Dette er verdens mest kjente landemerker

Tripadvisors lesere har talt og kåret topp 25 landmerker i verden. Har du kanskje besøkt flere på lista?  

1.Angkor Vat, Siem Reap, Kambodsja

Angkor Vat er, eller var, det mest fremtredende tempelet i byen Angkor – den tidligere hovedstaden i Khmerriket (ca 800-1432). Byen var i mange år glemt og nærmest gjemt av jungelen før den ble gjenoppdaget av franske arkeologer sent på 1800-tallet. Angkor Wat er det største tempelet i byen, og ble bygget i det 12.århundret. Kambodsja bruker tempelet som symbol i sitt flagg, Nesten alle flater i tempelet har utskjæringer, og man har vurdert det slik at det i dag ville tatt nærmere 300 år å bygge noe lignende. Den ytre muren omslutter et område på 820 000 kvadratmeter. Byen Siem Reap ligger rett ved ruinbyen, og har i dag 175 000 innbyggere. Du kan fly fra Bangkok til byen. Ikke gå glipp av tempelet Banteay Srei, som offisielt er en del av Angkor Wat 2,5 mil nordøst fra hovedkomplekset. Nita by Vo er et idyllisk hotell ikke så langt fra Angkor Vat.

2.Sheikh Zayed-moskeen, Abu Dhabi, UAE

Denne gigantiske moskeen ble påbegynt i 1996, og stod ferdig i 2007. Det er en av verdens største moskeer, og kan huse over 40 000. Målet med moskeen var å bruke materiell fra hele verden, og ble bygget med mest mulig naturlige materialer. Gårdsplassen, om man kan kalle det for det, er 17 000 kvadratmeter og har verdens største marmormosaikk. Hoteller har de også i Abu Dhabi. Slik som Emirates Palace Abu Dhabi.

3.Moskeen i Cordoba, Cordoba, Spania

La Mezquita er en enorm moske-katedral som befinner seg i byen Córdoba sør i Spania. Moskéen ble ferdigstilt så langt tilbake som like før år 1000, og er blant Spanias vakreste, største og best bevarte bygg fra denne tiden. Med de flotte og luftige buegangene og 850 søylene som holder bygget oppe, er det lett å bli imponert av det storslåtte byggverket. Inne i moskéen er det bygget en kristen katedral, en symbolhandling av de sjeldne. Córdoba ligger i Andalucía, og er en av Spanias best bevarte historiske byer. Det er kun 50 minutter med tog fra Córdoba til Málaga, så her kan du gjerne kombinere to flotte spanske byer på samme tur. Málaga er perfekt for deg som vil nyte den spanske kulturen, god tapas og ha kort avstand til feriesteder som Cosa del Sol. Vincci Seleccion Posada del Patio er et fint hotell du må sjekke ut.

4.Peterskirken, Vatikanstaten, Italia

Vatikanstaten ligger som de fleste vet i Roma, en velkjent by for historie- og arkitekturelskere. Du kan nesten ikke dra til Roma uten å ha sett Peterskirken, som i denne kåringen har sikret seg andreplassen. Kombiner besøket med å se landemerke nr. 10, Colosseum, og så klart Romas andre historiske monumenter som Forum Romanum, Pantheon og Fontana di Trevi. Gran Melia Rome ligger i nærheten av St.Peters basilika. Et luksushotell som er verdt å sjekke ut.

5. Taj Mahal, Agra, India

Juvelen av palasser er et mausoleum laget av Mughal-keiseren Shah Jahan i minne om hans tredje kone – Mumtaz Mahal. Hun døde under fødselen av deres 14.barn. Arkitekten var Ustad Ahmad Lahauri. Konstruksjonen av maousoleumet startet i 1632, og ble avsluttet i 1653. Rundt to millioner mennesker besøker Taj Mahal hvert eneste år, og det er dyrere for ikke-indere å besøke palasset. Palass er også Oberoi Amarvillas ved inngangen til Taj Mahal.

6.Oppstandeleseskirken, St.Petersburg, Russland

Oppstandelseskirken i St.Petersburg er ikke lett å overse. Det imponerende byggverket kalles også Blodskirken, et navn som henviser til blodet til tsar Aleksander II av Russland, som ble myrdet på stedet i 1881. St. Petersburg er den byen i Russland som er mest preget av vestlige kulturer, og den ligger kun to timer unna Norge med fly. Reiser du hit vil du allikevel oppleve en by helt uteom det vanlige, med fantastiske kirker med løkkupler og kyriliske bokstaver. I St.Petersburg finner du ingen høye skyskrapere, men den spennende byen preges derimot av hundrevis av broer over idylliske kanaler. Vi anbefaler at du sjekker ut ærverdige The State Hermitage Museum Official Hotel, eller Grand Hotel Emerald.

