Reiseguide Montenegro: Et herlig ferieparadis for alle

Herlig strand i gamlebyen i Budva, Montenegro. Foto: Getty Images

Montenegro er et herlig badeparadis på lik linje med nabolandet Kroatia. Nytt på solturistenes kart, men likevel kjent for nordmenn som er lei Kroatia.

Du finner det samme turkisgrønne vannet, fossefall, idylliske middelalderbyer og frodig natur. I tillegg nyter du god mat og vin for nesten en tredjedel av norske priser. Ikke minst er det et spennende land å utforske med bil. Fra Kroatia går det daglige busser til Montenegro for de som ikke vil kjøre, og det er kun 15 minutter til grenseovergangen fra Dubrovnik. Leiebil og bensin er også billig, og grenseovergangene mellom landene er enkle og raske.

Sjekk priser på flybilletten til Montenegro her

Her finner du de beste hotellene langs Montenegros kyst

Her er byene som verdt et besøk:

Budva: Den største turistbyen

Budva er over 2500 år gammel, noe som gjør byen til den eldste bosetningen i Adriaterhavet! Romernes innflytelse, som en gang okkuperte det, kan fremdeles ses i Budvas gamleby. Mange historikere tror at gamlebyen en gang var ei øy som har boltet seg fast til stranden ved sanden. Budva er landets mest besøkte by, med rundt 10 000 innbyggere, og området rundt byen blir kalt for Budva Riviera. Dette er selve kjernen for Montenegros turistvirksomhet. Feriebyen har så mange som 35 strender, hvor åtte av dem er markert med blått flagg.

Slovenska Plaza er Budvas største og mest populære strand på omtrent 1600 meter. Opplev gamlebyen Stari Grad, som er den perfekte start på dagen. Her kan du finne gode pizzastykker til 1 euro. Herfra kan du dra ned til bystranden, som har kaféer på rekke og rad. Det er her fiffen kommer for en kopp kaffe. Det berømte nattlivet i Budva blir kalt for «Montenegros Miami» og det er ikke en tilfeldighet. Du finner nattklubber for enhver smak og alder. Om du vil oppleve Montenegros uteliv på sitt beste, kan du for eksempel ta turen innom Topp Hill. Utestedet ble kåret til den beste nattklubben i 2012, med plass til opptil 600 personer og et stort dansegulv.

3 gode opplevelser i Budva:

Jadran: Byens beste restaurant og en lokalfavoritt. Helt siden 1976 har restauranten servert fersk sjømat rett fra havet.

Mogren Beach: Den ekte strandperlen som virkelig skiller seg ut.

Festningen: Det høyeste utsiktspunktet som ble bygget for å beskytte byen før i tiden. I dag får du byens beste utsikt herifra. Husk kamera!

Beste luksushotell i Budva: Dukley Hotel & Resort

Beste familiehotell i Budva: Iberostar Bellevue Hotell (all inclusive)

Beste budsjettvennlige hotell i Budva: Hotel Meridian

Becici: Et rendyrket badested

Byen Becici i Montenegro ligger i Budva kommune, og er opprinnelig en knøttliten fiskelandsby, men den siste tiden har det dukket opp flere eksklusive hoteller i byen. Kjent som Budvas lillesøster, så her kan du bli godt kjent med begge byer på en ferie. Til tross for at de to byene er naboer, er det store forskjeller. Becici er et rendyrket badested som domineres av store moderne hotell på stranden. Byens absolutt største perle er stranda, som noen steder blir hele 100 meter bred. Det vakre spahotellet Splendid ligger plassert i Becici-området, med direkte tilgang til stranden. Du har mest sannsynlig sett deler av hotellet før – det ble nemlig brukt i James Bond-filmen Casino Royale.

Her har du kort avstand til Becici strand, Slovenska strand og Sveti Nikola, og det heller ikke langt til Mogren strand og Kraljinica strand. Dette er hotellet for deg som virkelig vil skjemme deg bort og nyte livet mens du er på ferie, samtidig som du opplever Montenegros kultur og sjarm. Og det er mindre enn 10 mil til Dubrovnik i Kroatia.

