Oppdag Havannas uendelige sjarm

Utforsk den fargerike kulturen, nyt deilige retter og dans salsa gjennom natten.

Havana, Cuba

Destinasjonsoversikt

Cuba er et av de mest fascinerende og pulserende landene i Karibia. Øya er kjent for sin rike historie, levende kultur, blendende arkitektur, og vakre strender. Hovedstaden, Havanna, er ingen unntak. Dette er det politiske og økonomiske hjertet av landet, og byr på blendende arkitektur, pulserende musikkscene, og rike historie. Andre populære destinasjoner inkluderer Trinidad, Cienfuegos, Varadero, og Viñales.

Søk og sammenlign flybilletter her

Myter om Cuba

Når jeg forteller folk at Cuba er favorittlandet mitt å besøke, blir jeg ofte møtt med vanntro. «Hva er det å like, de har jo ingenting», «det er en kommunistisk stat, støtter du det?», «jeg har hørt at det er veldig skittent der» og «Cuba er farlig» er reaksjoner jeg får.

La oss avkrefte noen myter:

Cuba er fortsatt en kommunistisk stat

Selv om Cuba fortsatt har et kommunistisk parti som styrer landet, har det skjedd mange endringer de siste årene. For eksempel har private bedrifter og selvstendig næringsdrivende blitt tillatt, og turisme har blitt en viktig inntektskilde for økonomien.

Cuba er farlig for turister

Som ung dame som reiser alene er det klart at jeg bryr meg om trygghet og sikkerhet. Jeg har likevel aldri følt meg utrygg. Tigging forekommer, men Cubanerne respekterer alltid om man sier nei. I Havana er det dessuten mye politi i gatene for å sørge for at kriminalitet ikke skal forekomme. Det er også overvåkningskameraer plassert rundt om over hele byen. Jeg gikk alene hjem fra klubbene i de sene nattetimene hver kveld i 14 dager uten å noen gang føle meg redd.

Alle cubanere støtter regjeringen

Mens mange cubanere er lojale mot regjeringen, er det også en betydelig opposisjon i landet. Det er også verdt å merke seg at regjeringen har slitt med økonomiske utfordringer, noe som har ført til kritikk fra både innenlandske og internasjonale kilder.

Cuba har ingen privat sektor

Mens regjeringen fortsatt har en sterk innflytelse på økonomien, har det vært en økning i private bedrifter og selvstendig næringsdrivende de siste årene. Dette har ført til en økning i økonomisk aktivitet og turisme i landet.

Cuba er teknologisk utdatert

Det stemmer at Cuba ikke har like mye tilgang til teknologi som mange andre land, men det betyr ikke at de er teknologisk utdatert. Cuba har utviklet seg til et sentrum for medisinsk forskning og landet har også utviklet sitt eget dataspill «Savior» som har blitt populært over hele verden og som har vunnet priser på internasjonale konkurranser.

Så, ja, landet har en kompleks politisk og økonomisk situasjon. Men til tross for sine utfordringer som økonomiske sanksjoner, mangel på ressurser og politisk uro, har Cuba fortsatt mye å tilby turister som ønsker å utforske og oppleve en unik kultur.

Gamle Havanna: 50-talls biler som står parkert foran Capitol in Havanna

Beste tid å besøke Cuba

Cuba kan besøkes året rundt og klimaet er alltid varmt. Jeg syns det er mest bahagelig i februar/mars for allerede i april begynner det å bli på grensen til ubehagelig. I hovedsak er det to hovedsesonger å være oppmerksom på: høysesongen (desember til mars) og lavsesongen (mai til oktober)

NB! I januar/ februar kan temperaturene bli noe kjøligere på grunn av vind, så ta med langbukser og en tynn jakke. Vær oppmerksom på at orkansesongen varer fra juni til november.

