Skjærgårdscruise i Kroatia – et minne for livet

Et skjærgårdscruise gir deg muligheten til å oppleve flere steder på kort tid. Vi har tilbrakt én uke på yacht i Kroatias vakre skjærgård.

Den vakre byen Korčula på øya Korčula i Kroatia. Foto: Tina Maria Nygård.

Da årets sommerferie skulle bookes, gikk vi for noe så utradisjonelt som et skjærgårdscruise i Kroatia. Resultatet ble en herlig uke på yacht med nye bekjentskaper, god mat og drikke, flere kilometer i vakre brosteinsgater og forfriskende badestopp.

Reiserute på denne turen

Split – Bol (Brač) – Jelsa (Hvar) –  Korčula – Dubrovnik – Mljet Nationalpark –  Stari Grad (Hvar)  – Split

Alle skjærgårdscruise både starter og stopper i Split i Kroatia. Ettersom vi reiste med Apollo, var både fly, cruiset og transport til og fra flyplassen booket samtidig for en sømløs reise.

En av de tingene som gjorde at vi hadde lyst til å prøve et skjærgårdscruise og ikke et stort cruiseskip, er at denne ligger i havna over natta. Det betyr at du kan utforske byen og stedet du besøker hele kvelden. Du trenger ikke å gå tilbake til båten til et gitt tidspunkt for at den skal kjøre videre.

Her kan du lese mer om skjærgårdscruise med Apollo

Livet om bord på yachten MS Equator

Skjærgårdscruise og yachten Equator.
Båten MS Equator hadde alt vi trengte av flyteleker. Bildet ble tatt fra et SUP-brett. Foto: Tina Maria Nygård.

Vi bodde på yachten MS Equator, men det er litt tilfeldig hvilken du havner på. Da vi ankom havnen i Split ble vi møtt av vår kroatiske Cruise Manager, Dea, og tatt med til yachten. Ettersom rommene ikke var helt klare, gikk vi en tur i Split by og spiste en deilig lunsj på Bajamonti frem til innsjekk kl. 14. Trøffelpastaen var nydelig.

Lugaren

Skjærgårdscruise og lugaren på yachten Equator.
Lugaren vår på MS Equator. Foto: Tina Maria Nygård

Vi bodde på dekk 2, med egen inngang fra siden av båten. Lugaren hadde to senger, eget bad og aircondition, samt strandhåndkle til soldekket og oppbevaring av koffert under senga.

Her kan du lese mer om reiseruta Split – Dubrovnik – Split

Her kan du se badet og deler av soverommet på lugaren. Foto: Tina Maria Nygård.

Frokost

Hver morgen inntas frokosten med et variert utvalg av brød, croissant, ost, kokt egg, fersk frukt, eggerøre og pølser med mer, samt juice, diverse melk, kaffe og te. Du kan også bestille en omelett eller speilegg av kokkene på kjøkkenet.

På dekk 3 inntok vi dagens frokost og 3-retters lunsj, samt to middager. Foto: Tina Maria Nygård.

Briefing

Etter frokost er det tid for kort briefing fra Cruise Manager der vi får info om dagens båtrute, badestopp, når vi ankommer havn og stedet vi skal til. På vår rute var det guidet tur inkludert på Korčula, Dubrovnik, Stari Grad (Hvar) og Split. Disse er valgfrie å delta på.

Her kan du lese mer om skjærgårdscruise

En slik oppdatering fikk vi hver dag. I tillegg fikk vi tips om severdigheter å se og restauranter å spise på. Foto: Tina Maria Nygård.

Soldekk og badestopp

Yachtene har et soldekk der du kan velge om du vil ligge i sola eller i skyggen samt jacuzzi eller basseng. MS Equator hadde en jacuzzi som ble flittig brukt av jentegjengen fra USA. Det er nok av solsenger til alle passasjerer på båten, så her trenger du ikke å reservere fra tidlig morgen.

Skjærgårdscruise med Apollo med avgang fra Split.
Her fra soldekket ved ankomst Korčula, Kroatia. Foto: Tina Maria Nygård.

