Nord-Makedonia: En reiseguide

Nord-Makedonia har mye å by på med sine innsjøer, pittoreske daler, nasjonalparker, tradisjonelle landsbyer og sitt tradisjonelle kjøkken. Dessuten er det fødestedet til Mor Teresa.

Praktisk informasjon om Nord-Makedonia

For turister fra Norge, vil en ferie i Makedonia oppleves som veldig billig. Det viser FOREX Banks siste landsindeks. Oversikten viser hva det koster å være på ferie i det aktuelle landet. Nord-Makedonia sin indeks ligger på 24, sammenlignet med Norge som ligger på 100.

Valuta

Valutaen i Nord-Makedonia er makedonsk denar, der 100 denar tilsvarer 18,44 Norske kroner.

Kan jeg betale med kredittkort?

Ja, du kan bruke Visa, American Express, MasterCard og andre anerkjente internasjonale kredittkort i de fleste butikker, hoteller og restauranter. Det er mange minibanker i hver by hvor du kan ta ut penger.

Må jeg tipse?

Nei, som turist er du hverken forventet eller pålagt å gi tips. Men det er selvfølgelig lov dersom man har lyst.

Blir jeg forstått på engelsk?

Engelsk er det mest populære fremmedspråket og den yngre generasjonen snakker det flytende. Du vil ikke heller ikke ha noen problemer med å kommunisere på engelsk med lokalbefolkningen i de fleste restauranter, hoteller, kafeer eller institusjoner. Imidlertid kan det hende at de eldre som jobber i dagligvarebutikkene kan ha problemer med å forstå, men da er det alltid en vennlig lokalperson som vil steppe inn og hjelpe deg.

Reisetips for Nord-Makedonia

Ohrid

Dette er en vakker by fra antikken som UNESCO har tatt med på verdensarvlista. Her vil du finne flere historiske bygninger, kirker, klostre og noen moskeer. Byen ligger rett ved innsjøen med samme navn, som er en av Europas eldste og dypeste innsjøer og deles med Albania som ligger tvers over. Når du besøker Ohrid, vil jeg anbefale at du leier bil og utforsker områder rundt, som for eksempel the Bay of Bones, nationsjonalparken Galicica og byen Struga. Man kan også ta seg over til byen Pogradec i Albania, også en del av UNESCOs verdensarv , som ligger en time unna på den andre siden av innsjøen, så får man utnyttet reisen enda mer.

Utforsk Ohridsjøen

Ohridsjøen er en av de eldste innsjøene i verden. Her kan du ta en båttur på sjøen, svømme, sole deg på strendene eller gå på fottur i de omkringliggende fjellene. Nyt den fantastiske utsikten over fjellene som omkranser innsjøen, og besøk vakre klostre og kirker som ligger langs bredden. Les mer om innsjøen her

Book din guidet omvisning av den sjarmerende byen Ohrid her:

Skopje

Hovedstaden Skopje er også verdt et besøk. Det er mange delte meninger om den «nye» byendelen både av turistene og lokalbefolkningen, der noen syntes at alle statuene som er satt opp ødelegger byen. Det er en spøk blant makedonere, og den går omtrent slik:

Hvor mange statuer er det i Skopje?

– Jeg vet ikke, men jeg tror det er flere statuer enn mennesker!

Ok, så er det på ingen måte morsomt, men det markerer problemet. I en hovedstad med rundt 640 000 mennesker er stedet fullstendig overfylt med statuer.

Den gamle delen av Skopje byr på basar og gamle bygninger. Du har også flere historiske kirker, klostre og moskeer rundt omkring i byen. besøk romerske Skopje Fortress eller museer som Memorial House of Mother Teresa. Skopje har også en kjempefin vingård som heter Kamnik.

