Dette må du oppleve på Mamma Mia-øya i Kroatia

Synet av det klarturkise vannet og lyden av bølgesvulp følger oss hele veien opp til de trange gatene. Duftene av blomstertrær henger lett i luften med fargerike sommerfugler som flagrer sakte forbi. Og mens vi utforsker smågatene, møter de lokale oss med et smil mens de henger ut klesvasken. Her hilser folk gjerne med «pomals» som betyr «ta det rolig». Kun to timers båttur fra Split finner du den ytterste bebodde øya i Kroatia. På Vis bor det kun 3500 mennesker, som gjør øya til et av Kroatias minst befolkede områder. På grunn av øyas beskjedne størrelse florerer det ikke av turister selv i sommerhalvåret. Du slipper å bli irritert over masseturismen, suvenirboder, intense gatemusikanter og innpåslitne selgere. Strendene er heller ikke okkuperte. Det er flust med små viker hvor man kan finne sitt eget lille private paradis.Hit reiser barnefamilier og par som vil på en avslappende strandferie. Moderne havner, fantastisk skjærgård og flott natur gjør den kroatiske øya også appellerede for seil- og motorbåtfolk. Vi tok turen i mai for å utforske det øya har å by på.

Mamma Mia 2

Det er ingen tilfeldighet at oppfølgeren til kinofilmen «Mamma Mia» ble spilt inn på Vis i høst 2017. For selv om handlingene i filmen utspiller seg i Hellas, er hele filmen spilt inn på den kroatiske øya. Vi ble total forelsket i den unike atmosfæren, strendene og naturen. Og det gjelder å dra nå. Det tar nok ikke lang tid før enda flere vil få opp øynene for Kroatias fineste juvel.«Mamma Mia Here We Go Again» hadde premiere over hele verden 22.juli i 2018. Dette må du oppleve når du er på øya:Her finner du alle tilgjengelige hoteller på øya Vis.

I landsbyen Komiza. Foto: Milan Botani

Topphemmelig øy

Til tross for den rolige atmosfæren som hviler på øya i dag, er øyas historie langt mer turbulent. Vis har en helt spesiell militiærhistorie på grunn av sin sirkelformede form og høyde. Faktisk betyr Vis «den høyeste», og det høyeste punktet på øya finner du på fjelltoppen Hum 587 høyt over havet. Herifra er det en spektakulær utsikt over øyas nest største landsby, Komiza. På samme fjelltopp er det en eldgammel, liten katolsk kirke fra 1600-tallet. Vis var lenge stengt for turister fordi Jugoslavene tok over øya som var strategisk viktig for militæret. Hele elleve militærbaser oppholdt seg på øya under andre verdenskrig. En stor del av lokalbefolkningen måtte flytte utenlands og forble i landene – mange av dem til Australia og USA. I 1989 ble øya endelig åpen for turister. Og frem til i dag kan turister nyte godt av dette, da øya har beholdt mye av sin lokale, autentiske sjarm. Du kan fortsatt se spor av militærentiden. For eksempel kan du se gruven hvor tidligere jugoslaviske statsleder Josip Broz Tito (1892-1980) gjemte seg for tyskerne under andre verdenskrig i 1944. «Tito’s cave» er en viktig turistattraksjon for de historieinterreserte. I dag er også fyrtårnet på Vis et viktig kulturminne. De brukte fyrtårnet for å holde utsikt over havet under krigen. Omtrent 20 minutters gangsavstand fra Vis by finner du Fort George – fortet som ble bygget av briterne i 1813. Fortet ble satt opp som en base på øya etter at de besiret franskmennene på havet. Herifra er det fantastisk utsikt over Vis, og om sommeren arrangeres det ofte hagefester og bryllupsfeiringer.

Fra det høyeste punktet på Vis. Hum er 587 meter over havet og fra fjelltoppen kan du se fiskerlandsbyen Komiza. Foto: Milan Botani
Ved havnen på Vis. Foto: Milan Botani