Båten har egen bar, og her kan du bestille det du ønsker av brus, vin, drinker og øl, og få servert på soldekket om du ønsker.

Skjærgårdscruise med Apollo med avgang fra Split. Her fra badestopp.
På badestopp kan man svømme bort og gå i land. Husk badesko! Foto: Tina Maria Nygård.

På formiddagen er det tid for dagens badestopp, og det var et av høydepunktene hver dag.

Skjærgårdscruise med Apollo med avgang fra Split. Bilde fra badestopp.

Hva mer kan man ønske seg enn sol, varme og en båt å bade fra?

Her kan du lese mer om skjærgårdscruise i Kroatia

Skjærgårdscruise med Apollo med avgang fra Split. Bading med SUP-brett.
SUP-brett ble testet for første gang, og det var en hit! Foto: Tina Maria Nygård.

Skjærgårdscruise med avgang fra Split

Den første kvelden på skjærgårdscruiset ble sparket i gang av en felles middag kl. 19.30. Her fikk vi bli kjent med de andre passasjerene på båten, som kom fra blant annet USA, Sveits, England og Australia.

Alderen varierte, med yngste deltaker på 24 år. Vi som reiste er et par på 30 og 31 år. Vi var veldig spente på alderen på cruiset, men synes ikke det gjorde noe at de eldre var i flertall. Felles for oss alle er at vi liker å reise og oppleve nye steder.

Her kan du lese mer om cruise med reiseruta Split – Dubrovnik – Split

Dag 2: Bol (Brač), Kroatia

Bol på Brač. Foto: Tina Maria Nygård.

06.30 kjørte båten fra Split, og vi ankom ankom øya Brač og Bol ca. kl. 10.10. Her hadde vi et lite stopp på ca. 1 time og 45 minutter. Akkurat nok til å besøke den kjente stranda «Zlatni Rat» og ta et bad.

Stranda «Zlatni Rat» på øya Brač. Størrelsen på stranda varierer med havstrømmene. Foto: Getty Images.

Dag 2: Jelsa (Hvar), Kroatia

Vi ble helt forelsket i Jelsa. Foto: Tina Maria Nygård.

På ettermiddagen ankom vi Jelsa, en liten by som ligger nord på øya Hvar. Her er det trange, koselige gater, gamle steinhus og eksepsjonelt god mat. Da vi gikk oppover smugene, kom vi plutselig til en restaurant som het Koboba Nono. Det var her vi fikk den aller beste maten på hele turen.

Her kan du lese mer om skjærgårdscruise

Dag 3: Korčula, Kroatia

Da vi ankom øya Korčula var det først en guidet tur i byen og så vinsmaking. Begge deler er frivillig å delta på. Vi droppet guidet tur og tok heller en rask dukkert i sjøen.

Vakre Korčula. Foto: Mathias Risdal.

Korčula ble tidligere styrt av Venezia, og den vakre middelalderbyen er sterkt preget av tiden. Både maten og arkitekturen minner turistene om den rike historien til den sjarmerende halvøya, hvor Marco Polo ble født. Ifølge en lokal tradisjon ble Marco Polo født på Korčula, men det finnes det ingen bevis for.

Middagen tok vi på restauranten Nigra. Litt dyr, men med denne utsikten var det virkelig verdt det. Foto: Tina Maria Nygård.

Dag 4: Dubrovnik, Kroatia

Dubrovnik sett fra bymuren. Vi brukte ca. 1 time og 10 minutter på å gå rundt hele. Foto: Tina Maria Nygård.

På dag 4 ankom vi byen som var det største høydepunktet for flere på skjærgårdscruiset, nemlig Dubrovnik. Dubrovnik er stedet hvor flere av scenene i Game of Thrones er spilt inn, det er nydelige strender, herlige restauranter, spennende historie og kultur, samt den velkjente gamlebyen og bymurene. Her fikk vi også en guidet tur.

Dubrovnik West Harbor er i Game of Thrones fremstilt som Blackwater Bay. Blackwater Bay er stedet der mange sentrale øyeblikk skjer, blant annet når Lannisters skilles fra Myrcella og når Lord Baelish (Littlefinger) frister Sansa med sjansen til å rømme. Foto: Tina Maria Nygård.

