Quiz: Hvor mye kan du om Norge?

Bor du i Norge har du selvfølgelig en viss kunnskap om ditt eget land, men hvor god er den egentlig?

Norge quiz

Denne quizen vil rett og slett avsløre om du kjenner ditt eget land bare sånn passe, eller om du er en ekspert på Norge. En quiz om Norge som bare den som kjenner sitt eget land godt nok vil klare.

Vi starter med de enkle spørsmålene, og så blir det vanskeligere og vanskeligere. Fasiten får du fortløpende ved å klikke på svar.

Spørsmål 1:
Hvilken gammel norsk by er dette?

Denne byen er velkjent for mange, men det er kanskje ikke så lett å se hvilken by det er bare fra bildet?

Den syttende største byen i Norge, og navnet på byen betyr sannsynligvis inngjerdet berg. Navnet vi bruker på den i dag er en fordansket versjon av et veldig gammelt navn. Så gammelt at noen nok vil hevde at det er det eldste navnet på noe slikt som en by i Norge.

Det er svært mange folk i byen, særlig om sommeren når det kommer skip seilende fra alle slags land. Innbyggerne er gode borgere, både menn og kvinner, kjent for sin gavmildhet og sine almisser, men drukkenskap og fyll er vanlig og bringer ofte ufred når folk kommer sammen, ja, fører til og med til at blodet renner.

Historien om danenes ferd til Jerusalem. Sitert fra Per Thoresen bok om denne byen
Foto: CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=527253
Foto: Dette er ikke mer enn 63 meter over havet, men heter likevel noe med fjell…CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=527253

Det var her baglerne en gang hadde sitt hovedsete, mens det såkalte fjellet med staselig navn kun er 63 meter over havet. Kjente mennesker fra denne byen er folk som Jahn Teigen og Magnus Carlsen. I tillegg til det som kalles for parlamentarismens far i Norge, som sa følgende:

I det øieblik, at al makt og kraft samles her i denne sal til afgiørelse af samfundets høieste og vigtigste anliggende, gaar der en stor vækkelse ud over landet … Der kan ikke lenger regieres uden Storthinget, der maa regieres med Storthinget.

Johan Sverdrup (Venstre)

Hvilken by er dette?
Her finner du svaret

Spørsmål 2:
Hvilken solrik norsk by er dette da?

Denne byen må ha plass til alle bådene.

De lærde strides om man kan kalle dette hjembyen til Henrik Ibsen eller ei, men det har ikke hindret denne byen i å lage et museum til mannen som jobbet på et apotek her. Vi er klar over at dette er en quiz om Norge, men her er det også en del dansk påvirkning selv om den ikke er så stor som noen steder litt lenger sør.

Byen lever virkelig ikke opp til sitt navn

Ellers er byen kjent for sin noe monotone fargebruk på husene, og en veldig mye brukt gjestehavn.

Det er mye strandliv i denne byen

Det er mulig det nå ble enkelt igjen, men dette er ikke den eneste syklisten herfra…

Klarer du å gjette hvilken by dette er? Og, ja, nå er det litt vanskeligere.

Her finner du svaret

Spørsmål 3:
Hvilken øy er dette?

De to første spørsmålene i denne quizen handlet om byer. Det kan ofte være slik at du enten ser eller skjønner det med en gang, eller så blir det vanskeligere. Denne quizen om Norge beveger seg i hvert fall over hele landet.

Denne øya har et utrolig vakkert landskap, men det er ikke sol hele vinteren. Faktisk skal du lete lenge etter sola i mange måneder.

For det tredje spørsmålet i denne quizen blir det litt vanskeligere. Vi skal til en øy. Faktisk en øy som har opphavet til et veldig kjent navn på en øygruppe, som jo denne øya i dag er en del av. Likevel har den ikke lenger dette navnet, men et navn som kan være litt merkelig siden det faktisk ligger en øy eller to også vest for denne øya.

Det bor litt over 10 000 mennesker på denne øya, og den har flere tettsteder. Kommunen den ligger i heter det samme som øya, men kommunegrensene går litt utover selve øya. Det høyeste punktet på øya er 962 meter over havet, og heter Himmeltindan.

