Reiseguide til Silicon Valley

Hvis du vil besøke stedet hvor den moderne nettverdenen ble skapt så er dette guiden for deg.

S__USA_102689013-05-01

Uttrykket Silicon Valley stammer fra en artikkelserie i Electronic News.

Der skrev Don Hoefler en serie om alle firmaene i San Francisco Bay Area som drev med datamaskinrelatert produksjon – produksjon av silikonchips – i 1971.

En av hovedgrunnene til at nettopp dette området ble et teknologisentrum var Stanford University, men også tilfeldigheten av at William Shockley – mannen som fant opp transistoren – flyttet til Palo Alto i 1956 for å være nærmere sin syke mor.

I dag er Silicon Valley utvilsomt det området i verden som leder an i teknologisk utvikling.

Det er her du finner Google (Alphabet), Apple og Facebook (Meta).

I tillegg til hundrevis av andre. Vi gir deg en liten reiseguide for deg som vil oppleve hvor det hele startet, hvor det hele er nå og hvor du kan møte de neste store.

I praksis i vår guide så er dette området mellom og i San Jose og San Francisco.

Hewlett-Packard House and Garage, 367 Addison Ave., Palo Alto, CA
Huset med garasjen i bakgrunnen til venstre) hvor HP ble startet. Foto: Sanfranman59/Wikimedia Commons

Hewlett Packard

Selv om det ikke er HP som startet silisium/silikon-revolusjonen i områdene så er det ingen tvil om at det var HP som startet den teknologiske revolusjonen i området.

Bill Hewlett og Dave Packard fikk sine elektroingeniørpapirer fra Stanford i 1935. Som det skulle skje så mange ganger senere fant de to en garasje, og startet sitt eget selskap.

Adressen til garasjen er og var 367 Addison Ave, Palo Alto.

HP har fortsatt sitt hovedkvarter i Palo Alto, og har nå 302 000 ansatte.

Bardeen_Shockley_Brattain_1948
John Bardeen, William Shockley og Walter Brattain i Bell Labs (da i New Jersey). William Shockley flyttet til Palo Alto i 1956 for å være nærmere sin syke mor.

Shockley Semiconductor Laboratory

William Shockley vokste opp med sin familie i Palo Alto, og ble først utdannet ved Caltech.

Han ble senere svært sentral i utviklingen av den første transistoren (en elektronisk komponent som brukes sammen med andre elektroniske komponenter til å forsterke eller generere signaler) hos Bell Labs (grunnlagt av Alexander Graham Bell) i New Jersey.

Da hans mor ble syk fikk Shockley lov til å flytte til Palo Alto for å være nærmere henne. Der begynte han å jobbe på labben som bar sitt eget navn – som et underbruk til Bells.

Selskapet ble det første som jobbet på halvledere av silikon/silisium.

Selv om det var ansatte i selskapet som brøt ut, og dannet sitt eget selskap, som fikk den første kommersielle suksessen med silisium/silikon-halvledere så var det på 391 San Antonio Road, Mountain View man kan si at Silicon Valley ble født.

På området finner du i dag Sound Goods-Stereo Specialists og Oh my Sushi.

The_Traitorous_Eight
Gordon Moore, C. Sheldon Roberts, Eugene Kleiner, Robert Noyce, Victor Grinich, Julius Blank, Jean Hoerni og Jay Last.

Fairchild Semiconductor

Det er all grunn til å tro at Shockley var en relativt intelligent mann. Han var også meget god til å finne andre intelligente personer å ansatte. Som sjef kan det nok være at han var mindre god.

Åtte av hans nærmeste medarbeidere gikk i hvert fall ut av selskapet som bar hans navn – etter kort tid. Julius Blank, Victor Grinich, Jean Hoerni, Eugene Kleiner, Jay Last, Gordon Moore, Robert Noyce, og Sheldon Roberts gikk til Fairchild Camera and Instrument for finansiering.

Et nytt selskap ble født. Selskapet laget i 1959 det som omtales på en plakett på 3030 Orchard Parkway, San Jose, California (hvor hovedkvarteret fortsatt er) som den first commercially practical integrated circuit. 

I dag har selskapet 9 000 ansatte, og har en årlig inntjening på over 1,4 milliarder dollar.

Intel

Gordon Moore og Robert Noyce.

Gordon Moore og Robert Noyce følte seg etter hvert forbigått og overprøvd av styret i Fairchild, og gikk ut av selskapet for å starte sitt eget selskap. Selskapet ble staret i 1968 i Mountain Views med god finansiering, og fikk navnet Intel.

Moore kom senere med en teori kalt Moore’s Law og Intel har nå over 100 000 ansatte verden over.

For å oppleve Intels historie kan du besøke Intel Museum. Adressen er 2200 Mission College Blvd, Santa Clara.

Gordon Moore bor for øvrig i San Francisco i skrivende stund (han er 93 år). Hans netto formue skal etter sigende være på 6,7 milliarder dollar. Robert Noyce døde i 1990.

Skal man snakke om Intel bør man også nevne ansatt nummer 12 – Ted Hoff. Mannen som fikk ideen til mikroprosessoren.

Hoff var ansatt i Intel fram til 1982, da han gikk til Atari. Nevnes bør vel også Federico Faggin, italieneren som faktisk laget mikroprosessoren basert på ideen.

Invitation_to_First_Homebrew_Computer_Club_meeting

Homebrew Computer

All teknologien som ble produsert i området, koblet sammen med ingeniørutdannede og kreative mennesker førte til framveksten av et miljø for å lage sine egne datamaskiner.