7. Den kinesiske mur ved Mutianyu, Beijing, Kina

Muren i Kina er totalt 21 196 kilometer. I Kina kalles for øvrig muren helst changcheng (lang mur), og er vel egentlig flere murer – og ikke en. Yanqi Hotel er et flott hotell du må sjekke ut.

8.Machu Picchu, Machu Picchu, Peru

nkaene bygget denne fjellbyen rundt 1450, men forlot byen rundt ett hundre å r senere da spanjolene erobret områdene rundt. Machu Picchu var nærmest ukjent for de aller fleste fram til 1911 da den amerikanske historikeren Hiram Bingham opplyste verden om området. Machu Picchu er regnet som en av de nåværende syv underverkene. To kilometer fra den magiske byen finner du Sumaq Machu Picchu Hotel. 

9. Plaza de Espana, Sevilla, Spania

Dette landemerket ble bygget i 1929, grunnet den ibero-amerikanske utstillingen. Her kan du se malte keramiske benker som representerer alle provinsene i Spania, rundt i torget. Det domineres av to tårn, en på hver side av det lukkede området, som rammer den sentrale bygningen der de viktigste rommene er. Mellom de to tårnene drives et nettverk av gallerier med en arkade av halvsirkelformede buer som fører til utganger i forskjellige deler av torget, der en fontene står.Sevilla Center er et flott hotell i nærheten av Plaza de Espana.

10. Duomo di Milano, Milano ,Italia

Katedralen i Milano er litt av et syn, og med beliggenheten rett ved byens mest luksuriøse butikker er den det perfekte utgangspunktet for en dag med mye spennende på agendaen. Katedralen ble påbegynt i 1386 og innviet i 1418, men ble ikke fullført før i 1965. Den imponerende bygningen består av hele 135 spir og 3200 statuer, og både utsiden og innsiden er i aller høyeste grad beundringsverdig. For å bo i kort avstand til domen og sentrum av Milano, bør du sjekke inn på luksuriøse Park Hyatt Milano eller Seven Stars Galleria.

11. Golden Gate Bridge, San Francisco, California

Kanskje verdens mest kjente bru er 2,7 kilometer lang og har en høyde på det høyeste 227,5m. Designerne var Joseph Strauss, Irving Morrow og Charles Ellis. Konstruksjonen av brua startet i 1933, og broen stod ferdig fire år senere. Les også:Dette er verdens beste bilturFinn hotell i San Francisco her.

12. Lincoln-statuen, Washinton DC, District of Columbia

Byggingen av Lincoln Memorial (og statuen av Lincoln i bygget) startet i 1914. Arkitekten var Henry Bacon og Daniel Chester French var skulptøren. Et anbefalt hotell er på andre siden av elven: Le Meridien Arlington.

13. Eiffeltårnet, Paris, Frankrike

La Tour Eiffel vokser 18 centimeter hvis det er veldig varmt, og tårnet er også malt i flere forskjellige farger for å gi inntrykk av tårnet er i en farge. Mellom 1889 og 1930 var tårnet verdens høyeste konstruksjon. Arkitekten het for øvrig Stephen Sauvestre og designet kom opprinnelig fra Maurice Koechlin og Émilie Nouguier. Hvorfor det heter Eiffel-tårnet? Gustave Eiffel kjøpte patentet på designet de tre hadde laget og startet selskapet Compagnie des Etablissements Eiffel som bygget tårnet fra 1886 til 1889. Bor du på utrolige Shangri-La kan du sitte på balkongen, drikke juice og se på Eiffel-tårnet. Les også:Slik kan du oppleve motebyen Paris

14. Ungarns parlamentsbygning, Budapest, Ungarn

Országház, som den heter på ungarks, er en av de eldste bygningene i Europa som huser en lovgivende forsamling og er også den største og høyeste bygningen i Budapest. Det er også den største bygningen i hele Ungarn. Parlamentet har to helt identiske deler som i dag brukes til to formål: En for å lage lover og styre landet, og en for omvisninger. Bakgrunnen for at bygningen er 96 meter høy er for øvrig tusenårsfeiringen av etableringen av kongeriket Ungarn i 896 (feiringen altså i 1896, da bygningen ble åpnet). Arkitekten bak bygningen, Imre Steindl fikk aldri se sitt verk stå ferdig. Han ble blind under konstruksjonen. Du kan våkne opp med utsikt til hotellet på art’Otel budapest. (Hotellet ligger på andre siden av elven, og har også da rask tilgang til en god del andre severdigheter).