Søk og sammenlign flybilletter her

Overnatting

Det finnes mange ulike overnattingsmuligheter i Cuba, alt fra luksuriøse hoteller til enkle gjestehus. Et populært alternativ er å bo på «casas particulares», som er private hjem med lisens til å leie ut rom. Dette er ofte rimeligere enn å bo på hotell. Nytt er at AirBnB også er tillatt i Cuba.

Hotel Nacional de Cuba

Hotel Nacional de Cuba, som ligger i Havanna, er et ikonisk hotell som har ønsket gjester velkommen i over 90 år. Så snart du trår gjennom dørene, vil du føle historiens sus og elegansen til dette stedet. Hotellet ligger ved havet, og fra terrassen kan du nyte den fantastiske utsikten over Malecón, havnepromenaden som strekker seg langs kysten.

Hotellet har vært vertskap for mange berømte personligheter inkludert filmstjerner, forfattere og politikere (se listen her). Du vil føle deg som om du er en del av en annen tidsalder når du utforsker lobbyen, biblioteket og restaurantene.

Søk etter overnattingsteder i Havanna her
Søk og sammenlign flybilletter her

Casa Factoria

Dette huset ligger i gamle Havanna, men litt utenfor sentrum.Her har du egen takterrase med bar.

El Conde de Ricla

Her bor du midt i gamle Havanna og har Plaza Vieja som nærmeste nabo. Dette er et pulserende område med mange spisesteder og barer og mye folk.

Casa Pedro-María

Her bor du i umiddelbar nærhet til museer, havna, gode spisesteder og utesteder.

Mat og drikke

Cubansk mat er en blanding av spanske, karibiske og afrikanske tradisjoner. Søt, saftig karibisk frukt blandes med friterte, stivelsesholdige grønnsaker, ris, bønner og svinekjøtt. Skulle du ha lyst på mer vestlig mat er det nok av cafeer og restauranter som serverer pasta, pizza, hamburgere, biff, fisk og egentlig alt det du måtte ønske deg. Disse er ofte privateid og koster deretter.

Mine anbefalinger:

Hotel Inglaterra

Her bør du spise frokost. For en ganske rimelig pris får servert egg med brød som kommer med frukt, yoghurt, litt grønsaker og ost ved siden. Du velger selv om du vil ha te eller kaffe til. Frokost blir servert på sitteområdet ute med utsikt mot paseo del prado som er gaten som skiller nye Havanna og gamle Havanna. På kvelden kan du dra opp på takterrasen for å nye et par drinker mens det spilles og danses salsa.

Denne takterrasen forvandles til en bar med livemusikk på kveldene.

El café

Dette spisestedet har kjempegode smørbrød, og egner seg best til frokost og lunsj. Dette er mitt faste lunsjsted når jeg er i Havanna, fordi jeg liker utvalget av mat man kan få her. Du velger selv hvor sunn du vil være, og fpr servert alt fra pannekaker med frukt og sirup, til ordentlige smørbrød.

El Dandy

Denne baren ble opprettet av et svensk-cubansk ektepar og er derfor smykket med IKEA klistremerker, og svenske flagg på innsiden. Her får servert alle måltider, men personlig liker jeg å spise lunsj her. Baren har et stort utvalg av drinker så prøv gjerne en mojito eller en daiquiri, som begge er laget med cubansk rom. De ansatte her er morsomme og vennlige, og baren er plassert rett ved en park der man kan sitte og nyte sola midt i byen.

Casa Miglis

Skulle du savne norsk mat på turen, har jeg den perfekte løsningen for deg. Casa Miglis er en svensk restaurant som serverer skandinaviske matretter – blant annet kjøttboller og poteter. Dersom du har hjemlengsel er dette stedet å dra.

Søk etter overnattingsteder i Havanna her
Søk og sammenlign flybilletter her

Aktiviteter og attraksjoner

Havanna har mye å by på av aktiviteter og attraksjoner. Utforsk den historiske gamlebyen, besøk museer og gallerier, og nyt livemusikk på lokale barer og klubber.