I utgangspunktet var jeg litt usikker på om vi skulle bruke 35 euro hver på å gå rundt den kjente bymuren, men det var absolutt et høydepunkt og verdt pengene. Anbefales!

Her kan du lese mer om skjærgårdscruise

Fra bymuren rundt Dubrovnik. Foto: Tina Maria Nygård.
Hos Buza Bar Dubrovnik kan du ta et deilig glass vin og nyte utsikten, samtidig som du tar et forfriskende bad fra klippene. Inngangen til baren finner du i gamlebyen. Foto: Tina Maria Nygård

Dag 5: Mljet National Park, Kroatia

Klokken 06 startet yachten å kjøre mot øya Mljet og Mljet National Park (Pomena). Øya ligger nordvest for Dubrovnik og er den mest skogkledde øya i Adriaterhavet. Inngangsbillett til nasjonalparken er inkludert når du booker skjærgårdscruise med Apollo.

Skjærgårdscruise i Kroatia: Mljet National Park.
En av saltsjøene i nasjonalparken. Vi angret på at vi ikke hadde med badetøy. Foto: Tina Maria Nygård.

Ting å gjøre i Mljet National Park

  • Svømme i saltsjøene
  • Leie en sykkel i Pomena
  • Leie en kajakk i nasjonalparken
  • Leie en sykkel i nasjonalparken og sykle rundt saltsjøen (8 km)
  • Ta en båttur på saltsjøen til øya St. Mary
  • Gå en tur rundt saltsjøene
Vi tok båten ut til øya St. Mary og Benedictine-klosteret. Foto: Mathias Risdal.

På kvelden var det tid for Captain’s Dinner på båten. Her ble det servert 4-retters middag og veldig god stemning. Her ble det såpass god stemning at passasjerene på nabobåten ble med på vår fest fra sin egen båt. Må også legge til at vi ikke visste at «Sweet Caroline» ga så mye allsang. 💃 🕺

Her kan du lese mer om skjærgårdscruise

Dag 6: Stari Grad (Hvar), Kroatia

Her ble det en relativt rolig start på dagen, og ikke alle passasjerene møtte opp til frokost. Dagens mål var Stari Grad på øya Hvar.

Stari Grad med Fortica Fortress i bakgrunnen på Hvar. Foto: Mathias Risdal.

Her var det litt grått og noe regn mens vi var her, men fikk likevel sett de fine små, gatene, smakt den gode gelatoen og spist et godt måltid. Vi gikk også opp til Fortica Fortress, en høytliggende festning over byen. Det tok ca. 20 minutter én vei.

Sjærgårdscruiset til havn i Hvar.
Utsikten fra Fortica Fortress. På siden kan du se alle båtene som ligger til kai. Vår båt, Equator, lå også der. Foto: Tina Maria Nygård.

Dag 7: Split, og snart veis ende på skjærgårdscruiset

Foto: Ian Reg Denby.

Siste hele dag på cruise! Dagen ble selvfølgelig tilbragt på soldekket med badestopp frem til ankomst i Split ca. kl. 16. Der ble vi møtt av en skikkelig hyggelig guide som viste oss rundt i gamlebyen. Visstnok får du den aller beste gelatoen i Split på Sladoledarnica Emiliana.

Skjærgårdscruise med Apollo: Her fra gamlebyen i Split.
Her fra Split Old Town. Foto: Tina Maria Nygård.

Siste natt ble tilbragt på lugaren, og tidlig neste morgen var det avreise fra Split og tilbake til Norge. Alt i alt har dette vært en helt fantastisk tur, og det å kunne booke alt med Apollo har vært helt sømløst.

Om du også ønsker å reise på et skjærgårdscruise, så finner du all info her

Så glade er vi for at vi valgte å dra på et skjærgårdscruise. Foto: Ian Reg Denby.

For ordens skyld: Skjærgårdscruiset er ikke sponset av Apollo, men betalt av egen lomme.

Les også: Dubrovnik – Reiseguide til perlen i Kroatia

Følg oss på Instagram: