Tenerife: Reisetips og reiseguide

Tenerife er den største, og mest befolkningsrike av de syv kanariøyene. Her er reiseguiden du trenger.

Populært turistområde i Purto de la Cruz. Foto: getty

Tenerife lokker nordmenn med sitt behagelige subtropiske klima året rundt og varierte landskap. Øya tilbyr solfylte strender som Playa de las Teresitas, dramatiske vulkanske formasjoner i Teide nasjonalpark og et mangfold av vannaktiviteter langs kysten.

Søk hoteller på Tenerife her

Enten du foretrekker avslapning eller eventyr, har Tenerife noe for enhver smak. Utforsk lokale kulturliv, historiske steder og nyt gode matopplevelser. Med rundt 162 000 overnattingsplasser er øya klar til å ønske nordmenn velkommen til en minneverdig ferieopplevelse.

Los Cristianos
Los Cristianos i Tenerife. Foto: getty

Historien til Tenerife – kort fortalt

Guanchene, berberne som var de første innbyggerne på Kanariøyene, levde på Tenerife. Øya ble erobret av Dronning Isabellas styrker i 1494, organisert som et kongerike med ni områder. Etter en mislykket britisk invasjon i 1797, opplevde økonomien historisk sett vekst gjennom bananplantasjer og landbruk.

Turismen begynte på 1890-tallet, men den virkelige veksten skjedde fra 1950-tallet. I dag jobber nesten 80 prosent av befolkningen i servicenæringen. Fra 2001 krever Tenerife femstjerners rating for hotellbygging eller renovering.

Nyt late dager på Tenerife – hvor man opplever sjeldent regn. Foto: getty

Været på Tenerife

Tenerife opplever sjelden regn, spesielt i sør ved flyplassen, hvor gjennomsnittet av regndager per år er 15. Flest regndager forekommer i desember. Lenger nord, rundt den nordlige flyplassen, er regn noe vanligere, med 60 regndager årlig, hovedsakelig i vintermånedene november til februar. Temperaturene er generelt varme året rundt, både i sør og nord.

Den laveste målte temperaturen ved de sørlige og nordlige flyplassene er 8,1 grader Celsius. Mars anses som den kaldeste måneden. Enkelt forklart kan man si at vinteren på Tenerife kan sammenlignes med sommeren i Norge, bare med varmere vanntemperaturer.

Landskapet over historiske Garachio. Foto: getty

Garachico: En historisk perle vekk fra turisttråkket

Hvis du ønsker å unnslippe turismen og oppleve noe unikt, bør du definitivt besøke Garachico. Denne sjarmerende byen ligger på en halvøy ved havet i nordvest og nådde sin storhetstid på 1500- og 1600-tallet som Tenerifes viktigste havneby. Dessverre ble byen nesten jevnet med jorden på 1700-tallet av lavastrømmer fra et vulkanutbrudd, og som et resultat er den i dag omringet av lavasteiner.

Her finner du hoteller i Garachico

Ta det med ro i naturskjønne omgivelser i Los Gigantes på hotellet Royal Sun. Foto: Hotels

Los Gigantes: En oase av ro 40 minutter fra sørlige flyplassen på Tenerife

Dette stedet, kun 40 minutter med taxi fra den sørlige flyplassen, ligger rett ved klippene som har gitt byen sitt navn. Den lille byen, med litt over to tusen innbyggere, er kjent for sjarmerende små butikker, restauranter og en fantastisk strand.

Los Gigantes er et stille og rolig sted å tilbringe ferien og er spesielt populært blant eldre briter som ønsker å slappe av. Dette området er kanskje det mest solsikre stedet du kan velge på Tenerife, og for de som liker å gå turer, er det få andre steder på øya som kan matche denne vakre perlen.

Stranden har en majestetisk beliggenhet med de utrolige klippene som bakgrunn, selv om bølgene av og til kan bli høye. Å ta båten inn mot stranden gir en virkelig stor naturopplevelse.

Hvis bølgene blir for høye på stranden, kan du bade i det varme, naturlige svømmebassenget ved havnen, som fylles med sjøvann. Ved klippene kan du også finne huler hvor du kan bade eller klippehyller du kan hoppe fra – bare lytt til lokale råd.

På en liten høyde med utsikt over byen ligger Royal Sun Resort, med 120 leiligheter, svært gode solforhold, et fint basseng, og en gratis barneklubb.

Dette resortet var det første i byen, men fikk senere konkurranse av et hotell kun for voksne – Hotel Stil Los Gigantes. Dette hotellet har to restauranter, et fint basseng og kortere vei ned til havnen og stranden.

Hotel Spa Villalba er perfekt for å lade opp batteriene. Foto: Hotels

Vilafor: En skjult perle i høyden av Tenerifes naturskjønnhet

Selv om det kanskje virker litt uvanlig å dra inn i landet når du besøker en øy, er Vilafor en av de vakreste opplevelsene du kan ha i den generiske «syden»-sjangeren. Dette er faktisk den høyest beliggende landsbyen i Spania, med en høyde på 1400 meter over havet. Turen fra Tenerife South-flyplassen tar litt over en halvtime, rett inn i landet (og oppover, nesten selvfølgelig).

For de som ønsker avslapning, er det knapt et vakrere sted ved Teide (som når 3 784 meter over havet på sitt høyeste), og spa-hotellet Hotel Spa Villalba er et herlig sted å strekke ut og få ny energi.

Et annet alternativ er boutiquehotellet i Vilaflor – Hotel Alta Montana. De små, familiedrevne restaurantene, de gode mulighetene for utflukter og den generelle atmosfæren i den lille byen med knappe 1800 innbyggere gjør det verdt turen for de som ønsker å oppleve mer enn bare sol og bading på Tenerife.

Her bør du bo i luksusdelen av Tenerife – Ritz Carlton Hotel. Foto: Hotels

Guía de Isora: Luksusparadis nær sørlige flyplass på Tenerife

Hvis kun det beste er godt nok for deg, vil du finne det her. Bare en kort kjøretur fra flyplassen i sør, har det overdådige Ritz Carlton Hotel alt du kan ønske deg. Med 10 restauranter, 2 bassengbarer, en golfbane, 7 utendørs svømmebasseng og førsteklasses service er dette stedet et sant luksushimmelrike.

For de som foretrekker leiligheter, er The Terraces et godt alternativ, og de ligger rett ved golfbanen til hotellet. Rok Plaza er et annet alternativ for voksne gjester som foretrekker å bo i en sjarmerende by. Dette hotellet i Alcalá, en deilig liten by med en hyggelig bystrand og mange koselige spisesteder, har en unik stil.

For en ekstra dose luksus kan du vurdere Gran Meliá Palacio de Isora, et hotell med vakre badeområder, private bassenger og store områder også for de aller minste. Playa de Abama, ved Ritz-hotellet, er stedet å oppsøke for strandopplevelser.

Selv om det er en liten spasertur fra hotellet, er stranden virkelig verdt det. Fra både hotellet og Alcalá kan du ta turer opp til Teide eller melde deg på et av de mange dykkekursene, for eksempel hos Diveria.

Her bor du nærmest stranden uten barn – på Ibero Grand Hotel El Mirador. Foto: Hotels

Costa Adeje og Fañabé: Norsk familieparadis nær Playa de la Américas

Dette området rett nord for det velkjente Playa de la Américas er et populært reisemål for mange norske familier.

Her finner du en stor vulkansk strand, Playa Fanabe, gode shoppingmuligheter som Plaza del Duque og shoppingsenteret Siam Mall, samt badelandene Aqualand og Siam Park. Det er et bredt utvalg av hoteller i området, fra luksuriøse villaer på Royal Garden Villas & Spa ved golfbanen til superfamilievennlige Meliá Jardines del Teide. Hvis du ønsker å bo nærmere stranden uten barn, er Iberostar Grand Hotel El Mirador et ideelt valg. Sentralt, og ved stranden, finner du også relativt prisgunstige og gode Colón Guanahani.

Når det gjelder matopplevelser utenfor hotellet, finnes det flere gode restauranter i området. På grunn av britenes påvirkning er det mye godt indisk, og Bobby’s III Indian Tandoori Restaurant, som ligger omtrent på grensen mellom Costa Adeje og Playaen, er populær blant både små og store (navnet kommer av at det er Bobbys tredje indiske restaurant). Nede ved stranden (Calle Velencia) finner du Antico Caffe med god og enkel italiensk mat. Inne på Gran Hotel Bahaia Del Duque Resort er det en god restaurant, Las Aguas, for de som er ute etter et mer eksklusivt måltid.