Vet du hvor Himmeltindan er så vet du nok allerede svaret, men om det er noe du ikke vet så skal du få to hint til: Kjører du europaveien østover fra øya kommer du til Luleå i Sverige, og under ser du et rekonstruert vikinghus som er en del av et vikingmuseum på øya.

Av Paul Berzinn – Viking museum -Longhouse, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37367644

Vet du svaret?
Her er fasiten

Spørsmål 4:
Hvor er dette?

Dette er kanskje det vanskeligste spørsmålet i denne quizen. I hvert fall er det nok det vanskeligste til nå.

Hvor kan dette være?

Myrmalmland er nok den gammelnorske oversettelsen av dette stedsnavnet. I en bok om gamle ord og uttrykk fra stedet kan du lese følgende:

Som det leid uti juli måned var det tid å tenkje på slåttonni… Frå gamalt var det berre stuttorvljå som blei nytta.

Gamle ord og uttrykk fra dette stedet (boken heter stedsnavnet).

Om ikke dialekt eller bilde hjelper skal du noen ekstra hint. Stedet vi er ute etter var en kommune fram til 1964. Tettstedet heter Krossen. Kjører du fra Bergen bruker du E134. Kommunen som stedet i dag er en del av er også hjemkommunen til en søskenflokk med kjente sangere, hvorav den ene sang om en gris som hylte.

Lettere om du ser vinterbilde? Sjekk under.

Vet du hva stedet heter nå?
Her finner du fasiten.

Spørsmål 5:
Hvor skal vi nå?

Det har vært mye geografi til nå, og vi skal selvfølgelig fram til et sted, område, by eller lignende nå også. Samtidig skal vi denne gangen konsentrere oss om historie.

Det har bodd folk i dette området i rundt 4 000 år, og dette var samlingsstedet for Heidene.

Eg skynar ikkje so mykje av de som De fortèl um Kristus, at de fester seg paa hugen min. Eg tykkjer at mykje av de som De segjer er noko utrulegt, endaa de hev hendt mange underlege ting i gamle dagar.

Rørek Dagson, konge over Heidene

Heidene kjempet etter historien ofte mot et annet kongerike, på den andre siden av en innsjø. Helt inntil Olav den Hellige ga begge kongerikene noen tilbud de ikke hadde mulighet til å si nei til.

Det vokste etter hvert fram en større by her, ikke minst takket være en domkirke.

Klarer du denne nøtten?
Her får du svaret

Spørsmål 6:
En lettere pause

Det har vært kanskje noen litt vanskelige spørsmål, men her blir det litt lettere. Denne gangen er det et rent visuelt spørsmål.

Her er utsikten til det stedet vi nå leter etter

Denne skal ikke være så vanskelig, men om du ikke klarer å se hvor dette er på bildet over skal vi gi deg ett bilde til som kan hjelpe deg.

Ja, dette avslørte vel hvor det er?

Denne klarte du?
Vil du sjekke kan du klikke her

Spørsmål 7:
Hvor er dette?

Byen vi skal frem til er den nest største kommunen i Troms, og tredje størst byen i Nord-Norge etter folketall. Sophie Elise kommer herfra og både Kine Hellebust og Kristin Clemet ble også født her.

Her er svaret

Spørsmål 8:
Hvor er nå dette da?

Det er på tide å forlate influencere til en by med en elv. Denne gangen får du to klipp fra en bok, og skal klare å finne ut hvilken by vi er ute etter.

Black Sabbath spilte her i 1983
Duran Duran spilte her i 1997

Vet du svaret? Og, nei dette er ikke Oslo

Her får du svaret om du lurer

Spørsmål 9:
Nok et et vanskelig spørsmål

Denne gangen får du bare ett eneste bilde, og må klare å finne ut hvor vi er ute etter.

Hvor er dette?

Her får du svaret

Spørsmål 10:
Det siste spørsmålet

Hvis du har klart alle spørsmålene til nå er vi mektig imponerte, og vi avslutter med ett spørsmål som kanskje kan være litt for lurt for sin egen del.

Dette stedet er oppkalt etter en kongelig, og Norge annekterte området i 1939. Du finner her Kronprinsesse Märtha Kyst, Prinsesse Astrid Kyst, Prinsesse Ragnhild Kyst, Prins Harald Kyst og Kronprins Olav Kyst.

Vet du hvor dette er?
Her er svaret