Tenerife: Reisetips og reiseguide

Tenerife er den største, og mest befolkningsrike av de syv kanariøyene. Her er reiseguiden du trenger.

Adeje Playa de las Americas

Det bor rundt 950 000 mennesker på Tenerife, og den har et totalt areal på 2 034 kvadratkilometer. Det er litt mindre enn den største norske øya – Hinnøya. Litt over fem millioner turister besøker Tenerife hvert eneste år hvorav rundt 100 000 er nordmenn.

Disse inntar til enhver tid de rundt 162 000 overnattingsplassene som finnes på øya.

Øya har to flyplasser som er de to turistene oftest forholder seg til: Tenerife Norte (nord) og Tenerife Sur (sør).

Det er flyplassen i sør som er den største av de to, mens den nordre flyplassen ligger nærmest Santa Cruz de Tenerife, øyas hovedstad.

Historien til Tenerife – en kortversjon

De første som bodde på Kanariøyene var berbere kalt guanches. Tenerife var organisert som et kongerike som var oppdelt i ni områder da Dronning Isabellas styrker i 1494 erobret øya. Senere holdt den seg unna mange kriger fram til den ble angrepet i 1797 av britiske styrker, uten hell skal det sies. Mye av økonomien har historisk sentrert seg rundt bananplantasjer, sukkerdyrking og annet landbruk.

Turister kom til Tenerife fra 1890-årene med båt, selv om den virkelige store veksten i turistnæringen skjedde fra 1950-tallet og utover. I dag jobber nesten 80 prosent av øyas befolkningen i servicenæringen. I 2001 vedtok Tenerife at ingen hotell kan bygges eller renoveres uten at hotellet får en femstjerners rating.

Været på Tenerife

Det regner svært sjeldent på Tenerife. Ser man på området rundt flyplassen i sør er gjennomsnittlig antall dager med regn totalt for året 15. Flest er i desember. Litt nordover på øya, rundt den nordlige flyplassen er regn noe mer vanlig med 60 regndager i året, her flest i vintermånedene november til februar. Det er stort sett varmt gjennom hele året på Tenerife, både i sør og nord.

Den laveste temperaturen som noensinne er målt på øya ved den sørlige eller nordlige flyplassen er 8,1 varmegrader. Mars er den kaldeste måneden. Enkelt forklart er vinter på Tenerife som sommer i Norge, bare med varmere vann.

Tenerife

Nordkysten

På nordsiden av øya, rett ved havet, ligger Puerto de La Cruz. Det er det aller eldste reisemålet på Kanariøyene, takket være sitt behagelige klima og vakre omgivelser. Her finnes flere fine strandpromenader, blant annet Paseo Maritimo. En av de største attraksjonene i dette området er Lago Martiánes, en samling havbasseng skapt av kunstneren César Manrique.

Sjekk de 10 beste tingene å gjøre i Puerto de la Cruz her

ike ved ligger den sjarmerende byen La Orotava, omringet av bananplantasjer. Et besøk innom den botaniske hage og papegøyeparken Loro Parque kan også anbefales. Her finnes et enormt antall tropiske trær og planter fra hele verden, og i papegøyeparken er det et flott delfinbasseng og show som er morsomt for store og små.

Her finner du hoteller i La Orotava

Garachico

Garachico

Dersom du ønsker å komme litt bort fra turismen, bør du reise til Garachico. Byen ligger på en halvøy ved havet i nordvest, og hadde sin storhetstid på 1500- og 1600-tallet som Tenerifes viktigste havneby. På 1700-tallet ble byen nærmest jevnet ut med jorden av lavastrømmene fra et vulkanutbrudd, og er derfor den dag i dag omringet av lavasteiner.

Her finner du hoteller i Garachico

Los Cristianos

Sydkysten

Det sørvestlige Tenerife er ideelt for dem som er interesserte i båtutflukter, da kysten er åpen og vender ut mot det rolige, 27 kilometer brede stredet som skiller Tenerife fra La Gomera. Dette er den mest solrike delen av øya, og det er mer turistvennlig ettersom det ekstremt sjelden er nedbør.

Her ligger Playa de Las Américas og Los Cristianos, med sine fine strender og fornøyelsesliv. Playa de Las Américas er det største reisemålet på Tenerife, med alle slags typer hoteller, restauranter, utesteder og butikker. I Arona finner du Europas lengste promenade, The Golden Mile, og hver kveld kl. 21 er det fonteneshow med lys og musikk.