En hotellperle i den pulserende delen av Tenerife – på Sir Anthony Hotel. Foto: Hotels

Playa de las Américas: Pulserende liv og mangfoldig opplevelse på Tenerife

For mange er dette stedet Kanariøyene med stor K. Det er i hvert fall sannsynligvis det mest populære reisemålet på øya, og det byr på et vell av hoteller, spisesteder, shoppingmuligheter og nydelige strender.

For å gi en bedre oversikt har vi delt opp selve hovedområdet Américas fra området rett nord, Fañabe. Disse områdene flyter sammen, selv om det tar en time å gå fra Melia-hotellet over til sentrum av Playaen (noe du sannsynligvis ikke prioriterer i varmen).

I sentrum finner du alle de kjente spanske kjedene som Zara, samt flere internasjonale merker for de som ønsker å handle. Du kan nyte bading på El Camison og utforske mange restauranter med svært variert kvalitet.

Hotelltilbudet er mangfoldig og passer alle behov, fra familievennlige alternativer til hoteller som tilbyr en mer eksklusiv opplevelse. En liten perle er Sir Anthony Hotel, som er akkurat passe stort og gir deg en minneverdig opplevelse. Vi vil også anbefale Europe Villa Cortes og HD Parque Cristobal.

Dette store resortet heter Santa Barbara Golf and Ocean Club.Foto: Hotels

Golf del Sur: Moderne komfort og luksus nær sørlige flyplassen

Golf del Sur er et resortsted med en golfbane, bare noen få kilometer fra den sørlige flyplassen. Marina San Miguel er relativt ny og svært aktiv med private yachter og et bredt utvalg av aktiviteter for turister. Her finner du ikke mye av det klassiske, men desto mer når det gjelder moderne komfort. Sentralt i området er Santa Barbara Golf and Ocean Club, et stort resort med 279 leiligheter og alle fasiliteter.

Flere andre resorts preger dette som kan beskrives som en resortby, men blant de øverste alternativene finner du Sandos San Blas. Hvis budsjettet tillater det, vil oppholdet her gi deg en unik opplevelse. Noen kilometer unna kan du utforske middelaldereventyret på slottet Castillo San Miguel.

Bo på sydkysten av Tenerife på dette Iberostar-hotellet. Foto: Hotels

Santa Cruz de Tenerife: Storbyliv med tropisk flair

På Tenerife kan du også nyte en storbyferie. Med over 200 000 innbyggere i Santa Cruz og over en halv million i områdene rundt, tilbyr denne byen stort sett alt du forventer av en storby, i tillegg til den fantastiske Playa de las Teresitas-stranden.

Utelivet er livlig her, nesten selvfølgelig, og det anbefales å følge de lokale tradisjonene – ikke nødvendigvis de britiske. For tips, spør i resepsjonen på et hotell som Atlántida. Det kan imidlertid være enda bedre å bo litt nord for byen i San Cristobal, for eksempel på hotellet Iberostar. Da kan du nesten gå til den nordlige flyplassen når du skal reise.

Opplev en tradisjonell turistdestinasjon på Hotel Riu Garoé. Foto: Hotels

Puerto de la Cruz: Sjarmerende fiskelandsby til tradisjonell turistmagnet

Plassert nord på Tenerife, bare en halv time med bil fra den nordlige flyplassen (Tenerife Nord), er Puerto de la Cruz hjem for litt over 30 000 mennesker. Byen har utviklet seg fra å være en vakker fiskelandsby til å bli en mer tradisjonell turistdestinasjon.

Her kan du utforske dyreparken Loro Parque, ansett som den beste dyrehagen i Europa (og en av de beste i verden). Hvis du velger å bo her, anbefales det å reservere et bord på El Taller Seve Diaz. Shopping kan gjøres på La Villa. Når det gjelder overnatting, er det vakre Hotel Botanico en tydelig anbefaling. Hotel Riu Garoé er også en anbefalt alternativ.

Følg Reisetips på Instagram!