Topp 10 sommertips for et unikt Amsterdam-opphold

Amsterdam er definitivt en av Europas kuleste byer, noe dessverre ikke alle har fått med seg. Byen har fått et ufortjent rykte på seg for å være et sted man drar til om man vil se prostituerte, røyke hasj og feste. Jeg mener dette er et helt feil bilde av byen, siden dette er kun en liten del av en ellers så unik og vakker by. For å motbevise myten og vise hva Amsterdam egentlig har å by på, har jeg samlet sammen mine ti beste sommertips på hva du kan finne på for å få et opplevelsesrikt opphold, uten å nødvendigvis måtte være en typisk turist.

Her finner du ledige hotellrom

Tips: Se nederst i artikkelen for de beste hotelltipsene

1. Lei en sykkel

DSC_0045
(Foto: Carina Larsen)

Cruise rundt i byen med ‘’egen’’ sykkel og opplev byen som en lokal. Benytter du deg av en sykkel ser du mye mer enn om du tar i bruk kollektivtrafikk (pluss at du opprettholder kondisjonen). Amsterdam er som skapt for syklister, da det er over 600.000 sykler registrert, og dette kan selvsagt ikke unngås å merke. Med tanke på hvor mange som tar seg frem på to hjul er det også trafikkregler man må følge. Her er det de samme trafikkreglene for biler som for syklister. Et tips for deg som drar til Amsterdam: Se til høyre og venstre gjerne to ganger før du går over veien.

2. Utforsk en verden av vintage

DSC_0061
(Foto: Carina Larsen)

Byen har et mangfold av gatemarkeder hvor du vil finne nytt og brukt for enhver smak. Markeder som er å anbefale er loppemarkedet Waterloopleinmarkt, og IJ-HallenNDSM Werf. Sistnevnte er det største (!) loppemarkedet i Europa, og holder til inne i et nedlagt skipsverft. Inngang koster 5 euro og du kommer deg dit med en gratis ferge som går fra sentralstasjonen til NDSM Werf (Amsterdam nord). Om du vil finne mer unike og bortgjemte skatter bør du også sjekke ut 9 Streets i byområdet Jordaan. De kuleste butikkene du må sjekke ut om du liker gjenbruk er Zipper og Episode.

Sjekk ledig hotell i Amsterdam her

3. Besøk NDSM Werf

DSC_1700
(Foto: Carina Larsen)

NDSM Werf er et nedlagt verft som har en urban sjarm over seg. Dette området ligger i Amsterdam nord og er et sted en typisk turist kanskje ikke vil dra til, da det er litt utenfor det som kalles bykjernen. Verftet ble nedlagt på 1980-tallet, og brukes nå til festivaler, markeder (den nevnte IJ-Hallen) og andre kreative arrangementer. Her finner du en oversikt over agendaen til NDSM.   På området kan du se et kranhotell(!), to etterlatte trikker og kreativ gatekunst. I tillegg er det flere kaféer hvor du kan nyte en god kopp kaffe og fin utsikt, blant annet min favorittkafé Pllek som nevnes lenger ned. Tips: Husk å ta med kameraet så du kan ta kule bilder!

Her kan du søke etter fly

4. Lev ut festivaldrømmen

DSC_1674
(Foto: Carina Larsen)

Amsterdam myldrer av festivaler hele sommerperioden. Hver helg arrangeres det nye festivaler i alle ulike sjangre og stiler innenfor musikk-, kunst-, mat- og film. Disse festivalene er litt annerledes enn de som er i Norge, fordi de ofte ikke varer mer enn en dag (fra morgen til kveld). Sjekk sommerens utvalg av festivaler på denne siden.    

5. Nyt sand mellom tærne på Blijburg

11187788_10155493896120537_3553539073574757694_o
(Foto: Ella Persson)

Dette overrasker deg kanskje, men Amsterdam har faktisk en sandstrand. Den hippie-inspirerte stranden Blijburg er full av glade mennesker i løpet av sommermånedene. Her vil du kunne ta deg et bad, sole deg, nyte «en kald en» på kaféen eller ta et kurs i yoga eller stand-up-paddling (SUP). Denne stranden er en ti minutters trikketur fra sentralstasjonen med trikk 26, etterfulgt av fem minutters gange fra endestoppet Ijburg.

Book ledige hotellrom i Amsterdam her

6. Finn en solfylt terrasse

DSC_0140
(Foto: Carina Larsen, Hannekes Boom)

I Amsterdam kryr det av kaféer og restauranter, men det kan være vanskelig å finne den perfekte spotten. Spesielt om man ikke er kjent og man vil unngå de typiske turiststedene. En kafé som definitivt kan anbefales er Hannekes Boom. Denne kaféen er etter min mening litt bortgjemt om man ikke er veldig kjent med byen. Hannekes Boom sjarmerer med sin unike hippiestil og avslappende atmosfære. Om sommeren myldrer det av folk ettersom de har solfylt uteplass ut mot kanalen med masse benkplass. På sene sommerkvelder kan du sitte med bena dinglende ut mot vannet med opptent bål i bakgrunnen.   Adresse: Dijksgracht 4, 1019 BS, Amsterdam.

