Reiseguide til San Francisco

San Francisco, USA. October 14, 2011. Lots of people walking on Castro Street of San Francisco in California/USA. The street and the district is famous for its gay culture.
Castrodistriktet ligger omtrent midt i byen, rett ved Haight-Ashbury og senteret i området er The Castro Theatre.

Det bor litt under 870 000 mennesker i byen San Francisco, men i hele det urbane området rundt er det nærmere 9 millioner mennesker.

Byens avis er San Francisco Chronicle, mens sportslig er det Giants i baseball og 49ers i amerikansk fotball som er storhetene.

Selskaper som er store arbeidsgivere i byen er Levi’s, Wikimedia Foundation, Reddit, Dropbox, Airbnb, Über og Yelp i tillegg til mange større banker. Byen er en av de amerikanske byene med høyest gjennomsnittlig utdannelse (rett bak hovedstaden Washington, D.C.) og byen har ikke siden 1956 hatt flertall for en republikansk presidentkandidat (den gangen var kandidaten krigshelten Dwight D. Eisenhower).

Den meget liberale byen har 56,6 prosent av sine innbyggere registrert som demokrater, mens kun 8,6 prosent er registrerte republikanere. En av syv som jobber i San Francisco er innenfor turisme og konferanser, og byen ligger på en femteplass i antall utenlandske turistbesøk i løpet av ett år.

Rundt 18 millioner mennesker besøker byen årlig for å se deres mange turistattraksjoner.

San Francisco, CA, USA - July 7, 2015: Family riding their bicycles along Jefferson Street in San Francisco CA
San Francisco er en av de mest sykkelvennlige byene i USA. Noe som kanskje er overraskende med tanke på antall bakker, men byens lange miljøfokus er nok en av de viktigste grunnene.

Litt historie

San Francisco ble grunnlagt av spanske kolonister i 1776, men da Mexico fikk sin uavhengighet fra Spania i 1821 ble det som var en liten misjonærutpost meksikansk. Mission San Francisco de Asís kan fortsatt besøkes (320 Dolores Street), men ble etter den meksikanske overtagelsen stort sett forlatt.

I 1822 kom en ung brite til bukten som hadde lært seg spansk etter mange sjøreiser. På en liten landlov møtte han en ung, vakker spansk kvinne som tilfeldigvis viste seg å være datteren til den meksikanske kommandanten i området. William A.Richardson giftet seg med Maria Antonia Martinez, og fikk lov til å etablere en bosetning – Rancho Sausolito.

francisco

 Etter krigen mellom Mexico og USA ble området amerikansk, og bosetningen som da ble kalt Yerba Buena fikk et nytt navn: San Francisco. Det som fortsatt var et svært lite sted med under 1 000 mennesker hadde både ulendt terreng og dårlig tilgjengelighet som gode argumenter mot å dra dit. Helt til man fant gull.

Gullrushet førte til en enorm tilvekst i befolkning og rikdom. Sjømenn på skip forlot skipene de var på i havnen, fra matros til kaptein og folk dro til San Francisco fra hele USA, Kina og Europa.

I 1890 bodde det 300 000 mennesker i byen, og selskaper som Levi Strauss, Wells Fargo og sjokoladegiganten Ghirardelli startet i byen.

Et stort jordskjelv i 1906 ødela store deler av byen, og banken som finansierte oppbygningen med lån – Bank of Italy – ble med å være en av de første som ga lån til mellomklassen en bankgigant og omdøpt i 1928 til Bank of America på grunn av sin utlånspraksis.

Under det store krasjet i 1929 overlevde hele finansstrukturen i byen, og San Francisco startet også Golden Gate-bruen i perioden.

Etter andre verdenskrig ble byen hovedsetet for den amerikanske motkulturen, noe man hevder var grobunnen for at byen også senere ble hovedsetet for nettutviklingen i USA sammen med forstadsområdet Palo Alto.

Vær og klima i San Francisco

Gjennomsnittlig antall soldager i San Francisco i løpet av ett år er høyt, og 7 av 10 dager har sol. Mest sol får man om sommeren, og byen ligger slik til at man ikke får de ekstreme høye temperaturene man kan få ellers i California.

Varmerekorden på en dag er 39 grader (til sammenligning er rekorden i Paris 40,4 og i Los Angeles er den 45. Den gjennomsnittlige dagstemperaturen i byen måned for måned varierer likevel så lite som fra 10,7 til 17,1, og det inkluderer da kveld og natt.

En lokal vits om været er at værmeldingen sier 18 grader og sol. Stort sett så stemmer det, og byen har et veldig behagelig klima selv om det ofte kan være en del vind (et kallenavn er The Windy City). Jeans og t-skjorte.

Dette må du gjøre i San Francisco

Gå eller sykle over Golden Gate Bridge bør stå på gjøremålslisten, og kanskje også veldig nære øverst. Sjekk reglene før du går eller sykler, uansett anbefalt om ikke essensielt.

Nummer to på listen er også en av de tingene som alle gjør, men som alle må gjøre – kjør cable car. Litt mindre viktig, men veldig gøy er å se alle sjøløvene på Fisherman’s Warf. Du vil ikke tro hvor mange det er av dem. Resten av området er veldig turistområde, med ting som Ripley’s Believe it or Not, Hard Rock og Madame Tussauds. Enten liker du det eller ei, men sjøløvene bør du uansett se.

En tur til Chinatown bør også stå på listen, gjennom inngangen ned mot Union Square. Utsikt over byen får du på Telegraph Hill og Coit Tower, samt Twin Peaks. En tur til Alcatraz og en picnic i Presidio bør også stå på listen. I tillegg til maten, shoppingen og museene som du finner under.

Museer i San Francisco

På grunn av den relativt høye rikdommen til byen har mange museer blitt lagt til byen. I USA blir ofte museer startet med private midler, og disse private midlene har det vært mange av i byen.

Ett av disse museene er The Walt Disney Family Museum i Presidio. Dette museet er laget av familien til Walt Disney, og er noe for alle voksne med forhold til musehusets, og da spesielt Walt Disneys, historie.

For den tegneserieinteresserte er også The Cartoon Art Museum verdt besøket. For familier, unge og voksne som er interessert i natur og dyr er det ingen tvil om at California Academy of Science er et sted man må besøke.

Her er det akvarium, planetarium, en regnskog, naturhistorisk museum, et levende korallrev og mye mer. Svært anbefalt om man har nok tid. Har man med barn er det Children’s Creativity Museum som er den store tingen.

Et veldig interaktivt museum for barn i de fleste aldre. Vitenskapsinteresserte i alle aldre bør sjekke ut Exploratorium. Om man er interessert i litt mer spesielle ting, rent mekanisk, er Musée Mécanique tingen. Verdens største samling av pengemusikkarkader.

Den kunstinteresserte har mye å velge blant, de Young og San Francisco Museum of Modern Art er to av dem. Ett tredje er museet som ble bygget for å hedre de som døde under 1.verdenskrig – Legion of Honor. Vakkert i seg selv, strålende plassert og med mye fin kunst.

Den litteraturinteresserte bør sette The Beat Museum på besøkslisten. Rent historiemessig for å få et innblikk i byens utvikling er faktisk Wells Fargo Museum ett av de bedre. Vil du vite mer om gullrushet og historien til området må du faktisk til Oakland.

Mobile Pizzeria in San Francisco, lunch time

Lunsj i San Francisco

Hvis du er ved Fisherman’s Warf så kan du spise det som må være en av verdens råeste bakte poteter på HotSpud. Deres steak(biff)spud er et måltid laget for helter, både dagen før og dagen derpå. For en deli (sandwich)-opplevelse du bare ellers får i New York bør du besøke Millers East Coast Deli.

Pizza bør du spise hos Del Popolo, som vokste opp fra å være en pizzatruck til å bli restaurant. Skal du ha pizza rett fra bilen så er Casey’s Pizza god. Byen har også akkurat fått en versjon av den mest populære ramen-restauranten i Tokyo – Mensho. Om du er i humør for fransk mat anbefales Cafe du Soleil.

Burgere kan du få på 4505 Burgers & BBQ (lokalt tips: Bestill Big Mac, utenfor menyen) og Super Duper Burgers. Sjømat får du deilig på Hog Island Oysters Co og Fog Harbor (bestill Clam Chowder). Sjekk for øvrig også ut Tommy’s Joynt.

Restauranter San Francisco

Hvis lommeboka er passelig i godt humør er det en herlig by å besøke. New York har seks restauranter med tre stjerner i Michelinguiden, San Francisco har fem i sitt nærområde.

De fem er Benu (minimum pris per person er 248 dollar + to vinflasker per bord til minimum 40 dollar), French Laundry (310 dollar for en syvretter), Manresa (235 for mat+198 for vin), The Restaurant at Meadowood (225-500 dollar) og Saison (398 dollar + vin). Det kan være greit å vite at det er mulig å spise en del rimeligere enn det, og samtidig veldig bra for den med litt slankere lommebok.

Slik som The Bimini Twist, en restaurant hjemme hos en særdeles flink kokk. En ganske annerledes opplevelse for de fleste nordmenn ettersom man sitter på et langbord sammen med andre som har booket samme dag. Noe av det samme kan du oppleve med deilig asiatisk mat med Ichido.

Å dra halve verden rundt for gresk mat er kanskje noe den jevne sydenturist ville følt er litt rart, men Kokkari Estiatorio er nesten verdt det. Gary Danko er en veldig god restaurant, men koster også litt. Bedre amerikansk mat skal du i hvert fall lete etter. Eller kanskje ikke, House of Prime Rib er ikke langt unna. Biff spiser du på Ruth’s Chris Steak House, Noe av det beste du kan oppleve i San Francisco er crossover fra steder du egentlig ikke ville vurdert at kunne gå over noe. Slik som mat fra Peru på La Mar, belgisk på Belga (med noen hysterisk gode cocktails) og – ikke like ovreraskende – meget god meksikansk på Tacolicious og Nopalito.

I Chinatown spiser du på Hunan Home’s eller Hong Kong Clay Pot. For en tradisjonell amerikansk opplevelse så er Lori’s Diner en klassiker med alt du forventer av amerikansk mat. Godt er det, men det er ikke mer spesielt enn du tror.

Uteliv i San Francisco

Det å gå på byen her er en svært sosial opplevelse. La oss begynne med året 1889. Da åpnet det lokale ølbryggeriet Anchor Brewing. Du kan fortsatt besøke deres Tap Room. Du må bestille minimum tre måneder på forhånd, men en bedre start på for en ølhund ut på byen får du ikke. Godt øl får du også på 21st Amendment.

Ølet til Magnolia Brewing er prisvinnende og godt. Mikkeller har også en egen bar i byen. Fra sentrum trenger du ikke å gå langt for å komme til skatten for cocktails. The Treasury er stedet. Hvis det er en bar på øvre enden av skalaen så er Bow Wow Cocktail Lounge på andre enden, en bar ulik noe annet du har opplevd. For et herlig historisk alkoholtilbakeblikk sjekker du ut Bourbon & Branch.

Blackbird i Castro passer både for homofile og hetero, og er en kul bar uansett. Eagle Tavern er en legendarisk gay biker-bar, og noe for den som vil ha bredere horisonter eller menn som vil treffe menn. Kvinner bør oppsøke Cat Club. Nattklubbmessig bør du sjekke ut Public Works. Sportsbarmessig har du mange valg, men vi anbefaler klassikeren Kezar Pub. Den ligger rett ved det gamle området for stadioene i byen og har dermed historien på sin side for å gi deg en skikkelig god sportsopplevelse.

Shopping i San Francisco

Amerikanske byer har mye shopping å by på, og San Francisco er i hvert fall ikke noe unntak. Union Square er det naturlige startstedet hvor du finner sentrene Barneys NY, Bloomingdales, Macy’s, Neiman Marcus. Nordstrom’s, Saks Fifth Avenue og Westfield SF Centre. Sistnevnte shoppingsenter har fått flere utmerkelser for beste shoppingsenter i bysentrum i USA.

Hayes Valley – Hayes Street er et trendy område rent motemessig, mens Haight Ashbury er området for deg som liker det litt alternative. Filmore Street har trendy upscale mote-og skjønnhetsbutikker. Fordelen til San Francisco er at størrelsen på byen er såpass god at det viktigste er å ha en liten liste over butikker man vil besøke.

Hjembyen til denim, jeans, olabuksa har selvfølgelig noen gode butikker for nettopp å kjøpe det. Den nye flagshipbutikken til Levi`s (åpnet i 2013) på Market Street gir deg muligheten til å få skreddersydd den perfekte buksa, noe som virkelig anbefales. Det er rett ved siden av Westfield-senteret.

Ellers på jeansfronten bør du vurdere et besøk til AB Fits, Self Edge og 7 for all Mankind på 224 Grant Avenue. Den designerglade bør sjekke ut Anaïse, mens Betabrand er folkefinansiert mote. Så typisk San Francisco at du nesten bare må besøke stedet.

Andre butikker for den klesinteresserte er Dish Clothing og Luna Boutique. Skofans må sjekke ut Gimme Shoes. Bokinteresserte må besøke City Lights, som nevnt over, men også Alexander Book Company. Tegneserier finnes på Isotope. 

Ellers finner du alle de store butikkene du forventer i byen fra Forever 21 til Jimmy Choo, Louis Vuitton, Alexander Wang og mye mer.

Hvor bør du bo i San Francisco?

En av de store utfordringene med å velge hotell er å bestemme seg for område hvor man skal bo. Veldig ofte ender det opp med en eller annen definisjon av nærhet til sentrum.

Skal du begynne med hvor du som turist godt kan unngå å sjekke så er det Tenderloin, og deler av Bayview og Sunnydale. Disse områdene er de tre eneste i San Francisco som har et kriminalproblem.

Basert på hva du skal gjøre i byen så er det to områder som stikker seg ut: Området rundt Union Square hvis shoppingnærhet er viktig, og området kalt SOMA (South of the Market) for den som vil bo i nærheten av god mat. Om du er av typen som liker en god joggetur på morgenen så anbefales området Embarcadero, hvor du kan jogge med utsikt til Golden Gate-bruen. Marina er videre fra sentrum mot Embarcadero, og er et nydelig område som har mye av det ekte SF i seg.

Turistområdet over alle turistområder i byen er Fisherman’s Warf, og noe for den som er redd for å ikke møte på europeere på turen. Vi har plukket ut våre favoritter av hotell i San Francisco.

Luksus: The Scarlet Huntington Hotel

Dette hotellet med 134 rom ligger en timinutters gåtur fra Union Square, ved Huntington Park. Nob Hill er den helt korrekte områdebeskrivelsen, og hotellet har vært en del av historien til byen siden det åpnet i 1924. Et nyoppusset og redesignet hotell åpnet i 2014 med vakker utsikt, strålende plassering og en god luksusfølelse. For par på tur som vil ha det klassiske lille ekstra er dette et supert valg. Se nærmere på hotellet her

Luksus: St. Regis San Francisco

Kåret av US News til å være det absolutt beste hotellet i byen. Et moderne hotell med særdeles god service, og en beliggenhet som er midt i sentrum – ni minutter fra Union Square ved Yerba Buena Gardens. Har du pengene velger du dette. Se nærmere på hotellet her

Miljø ved Union Square: Orchard Garden Hotel

Dette miljøhotellet er godt plassert rett ved Chinatown, og en veldig hyggelig bar i 1.etasje. Det er kun litt over 80 rom, og dette hotellet er et hyggelig bekjentskap for turister med miljøprofil. Fint også med barn her. Se nærmere på hotellet her

Design: The Clift

Dette hotellet er et yndet sted for uteliv, men er også et skikkelig designhotell. Vakre rom og et fin restaurant. Se nærmere på hotellet her

Design i sentrum: W San Francisco

En designperle nydelig plassert ikke langt fra St,Regis, så begge de to hotellene kan defineres som SOMA eller Union Square. Se nærmere på hotellet her

41833_143_z

Rimelig sentralt: San Remo Hotell

Denne hotellklassikeren er en historisk perle, og ble åpnet av A,P. Giannini – den italienske innvandreren som hadde startet det som ble Bank of Italy. Hotellet har ikke TV på rommene, og er som å ta en liten tidsmaskin tilbake til en svunnen fortid. Helhjertet anbefalt. Se nærmere på hotellet her

Utsikt på havna: Harbor Court Hotel

Utsikt har mange hoteller i San Francisco, men dette hotellet ligger i havnen med strålende utsikt utover bukta. Rimelig priset i forhold til mange hoteller i byen. og med mer enn fine nok fasiliteter. Se nærmere på hotellet her

Turistsmørøye Fisherman’s Warf: Arganout Hotel

Et virkelig vakkert hotell sentralt plassert på Fisherman’s Warf. Stort hotell med mange fasiliteter og maritimt tema. Se nærmere på hotellet her.

Husk tipsereglene

USA er landet hvor nordmenn oftest gjør feil. Vi tipser rett og slett ikke nok, eller glemmer å gjøre det. Det er virkelig fy-fy! Med unntak av noen få, dyre restauranter (som forteller det at de har «No tipping»-policy) så skal du tipse nesten over alt. Hvorfor? Hvis en amerikaner har en jobb hvor det er normalt å tipse kan timelønnen være så lav som 15 kroner i timen. Tipsen er det som gjør at personen faktisk overlever. Får du hjelp på flyplassen, for eksempel med bagasjen eller annet, så tipser du 1-2 dollar per koffert. I taxien tipser du 20, 25 eller 30 prosent.

Enkelte mener du kan komme unna med 15 prosent, men aldri under. Så kommer du til hotellet. Får du hjelp med koffertene betaler du 3-4 dollar per koffert. Får du hjelp på hotellet så snakker vi om 10-20 dollar. Altså hjelp som å booke en restaurant, leiebil eller annet. I USA tipser du også housekeeping hver dag. 2-5 dollar på puta. Så kommer restaurantene. Minimum er 15 til 20 prosent, i store byer 20 prosent. Hvis du er veldig misfornøyd kan du tipse to pennies, det er koden for forferdelig service. I så fall bør du også forvente at du må snakke med sjefen på restauranten. Da har noe virkelig vært feil.

Spiser du på virkelig fancy restauranter tipser du 25 prosent. I barer og puber tipser du en dollar per ordre/drink/øl. I tillegg skal du tipse frisører, massører, guider og alle andre. Samme prosent – 15 til 20 prosent.