Reiseguide Montenegro: Et herlig ferieparadis for alle

Nordmenn foretrekker ofte Kroatia, men overser nabolandet Montenegro. Dette lille landet har alt en turist kan ønske seg: varmt klima, rimelige priser, lange strender og sjarmerende arkitektur.

Montenegro er et lite fjellrike i Sørøst-Europa som ligger ved Adriaterhavet. Foto: Getty Images.

Som Kroatia, har dette området turkisblått vann, sjarmerende middelalderbyer, fossefall og frodig natur. Mat og vin er rimeligere, og det er spennende å utforske med bil. Fra Kroatia er det kun 50 minutter med bil til Montenegros grense, og daglig går det buss fra Dubrovnik til Kotor. Leiebil og bensin er billig, og grensepasseringene er enkle og raske.

Sjekk priser på flybilletter til Montenegro her

Her finner du de beste hotellene langs Montenegros kyst

Her er byene som er verdt et besøk:

Budva: Den største turistbyen

Budva er Montenegros livligste sol- og badereisemål. Foto: Getty Images.

Budva, eldste bosetning i Adriaterhavet med over 2500 års historie, viser tydelig romersk påvirkning i den gamle byen. Historikere tror den var en øy som senere festet seg til stranden. Med rundt 10 000 innbyggere er Budva Montenegros mest besøkte by, kjernen av turistaktivitet på Budva Riviera med hele 35 strender.

Slovenska Plaza, Budvas største strand på 1600 meter, er et høydepunkt. Start dagen med å utforske den sjarmerende gamlebyen Stari Grad, og nyt rimelige pizzastykker. Deretter slapp av på bystranden med kafeer for en avslappende pause. Budvas berømte natteliv, kjent som «Montenegros Miami,» har nattklubber for alle aldre og smaker.

Her finner du aktiviteter du kan gjøre i og rundt Budva

3 gode opplevelser i Budva:

Jadran: Byens beste restaurant og en lokalfavoritt. Helt siden 1976 har restauranten servert fersk sjømat rett fra havet.

Mogren Beach: Den ekte strandperlen som virkelig skiller seg ut.

Festningen: Det høyeste utsiktspunktet som ble bygget for å beskytte byen før i tiden. I dag får du byens beste utsikt herifra. Husk kamera!

Det beste luksushotellet i Budva: Dukley Hotel & Resort

Beste familiehotell i Budva: Iberostar Bellevue Hotell (all inclusive)

Beste budsjettvennlige hotell i Budva: Hotel Meridian

Becici: Et rendyrket badested

Becici har en av de mest berømte og beste strandlinje i Europa. Foto: Getty Images.

Becici i Montenegro, en del av Budva kommune, har sin opprinnelse som en liten fiskelandsby, men nylig har det vokst frem flere eksklusive hoteller i området. Ofte omtalt som Budvas lillesøster, gir dette stedet muligheten til å utforske begge byene under én ferie.

Til tross for nabolaget, skiller de to byene seg betydelig. Becici er dedikert til badeferier og preges av store moderne hoteller langs stranden. Byens mest imponerende trekk er den eksepsjonelt brede stranden, som strekker seg opp til 100 meter på noen områder.

3 gode opplevelser i Becici:

Besøk gamlebyen: Her må du ta en shoppingtur og utforske landemerkene.

Museum: Utforsk Montenegros historie på  Ethnographic Museum.

Torine nattklubb: Dans natten lang på Torine.

Her bor du best i Becici: Hotel Splendid Conference and Spa Resort

Beste familiehotell i Becici: All inclusive Iberostar Bellevue

Beste budsjettvennlige hotell i Becici: Hotel Kuc

Kotor, også kalt Mini-Dubrovnik

Kotor ligger ved den nordlige delen av Montenegros kystlinje. Foto: Getty Images.

Kotor ved Montenegros kyst, en UNESCO-verdensarvby, er en perle av middelalderkultur omgitt av massive bymurer. Byens sjarmerende atmosfære, trange smug og murhus gjør den til et mini-Dubrovnik.

Med en badetemperatur på 28 grader, minner Kotor om Norge med høye fjell og fjorder. Havnen er preget av store yachter og byens berømte innbyggere – kattene. Kotor er Europas kattehovedstad, med suvenirbutikker fulle av katteformede minner fra den historiske tiden da katter tjenestegjorde som musefangere i den travle havnen.

Her finner du aktiviteter du kan gjøre i og rundt Kotor

3 gode opplevelser i Kotor:

Lovcén: Et fjell og nasjonalpark med to imponerende topper: Štirovnik og Jezerski vrh.

Our Lady of The Rocks: En liten øy med en kirke som er den største bygningen i byen.

Zip Line Njeguši: Du får en utrolig fin utsikt over byen med zipline.

Beste luksushotell i Kotor: Hotel Forza Mare

Beste budsjettvennlige hotell i Kotor: Hotel Galia

Sveti Stefan: Landets mest fotograferte by

Sveti Stefan ligger i Montenegros viktigste turismedistrikt. Foto: Getty Images.

Den lille byen ligger på en tidevannsøy i Adriaterhavet i Budva kommune, med kun ca. 410 innbyggere. Til tross for den beskjedne størrelsen trekker byen i dag turister som søker luksuriøse opplevelser på Montenegros beste hoteller. Kun gjester på disse hotellene har tilgang til øya, mens to offentlige badestrender, med grus/rullestein og finkornet sand, ligger på hver side av broen ut til øya. Begge strendene tilbyr pedalbåter, solsenger og parasoller for utleie.

For de som søker en mer eksklusiv opplevelse, finner du Kraljicina Plaza, en privat strand tilhørende 5-stjerners hotellet Boutique Hotel Azimut, lenger ned. Det går daglige busser til Sveti Stefan fra Budva, en 30-minutters tur.

Her finner du aktiviteter i og rundt Sveti Stefan

3 gode opplevelser i Sveti Stefan:

Paštrovića Dvori: En familiedrevet restaurant som blir omgjort til et koselig utested på kvelden.

Sveti Stefan Beach: Populær strand med utsikt over vakre fjell. Et godt utgangspunkt for å slappe av.

Crvena Glavica: 7 små og vakre strender med finkornet sand. Du kommer hit ved en 2 kilometer lang hikingtur fra Sveti Stefan.

Beste hotell i Sveti Stefan: Boutique Hotel Azimut

Litt fakta om Montenegro

Montenegro, en selvstendig nasjon siden 2006, er lokalisert på Balkan ved Adriaterhavskysten, rett sør for Kroatia. Landets kompakte størrelse gjør det enkelt å oppleve det mangfoldige landskapet på kort avstand. Hovedstaden er Podgorica, og det offisielle språket er serbisk. Til tross for at euro er valutaen, er prisnivået svært rimelig for nordmenn.

Ting å gjøre i Montenegro


Korčula i Kroatia.

Skjærgårdscruise i Kroatia – et minne for livet

Et skjærgårdscruise gir deg muligheten til å oppleve flere steder på kort tid. Vi har tilbrakt én uke på yacht i Kroatias vakre skjærgård.