Stockholm – Skandinavias beste by?

Hovedstaden til Söta bror i øst har mye å by på, noe vi nordmenn har en tendens til å glemme litt når vi booker våre storbyferier til København eller London i stedet.

Stockholm har utrolig mye å by på. Foto: Getty Images

I Stockholm kan du oppleve alt fra en rolig gåtur i Gamla stan mens du nyter en belgisk vaffel, til Nordens beste uteliv. Her finner du mange spennende severdigheter, restauranter i verdensklassen og et rikt shoppingtilbud bestående av både svensk og internasjonal mote, et stort utvalg av interiørbutikker samt Nord-Europas største kjøpesenter rett utenfor byen – Mall of Scandinavia.

Vi gir deg en liten guide til hvordan du kan oppleve byen, som er bygget frem på 14 øyer – forbundet av 57 broer, på aller beste måte.

Reise til Stockholm: Fly, bil og tog

Toget til Stockholm tar 4,5 timer, og er en behagelig tur for deg som liker bøker og serier, og har god tid. Billetter kan bestilles på http://www.sj.se/. Har du mindre god tid kan du fly  Det er selvfølgelig også fullt mulig å kjøre bil til Stockholm, og det tar litt under 6 timer fra Oslo.  

Sjekk flypriser her

Hoteller

Stockholms designhotell: Nordic Light Hotel

Nordic Light Hotel er et hotell litt utenom det vanlige, med en utrolig beliggenhet. Kun 40 meter fra stasjonen til Arlanda Express finner det som på folkemunne kalles for Stockholms designhotell, og det med rette. Alle de 175 hotellrommene har samme gjennomtenkte design, inkludert kvalitetssenger fra Hästens, maksimal lydisolering og gratis trådløst internett. Når du går ut for å bli kjent med byen, oppdager du at både forretningsdistriktet, shoppinggatene og fornøyelsene ligger i kort gangavstand fra hotellet.

Se de utrolige rommene her.

Et like utrolig sted å bo: Clarion Hotel Sign

Clarion Hotel Sign er et stort og forholdsvis nytt spahotell beliggende i sentrum av Stockholm. Dette tidløse mesterverket av et hotell kombinerer det beste av skandinavisk arkitektur og design for å gi inspirasjon til et litt ekstra fornøyelig opphold i den svenske hovedstaden. Hotellet er det største hotellet i Stockholm, men har også en sjarme du sjelden finner på så store hotell. Interiøret er fra skandinaviske designikoner, som vil bidra til å gi deg et opphold du sent vil glemme.

Se det utrolige hotellet her.

Value for money: Elite Eden Park Hotel

Elite Eden Park Hotel er et 4-stjerners hotell med sentral beliggenhet i Stockholm, rett ved Humlegården og det kongelige biblioteket. Hotellet har mange viktige fasiliteter som gjør det til et svært godt valg, til en relativt lav pris for et sentralt hotell i Stockholm. I tillegg til den sentrale beliggenheten kan vi nevne flotte rom med deilige senger, treningssenter, flere bar og restaurantalternativer, god frokost med godt utvalg og en svært hyggelig betjening. Flere trendy restauranter finner du i kort avstand fra hotellet, samt flere barer og svært gode shoppingmuligheter.

Sjekk ut ledige hoteller i Stockholm sentrum her!


Topp 20 opplevelser i Stockholm 

1. Drottninggatan

For å starte et sted og for å få «et overblikk» over byen,  kan det være fint å gå opp Drottninggatan. Den strekker seg fra øya der Gamla Stan ligger nede ved sjøen, gjennom hele sentrum av Norrmalm og helt opp til Vasastaden. Størsteparten av gaten er bilfri, og på begge sider ligger det butikker og cafeer som frister.

2. Gamla Stan

Om du ikke liker kafeene eller de små butikkene, så er allikevel «Gamla Stan» en opplevelse i seg selv. Det var her Stockholm oppstod, og bygningene er virkelig verdt å se. Pass på å få med deg Mårtens Trotzigs gränd – den smaleste gaten i byen som kun er 90 cm bred.

