Dubrovnik – reiseguide til Kroatias perle

amous european travel destination, Dubrovnik cityscape on Adriatic Coast, Croatia.

Å reise til Dubrovnik anbefales for alle som liker sol, varme, nydelig arkitektur og alt som er godt på tur.

Dubrovnik kom på UNESCOs liste over verdens viktigste kulturminner allerede i 1979, og denne byen i Kroatia er både den mest berømte og den mest besøkte i landet.

For en turist som ønsker det beste av by, strand, mat og sol så er Dubrovnik ett av de beste svarene i Europa. Historien til byen starter i det 7. århundre, og ble bygget ut av greske sjømenn. Senere ble byen en egen handelsrepublikk med svært så moderne lover.

I 1418 forbød byen slaveri og man bygget barnehjem i 1421. Senere spilte faktisk republikken en sentral rolle i diplomatiet da amerikanerne gjorde opprør mot England.

Republikken ble senere en del av Østerrike-Ungarn, og etter første verdenskrig en del av kongeriket Jugoslavia, noe man var helt fram til 1991 da Kroatia erklærte sin uavhengighet.

Byen ligger helt sør i Kroatia. Gjennomsnittstemperaturen i juni er mellom 18 og 25 grader, mens den i juli er mellom 22 og 29 grader. I snitt er det 4 regndager i juli i Dubrovnik. Til sammenligning har Oslo 15 dager med regn i snitt i juli.

Dubrovnik Airport

Transport til og fra flyplassen

Det koster opp mot 400 kroner å komme seg til hotellet fra flyplassen, og det kan være en god del billigere å arrangere transport på forhånd.

Leiebil?

En uke med leiebil i Dubrovnik koster fra 840 kroner. Har du billig parkering ved hotellet ditt kan det faktisk nesten konkurrere med prisene på transport til og fra flyplassen alene (dog med lave bensinpriser i tillegg).

Dubrovnik

Det aller beste å se i Dubrovnik

Omtrent hele gamlebyen i Dubrovnik er et museum i seg selv, og det er ikke lov med biler der inne (taxiene kan kjøre deg til inngangen).

I byen som har vært stand-in for King’s Landing (for de som har sett Game of Thrones) kan du ta en tur på bymurene for å virkelig få et blikk i det som er et levende museum. I sommermånedene koster det 35 euro per person å gå på murene, men det er virkelig verdt prisen.

Dubrovnik fra bymurene.
Utsikt fra bymurene i Dubrovnik. Foto: Tina Maria Nygård.

Snur du deg vekk fra byen og ut mot havet er utsikten like spektakulær. En utrolig ettermiddags- og kveldsaktivitet.

Liker du en guide kan du sjekke ut Dubrovnik Walks. Inne i byen kan du også ta taubanen opp til høyden over byen for enda mer dramatisk utsikt.

Sjekk ut den interaktive presentasjonen her (og det kan være smart å kjøpe billetter på forhånd på nett).

En tur ut til øya Lokrum (Qarth i Game of Thrones) må du få med deg hvis du liker natur.

Den botaniske hagen på øya er en opplevelse, noe forsåvidt øya er i seg selv. Båten går hver halvtime i turistsesongen fra havnen ved gamlebyen. Se mer om øya her.

Gå en tur innom det gode turistkontoret rett ved Pileporten for å få lokale kart og tips. Liker du vin bør du sjekke ut en av de mange vinturene. 

For historie bør du sjekke ut War Photo Limited.

The city centre

Shopping i Dubrovnik

De lokale i Dubrovnik handler ofte i Gruz, den mest aktive havnen og hvor kroatene selv bor. Byen har ikke noe stort shoppingsenter, men har flere gode butikker og flere mindre shoppingsentre.

I Dominika-gaten finner du butikken Maria Store – for kvinnen som liker sine gode merker. Butikken har også et eget outlet i byen (adressen er Cvijete Zuzorić 3). Rundt Knežev dvor finner du også mange fine butikker.

Prisene er noe lavere enn i Norge. Noen utpreget shoppeby er ikke byen, men du kan finne mange fine butikker om du spør de riktige folkene.

Sidewalk restaurants, Dubrovnik

De beste restaurantene i Dubrovnik

Liker du sjømat og vil spise i gamlebyen er Proto et supert valg. Samme type mat, med utsikt over havnen finner du på Orsan. Litt mer eventyraktig får du hvis du leier en båt, og reiser til Villa Ruza på øya Kolocep.

Å ta med din kjære hit er en opplevelse for livet. Kroatene lager ofte vin for hånd, og du kan få deilig slik vin om du besøker GustaMe. Er du i modus for tapas sjekker du ut Pantarul

partyes-6

Uteliv i Dubrovnik

Cafe Buza er et lite hull i veggen i gamlebyen og kanskje turistenes førstevalg. For vinelskere bør man sjekke ut D’Vino. Liker du mer rocka ting (eller jazz) så sjekk ut Troubadour Hard Jazz Café.

For loungeaktig bør du sjekke ut East West. Beach club finner du på Banje.

Dubrovnik, Croatia

Strender i og rundt Dubrovnik

Banje Beach er uten tvil den mest populære stranden i Dobrovnik, og dette skyldes nok uten tvil den unike beliggenheten og unike utsikten. Stranden består av de fortryllende rullestenene som de fleste andre strendene i Kroatia, men til forskjell fra de andre trekker denne til seg berømte personligheter, idrettsutøvere og kunstnere fra hele verden over.

Blir du solbrent, eller rett og slett bare lei av å ligge på solsengen finnes det aktiviteter som jetski, vannski og bananbåt å ta seg til. Blir du sulten anbefaler vi å ta deg en tur på den flotte strandrestauranten hvor du vil få servert deilig lokal og internasjonal mat.

Buza ligger rett ved gamlebyen, mens Sveti Jakov nok er den vakreste stranden.

5135913_46_z

De beste hotellene i Dubrovnik

Skulle vi velge kun ett hotell i Dubrovnik hadde det vært Royal Princess Hotel med sin vidunderlige plassering og utsikt. Et luksushotell med klassisk sus og virkelig god service. Et fint hotell også for familier med sine store familierom. Se nærmere på Royal Princess Hotell her

Vil du bo inne i gamlebyen så kan du velge luksus med Boutique Hotel Stari Grad, eller noe rimeligere i leilighetshotellet Santa Maria.

Sjekk også ut Hilton Imperial for luksus eller Hotel More for noe rimeligere løsninger.

Les også: Skjærgårdscruise i Kroatia – et minne for livet