Ha en kongelig opplevelse i Storbritannia

6. mai 2023 vil kong Charles III bli kronet til konge av Storbritannia i en historisk seremoni i Westminster Abbey. Og hvis du selv drømmer om å bli konge for en helg, er det tallrike opplevelser i Storbritannia som nesten gir deg blått blod i årene.

Går du rundt med en royalist i magen, er det i Storbritannia flere muligheter for å slippe denne ut i full blomst. Hva med å spille en runde i en historisk kongelig golfklubb, overnatte i et middelaldersk kongeslott, drikke ettermiddagste i en kongelig paviljong og gå på en kulinarisk oppdagelse av kongelige retter.

Praktisk informasjon om kroningen

Kroningen av kong Charles III feires over tre dager, først med en seremoni i Westminster Abbey 6. mai, etterfulgt av en konsert på Windsor Castle 7. mai. 8. mai er gjort til helligdag for å hedre kongen. Dette er første gang en kroningsseremoni har funnet sted over en helg siden Edward VII ble kronet i 1902.

Kensington Palace Pavilion

I Kensington Palace Pavilion i Hyde Park kan du drikke tradisjonell ettermiddagste på kongelig eiendom – som det eneste stedet i London. Her er du omgitt av 300 år med kongelig historie og vakker natur i hagen. En komplett tradisjonell engelsk ettermiddagste koster £ 42 per person. Fra mars til oktober er stedet åpent onsdag til søndag kl. 10-18.

Royal Ascot

Golfinteresserte kan slippe seg løs på golfbanen Royal Ascot, som ble navngitt og gitt kongelig status av dronning Victoria i 1887 og igjen av dronning Elizabeth II i 1977. Siden den gang er golfbanen utviklet slik at du i dag kan spille her hele året. Banen er den nest eldste og eneste kongelige golfklubb i Berkshire, og den arrangerer jevnlig prestisjetunge turneringer. Gjester er velkomne til klubben, og greenfee er £ 60. Kommer du 4 timer før solnedgang, får du halv pris. Her kan du bo

Peckforton Castle

Vil du sove som en prins, kan du sjekke inn på et filmlignende middelalderslott fra 1876 ved Peckforton Castle i Cheshire, som ligger en times kjøretur fra både Liverpool og Manchester. Her venter sjarmerende rom og kreative matopplevelser, samt muligheten til å dra på utflukter til nærliggende Beeston Castle, hvis historie går tilbake over 4000 år. Det er også en enorm park med turstier her. Klikk her for å se flere bilder

For matelskere: Coronation Chicken og Victoria Sponge

En kongelig middag

Matelskere med kongelige tendenser bør definitivt se etter Coronation Chicken på britiske menyer. Retten ble laget til dronning Elizabeth IIs kroningslunsj i 1953 og er i dag en klassiker på britisk piknik. Retten består av kylling med et hint av karri og andre krydder og fungerer godt i både salater og smørbrød. Når søtsuget skal stilles, kan du i stedet lete etter kaken Victoria Sponge, som er oppkalt etter dronning Victoria, som likte å spise sukkerbrød til ettermiddagsteen. Dessertkokkene på Buckingham Palace har delt denne tradisjonelle oppskriften.

Kongelig kunst i Blenheim Palace

Liker du kunst, bør du fra 19. mars ta turen innom Blenheim Palace, som åpner en spesialutstilling om stedets århundrelange forhold til kongefamilien – med tidligere usette gjenstander, fotoalbum, kroner og kapper. Blenheim Palace ble bygget i 1705 og kom med på UNESCOs verdensarvliste i 1987. Bygningen har 800 hektar land med vakre hager og parker. Stedet var også fødestedet til en av Storbritannias mest kjente ledere, Sir Winston Churchill, hvis far mente at Blenheim Palace hadde «Englands vakreste utsikt». Spesialutstillingen kan oppleves frem til 30. juli.