Playa del Carmen, Mexico – hvor du skal bo og hva du skal gjøre

Playacar strand i Playa del Carmen, Mexico. Foto: Getty Images.

På Riviera Maya ved Det karibiske hav, finner du solsikre Playa del Carmen med sine vakre strender og spennende opplevelser.

Playa del Carmen er en populær by på østkysten av Yacatánhalvøya øst i Mexico, og ligger i delstaten Quintana Roo. Byen ble grunnlagt allerede i 1937, men det er de siste 40 årene at byen virkelig har blomstret og blitt det den er i dag.

Playa del Carmen sentrum. Foto: Tina Maria Nygård.

Byen ligger nært jungelen, og har et tropisk klima med varme temperaturer hele året. De mest populære månedene er november til april da det er litt tørrere, men Playa del Carmen er en populær destinasjon året rundt.

Skal du shoppe, finner du alt du trenger i Quinta Avenida (5th Avenue). Dette er hjertet av Playa del Carmen, en livlig gågate full av restauranter, barer, butikker og nattklubber.

Her skal du bo i Playa del Carmen

Selv om Playa del Carmen er et relativt trygt sted for turister og reisende, kan vi anbefale å bo i det inngjerdede området «Playacar». Her ligger det store villaer, golfbane og en haug av hoteller og resorter. I tillegg er området tilknyttet en av de fineste strendene i området, Playacar beach.

Du finner også et lite sentrum med det du måtte trenge av enkle dagligvarer, Starbucks, suvenirer, apotek og noen restauranter.

Fra Playacar koster det ca. 150 pesos (ca. 100 norske kroner) å ta taxi inn til Quinta Avenida. Taxier finner du enkelt rett utenfor hotellområdene, eller at de ansatte ringer for deg.

Deler av RIU Tequila med utsikt inn mot jungelen. Stranda og havet er i motsatt retning. Foto: Hotels.com.

Hoteller i Playacar

RIU har hele seks all inklusive-hoteller her, og du må bare finne det hotellet som passer deg best. Vi bodde på RIU Tequila (ikke like harry som det høres ut) og trivdes svært godt. Det var utmerket service, fem restauranter å velge mellom til middag, fire basseng, barer og en sportsbar som er åpen 24 timer i døgnet med både drikke og noe mat. Til lunsj kan du velge mellom buffétrestauranten på hotellet eller en buffét på stranda. Her er det så mye mat at du trenger ikke å bekymre deg for å bli sulten.

Verdens søteste nesebjørn hadde også lyst på pannekaker til frokost. Foto: Tina Maria Nygård.

Noe av det vi elsket mest ved å bo på RIU Tequila og rundt, var det rike dyrelivet. Her bodde en haug av nesebjørn (verdens søteste dyr), agouti (i slekt med marsvin) og forskjellige fugler. På nabohotellet, RIU Yucatan, bor det klamreaper (spider monkeys) som elsker banan og melon.

Bassengområdet og utsikt mot sjøen fra RIU Palace Mexico. Foto: Hotels.com

Både RIU Yucatan og RIU Palace Mexico ligger på stranda. Om du bor på RIU Tequila og er på stranda på dagtid, så har du fortsatt tilgang til all inklusive-barene på disse to hotellene, som serverer det du måtte ønske. Lunsjbufféten ligger også på stranda.

Tips: Ta med deg et stykke brød ned til stranden, og kast den i sjøen. Se alle meksikanske månefisk som kommer hoppende for å få tak i maten 🐠

På Playacar beach er det hundrevis av solsenger blant de vakre palmene, og vi hadde aldri noe problem med å finne en ledig solseng. Liker du å være i aktivitet på stranden? Ikke noe problem! Her er det aktiviteter hele dagen lang, og «the entertainment team» passer på at alle får være med. Volleyball, fotball, dansetimer og vannaerobic er noe av det du kan få med deg.

De tre andre RIU-hotellene besøkte vi ikke, men de er:

Ting å gjøre og utflukter fra Playa del Carmen

Før vi booket reise til Playa del Carmen, hadde vi ingen anelse om hvor mye kult du kan se når du er der. Det er flere eksotiske øyer, parker, cenoter, UNESCO-steder og verdens nest største korallrev.