Landsbyene du må besøke

Hele øya Vis er en del av fylket Split-Dalmati, og er delt i to kommuner med senter i hver sin landsby. Vi deler øya i to; Vis by og fiskerlandsbyen Komiža. Landsbyene er kun ti kilometer fra hverandre, men er likevel separert. Landsbyen Komiza ligger under fjelltoppen Hum, som er 587 meter over havet. Sånn sett anbefales det å kjøre moped eller bil for å komme seg dit. Her finner du alle tilgjengelige hoteller på øya Vis.Vis by (havnen) regnes som øyas «sentrum» med noen få lokale restauranter, barer og noen få suvenirbutikker. Det er her fergen ankommer fra Split. Det er også her mange av scenene fra nye Mamma Mia-filmen ble spilt inn. Du kan for eksempel ta deg en tur til baren «Bejbi» ved havnen, som er øyas mest populære sted for kaffe eller pils. Det sies at det var her Pierce Brosnan valgte å nyte en kopp kaffe under filminnspillingen. På den andre siden av øya finner du Komiža. En ganske sjarmerende fiskerlandsby med fargerike, små båter langs promenaden og en fin hummerrestaurant ved sjøen, Konoba & Villa Jastožera. Vil du oppleve den mest roligste lansbyen, ligger Rukavac omtrent ti kilometer unna Vis by med bil. Her er det private strender, utrolig stille for seg med muligheter for å leie feriehus ved stranden. Tips: Opplev flere fine øyer og byer i Kroatia! Det er fullt mulig å ta fergen til Dubrovnik, Brac, Split eller Hvar fra Vis.

I Komiza kan du ta deg en kopp kaffe med en herlig utsikt. For to kopp esprosse koster det rundt 20 kuna (30 kroner) Foto: Milan Botani

Spektakulære grotter

Det er mange bukter som er litt lengre unna Vis som kan nås med bil, båt eller moped. Fra Komiža er det fem kilometer med båt til den nærliggende øya Biševo, som er kjent for sine spektakulære grotter. Den mest kjente kalles den blå grotte, eller Modra špilja på kroatisk, som bare er mulig å nå med båt. I den naturskjønne gruven kan du se det krystallblåe vannet som lyser opp i mørket grunnet blå krystaller på bunnen. Solrefleksjonen treffer de blå krystallene og gir en fin farge. Etter klokken to er det umulig å få sett den blå grotten, fordi sola må treffe riktig punkt til riktig tid. Like ved finner du det andre trekkplasteret, den grønne grotten. Som navnet tilsier, blir deler av vannet grønt når sollyset treffer hullet gjennom grotten. Priser: Båttur til begge grottene samtidig er vanlig og det går shuttle båt om det er ønskelig, til 250 kuna per person èn vei (ca. 350 kroner). Selve billettene til grottene må du kjøpe separert på forhånd, og prisene ligger rundt 70 kuna (ca. 100 kroner) for voksne og halvpris for barn (aldersgrense 9 år). Svømming i grottene er strengt forbudt. Her kan du bestille billetter.

The Blue Cave er et populært turistattraksjon på øya Bisevo – kun 30 minutters båttur fra Vis. Foto: iStock

Grillet sjømat og lokal vin

Når det er tid for middag, går det også rolig for seg. Fra klokken syv på kvelden kan du nyte mange timer god mat og perfekt lokal hvitvin i en avslappende atmosfære. Blekksprut, sverdfisk, hummer, tunfisk, kongereker og ulke er vanlig sjømat på øya. Maten er alltid grillet på storgrill før de severes ofte som helfisk. Rettene blir alltid servert med hvitt brød og lokalprodusert olivenolje. Stekte poteter eller potetmos er også vanlig som siderett – og av grønnsaker er det agurk, tomater,oliven og aubergine som er på menyen. Vis har 250 hektar med vingårder, og den mest kjente vinen må selvfølgelig smakes på; Vugava! Er du glad i rødvin er det lokale Plavac Mali som gjelder. På Vis har druene mer sukker på grunn av den sterke solen, så smaken blir mer fruktig. Øya har noen få lokale vinproduksjoner og det er alltid organisk. Priser: Mat og vin er kjempebillig. Tips er ikke inkludert i prisene, men det er vanlig å runde opp. Hovedretter koster alt fra 60 til 140 kuna (ca 80 til 180 kroner). Et glass vin koster omtrent 30 kuna (40 kroner) og et glass med forfriskende drink er opptil 60 kuna (80 kroner). Her spiser du: Villa Kaliopa: Har den beste rekesuppen som kan nytes i en liten palmehage. Ellers severer de grillet sjømat med grønn «spinat», som er i slekt med rødbeter. Pojoda: Har den beste stemningen om kvelden med utelys på trærne. Fint sted for lunsj og et glass vin. Kåret til den beste restauranten på Vis av Tripadvisor.