En av klubbene som møttes for å utveksle ideer og konsepter rundt slike datamaskiner var Homebrew Computer Club.

Det første møtet i klubben ble holdt i garasjen (selvfølgelig) til Gordon French. Adressen var 18th Avenue, Menlo Park.

En av de som var med på dette første møtet var Steve Wozniak som ble inspirert til å lage sin egen datamaskin.

1280px-Apple_Garage
Garasjen hvor Apple ble startet. Foto: Mathieu Thouvenin – originally posted to Flickr as Apple Garage. Licensed under CC BY-SA 2.0 via Commons

Apple

I 1976 begynte vennene Steve Jobs og Steve Wozniak å utvikle videre på en datamaskin basert på Wozniaks første i en garasje med adressen 2066 Crist Dr, Los Altos.

Ikke langt unna finner du adressen til The Byte Shop, den første butikken som solgte en Apple-datamaskin (1063 West El Camino Real).

Hvis du vil besøke Apple i dag må du ha en invitasjon, men du kan besøke butikken på området. På adressen One Infinite Loop, Cupertino 

Sjekk butikkens nettside her.

1280px-Oracle_Headquarters_Redwood_Shores
Foto: Håkan Dahlström – originally posted to Flickr as Oracle Headquarters Redwood Shores. Licensed under CC BY 2.0 via Commons –

Oracle

Oracle ble startet i 1977 av Larry Ellison, Bob Miner og Ed Oates i Redwood City. Oracle har i dag 132 000 ansatte. Deres imponerende hovedkvarter har adressen 100 Oracle Pkwy,Redwood City.

Larry Ellison skal etter sigende ha en formue på 56 milliarder dollar.

Facebook_Headquarters_Entrance_Sign_Menlo_Park
På baksiden av dette skiltet vil du se en gammel Sun-logo

Sun Microsystems

Noen år senere gikk noen studenter fra Stanford sammen, og laget et selskap oppkalt etter Stanford (Stanford University Network). Deres hovedkvarter var i Santa Clara før selskapet ble kjøpt av Oracle i 2010. På det meste hadde selskapet over 38 000 ansatte.

Oracle har kontorene til Sun i dag, og skal du legge inn adressen i en GPS så kan du velge Network Circle, Santa Clara. Sun hadde også et annet stort hovedkvarter i Silicon Valley, på det som i dag har adressen 1 Hacker Way, hvor du i dag finner et helt annet selskap.

Selskapet som i dag befinner seg på 1 Hacker Way er Facebook, og logoen til selskapet på utsiden er faktisk det gamle Sun-skiltet. Facebook ble startet på Harvard, altså ikke i Silicon Valley.

800px-Google_garage

Google

Tilbake til garasjer. Adressen 232 Santa Margarita Ave, Menlo Park, CA 94025 er huset med garasjen hvor Google ble laget.

Eller garasjen med huset. Googles adresse er for øvrig 1600 Amphitheatre Pkwy, Mountain View. Google har i dag over 57 000 ansatte.

Stanford, USA - September 22, 2014. View of Hoover Tower through arched door in the campus of Stanford University at night. Stanford University is a world famous private research and teaching university located in Stanford, California. It was founded in 1885 in a suburban setting.

Stanford University

Midt i alt, og med så mye skyld (positivt ment) finner du Stanford University med sitt campus. Området rundt har sine kafeer, sine barer og sine hangouts for de som kan være de neste store nettmilliardærene. Stanford ble for øvrig åpnet i 1891.

Folk som har gått her har startet firmaer (utover de vi har nevnt over) som Linkedin, Netflix, Instagram, Cisco, Nvidia, Snapchat, Electronic Arts, Techcrunch, Match.com og … Victoria’s Secret.

Du finner det enorme området på 450 Serra Mall,Stanford.

Her bør du spise

Det er mange steder du kan møte millionærene i Silicon Valley, men noen av dem er mer sannsynlig at du vil få den gode kombinasjonen av mat og penger. Coupa Café rett ved Stanford er åpenbar, mens Buck’s er stedet hvor både Paypal og Hotmail ble pitchet første gang.

Sjefene spiser visstnok på Chefchu. Starter du i San Fran bør du gå på The Creamery, Favorittrestauranten til Steve Jobs var Jin Sho. Fuki Sushi laget maten til bryllupet til Zuckerberg. Alle har de tatt seg en øl på Steins Beer Garden.

Les også: Highway 1 – verdens beste biltur

Shopping

Du bør oppleve Santana Row i San Jose. Kule butikker, og visuelt vakkert. Alt fra Gucci til Tesla og Urban Outfitters, og mange kjendiser. 

Westfield Valley Fair Mall er rett ved. 

Gilroy Premium Outlets er en kort kjøretur unna, og Gilroy er for øvrig hvitløkshovedstaden i verden…

Great Mall er det største shoppingsenteret du kan finne i områdene her.

Her bør du bo

Dinah’s Garden Hotel

3961_178_z

Dette meget kule hotellet har en strålende plassering, virkelig fine rom og service på toppklasse. 129 rom.

Se nærmere på det her

Four Seasons Hotel Silicon Valley

Toppluksus i Silicon Valley, i gangavstand til det beste som man kan få i området. Selv om, selv her, ingen går…

Se nærmere på det her

Sjekk alle de kule hotellene i Palo Alto her