3 gode opplevelser i Becici:

Besøk gamlebyen: Her må du ta en shoppingtur og utforske landemerkene

Museum: Utforsk Montenegros historie på  Ethnographic Museum

Torine nattklubb: Dans natten lang på Torine

Beste luksushotell i Becici: Hotel Splendid Conference and Spa Resort

Beste familiehotell i Becici: All inclusive Iberostar Bellevue

Beste budsjettvennlige hotell i Becici: Hotel Kuc

Kotor: Mini-Dubrovnik

Kotor ligger ved en vakker bukt ved Montenegros kyst, og er en by full av tradisjon og historie. Den gamle byen er på UNESCOs verdensarvliste, og er stappfull av middelalderkultur og historiske monumenter. Kotor kalles for mini-Dubrovnik med sine massive bymurer som omgir byen, trange smug og murhus overalt. Klesvasken henges til tørk ut av vinduene til byens beboere, og om sommeren strømmer turistene til for å oppleve den sjarmerende byen.

Kotor kan minne litt om Norge. Høye fjell og fjorder – bare at du får en badetemperatur på 28 grader. Når du vandrer nedover havnen kan du se store yachter og ikke minst katter. Kotor er nemlig kjent for å være Europas kattehovedstad. Noen hevder at det stammer fra århundrer som travel havneby da kattene ble satt av etter tjeneste som musefangere på skip. Det merker du fort når du knapt ser en butikk uten en hylle med katteformede suvenirer.

3 gode opplevelser i Kotor:

Lovcén: Et fjell og nasjonalpark med to imponerende topper: Štirovnik og Jezerski vrh

Our Lady of The Rocks: En liten øy med en kirke som er den største bygningen i byen

Zip Line Njeguši: Du får en utrolig fin utsikt over byen med zipline. Da har du tre valg: Den lille banen for 10 euro, den som går gjennom Tara-broen til 20 euro eller den ekstreme varianten på 1,5 km til 25 euro.

Beste luksushotell i Kotor: Hotel Forze Mare

Beste familiehotell i Kotor: Hotel Splendid Spa & Resort

Beste budsjettvennlige hotell i Kotor: Hotel Galia

Sveti Stefan: Landets mest fotograferte by

Den lille byen ligger på en liten tidevannsøy i Adriaterhavet i Budva kommune. I byen er det kun ca. 410 innbyggere, men er i dag besøkt av turister som vil bo på de beste luksushotellene i Montenegro. Av turister er det kun hotellets gjester som kan gå ut på øya. Ellers er det to offentlige badestrender som ligger på hver sin side av broen ut til øya, som består av grus/rullestein og finkornet sand. På begge sider finnes det pedalbåter, solsenger og parasoller til utleie. Hvis du går enda lengre ned, finner du den private stranden Kraljicina Plaza, som tilhører 5-stjerners hotellet Hotel Azimut. Det går daglige busser til Sveti Stefan fra Budva til 2 euro tur/retur. Turen tar 30 minutter.

3 gode opplevelser i Sveti Stefan:

Paštrovića Dvori: En familiedreven restaurant som blir omgjort til et koselig utested på kvelden.

Sveti Stefan Beach: Populær strand med utsikt over vakre fjell. Et godt utgangspunkt for å slappe av.

Crvena Glavica: 7 små og vakre strender med finkornet sand. Du kommer hit ved en 2 kilometer lang hikingtur fra Sveti Stefan.

Beste hotell i Sveti Stefan: Hotel Azimut

Litt fakta om Montenegro

Montenegro er et land på Balkan som har vært selvstendig siden 2006. Republikken ligger ved Adriaterhavskysten rett sør for Kroatia. Landet er så lite at du kan oppleve det meste i kort avstand. Hovedstaden er Podgorcia, og det offisielle språket er serbisk. Valutaen er euro, men prisnivået er veldig rimelig for oss nordmenn.

Slik kommer du deg til Montenegro

Reis direkte fra Oslo til Dubrovnik. Både SAS og Norwegian flyr direkte. Fra flyplassen kan du leie bil og kjøre til grenseovergangen på 15 minutter.

Søk flybilletter til Dubrovnik her

Her kan du søke etter leiebil

Her finner du flere hoteller ved Montenegros kyst

Les også:

Reiseguide Dubrovnik: Reiseguide til perlen i Kroatia