DSC_0159
(Foto: Carina Larsen, Pllek)

Kafeen ligger 5 minutters gange fra Amsterdam sentralstasjon. Rett ved Biblioteket og Nemo Science Center. En annen kafé som også er på min toppliste er som nevnt Pllek som holder til på NDSM Werf. Denne kaféen er en favoritt uansett vær, da du kan nyte den store uteterrassen i finværet og hygge deg inne ved gråvær. Ute er det utsikt mot vannet og inne er det innredet alternativt med peis, sofaer og behagelige sittekroker.  

DSC_0167
(Foto: Carina Larsen, Pllek)

Bygningen til Pllek er unik i seg selv da den er sammensatt av containere, noe som passer til området. Maten de serverer er biologisk, sesongbasert og lokalprodusert. Tips! Du bør være tidlig ute for å få den perfekte plassen i solen, da nederlendere er som nordmenn flest; desperate etter sol.  

Her kan du søke etter fly

7. Gay Pride

Rainbow flag
(Foto: Thinkstock)

Den første lørdagen i august arrangeres den årlige homseparaden i Amsterdam for å hylle alle homofile, lesbiske, biseksuelle og transeksuelle. Dette er et arrangement som strekker seg utover en hel uke med feiring, og som tiltrekker seg flere hundre tusen besøkende i alle aldre og former. 

8. Lei en båt

DSC_0012
(Foto: Carina Larsen)

Hva er vel bedre enn å cruise kanalene i din egen båt? Det er til sammen 165 kanaler som strekker seg utover byen, så det faller seg naturlig at man utforsker disse også. Det er flere selskaper som leier ut båter som du kan låne i et visst antall timer eller en hel dag, helt etter hva du selv ønsker. Om du ikke føler deg trygg som kaptein kan du også leie en privat båttur, eller rett og slett ta deg en kanaltur med en av byens kanalbåtselskaper.  

9. Sail

Schooner
(Foto: Thinkstock)

Dette er virkelig en av byens største attraksjoner, og arrangeres i havnebyen hvert 5. år. Kjente skip fra hele verden samler seg i Amsterdam for å vise seg frem, og det vil også være show, konserter og mye mer som skjer i løpet av disse dagene.  

10. Opplev parklivet

Vondelpark in Amsterdam
(Foto: Thinkstock)

Som alle andre storbyer er parken også her et fast oppholdssted for folk, da ikke alle har en bakgård eller balkong å benytte seg av hjemme. Du skal ikke se bort ifra at du ser familier som samler seg for å feire barnebursdag, vennegjenger som spiller spill, og hunder som bader. Den definitivt største og mest populære parken er Vondelpark. Denne parken ligger rett ved Leidseplein. Noe spesielt og morsomt med denne parken er at den har grønne parakitter som beboere. Historien om hvordan disse små fuglene endte opp her er litt usikker, men det sies at det startet med at en person slapp kjæledyrene sine løs. Siden har fuglene tilvendt seg klimaet og formert seg noe enormt. Sjekkliste før du drar til parken: Grill, teppe, godt med drikke, musikk og godt humør!  

Tips for overnattingsteder i Amsterdam Sentrum:

Det er et hav av overnattingsteder i Amsterdam, og mangfoldet kan kanskje bli litt overveldende og vanskelig å velge mellom. Her er en kort oversikt over mine favoritter som kan anbefales, innenfor ulik standard og prisklasser.

Andaz Prinsengracht *****

Andaz HOTELS

Andaz betyr ‘’personlig stil’’ på Hindi, så om du opptatt av høy kvalitet og standard, men med en personlig tvist, vil jeg anbefale Andaz Prinsengracht på det sterkeste. Dette hotellet er et 5 stjerners boutique- og designhotell inspirert av Alice in Wonderland og designet av den kjente nederlandske produkt- og interiørdesigneren Marcel Wanders.

Finn ledige rom her

Westcord Fashion hotel ****

974294_140_z

Er du opptatt av mote og god kvalitet, er også Westcord Fashion Hotel et godt valg. Dette hotellet har 4 stjerner, noe de har fortjent med sin innredning og gode service. Hotellet er lokalisert rett ved World Fashion Center og Overtoom, en 15 minutters trikketur fra sentrum.

Hotellet bestiller du her

Best Western Amsterdam ***

891186_57_z

Dette siste alternativet på overnattingssted er en favoritt blant nesten alle jeg vet om som har tatt turen til Amsterdam for en langhelg. West Side Inn har 3 stjerner og kvaliteten er selvfølgelig ikke super, men du får hva du betaler for.  Det funker perfekt om du kun er interessert i et overnattingsted hvor du kan dekke dine enkle behov.

West Side Inn booker du her

Les også:

Dette er byen du skulle ønske du ble strandet i

Skrevet av: Carina Larsen