Storbyferie i Europa: 20 utrolige reisemål du ikke visste om

Europa kan gi deg byferie som du ikke visste om. Her får du tips til byferie i Europa som du kanskje ikke har tenkt på.

1. Cesky Krumlov, Tsjekkia

Dette har blitt kalt en av verdens mest verneverdige småbyer (og er, nesten selvfølgelig nok, på UNESCOs verdensarvliste), og – overraskende nok for en by i Europa – fullstendig urørt av branner og kriger. Et perfekt sted for en byferie i Europa.

Byens tyske navn er Krummau, og har vært en del av både Det tysk-romerske riket, Østerrike og Østerrike-Ungarn. Byen ble en del av Tsjekkoslovakia i 1920. I byen kan du se det vakre Ceskry Krumlov-slottet (med en helt utrolig teatersal), og en mil utenfor byen ett av de eldste klostre i Europa – Zlata Koruna. Det lokale bryggeriet Pivovar Eggenberg har laget øl siden 1522 i byen. Byen ligger tre timer fra München, 1 time fra Linz og 2 timer fra Praha.

Beste hotell: Bellevue hotel Český Krumlov

2. Annecy, Frankrike

Alpenes Venezia er en perle alt for få har plukket ut fra Europas turistskjell. Lac d’Annecy – innsjøen, er den tredje største i Frankrike – og omtales som «den reneste innsjøen i Europa. » På sommeren kan du oppleve vidunderlige strender, strålende golf og veldig mye vannsport og aktiviteter. Byen Annecy er også en by som har beholdt mye av sin historiske bebyggelse slik som Palais de l’Isle, kanalslottet. Du kan også besøke Château d’Annecy, som har byens museum. Restaurantmessig kan du spise på Le Belvédère og La Ciboulette, som begge har en Michelin-stjerne. Le Clos des Sens har to. Annecy ligger 40 minutter fra Geneve, og er en perfekt by for leiebil. Områdene rundt krever utforskning, og bilturene er nærmest magiske.

Hotell: L’Imperial Palace

3. Polperro, England

Denne lille fiskelandsbyen befinner seg i Cornwall, og regnes som en av de mest idylliske i både England og Europa. Byen har så smale gater at det ikke er lov for turister å kjøre bil inn i byen, men man kan parkere på utsiden – eller ta toget til byen. Museet i byen, Polperro Heritage Museum of Fishing and Smuggling, er en liten opplevelse. Flere lokale sjarmerende spisesteder er av høy kvalitet, slik som The Kitchen og The Blue Peter Inn. Sjekk flypriser her.

Hotell: Talland Bay Hotel

4. Sintra, Portugal

20 minutter fra Lisboa finner du Sintra, som ligger i et område kjent for sine vakre bygninger og natur. Her finner du Castelo dos Mouros (maurer-slottet), Palácio Nacional da Pena (avbildet over) og Palácio Nacional de Sintra. Ikke overraskende er byen World Heritage Site, og skal også – etter sigende – ha en lang kulinarisk historie med bakgrunn i både iberisk og arabisk mattradisjoner. Sjekk flypriser her.

Hotell: Tivoli Palácio de Seteais

5. Dolceacqua, Italia

En perfekt liten by å dra innom om man er i Sør-Frankrike og vil ha en italiensk avstikker. Under en time fra Nice, og med en ganske unik byggestil. Sjekk flypriser her.

Hotell: Albergo diffuso Munta e Cara

6. Haarlem, Nederland

Harleem var en gang av de mektigste byene i Europa, og ligger rett utenfor Amsterdam. Byen er hovedstaden for tulipaner, og omtales som Bloemenstad. Fordi Amsterdam tok over rollen som den viktigste byen i Nederland så ble mye av Haarlem en sovende by, noe som i dag betyr at mange av de gamle bygningene fortsatt står. Mange har besøkt Amsterdam, men alt for få har dratt til Haarlem for å se alt fra det eldste museet i Nederland – Teylers – til å ta en elvecruise på Spaarne. Sommerstid kan du også reise til Zandvoorts strender. Sjekk flypriser her.

Hotell: Amrath Grand Hotel

7. Amiens, Frankrike

En gammel gallerby som har vært sentrum for mange konflikter, i moderne tid både den første og den andre verdenskrig. Les om Amiens i vår guide til første verdenskrig her. Sjekk flypriser her.

Hotell: Hôtel le Prieuré

8. Bonifacio, Korsika, Frankrike

Korsika i seg selv er et reisemål man bør oppleve, og byen Bonifacio er intet unntak. Byen er kjent for sine idylliske strender (i området rundt) og sjarmerende arkitektur på kanten av klippene. En ferieby som er oppdaget av franskmenn, men som få andre reisende har fått med seg. For få. Du flyr til Figari Sud-Corse fra Paris. Sjekk flypriser her.

Hotell: Lodge De Charme A Cheda

9. Tartu, Estland

Dette er Estlands nest største by med i underkant av 100 000 mennesker. Byen har en svært lang historie med ekstremt mange herrer, og har vært en stor handelsby. Mye av byens historiske bebyggelse finnes fortsatt, og Supilinn – ett av områdene i byen – er kanskje ett av verdens eneste bevarte slumområder. Selv om mange nye bygninger har kommet til så har man klart kunststykket å kombinere det gamle med det nye. Det er to timer fra Tallinn til Tartu, en fin vei med leiebil.

Hotell: Hotel Antonius

10. Trogir, Kroatia

Denne vakre byen har lenge vært utenfor reiseradaren til mange. En halv time utenfor Split finner du noe av det best bevarte fra middelalderen i noen by i verden. I tillegg til en by som både har sjarme, kulinariske opplevelser og mer til. Sjekk flypriser her.

Hotell: Apartmani Trogir

11. Gruyeres, Sveits

Denne byen har beholdt nesten alt av sin klassiske bebyggelse fra middelalderen, og har en vakker beliggenhet ved Saane-elven. Moléson-sur-Gruyères ligger rett utenfor, og er en resortby. Byen er også svært kjent for sin ost med samme navn. Sjekk flypriser her.

Hotell: Hotel Roc et Neige

12. Valldemossa, Mallorca, Spania

En vakker landsby med blant annet Real Cartuja de Valldemossa – hvor du finner Chopins piano. Sjarm som du nesten ikke tror du kan finne på turistmekkaen Mallorca. 20 minutter nord for Palma finner du denne perlen. Sjekk flypriser her.

Hotell: Hotel Bordoy Continental Valldemossa

13. Hallstatt, Østerrike

Det har bodd mennesker i Hallstatt omtrent så lenge det har bodd mennesker i Europa. Bakgrunnen er salt, og produksjonen av det – og derav navnet.  En utrolig vakker by en time fra Salzburg. Sjekk flypriser her.

Hotell: Heritage Hotel Hallstatt

14. La Coruña, Spania

Denne spanske byen er nordvest i Spania. Her finner du Torre de Hercules, ett av de eldste fyrtårnene i verden og det nasjonale vitenskapsmuseet. Du kan spise på den utrolige restauranten Alborada eller bare besøke de virkelig nydelige strendene. Sjekk flypriser her.

Hotell: Melia Maria Pita

15. Klaipeda, Litauen

Rett ved den tredje største byen i Litauen finner du flere såkalte resortområder, men selve byen har en så lang historie som strategisk viktig isfri havn i den baltiske sjø at den bør besøkes uansett. Selv med utrolig mange herrer har byen klart å beholde mye av sin opprinnelige bebyggelse. Hvis du besøker byen kan du spise på utrolige Stora Antis. Sjekk flypriser her.

Hotell: Ararat All Suites Hotel

16. Lodz, Polen

Den tredje største byen i Polen ligger 1,5 time fra Warsawa i bil. Byen hadde en sterk vekst tidlig på 1900-tallet, og er en relativt moderne by i sterk vekst. En by som du nok kommer til å høre mer om og fra. Sjekk flypriser her.

Hotell: andel’s Hotel Lodz managed by Vienna Intl Hotels & Resorts

17. Chisinau, Moldova

Dette er hovedstaden i Moldova, og også den største byen i landet. Byen har 700 000 innbyggere, og kan by på det meste av hva en storby kan by på til langt lavere priser enn i de fleste andre byer i Europa. Sjekk flypriser her.

Hotell: Weekend Boutique Hotel

18. Podgorica, Montenegro

Dette er også en hovedstad. 160 000 innbyggere betyr likevel at det ikke er en av de største hovedstadene i Europa, men byen har mye å by på. En lang og brokete historie har gitt mye å se på, og en utpreget kulinarisk kreativitet. Sjekk flypriser her.

Hotell: Hotel Ziya

19. Timisoara, Romania

Rumensk kanalby som er hovedstaden til det vestlige Romania. Byen har mange historiske områder fra da byen var en del av Østerrike-Ungarn. I tillegg utrolig lave priser sett med norske øyne. Sjekk flypriser her.

Hotell: Boutique hotel Casa del

20. Levoca, Slovakia

Denne byen er en av de siste byene som er lagt til på UNESCOs verdensarvsliste i Europa. En liten by med 15 000 innbyggere, men mye å oppleve for en reisende. Sjekk flypriser her.

Hotell: Arkada Hotel