Paradis: San Juan er kjent for å være et paradis, særlig for sine pastellfargede hus og vakre strender. Foto: Istock

Puerto Rico: Ferieparadiset i Karibien

Puerto Rico er en øygruppe med rundt 4 millioner innbyggere. Landet er en amerikansk koloni med selvstyre, og innbyggerne i Puerto Rico har ikke stemmerett ved amerikanske valg. Hovedstaden heter San Juan.

Etter den spansk-amerikanske krigen ble Puerto Rico amerikansk krigsbytte, og Puerto Rico har siden 1898 vært amerikansk etter fire hundre år med spansk kolonistyre.

Sjekk hoteller i San Juan her

Puerto Rico er i dag en sjarmerende blanding av afrikansk, amerikansk, spansk og indianer-påvirkning. Hovedstaden San Juan omtales i dag ofte som en time capsule, en mulighet til å ta et skritt tilbake i en verden som man ikke trodde tidligere fantes. Værmessig er karibien, og Puerto Rico, klart best fra januar til juni med deilig, tropisk klima.

Vi gir deg en guide til hva du kan oppleve på det som virkelig er i nærheten av paradis på jord.

Sjekk flypriser og ledige seter her

Colorful house facades along a street in Old San Juan, Puerto Rico with a Puerto Rican flag hanging down from one of the balconies

Fargerike hus langs gamlebyen i San Juan. Foto: Istock

Finn verdens beste hoteller på Laurel Nights.

Du finner rabattkoder hos Hotels.com her.

San Juan, Puerto Rico

Dette er den eldste byen under amerikansk styre i verden. Den oppstod kort tid etter den første spanske koloniseringen av Amerika, rundt 1508. For turister er de mest aktuelle områdene Isla Verde (nærmere flyplassen enn sentrum) med sine resorts og strender, gamlebyen med sin store sjarm og luksusområdet El Condado.

I byen kan du blant annet besøke et hotell som i seg selv er en turistattraksjon, El Convento. Det perfekte stedet å ta en drink og litt å spise. Et nedlagt kloster med utrolig mye sjel, sjekk bilder her. Det faktum at det ligger midt i gamlebyen gjør også at ved å begynne her vil du få en stor San Juan-opplevelse med en gang. Det er også vel verdt tiden å besøke San Juan Historic Site, som står på Unescos verdensarvliste.

medwt1068

Velkjente Castillo San Felipe del Morro. En festning fra det 16. århundre. Foto: Istock

Puerto Ricos idylliske strender

Det er selvfølgelig nok svært mange idylliske strender i Puerto Rico. For de voksne er stranda du bør besøke Ocean Park mens best sand finner du på Luquillo Beach. Beste hotellstrand er det hotellet El San Juan Resort som har.

Siden dette er en relativt amerikansk øy så er selvfølgelig nok shoppingen bra her. Best er shoppingsenteret Plaza Las Americas av større greier.

Hvordan er så prisene? Vel, for det første bruker man dollar her. For det andre er dette rangert som det dyreste landet i Latin-Amerika, men er billigere enn USA – og også en god del billigere enn Norge. En taxi fra flyplassen vil koste litt under 150 kroner, litt basert på hvor hotellet ditt ligger. Det lokale ølet, Medalla, kan du få fra rundt 10 kroner og oppover, alt ettersom hvor langt unna du er turistområder. En røykpakke koster rundt 60 kroner. På den meget populære Marmalade Restaurant & Wine Bar kan du få en femretters middag for 85 dollar.

San Juan, Puerto Rico - June 10, 2014: People shopping in the main street in San Juan, Puerto Rico, on June 10, 2014

Shopping i Puerto Ricos hovedgate i San Juan. Foto: Istock

 

Puerto Rico – der det alltid skjer noe

Det muligens viktigste å vite er at det alltid skjer noe i Puerto Rico. Det er en grunn til at man kaller det for det gladeste stedet på jord. Uansett når du er der bør du sjekke ut lokale arrangementer, festivaler og alt annet. Sjekk med hotellet, og få med deg noe. Selv oss stivbeinte nordmenn vil like dette. Størst av alle er kanskje San Sebastian Festival i januar.

Er du for øvrig typen som liker en god gåtur bør du sjekke ut Paseo de la Princesa, som virkelig lever opp til sitt navn.

For øvrig, matmessig så er dette stedet en blanding av hva vi ville kalt meksikansk, spansk, amerikansk og afrikansk. Liker du grøt til frokost så sjekk ut Avena. Hvis du er mer typen som liker det søte er batatas asadas tingen. Chuleta Kan-Kan og Chicharrón er gode middagsretter. Eller så kan du få en skikkelig burger her, altså… dette er tross alt relativt amerikansk.

De beste hotellene i Puerto Rico

Royal Isabela Golf Resort

Eksklusivt: Royal Isabela

 

ritz

Luksus: Dorado Beach

 

7008739_93_z

Rimelig: Hyatt Place

 

Det er kun tre av utrolig mange veldig bra hoteller her. Alt fra små luksushoteller til større resorts, boutique-design og mye mer. Sjekk det store utvalget her. 

NB! Husk amerikanske tipse-regler!

USA er landet hvor nordmenn oftest gjør feil. Vi tipser rett og slett ikke nok, eller glemmer å gjøre det. Det er virkelig fy-fy! Med unntak av noen få, dyre restauranter (som forteller det at de har «No tipping»-policy så skal du tipse nesten over alt.

Hvorfor? Hvis en amerikaner har en jobb hvor det er normalt å tipse kan timelønnen være så lav som 15 kroner i timen. Tipsen er det som gjør at personen faktisk overlever. Får du hjelp på flyplassen, for eksempel med bagasjen eller annet, så tipser du 1-2 dollar per koffert. I taxien tipser du 20, 25 eller 30 prosent. Enkelte mener du kan komme unna med 15 prosent, men aldri under.

Så kommer du til hotellet. Får du hjelp med koffertene betaler du 3-4 dollar per koffert. Får du hjelp på hotellet så snakker vi om 10-20 dollar. Altså hjelp som å booke en restaurant, leiebil eller annet. I USA tipser du også housekeeping hver dag. 2-5 dollar på puta.

Så kommer restaurantene. Minimum er 15 til 20 prosent, i store byer 20 prosent. Hvis du er veldig misfornøyd kan du tipse to pennies, det er koden for forferdelig service. I så fall bør du også forvente at du må snakke med sjefen på restauranten. Da har noe virkelig vært feil. Spiser du på virkelig fancy restauranter tipser du 25 prosent.

I barer og puber tipser du en dollar per ordre/drink/øl.

I tillegg skal du tipse frisører, massører, guider og alle andre. Samme prosent – 15 til 20 prosent.

Sjekk vår reiseguide til alle statene i USA her