Reiseguide Boston

Boston er hovedstaden, og den største byen, i staten Massachuttes. Her er reiseguiden du trenger.

Det bor litt over 8 millioner mennesker i området Boston, noe som gjør det til USAs sjette største. Det er en av byene med lengst historie i USA, og en av byene hvor du kan oppleve mest. Vi gir deg guiden med de beste reisetipsene for Boston.

1280px-A_South-East_View_of_the_City_of_Boston_in_North_America

Den viktige historien til Boston

Hvis det er en amerikansk by hvor historien er viktig for deg som besøker den så er det Boston. Byen ble grunnlagt av engelske puritanere i 1630, og ble raskt sentrum i New England. Kun 6 år etter opprettelsen ble Harvard grunnlagt og åpnet.Lenge var byen et puritansk hovedsete, men ble også stedet hvor de amerikanske kolonistene begynte å kreve sin rett som engelskmenn (no taxation without representation).

I 1770 skjøt britiske soldater ubevæpnede demonstranter i byen, i det som har fått navnet The Boston Massacre, og i 1773 kastet de lokale Sons of Liberty 342 kasser med te i vannet – The Boston Tea Party.

Etter at USA fikk tilkjempet sin uavhengighet ble byen en av verdens rikeste havnebyer, og et politisk maktsentrum i landet. Boston ble også byen mange innvandrere søkte, blant annet mange irer. Det var blant annet herfra Kennedy-familien vokste seg inn i makten i landet.

I dag er kanskje en av de mest kjente maktpersonene i byen milliardæren John Henry som eier Boston Globe, Boston Red Sox og Liverpool FC.

iStock_000066986831_Medium

Boston i dag

Byen Boston er i dag et viktig studiesentrum i USA med Harvard, men også et sentrum innovasjon. Faktisk har Boston vært rangert foran en by som San Francisco flere ganger på nettopp det området. Den ligger høyt oppe på rankinger for storbyene det er best å bo i, og en av de mest velstående i både USA og verden (topp 30 i verden). 

Boston er ikke overraskende en av byene med høyest gjennomsnittlig utdannelse i USA, og ligger på en 7.plass totalt i landet. I 2014 besøkte over 21,2 millioner turister byen (rundt halvparten av New York). Værmessig har Boston minusgrader på vinteren, og gode sommermåneder med relativt høye temperaturer.

For oss nordmenn kan det kanskje sammenlignes noe med de sørligste delene av vårt land. Det er mye sol i Boston til å være en kystby.

iStock_000020832057_Small

Dette må du gjøre i Boston

Selve Boston består av mange mindre bysentra, noe som gjør at det ikke er sentrum av Boston som har det meste å tilby. Harvard Square, Quincy Market, Copley Square, Davis Square, North End, South End og Kendall Square har alle forskjellige ting å by på, og det skal mye til å  komme seg igjennom alle på en helg, så her er det viktig å velge.

Som førstegangsbesøker i byen kan du starte dagen med en tur langs Charles-elven, ta en guidet byvandring, og gå på USAs eldste restaurant, the Union Oyster House, og spise en kopp med deilig Boston Clam Chowder – da har du fått en god start.

Et ganske greit utgangspunkt i tillegg er The Freedom Trail, for den som vil oppleve den amerikanske historien. Går du den opplever du 16 av de historisk viktigste stedene i Boston, og USA. Den fire kilometer lange gåturen bør stå høyt oppe på listen.

iStock_000022364941_Small

Museer i Boston

Byen som har hatt så mange penger lenge har fått et svært fint kunstmuseum i Museum of Fine Arts, ett av de beste i USA. Kunst ser du også på Isabella Stewart Gardner Museum.

Du kan også besøke John F.Kennedy Library & Museum i byen. Den historieinteresserte bør også sjekke ut Boston Tea Party Ships & Museum på havna. Vitenskapsmuseet er gøy for store og små, mens den båtinteresserte bør se USS Constitution Museum.

For barna er Boston Children’s Museum helmaks. New England Aquarium er noe for alle som liker det som lever i havet.

iStock_000056615388_Small
Green Dragon Tavern ble kalt hovedkvarteret for revolusjonen i Boston.

Øl i Boston

Det er ofte en tilbakevennende tanke i Norge at USA ikke har noe bra øl. Alt er brygget på mais, og alt smaker vann. Det kunne ikke vært lenger fra sannheten. Hvor mikrobryggerikulturen, eller craft beer som det kalles i USA, har begynt å bli større i Norge først i nyere tid, har den holdt på lenge i Nord-Amerika.

Salget har økt for hvert år, og bare i løpet av de fem siste årene har antallet tønner solgt (som mengde øl måles i) økt med over 60%. I tillegg har det vært en eksplosjon i etableringen i antall nye bryggerier de siste 10 årene. Første bryggeritur i Boston må gå til ærverdige Samuel Adams, bryggeriet som har begynt å skape seg et stort navn også på denne siden av Atlanteren.

