Marrakech – den røde by

Skrevet av: Khan Farooq Besøker du Marrakech for første gang, er det lett å bli overveldet av alle sanseinntrykkene. Marrakech går for å være Marokkos vakreste by, og det med god grunn. Den verdensberømte gamlebyen Medina spiller på hjertets alle strenger. Her pulserer det svarte kontinentets rytme i sin frodige form. Dette er Afrikas svar på byen som aldri sover. Selgere, håndverkere, torghandlere, musikere og turister holder gatene våkne med sitt overdådige virvar, sine høylytte samtaler og intense forhandlinger. Det er med god grunn at leserne på Trip Advisor har stemt frem Marrakech som den beste byen å feriere i. Marrakech er en veldig todelt by, og vi er her for å guide deg til de viktigste stedene.  

Besøk gamlebyen

yay-15749238-digital
Djemaa el-Fna er Marrakechs bankende hjerte – fra dag til kveld. Foto: Yayimages

På Djemaa el-Fna, ”De henrettedes plass”, i sentrum av gamlebyen, begynner det daglige pittoreske sirkuset: Selgerne roper og konkurrerer om å lokke turistene til sine boder, mens musikere, dansere, slangetemmere og akrobater sloss om oppmerksomheten vår. På markedet lokker krydder- grønnsaks- og juiceselgerne til seg turister og skuelystne som ønsker å smake på en bit av Marrakech. Her gjelder det å holde tungen rett i munn, og heller begi seg videre inn i Medinaens trange souker. Du vil garantert finne de samme type selgerne igjen.

De trange smugene i soukene vikler seg inn i hverandre, og gir et tydelig bilde av hvordan lokalbefolkningen lever. Her finner du alle mulige varer og håndverksprodukter. Jernsmeder har smiene sine i smugene, og her kan man også finne skomakere og lærskreddere.

Husk å prute!

yay-3476503-digital
Husk å prute på de mange fargerike markedene i Marrakech. Foto: Yayimages

Inne i soukene florerer det av tilbud som kan virke billige, men sannheten er at prisen er skyhøy over normalpris. Her gjelder det å krige seg ned til priser som er akseptable for begge parter.

Selgerne vil prøve seg med priser som kan være åtti prosent høyere enn varens opprinnelige verdi. Så prut så mye du kan, også på mat og drikke, med mindre det er en meny med faste priser. De fleste selgerne er lokale arabere med dårlige språkkunnskaper, men man kan gjøre seg forstått med grunnleggende fransk og i verstefall spansk.

Men du kommer lengst hvis du kan en del arabiske ord og utrykk. Engelsk er det imidlertid få som forstår, og det er en fordel å kunne telle og hilse på arabisk. Respekten for deg i selgernes øyne blir større, og de blir enda mer villigere til å la deg prute.

Koutoubia-moskeen

yay-13524734-digital
Koutoubia-moskeen er selve symbolet på Marrakech, og den 77 meter høye minareten kan sees på lang avstand. Foto: Yayimages

  Et steinkast fra sentrum av Medinaen ligger Koutoubia-moskeen, ”Bokhandlernes moské”. Navnet stammer fra bokbodene som før i tiden dannet en lang rekke foran moskeen. Moskeen ble bygget i årene 1157 og 1158, og er et utrolig stykke almohadisk arkitektur. Bønnehallen i moskeen er 90 meter lang og 60 meter bred. Når imamen kaller til bønn kan det komme opp mot 25 000 muslimer for å be(!). Moskeen er forbeholdt muslimer, men er man heldig kan man smiske seg inn i moskeen med en dirham eller to.

Dra innom sentrum

Blir man lei av å oppleve den pulserende gamlebyen er det bare å praie en taxi, og be den om å kjøre deg inn til ”den nye byen”. Her finner man et yrende uteliv med nattklubber, magedanserinner og vannpipe-lounger. Prisene er ganske stive så pass på at du ser hva du betaler for. Sentrum består av moderne shoppingsentre, med det aller siste av, ja rett og slett alt! Mat og uendelige shoppingmuligheter er det som møter en. Marrakech er byen som har alt.

Mat og drikke

COLOURBOX2850863

Tajin – smakefull tradisjonell marokkansk rett som du må prøve når du er i Marokko. Foto: Yayimages

Det å spise i Marrakech er nydelig og det er masse å velge blant. Man må minst en gang smake maten fra Djemaa el Fnas rykende matboder, som er nødvendig for å kunne si at man har opplevd Marrakech. Man kan blant annet velge auberginestrimler, grillspyd, bønnesupper og eggesmørbrød, etc. Grønn myntete med mye sukker er den vanligste drikken i Marrakech. Vanligvis drikker folk sin te fra tradisjonelle, vakkert malte glass. Ellers er det flere fine autentiske marokkanske restauranter som Abyssyn, Al Fassia, Chez Chegrouini som tilbyr det beste av mat som Marokko har å tilby. Hvis du reiser til Marrakech, bør du ikke gå glipp av mulighetene som finnes utenfor byen. Her er et forslag:

Essaouira

yay-14246400-digital

Essaouira ligger tre timer med buss fra Marrakech. Hippier og surfere har satt og setter fortsatt sitt preg på lille Essaouira. Skarpe kontraster mellom tykke lag blåmaling mot hvite vegger. Lang sandstrand med en alltid tilstedeværende bris. En typisk medina hvor man kan shoppe og se seg rundt, eller bare trekke seg tilbake i hotellets gårdsrom med et glass forfriskende mynte-te.

Skal du spise så bør du ikke gå i turistfellene. Kafeene og restaurantene er overpriset.

Prøv heller å smyge deg videre inn i gamlebyens utallige smug forå finne et passende sted å spise.Cafe Berbere er en sjarmerende familiedrevet joint med noen få sitteplasser. Ingen andre steder i Marokko har en like smaksrik meny som denne kafeen. Prøv Haricots som forrett, og kylling-tajinen som hovedrett og få smaksløkene til å danse magedans. En mer autentisk café i Essaouira må du lete lenge etter.   Flytid til Marrakech: 4 t og 50 min med direktefly fra Oslo

Finn de rimeligste flybillettene her

Bo som en ekte marokkaner

Det er flere steder å bo, og i Marrakech domineres hotelltilbudet av små klassiske hotell, såkalte riads. En riad er et autentisk marokkansk hus som har blitt restaurert og gjort om til et slags klassisk lite hotell med få rom. Så her gjelder det å bestille i god tid. Har du lyst til å oppleve noe nytt, spennende og som regel billig, anbefales det å bo her. Servicen er ypperlig og prisene varier fra ca 300 til 1000 kroner natten.  

Riad Aderbaz

Riad Aderbaz, Marrakech, Basseng

Denne riaden ligger i nærheten av Kasbah-moskeen, jamaa El- FDna og Koutoubia-moskeen. Ikke langt unna ligger også Saadiske graver og El Badi-palasset. Pris: cirka 458 kroner per natt for et dobbeltrom med frokost.

Dar Eliane

Denne riaden ligger midt i souken (markedet), og er perfekt for deg som reiser til Marrakesh for å shoppe. Hotellet har fire soverom med egne bad, og en liten takterrasse. Pris: cirka 608 kr per natt for dobbeltrom med frokost.   Ellers kan du bo på disse hotellene:

Eden Andallou Aquapark & Spa

Eden Andalou Aquapark & SPA, Marrakech

Hotel Le Caspien

Hotel Le Caspien, Marrakech, Enkeltrom, Gjesterom