Disse tre aktivitetene dro vi på, med henting på hotellet, og kan varmt anbefale videre:

Tur til den vakre øya Holbox med lunsj

Foto: Getty Images.

Holbox er en liten øy som ligger nordvest for Yucatán-halvøya, ved kysten av Mexicogolfen. Øya er kjent for sin avslappede atmosfære, uberørte strender og klart turkisblått vann.

På denne utflukten besøkte vi tre steder med båt. Isla Passión, en liten ubebodd øy utenfor Holbox. Punta Mosquito, en vakker og vidstrakt strand med sand så myk som mel. Dette er virkelig paradis på jorden. Her kan du se forskjellige sjøfugler og fisker. Vi så pelikaner og piggrokker. Her kan du virkelig slappe av uten den store folkemengden, men vær forsiktig, ikke gå for langt opp på land for der kan det være krokodiller!

Punta Mosquito på øya Holbox i Mexico. Foto: Getty Images.

Etter å ha besøkt de to strendene, gikk båtturen videre til sentrum av Holbox. Her dro vi først og spiste en enkel men nydelig lunsj bestående av ris, kylling og noe grønnsaker. Man kunne velge mellom fisk og kylling. Etter det hadde vi ca. 1 time til disposisjon for å sjekke ut det vi ville før turen gikk tilbake til båten og videre til Playa del Carmen. En helt fantastisk dag med veldig hyggelig guide.

Her kan du sjekke ut utflukten til Holbox

Holbox island, Mexico. Foto: Getty Images.

Xcaret Eco Archaeological Park Tour

Xcaret er en helt fantastisk park for hele familien. Foto: Tui.no/opplevelser.

Xcaret var uten tvil et av våre høydepunkt på reisen. Vi så mange spennende dyr og fugler, og svømmeturen i den underjordiske elven var skikkelig kult. Her var det både fisker og krabber.

Parken ligger ved sjøen en kort kjøretur unna Playa del Carmen, og har mer enn 50 attraksjoner som tar deg gjennom jungelens hjerte. Besøk Jaguar Island og sommerfuglpaviljongen, gå gjennom grotter, se en mayaby og mye mer.

Har du lyst til å bade med haier, så kan du selvfølgelig gjøre det mot en ekstra kostnad. Dra på snorkletur eller kjør med speedbåten «adrelina» som når opptil 90 km/h. Vil halve familien slappe av på stranda? Det er selvfølgelig også mulig!

Vi vil anbefale å velge billettypen «VIP TOUR» – da er både transport, inngang til parken, billett til kveldsshowet (et storslagent show som tar deg med gjennom Mexicos historie) og lunsjbuffét inkludert.

Chichen Itza og besøk i en mayalandsby og cenote med tradisjonell lunsj

Chichén Itzá. Foto: Tina Maria Nygård.

Dette er en hel dagstur der vi ble hentet 05.45 (tidlig ja, men det gikk bra) og vi var fremme i Chichen Itza rett etter åpning kl. 08.00. Chichen Itza er én tidssone bak Playa del Carmen. Guiden fortalte ivrig og med stor kunnskap om Chichen Itza og stedets historie. Etter hvert dro vi til en Mayalandsby, der lokalbefolkningen stod klare med krydder og andre ting å vise frem.

Også på Chichen Itza. Foto: Tina Maria Nygård.

Så var det endelig tid for det som var mitt høydepunkt denne dagen: å bade i en underjordisk cenote. En cenote er en underjordisk hule fylt med ferskvann, og disse finnes spesielt på Yucatán-halvøya. I Maya-kulturen hadde cenotene en dyp religiøs betydning og ble ansett som hellige steder.

Veien ned til cenoten. Foto: Mathias Risdal.

Vannet var litt kaldere enn havet, men det gikk fint når man er vant til norsk sjø. Her var det også fisker! Etter cenoten (eller før om du vil) var det tid for meksikansk buffet, og så busstur hjem igjen.

Her kan du lese mer om utflukten til Chichen Itza

En underjordisk cenote. Foto: Tina Maria Nygård.

Les også: 10 drømmehoteller i Mexico