimske, buddhistiske og hinduistiske festivaler på øya som er både spennende og lærerrikt å få med seg. Durutu Perahera er en av de største festivalene som avholdes januar hvert år. Da feires det Buddhas første besøk på Sri Lanka. En annen morsom festival er Navam Perhahera, som arrangeres februar hver år. Gatene blir fylt med mange parader og nesten 100 elefanter i gatene. En virkelig wow-opplevelse. Togturen mellom Colombo og Kandy anbefales på det sterkeste. I 2,5 timer får du se Sri Lankas vakre naturlandskap rett fra vinduet i fred og ro – til en billig penge.

Her bor du i Colombo:

Budsjett: OZO Colombo

Luksus: Galle Face Hotel

Sri Lanka er et av verdens største te-land. Irrgrønne teplantasjer er nemlig ikke et uvanlig syn. Foto: iStock


Kandy: Buddhas tempel

Øyas buddhistiske hovedstad er kjent for å være den mest kulturelle byen i landet. Sri Lankas nest største by er oppført på Unoscos verdensarvliste med 130 000 innbyggere. «The temple of the Tooth» er det mest kjente monumentet i Kandy, plassert i det kongelige palasset. Det sies at det er her Buddhas hjørnetann befinner seg. Selve tannen vises ikke fram for mer enn én gang i året, men selve kisten den ligger i vises fram flere ganger om dagen. På Kandy Muslim Hotel (dette er ikke et hotell i det hele tatt) kan du smake noe av det beste fra det Srilankiske kjøkkenet. Fra store nan-brød til sterk curry og deilig kothtu roti – en tradisjonell Srilankisk matrett lagd av fritert egg, grønnsaker og lomper. Dette må spises på en typisk Srilankisk måte: med høyre hånda! Å spise med bestikk er nemlig uvanlig på Sri Lanka.

Fra Kandy anbefales det at du tar den populære togreisen til Ella. Den syv timer lange togreisen kan anses som den vakreste i verden, hvor du kjører forbi store grønne landskap og nydelige teplantasjer. Om du har sett Indiana Jones-filmene, skjønner du nok hva vi mener.

Her bor du i Kandy: Ozo Kandy

Togreisen fra Ella til Kandy er bare et must. Foto: iStock


Ella: Høye fjell og teplantasjer

Ella er særlig populært blant backpackere. I høyden er det grønt og frodig, med nydelig utsikt over Ella, turmuligheter, teplantasjer og fossefall. Teplantasjene må bare oppleves. Da kan du se hvordan tebladene sorteres og tørkes til de blir solgt videre til store teselskaper som Lipton. Her kan du møte på vennlige teplukkere i en ren og frisk atmosfære.Dette kan du få mer innblikk i hvis du tar turen til Newburgh Green Tea Factory.

En topptur til Ella’s peak er en krevende tur, men bør oppleves om du er glad i friluft. Om du drar med bil mot eller fra kysten, vil du komme borti fossefallet Rawana Fall, som stuper ned under veien. Ta frem kamera og knips et bilde her! Byens beste restaurant finner du på Chill – her er det herlig atmosfære med god mat, drinker og høy musikk.

Her bor du i Ella:

Luksus:98 Acres Resort & Spa

Budsjett: Ella Rock House

Tangalle har noen av Sri Lankas vakreste strender. Foto: iStock


Er du på utkikk etter de beste surfestrendene, bør du besøke Tangalle. Foto: iStock


Tangalle: De beste surfestrendene og nasjonalparkene

Fra sentrum kan du se de hvite strendene som strekker seg i flere kilometer. Tangalle var opprinnelig en fiskerlandsby, slik at fisking er fortsatt byens hovedinntektkilde. Strendene her er ikke akkurat fullt av turister, så det er bare å nyte stillheten mens palmene svaier i bakgrunnen. Ganske idyllisk.

Her er det tre nasjonalparker du bør oppleve for en herlig safari: Uda Walawe er kjent for sine elefanter, Yala for sine geparder og Bundala for sine over 150 fuglearter. Rukawa Beach er kjent for å ha mange skilpadder som svømmer inn til land for å legge egg under sanddynene før de svømmer tilbake igjen. Tangalle er populært blant surfere som er på utkikk etter de beste surfestrendene. Friendship Beach Restaurant tilbyr deilig tallerken med blant annet blekksprut, reker og tigerfisk, fanget rett fra havet av restaurantens eier.