For forslag til ting å gjøre i Skopje kan du lese her

Matka Canyon

Matka Canyon er absolutt verdt et besøk. Den ligger kun 30 minutter unna Skopje, så hvis man drar til Skopje må man også dra hit! Grotten Vrelo som det spekuleres i kan muligens være den dypeste underjordiske grotten i verden, ligger her. Det finnes et spisested med god mat omringet av dalen, og man kan selvsagt ta en båttur og utforske området via vannet. Opplev det blå-grønne vannet, de dramatiske klippene og utforsk de mange grottene langs dalen. Dersom båttur ikke er for deg, kan du vandre gjennom den vakre naturen på stiene i området. Les mer om her

Opplev det blå-grønne vannet, de dramatiske klippene og utforsk de mange grottene langs dalen. Nyt en båttur på innsjøen eller vandre gjennom den vakre naturen på stiene i området. Les mer om her

The Painted Mosque of Tetovo

Denne moskeen, bygd i 1438 i Tetovo er unik og populær blant turister. Den ble finansiert av to søstre og opprinnelig malt med en spesiell eggmaling. Gjenstandene inne i moskeen er fargerike og formen på selve moskeen skal være uvanlig for en ottomansk moske. Hvis man drar til Tetovo med bil, kan man videre kjøre oppover Sharr fjellene i retningen Popova Shapka hvor det finnes flere restauranter med nydelig utsikt over fjellene og Tetovo

Se flere bilder av den unike moskeen her. For flere ting å gjøre i Tetovo trykk her

Bitola

The Steps Of The Roman Theater At Heraclea Lyncestis

Bitola er en av de eldste byene i landet med masse historie. Du bør sjekke ut Heraclea Lyncestis . Denne byen fra Oldtidens Makedonia ble grunnlagt av Philip II, Alexander den Stores far, og ligger rett ved Bitola. Merk at Oldtidens Makedonia og Nord-Makedonia er ikke det samme. Det meste av Oldtidens Makedonia ligger nå i dagens Hellas og heter, ikke overraskende nok, Makedonia. Denne navnestriden førte til at landet måtte bytte navn.


Her finner du flere forslag til flere ting å gjøre i Bitola

Flere forslag til ting å gjøre i Nord-Makedonia

Marbe Lake

Oppdag en av Makedonias best bevarte hemmeligheter – det krystallklare vannet og de fantastiske omgivelsene i Marbe Lake. Nyt et rolig og avslappende miljø mens du nyter en piknik eller tar en forfriskende svømmetur.

The Bay of Bones

Reis tilbake i tid til den fascinerende jernalderbosetningen på The Bay of Bones. Utforsk rekonstruksjoner av hus, båter og dagligliv, og oppdag historien til denne unike arkeologiske attraksjonen. Ler mer her

Kokino Observatory

Ta en tur til Kokino Observatory, en av de eldste astronomiske observatoriene i verden. Lær om de mystiske steinsettingene og observasjonsteknikkene fra en svunnen tid, og nyt den fantastiske utsikten over området.

Søk og sammenlign flypriser her

Her finner du hoteller i Nord-Makedonia

Pelister Nasjonalpark

Nyt den fantastiske naturen og det spektakulære landskapet i Pelister National Park. Utforsk de mange turstiene, og nyt den fantastiske utsikten over innsjøer, elver og fjell.

Monastery of St Naum

Utforsk det fantastiske klosteret St. Naum, en av de eldste og mest hellige attraksjonene i Nord-Makedonia. Lær om historien og legendene til dette imponerende stedet, og nyt utsikten over Ohridsjøen. Les mer her

Opplev Nord-Makedonias vin

Nord-Makedonia har en rik vintradisjon, og du kan besøke noen av landets beste vingårder for å smake på vinen og lære mer om produksjonsprosessen. Ta deg tid til å smake på de lokale druesortene og nyt deilig mat fra regionen. Tikveš vingård ved Kavadarci er den største og eldste vingården i landet grunnlagt i 1885. Denne vingården skal være veldig imponerende.

Book vintur med vinsmaking og lunsj her:

Flere aktiviteter i Nord-Makedonia finner du her