Den andre byen i Ungarn

121222788

Nordmenn har virkelig oppdaget Budapest, men hva med den nest største byen i Ungarn? Byen du virkelig bør besøke.

To timer øst for Budapest, ikke alt for langt fra grensene til Romania, Ukraina og Slovakia, finner du den nest største byen i Ungarn – Debrecen. Riktignok med kun 10 prosent av befolkningen til Budapest.

Les vår guide til Budapest her

Den beste måten å komme seg dit på fra Norge er å fly til Budapest og ta toget til Debrecen (150 kroner for voksne). Toget går rett fra flyplassen (Ferihegy), og du kan kjøpe togbillettene direkte på nett.

En alternativ måte er å fly til Kosice i Slovakia (mellomlanding i Praha eller Wien), og ta toget derfra. Det er en litt lenger tur, men det kan da kombineres med Slovakia (Les vår guide til ferielandet få nordmenn har oppdaget her).

Debrecen har historisk vært en av de mest liberale byene i Europa, noe man mener skyldes at byen aldri fikk noen bymurer. Man hadde rett og slett ikke noe annet valg enn å være åpne for det meste og være gode diplomater. Byen var også en kort tid hovedstaden i Ungarn i 1849 (og igjen i 1944), og det var i Debrecen at Ungarn ble erklært som eget land under revolusjonen i 1849.

Byen har overlevert mongolsk invasjon, en av de største tank-kampene under andre verdenskrig, svartedøden og et kommunistisk forsøk på å gjøre byen mindre viktig. I dag er det en historisk by med mye sjarm. Debrecen er byen hvor uttrykket om at hvis du samler fire innbyggere i et rom så vil du komme ut med tre politiske partier og en som sier han ikke vil stemme på noen av dem, stammer fra.

Hotell i Debrecen? Sjekk Hotel Óbester

debrecen

Deri Museum

Dette kunstmuseet er et av de fineste i Ungarn, om ikke det fineste. Du får også historien til byen i denne vakre bygningen som stod  ferdig i 1928. Sjekk dette hotellet for et sentrumsnært hotell ved siden av universitet.

Debrecen Zoo (Nagyerdei Kulturpark)

Denne dyreparken ble åpnet i 1958 og er både en zoologisk hage og en liten fornøyelsespark for de aller minste. Dyreparken har mange fine dyr, hele 1 500 av 165 arter. Skal du spise i Debrecen går du på Ikon. Eller Kashmir for deg som liker indisk.

1280px-DebrecenUniversity3

Debreceni Egyetem/Universitas Debreceniensis

Universitetet i Debrecen er det eldste stedet for høyere utdanning i Ungarn, og ble åpnet i 1538 som et kalvinistisk universitet. I dag er det hjem for over 2 000 internasjonale studenter, men først og fremst er det for oss utenfor Ungarn et utrolig vakkert bygg. Biblioteket er det største skolebiblioteket i landet, og er ett av to nasjonale i Ungarn med over 6 millioner bøker. Mange av internasjonal interesse, men mest interessant er nok museet til det originale universitetet.

Debrecener

Denne pølsa er en svinepølse med mye paprika, hvitløk og pepper. En smakfull pølsehimmel som selges i par hvor to og to henger sammen. Som navnet kanskje tilsier er pølsa fra byen. Ikke langt fra Deri-museet finner du Platan Hotel.

105951726

Hortobagy nasjonalpark

Denne parken var den første nasjonalparken i Ungarn, og er 800 kvadratkilometer stor. Det er det største gressteppeområdet i Europa (tenk indianere og ville vesten).  Du kan lese mer om nasjonalparken her. 

144278659

Hatt og pipe

Hvorfor hatt og pipe? Debrecen var og er krittpipehovedstaden i verden, og er også viden kjent for sin hattproduksjon. Her kan du altså ta både hatt og pipe, og være 100 prosent lokal. Ett av de kuleste hotellene du kan finne i Debrecen er Malom Hotel. 

debrecen2

PS! Hvis du skal skåle med øl i Ungarn – ikke gjør det ved å ta glassene inntil hverandre. Da Ungarn i 1849 prøvde en liten revolusjon mot Østerrike så henrettet man 13 av generalene til Ungarn, det ble feiret med nettopp slik «klinking.» Selv om man offisielt sa at man skulle glemme dette etter 150 år i 1999 så kan du la være. NB! Det gjelder kun ølglass og ølflasker, for øvrig. Du kan for eksempel godt ta et glass med Tokaji inn til et annet glass med Tokaji.

Du kan for øvrig bo rett på universitetsområdet på Campus Hotel.