3. Kongelig slott og Nobelmuseet

Besøk Det kongelige slottet og Nobelmuseet som også ligger på den lille øya hvor du finner Gamla Stan.

4. Skansen friluftsmuseum

Et klassisk folkemuseum med gamle hus fra hele Sverige, samt håndverksboder. I tillegg finner du en park med nordiske villdyr, samt en liten zoologisk hage og et aquarium ved inngangen til parken. Perfekt familieaktivitet i storbyen.

5.  Cafe Saturnus

Unn deg en skål med latte og byens største kanelbolle på fantastiske Cafe Saturnus. En liten spasertur fra sentrum og opp til Humlegården, like greit for å gå av seg kaloriene før du inntar måltidet!

6. Kungsträdgården

Ta deg en pust i bakken og en is i Kungsträdgården, eller Kungsen som de lokale kaller parken. På våren er det ekstra vakkert her når kirsebærtrærne står i blomst. På vinteren er det skøytebane på isen.

7. Vasamuseet

Det er rundt 80 museer i Stockholm, så man reker naturligvis ikke alle, men Vasamuseet er et du bør få med deg. Vasaskipet sank utenfor Stockholm i 1628, men ble hevet opp fra havbunnen etter 333 år, og er i dag det eneste bevarte skipet fra 1600-tallet. Les mer her!

8. Fotografiska

Besøk en av verdens største museer for moderne fotografi, og bli inspirert. Hjemmeside her.

9. Sjekk ut t-bane kunst

Over 90% av Stockholms undergrunns-stasjoner er dekorert med kunst fra 150 forskjellige artister. Det er kalles for verdens lengste kunstgalleri og er nesten helt gratis.

10. Och Himlen Därtil

For et navn, og for en utsikt.  Restaurant, skybar eller cocktailbar. Du bestemmer. 

11. Rolfs kök

En av de aller koseligste restaurantene du kommer til å oppleve i Skandinavia har også strålende mat. Book tidlig om du vil gå. Her finner du restaurantens hjemmeside

12. Shopping i Östermalm

Armani, Urban Outfitters etc – gå ned Birger Jarlsgatan og Biblioteksgatan.

13. Litt ABBA

Bli med og få et gjensyn med Abba gjennom å lese historien og se bilder fra deres tid, syng med på scenen og lag din egen mix. Gøy også for ungene. Hjemmeside her!

14. Hasseludden Yasaragi

Japansk spa. Bør oppleveles.

15. Heng litt i SoFo

I hjertet av Södermalm finner du SoFo, som er et trendy nabolag på lik linje med Shoreditch i London. Her finner du selvfølgelig da også masse kule butikker, vintage og hippe cafeer.

16. Moderne kjøttbullar

Sunne og supergode kjøttboller laget av organisk kjøtt fra reinsdyr, elg, bjørn og villsvin, får du servert på den populære restauranten Meatballs for the People. Det sies at det var de som fikk den yngre generasjonen til å gjeninnføre kjøttboller på menyen, etter at det hadde vært ansett som usunt i flere år, og dermed nesten utryddet fra kostholdsplanen.

17. Pet Sounds Bar

Pet Sounds Bar kjent for sitt gode utvalg av musikk som blir spilt av DJ-er og opptredener av både lokale og internasjonale band. Baren fungerer som et sted å slappe av etter skole eller jobb, gjenforene med familie eller bare ha en livlig tid med venner. Maten som serveres her, består hovedsakelig av deilige tacos og burgere, og drikkeutvalget inkluderer alle typer øl og også velsmakende alkoholfrie drikker. Så kom og ta en drink, tilbring tid med vennene dine, eller bli kjent med nye mennesker.

18. Brasserie La Rogue

Dette kalles den mest romantiske restauranten i Stockholm.

19. Kina Slott

Et kinesisk inspirert slott på Drottningholm. En opplevelse.

20. Centralbadet

Dette er vel det nærmeste du kan komme en badehimmel i Skandinavia. Sjekk det ut her.