15.Notre Dame-katedralen, Paris, Frankrike

En gotisk katedral midt i Paris som er en stor turistattraksjon, men også hovedsetet for det romersk-katolske erkebispedømme Paris. Finn hoteller i Paris her.

16. Kristusstatuen, Rio de Janeiro, Brasil

Denne statuen på 30 meter som står over Rio de Janeiro ble avduket den 12.oktober 1931. Kunsteren er Paul Landowski, mens ansiktet ble laget av Gheorghe Leonida. I 2006 ble det åpnet et kapell under statuen som gjør at katolikker kan gifte seg eller bli døpt der. Det tok ni år å bygge statuen. Finn hotell i Rio her.

17. Big Ben, London

Big Ben er forsåvidt den store bjellen inne i klokketårnet  i Palace of Westminster i London, og ikke hele klokketårnet. Uansett – hele Westminster – er vel verdt å se, og klokketårnet – som offisielt heter Elizabeth Tower. Klokketårnet ble designet av Augustus Pugin (som til tross for sitt franskklingende navn var britisk, og født i Kent). Som utenlandsk statsborger har du ingen mulighet til å se innsiden av tårnet. Kun britiske statsborgere kan få guidede turer gjennom sitt lokale parlamentsmedlem. Bor du på Marriott London County kan du våkne opp med Palace of Westminster som utsikt hver morgen.

18.Akropolis, Athen, Hellas

Referansen for Akropolis på Unescos verdensarvliste er 404, men kommer du til Athen så kommer du nok til å se dette. Dette er ruinene av flere gamle bygninger med stor historisk signifikanse, blant annet Parthenon. Akropolis har de senere årene gjennomgått et større restaureringsprosjekt, og fremstår nå i en bedre stand enn det har gjort på mange hundre år. Hvis du bor på Athens Gate Hotel så spiser du frokost med utsikt til Akropolis. Midt i smørøyet i demokratiets vugge.

19.Hovedtorget, Krakow, Polen

Dette torget ligger midt i Krakow sentrum. Bygningen var i lang tid et sentralt punkt for internasjonal handel og var under sin storhetstid på 1400-tallet plassen for importerte varer som krydder, silke og skinn. Den dag i dag er fortsatt hallen en sentral plass for shopping, da i hovedsak med salg av suvenirer rettet turistene. Finn hotell i Krakow her.

20.El Ateneo Grand Splendid, Buenos Aires, Argentina

Bilderesultat for El Ateneo Grand Splendid

En av de mest kjente bokbutikkene i Buenos Aires og en av verdens vakreste. Finn hotell i Buenos Aires her.

21.Temple of the Reclining Buddha (Wat Pho), Bangkok, Thailand

Det eldste templet i Bangkok, hvor du vil se en 46 meter lang statue av Buddha i ren gull. Finn hotell i Bangkok her.

22.Burj Khalifa, Dubai, UAE

Felles for mange i de arabiske landene og byene er at de er glade i å bygge forbausende og imponerende bygg. Burj Khalifa, også kjent som Burj Dubai, er verdens høyeste bygning. Her kan du nyte utsikten fra 124. etasje. Det lønner seg å booke billetter i forveien ettersom du unngår kø, du sparer noen kroner, og det kan fort bli utsolgt under de mest populære tidene som for eksempel under den fantastiske solnedgangen. Her bor du: The Palace Downtown Dubai eller Dusit Thani Dubai

23.Fushimi Inari-taisha Shrine,Kyoto, Japan

Kanskje det mest imponerende synet i hele Kyoto, er Fushimi-Inari-Taisha-helligdommen det viktigste helligdommen i hele byen. Ikke gå glipp av det!Finn hotell i Kyoto her.

24. Maya-ruinene, Tulum, Mexico

En av tingene man ikke kan gå glipp av i Mexico er Tulum og mayaruinene.Finn hotell i Tulum her.

25.Operahuset i Sydney, Sydney, Australia

Operahuset i Sydney ble åpnet i 1973 etter 24 års arbeid (arbeidene ble påbegynt 2.mars i 1959.) Arkitekten bak var Jørn Utzon fra Danmark. Noen hundre meter fra operahuset i Sydney kan du bo på Pullman Quay Grand Sydney Harbour, muligens det hotellet med aller best plassering i hele Sydney. Totalt er det saler som kan huse 5 700 mennesker i Sydney Opera House, den største salen kan ha 2 679 sittende. Finn hotell i Sydney her.