Museo del Ron:

Jeg anbefaler deg å sjekke ut rom-museet når du først er i Havanna. Her får du smake på de forskjellige årgangene og grundig innføring i hvordan rom lages.

El Capitolio

Capitolio Havana, også kjent som El Capitolio, er et stort historisk landemerke i Havanna. Bygningen ble opprinnelig bygget som sete for den cubanske regjeringen på begynnelsen av 1900-tallet, og var inspirert av den amerikanske kongressbygningen i Washington, DC.

Capitolio Havana er et imponerende syn, med en stor kuppel som er mer enn 90 meter høy og en fasade som er dekorert med statuer og utsmykninger i nyklassisistisk stil. Innenfor bygningen finner du en rekke imponerende rom, inkludert en stor hall med et tak som er dekorert med et stort maleri av den romerske guden Jupiter.

Selv om Capitolio ikke lenger fungerer som sete for den cubanske regjeringen, er det fortsatt et viktig symbol på Cubas historie og kultur. I dag fungerer bygningen som et museum og et populært turistmål, hvor besøkende kan lære mer om Cubas politiske og kulturelle arv.

Plaza de la Revolucion

Plaza de la Revolucion i Havanna er et av de mest berømte torgene i hele Cuba. Det er et sted som er fullt av historie, og som har spilt en viktig rolle i landets politiske utvikling. På dette store torget finner du monumenter til de viktigste lederne i landets revolusjonære bevegelse, inkludert Che Guevara og Camilo Cienfuegos. I tillegg til monumentene, kan du også se de store bygningene som omkranser torget, inkludert det imponerende Jose Marti-minnesmerket.

Plaza de la Revolucion har vært vertskap for mange viktige politiske arrangementer, inkludert taler fra Cubas tidligere leder, Fidel Castro. Det er også et sted der cubanere ofte samles for å feire nasjonale høytider og markeringer. Hvis du besøker Plaza de la Revolucion, kan du få en følelse av Cubas revolusjonære historie og politiske landskap. Det er et sted som er fullt av symbolikk og som kan gi deg en dypere forståelse av landets kultur og politikk.

Casa de la Musica

Casa de la Musica i Havanna er en legendarisk musikk- og danseklubb som har vært en hjørnestein i byens musikalske scene i flere tiår. Klubben har to beliggenheter i byen – en i sentrum av Havanna og en i bydelen Miramar – og begge tilbyr livemusikk og dans hver kveld.

Casa de la Musica er kjent for å presentere noen av de beste musikere og dansere på Cuba, og spenner fra tradisjonell son, salsa og rumba til moderne musikkstiler som reggaeton og hip hop. Atmosfæren er alltid livlig og energisk, og besøkende kan forvente å se både lokale og internasjonale turister danse natten bort.

Her står folk i kø for å komme inn på Casa de la musica

Fabrica de Arte Cubano

Fabrica del Arte eller Fabrica de Arte Cubano (FAC – på folkemunne) er et populært kultursenter som ligger i Havanna Det ble grunnlagt i 2014 av den cubanske musikeren X Alfonso, og det ble raskt et sentrum for samtidskunst, musikk, mote og film på Cuba.

FAC er lokalisert i en restaurert oljefabrikk og har en rekke utstillingsrom, opptredenområder og barer og restauranter. Her vil du oppleve live musikk, DJ-opptredner, filmvisninger, kunstinstallasjoner og moteshow.

En av de unike aspektene ved FAC er dens fokus på å fremme nye cubanske kunstnere og kreative, og gir dem en plattform for å vise frem arbeidet sitt til en større publikum. FAC har blitt et populært reisemål for både lokalbefolkningen og turister, og tilbyr en livlig og dynamisk kulturopplevelse. Fabrica del Arte et «must» å besøkende når man er i Havanna.

Søk etter overnattingsteder i Havanna her
Søk og sammenlign flybilletter her