Her bor du i Tangalle:

Luksus: Anantara Peace Haven

Budsjett: Sole Luna Resort & Spa

Pinnawala elefantbarnehjem i Kegalle. Foto: iStock


Dette må du oppleve:

Nuwara Eliya: For deg som vil se stor teplantasje

Nasjonalparkene Yala og Udawalawe: For deg som vil oppleve safari

Adam’s Peak: Et av Sri Lankas helligste fjell. Det sies at det var her Buddha gikk til topps under sitt første besøk på Sri Lanka. Turen tar rundt 7 timer, og de fleste klatrer allerede om natten for å se soloppgangen.

Elefantbarnehjemmet: Halvveis mellom Colombo og Kandy kan du besøke Pinnawala Elephant Orphanage. Det ble opprettet i 1975 for å beskytte og pleie foreldreløse elefanter som ble funnet i jungelen, og er også i dag et pleiehjem for skadete dyr. Inngang koster 16 dollar per person.


Yala National Park er den mest besøkte nasjonalparken, og den nest største på Sri Lanka. Foto: iStock


Reisen til Sri Lanka: Fra Oslo Lufthavn til Colombo med kort mellomlanding i Doha med Qatar Airways. Flytid med mellomlanding er på ca 12 timer. Søk fly til Sri Lanka her.

Visum: Du må ha visum før du reiser. Det skaffer du her og koster 30 dollar.

Sikkerhet: De fleste reiser på Sri Lanka gjennomføres uten problemer. Men du må likevel sjekke ut UDIs reiseråd før avreise. Du kan for eksempel ikke gå med motiver av Buddha på klær, tatoveringer etc. Kan nemlig anses som mangel på respekt i buddhismen, og kan i verste fall føre til fengsling og deportering.

Klima: Sri Lanka har et tropisk og varmt klima året rundt, med gjennomsnittstemperatur på 29-31 grader. Regnsesongen varer fra april til juni og fra oktober til november. Mellom november og april sies å være den beste tiden å reise til Sri Lanka.


Fantastiske hoteller på Sri Lanka

Sri Lankas hoteller får du til svært gode priser i elegante omgivelser med førsteklasses service. Vi har funnet de fire aller beste hotellene på Sri Lanka, kåret av Laurel Nights.

Uga Bay Hotel, Kalkudah

Uga Bay by Uga Escapes, Kalkudah

Mellom palmesus og sand mellom tærne, frokost i en vidunderlig seng, service slik du har drømt om. Et resort slik det skal være. Virkelig høy klasse og nydelig gjennomført.

Se mer av hotellet her.


Uga Jungle Beach, Kuchchaveli

Jungle Beach by Uga Escapes, Kuchchaveli

Der andre hotell kanskje har ryddet unna skog, vann og natur har man her bygget resortet inn i naturen. Det fungerer utrolig godt, og hotellet gir deg det aller beste fra naturens side – og fra et resorts side. Stor luksus, stor opplevelse.

Les mer om hotellet her.


Fortress Resort & Spa, Galle

The Fortress Resort & Spa, Koggala

De 53 rommene er av virkelig klasse her, og plasseringen rett ved havet og i kort avstand til aktiviteter utenfor hotellet gjør dette til en perle i en østers av opplevelser. Hotellet er så bra at du kanskje ikke vil forlate det, og maten er særdeles god her.
Les mer om hotellet her.


Jetwing Vil Uvana, Sigiriya

Jetwing Vil Uyana, Sigiriya

Dette er et av verdens beste økoluksus-resort, og ligger rett ved en menneskeskapt innsjø. Det private naturreservatet rundt er utrolig vakkert, og hele resortet oser av stillhet og nytelse. En særegen og stor opplevelse.

Les mer om hotellet her.


Les også våre andre guider til hotte reisemål:

Reiseguide Kapp Verde: En øyperle i Atlanteren

En guide til vakre Thailand