Samuel Adams ligger i Jamaica Plain, sør-vest for bykjernen, og etter bryggeritur (med gratis smaksprøver såklart) går det gratis trolle fra bryggeriet til Doyle’s Cafe. Doyle’s er kjent for flere ting, bl.a. at det var den første puben som serverte Samuel Adams, at de har et rom dedisert av Ted Kennedy til sin egen bestefar John F. Fitzgerald, og at deler av filmene Mystic River og 21 (samt flere) er spilt inn her.

Det er også en utrolig brun pub, med en helt egen sjarm. Etter lunsj på Doyle’s (Boston Clam Chowder igjen) er det tid for å dra på et av Bostons mindre kjente, men like bra, bryggerier – Harpoon Brewery.

Turen går med «the T» (undergrunnsbanen) og flybussen til havna, hvor Harpoon Brewery ligger. Harpoon serverer en svært god IPA, men er også kjent for sin UFO-serie (Unfiltered Offering) og sin Leviathan-serie (sterkøl).

iStock_000051711782_Small

Kafeer i Boston

Det er vel kanskje te du bør oppsøke i Boston bare for å forholde seg til historien, men skal du ha kaffe kan du for eksempel gå for ett av de seks stedene med navnet Pavement Coffeehouse.

Vinneren av beste kaffe i 2015 ble The Thinking Cup, mens det var Render Coffee som vant i 2014. Hvis det er mer et bakeri du er ute etter så anbefales Flour Bakery og Mike’s Pastry av de lokale.

iStock_000058436980_Small

Spise lunsj i Boston

Er du ute etter en mer restaurantaktig opplevelse for en matbit så har Boston svært mye å by på til lunsj. Utsiktsmessig er det vanskelig å slå Top of the Hub, Lunsjen er fra 11.30 til 14.00, og er en fin måte å oppleve dette stedet på. Trident Books & Café skal etter sigende ha en av de beste frokostene i byen, men serverer også en strålende lunsj. Lunsjekspertene i Blunch er også verdt å oppsøke hvis du er i nærheten.

Hvis du har vært ute dagen etter anbefales Wheelhouse på det aller sterkeste.

iStock_000063545587_Small

De beste restaurantene i Boston

Sentralt finner du den strålende No.9 Park som har drevet på lenge. Fransk mat på sitt beste. Moderna asiatisk fusion får du på Shojo.I 2015 ble det brasserieinspirerte Townsman årets restaurant.

En av de hippeste restaurantene i byen er Yvonne’s. Hvis du skal ha en biff bør du oppsøke Del Frisco, både et kult sted å spise og en utrolig biff. Det får du også på Abe & Louie’s.

Pizza som smaker utrolig godt får du hos Regina Pizzeria. Burgermessig bør du sjekke ut legende på Craigie on Main. Sjekk ut Patty Melt på Park Cambridge. Sjømat får du på Neptune Oyster.

Å gå ut i Boston

Barer og puber, uteliv i seg selv er det veldig mye av i studentbyen Boston. Du kan for eksempel begynne på Spoke Wine Bar eller høre live jazz på Les Zygomates. For den som elsker cocktails blir man nyforelsket på Brick & Mortar.

Et sted som nesten eksploderer på kveldene er Eastern Standard. Sportsbaren Jerry Remy’s er kul for den som vil se fotball eller amerikanske sporter. Vil du danse kan du nesten ikke gå feil med Tunnel. Eventuelt Royale.

Shopping i Boston

Boston er en av de aller beste shoppingbyene i USA, mange vil kanskje mene den beste. Et historisk sted å begynne er Faneuil Hall Marketplace, noe mer moderne er Prudential Center.

På sistnevnte finner du for eksempel Saks Fifth Avenue. Hvis du er ute etter noen kupp så sjekk ut Assembly Row med 30 outletbutikker. For mer shoppingområder sjekk ut Newbury Street, Beacon Hill og The South End.  Upscale shopping finner du på Copley Place.

Hoteller i Boston

Luksus: Boston Harbor Hotel

Et strålende stort hotell med alt du kan ønske deg av fasiliteter. De aller fleste rommene har en virkelig fin utsikt, og servicen er upåklagelig. Har egen havn, meget god restaurant og en fin bar. Her kan du kikke nærmere på hotellet

Alternativer:Four Seasons Boston og Mandarin Boston

6446_118_z

Boutique: Lenox Hotel

Dette sjarmerende hotellet har en god del rom, men kan kalles boutique fordi det rett og slett klarer å ha en stemning som et mindre hotell. Fin plassering og vakre rom. Her kan du kikke nærmere på hotellet 

Alternativ: XV Beacon og Battery Wharf Hotel