I høysesongen strømmer ungdommene til nattklubbene, restaurantene er av typisk turiststandard og det er drøssevis av showscener og kasinoer

Her finner du hoteller i Arona

Turistområdene på Tenerife

Tenerife, Spain - October 30, 2010: People Enjoying Vacation at Tenerife Island in Spain

Los Gigantes

Dette ligger 40 minutter i taxi fra den sørlige flyplassen, rett ved klippene som har gitt byen navn. Den lille byen med litt over to tusen innbyggere er kjent for sjarmerende små butikker, restauranter og stranden.

Et stille og rolig sted å ha ferien, og er spesielt populært hos eldre briter som ønsker å slappe av. Dette er kanskje det mest solsikre stedet du kan velge på Tenerife, og liker du å gå tur er det ikke mange andre steder på øya som kan matche denne vakre perlen.

Stranden har en majestetisk plassering med de utrolige klippene som bakgrunn, selv om bølgene noen ganger kan bli høye. Med båt inn mot stranden er det en virkelig stor naturopplevelse.

Skulle det være at bølgene blir for høye på stranden kan du bade i det varme, naturlige svømmebassenget ved havnen som fylles med sjøvann. Ved klippene kan du også finne huler hvor du kan bade, eller klippehyller du kan hoppe fra – bare lytt til lokale råd.

Med utsikt over byen på en liten høyde ligger Royal Sun Resort, med 120 leiligheter og svært gode solforhold og et fint basseng samt gratis barneklubb.

Det resortet var det første i byen, men fikk senere konkurranse av et hotell kun åpent for voksne – Hotel Stil Los Gigantes. Et hotell med to restauranter, fint basseng og kortere vei ned til havnen og stranden.

gardens with with California poppy (Eschscholzia californica) in Vilaflor, Tenerife (Spain)

Vilafor

Det kan kanskje virke litt rart å dra inn i landet når du reiser til en øy, men Vilafor er noe av det vakreste du kan oppleve i det generiske syden. Dette er faktisk den høyeste beliggende landsbyen i Spania med sine 1400 meter over havet. Turen fra Tenerife South-flyplassen tar litt over en halvtime, rett inn i landet (og oppover, nesten selvfølgelig).

Skal du slappe av kan du knapt finne et vakrere sted ved Teide (3 784m over havet på sitt høyeste), og spa-hotellet Hotel Spa Villalba er et deilig sted å få strukket ut og få overskudd.

Du kan også vurdere boutiquehotellet i Vilaflor – Hotel Alta Montana. De små familiedrevne restaurantene, de gode utfluktsmulighetene og hele stemningen i den lille byen med knappe 1800 innbyggere er verdt turen for den som ikke bare vil dra til Tenerife for bading.

Guía de Isora

Hvis kun det beste er godt nok for deg så er dette godt nok. Litt under en halv time fra flyplassen i sør har luksushotellet Ritz Carlton sitt overdådige hotell. 10 restauranter, 2 bassengbarer, golfbane 7 utendørs svømmebasseng og alt du kan ønske deg av service.

Du kan også vurdere leilighetene som ligger rett ved golfbanen ved hotellet – kalt The Terraces. Hvis du vil bo i en liten by kan Rok Plaza være noe for de voksne gjestene. Et hotell med særegen stil som ligger i Alcalá, en deilig liten by med en hyggelig bystrand og mange koselige spisesteder. Luksus får du på også på Gran Meliá Palacio de Isora.

Et hotell som har særdeles vakre badeområder, private basseng og store områder også for de aller minste. Strandmessig er det Playa de Abama som er stedet å oppsøke, som ligger ved Ritz-hotellet.

Det er et stykke å gå fra hotellet, men stranden er faktisk verdt det. Fra hotellet og Alcalá kan du ta turer opp til Teide eller melde deg på ett av de mange dykkekursene slik som for eksempel hos Diveria.

Costa Adeje, Tenerife, Spain - December 7, 2015: Aerial view at architecture of Costa Adeje town on Tenerife island, Spain

Costa Adeje og Fañabé

Dette området rett nord for svært så velkjente Playa de la Américas er et velkjent reisemål for mange norske familieferier.

En stor vulkansk strand (Playa Fanabe), gode shoppingmuligheter slik som på Plaza del Duque og shoppingsenteret Siam Mall i tillegg til badelandene Aqualand og Siam Park. Det er svært mange hoteller å velge blant i dette området, fra de luksuriøse villaene på Royal Garden Villas & Spa ved golfbanen til superfamilievennlige Meliá Jardines del Teide. Hvis du vil bo nærmere stranden uten barn så er Iberostar Grand Hotel El Mirador tingen. Sentralt, og ved stranden finner du relativt prisgunstige og gode Colón Guanahani.

Skal du spise utenfor hotellet, som du bør gjøre så er det flere gode restauranter i området. Siden britene satte sine første preg på området er det mye godt indisk (logikken har med gammel kolonimakt å gjøre) og Bobby’s III Indian Tandoori Restaurant som ligger omtrent i grenseland mellom Costa Adeje og Playaen er populær hos små og store (navnet kommer av at det er Bobbys tredje indiske restaurant. Nede ved stranden (Calle Velencia) finner du Antico Caffe med god og enkel italiensk mat. Inne på Gran Hotel Bahaia Del Duque Resort er det en god restaurant i Las Aguas for den som er ute etter det man kaller et bedre måltid.

Beautiful sea water of tropical El Duque beach, Tenerife, Canary islands, Spain

Playa de las Américas

For mange er dette Kanariøyene med stor K. Det er i hvert fall sannsynligvis det mest populære reisemålet på øya, og har svært mange hoteller, spisemuligheter, mange shoppingmuligheter og fine strender. For ordens skyld har vi delt opp selve hoved-Américas med området rett nord, Fañabe, men områdene går omtrent i ett selv om det tar en time å gå fra Melia-hotellet over til sentrum av Playaen (noe du altså sannsynligvis ikke prioriterer i varmen).

I sentrum her finner du alle de kjente spanske kjedene som Zara, samt flere av de internasjonalt kjente for de som vil shoppe. Bading på El Camison. Og mange restauranter av svært varierende kvalitet.

Hotellmessig kan du få alt her. Alt fra de meste familievennlige til hoteller hvor du kan få mange ufrivillige gjester på besøk. En liten perle er Sir Anthony Hotel, som er akkurat passe stort og akkurat så bra at du vil huske det lenge. Ellers vil vi anbefale Europe Villa Cortes og HD Parque Cristobal. Det store bassengområdet på H10 Conquistador vil nok også lokke mange.

Golf del Sur

Dette er et resortsted med en golfbane, og er noen få kilometer fra flyplassen i sør. Marina San Miguel er ganske ny, og veldig aktiv med private yachter og aktiviteter for deg som turist. Du finer ikke mye klassisk her, men veldig mye når det gjelder moderne komfort. Utgangspunktet her er Santa Barbara Ocean Golf and Ocean Club, et stort resort (279 leiligheter) med det aller meste.

Det er flere andre resorts i det som kun kan kalles en resortby, men kanskje på øverste hylle vil du finne Sandos San Blas. Har du råd til å bo der vil du få en stor opplevelse. Noen kilometer er det til middelaldereventyret på Castillo San Miguel herfra.

http://blogtoscano.altervista.org/BANNERISTOCK/TENERIFE.jpg

Santa Cruz de Tenerife

Storbyferie kan du også ha på Tenerife. Det bor over 200 000 mennesker i Santa Cruz, og over en halv million i områdene rundt. Her finner du stort sett alt du vil forvente deg av en storby i tillegg til en super strand i Playa de las Teresitas. Uteliv er det også her, nesten selvfølgelig nok, og her er det snakk om å følge de lokal – ikke britene. Spør i resepsjonen på et hotell som Atlántida. Best er det likevel å bo litt nord for byen i San Cristobal, og hotellet Laguna. Da kan du nærmeste gå til flyet på den nordre flyplassen.

The lake Martianez in Puerto de la Cruz, Tenerife, Canary Islands.

Puerto de la Cruz

Dette er nord på Tenerife, og en halv time i bil fra den nordre flyplassen (Tenerife Nord). Det bor litt over 30 000 mennesker her, og byen har utviklet seg fra å være en vakker fiskelandsby til mer tradisjonell turistby.

Her finner du dyreparken Loro Parque, som er den beste dyrehagen i Europa (og en av de aller beste i hele verden). Skal du bo her så reserver et bord på El Taller Seve Diaz. Shoppe kan du gjøre på La Villa. Hotellmessig er svært vakre Hotel Botanico en klar anbefaling. Anbefalt er også Hotel Riu Garoé.