Restauranten Konoba Stoncica byr på alt fra kjøtt til sjømat i herlige omgivelser. Foto: Milan Botani

Konoba Stoncica: Et lite stykke tropisk øy med bambusrør og grønnturkist vann rundt restauranten. Ligger i Stonicia, 40 minutter fra Vis by med sykkel. Her lunsjet også Mamma Mia-castingen. Lukten av grillmat av fisk og kjøtt slår deg med engang, og rett ved restauranten er det en herlig liten strand. Populær restaurant for bryllup og eventer, hvor de til og med har egen sjåfør. Bestill deg en Ozljsko Limun-øl og bare nyt den herlige atmosfæren. Restrantanten har også egen vingård og grønnsakshage som de bruker i sine menyer. Kantun: Ganske hyggelig atmosfære rett ved havnen. Her har de en lokal katt som alltid kommer innom som kelner og eier gledelig forteller deg om. Det serveres store fiskeretter opptil 1 kg per fisk rett fra grillen midt i restauranten, som kan deles med flere. Smak på risottoen med ulke og hvitvinen Ravan. Konoba Vatrica: Det perfekte lunsj-og middagsstedet. Herlig stemning med uteservering som kan nytes over solnedgangen.

Bestill deg sphagetti med reker til lunsj på Konoba Vatrica. Foto: Milan Botani

Verdens beste strand

På Vis er det så mange steinstrender, og mange av dem ligger skjult bak små viker. Du finner garantert en strand helt for deg selv. På øya er det dog én strand som har fått mer oppmerksomhet enn andre. Stiniva Beach vant kåringen over Europas beste strand 2016 av reiselivorganisasjonen Europe Best Destinations. Stranden er så unik og skjult at det er nærmest vanskelig å nå den. Her finner du alle tilgjengelige hoteller på øya Vis.Selve stranden kan bare nås ved å vandre nedover en bratt og smal sti eller ved å ta en taxibåt fra den nærliggende bukta ved Rukavac. Kun de fartøyene som er små nok til å passere gjennom et gap på noen få meter i klippene, kan nå det. Det er ellers en flust av strender på og rundt skjærgården. Om du blir sulten eller tørst etter en lang dag med sol og bad, er det fint å vite at nesten hver strand har egen restaurant og kaffebar. Tips: Kroatias bortgjemte øy er også full av flotte, merkede fottur- og sykkelruter. Det går an å leie både vanlig elektrisk sykkel eller en moped for å utforske øya. Prisene varierer på antall timer. Leier du sykkel for én time betaler du 20 kuna (ca. 30 kroner). Sykkel-leie for 12 timer er 100 kuna (ca.140 kroner).

På en av verdens beste strender, Stiniva Beach. Foto: Milan Botani

Strendene du må oppleve:Budikovac Island: Øya er kjent for å ha noe av det mest turkise vannet med perfekte muligheter for dykking og snorkling. Bisevo Island: Her finner du du berømte Blue Cave og Green Cave, som regnes som en must. Stoncica Bay: Lunsj og herlig strand hvor skuespillerne fra Mamma Mia 2 har lunsjet. Like ved er det en liten strand med perfekte bademuligheter. Stiniva Beach: Den mest fotograferte og kjente stranden på Vis. Kåret til Europas beste strand i 2016.

Ved restauranten Konoba Stoncica finner du stranden Stonica Bay. Foto: Milan Botani

Her bor du som de lokale

Utvalget av hoteller er ganske sjenerende på øya – det er hovedsakelig feriehus og leiligheter som leies her. På Booking.com kan du få oversikten over de beste feriehusene og leilighetene på Vis. Ellers om du vil bo på hotell regnes Hotel San Giorgio som det beste hotellet. Hotellet ligger i «sentrum» av Vis, midt i en trang smågate vegg til vegg med de lokale leilighetene.

San Giorgio Hotel

Galleribilde av overnattingsstedet


Villa Mara

https://thumbnails.trvl-media.com/yQfnJaf9Y8SJabgIgIVmle4q0Jo=/773x515/smart/filters:quality(60)/images.trvl-media.com/hotels/25000000/24300000/24297200/24297125/76f162eb_z.jpg


Fisherman’s Bodi’s House

Galleribilde av overnattingsstedet


Molotrovna Apartments

Galleribilde av overnattingsstedet


Komme seg dit

Norwegian og SAS flyr til Split på 2 timer og 50 minutter. Deretter må du ta en fergen Jadrolinija på 2 timer og 20 minutter. Fergebilletten koster 45 kuna én vei (ca 60 kroner) og kan kjøpes på deres hjemmesider eller på turistbyrået i Split, som ligger rett ved havnen. Det er wi-fi ombord.