Panoramautsikt over Positano, Amalfikysten, Italia. Foto: iStock

Ditt neste reisemål: Italienske byer du bare må oppleve!

Nysgjerrig på hvilken italiensk by som passer deg? Vi guider deg til Italias fineste steder.

Kjenner du et sug etter mer sol og varme? Hva med å legge sommeren ferieplaner til noen av Italias vakreste byer? I Italia holder de sommerlige temperaturene seg godt frem til oktober (da spesielt i den sørlige delen av landet), samtidig som man utenfor sesong kan finne rimelig priser på både reise og opphold.

Italia er det flotte landet hvor du kan oppleve spennende arkitektur og kultur, nydelige omgivelser, eksklusiv mote og deilige matopplevelser. I tillegg har du også store muligheter til flotte turer på sykkel og til fots, ved sjøen og i fjellene. Men hvor i Italia bør du reise? Vi viser deg toppsjiktet over byer du bør oppleve:

Søk etter rimelige flyturer til Italia her

Følg @Na_reisetips på Instagram!


Vatican city with St. Peter's Basilica

1. Sjarmerende Roma

I 2500 år har mennesker valfartet til Den evige stad. Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor:

Du kan besøke en rekke spennende bygninger som Pantheon på Piazza della Rotonda. Like bortenfor ligger Piazza Navona. Her kryr det av boder hvor det selges kunst, og mye annet. Her kan du også nyte en italiensk is, mens du lytter til lystige toner fra de fargerike gateartistene.

Fra St. Peters kirken, får du oppleve en vakker panoramautsikt over Roma. I gatene nedenfor Spansketrappen, finner du også de mest eksklusive motebutikkene i området. Like ved finner du Trevifontenen som også er fantastisk på kveldstid.

Romas største amfiteater, Colosseum, er også verdt et besøk. Rett ved siden av ligger Forum Romanum med sine fantastiske ruiner og triumfbuer. For kunstinteresserte er Vatikanmuseet er must, for her kan du få med deg Michelangelo sitt takmaleri.

Er du ute etter en italiensk matopplevelse, kan turen gå til L’Asino d’Oro ved Colosseum, hvor du får servert perfekt pasta. På The Mirror, en liten restaurant i Trastevere, får du en tre retters med en øl (0,2l ) og helt fersk pasta til hovedrett, for 10 euro.

Hvor bør du bo?

Et hotellparadis: Roma Cavalieri

God plassering: UNA Hotel Roma

Et boutiquehotell: MDM Luxury Rooms

Et designhotell: IQ Hotel Roma

Les vår store guide til Roma: Roma- romantikk, historie og mat


2. Motemekka i Milano

Milano er en eksklusiv by, og motens mekka. I byen kan du også oppleve kunst, kultur eller hva med en fotballkamp med hjemmelaget Milan?

Den enorme katedralen Milanodomen i Piazza Duomo er dekorert med tusenvis av skulpturer og er verdt et besøk. I samme område ligger den fantastiske arkaden Galleria Vittorio Emanuele, som rommer flere eksklusive butikker og kafeteriaer. På outlet-butikken Dmagazine får du tak i haute-couture til en brøkdel av prisen. Ønsker du et avbrekk fra shoppingen, kan du få med deg verdens mest kjente Opera, La Scala, med et storslagent museum i bygget.

På Matarel Signora Elide serveres lokale retter med stolthet (Via Mantegazza 2). Ristorante Guerrini serverer fremragende god mat fra middelhavsområdet Clowder.

Hvor bør du bo?

Et eksklusivt hotell: Park Hyatt Milano

En opplevelse av et hotell: The Yard Milano

God plassering: Grand Hotel et de Milan

Et rimelig hotellvalg: La Loconda del Pino

Les også: Milano – motebyen med så mye mer 


iStock_000051767636_Small

3. Vakre Venezia

I Venezia kan du hoppe på en vaporetto, en av byens båtbusser, på Piazzale Roma som tar deg med helt til Markusplassen. Her får du se vakre og kjente attraksjoner underveis. En dag du er i land, er venetianske kunstgalleriet Accademia verdt turen, med kjente verk av Titian, Tintoretto, Canaletto og Veronese.

Gå ikke glipp av Dofepalasset med sine grandiose rom og majestetisk klokketårn hvor du får glimrende utsikt over Venezia. du bør også besøke Longhenas palazzo som er noe av det vakreste byen har å by på.

Rundt Markusplassen finner du gode shoppingmuligheter, med kjente designere. Du får kjøpt ekte venetiansk glasskunst ved fabrikkutsalgene på øya Murano. Ønsker du deg matbit eller en stopp før neste attraksjon, har Venezia mye pasta og sjømat på menyen. Ved Markusplassem finner du Le Bistrot de Venise som baserer seg på lokal sjømat med oppskrifter fra det 14. til det 17. århundre. Algiubagio Restaurant er også et godt valg med velsmakende god italiensk mat.

Vi anbefaler disse hotellene:

Romantisk: Hotel Londra Palace

Et boutiquehotell: Ca Maria Adele

God plassering: Hotel San Marco

Søk etter billige flybilletter her


iStock_000011817917_Small

4. Kulinariske Bologna

Er du opptatt av mat, bør turen gå til Bologna. Den stolte italienske mattradisjonen står sterkere her enn i de fleste andre byer. De har et fantastisk utvalg av ost, pasta, pølser, og skinker. Ja, det er nemlig Bologna-regionen som har gitt oss parmesan og spagetti bolognese.

Bologna er ikke en typisk turistby, og konkurrerer med de mer glamorøse byene som Milano, Firenze og Venezia. Den er en sjarmerende by med særpreg, som er godt ivaretatt. Her kan du ta det med helt med ro, og oppleve vakker arkitektur og flotte severdigheter – blant annet Europas eldste universitet, og en vakker botanisk hage.

Her bør du bo:

Svært sentralt: Art Hotel Orologio

Et boutiquehotell: I Portici Hotel

Luksus: Grand Hotel Majestic giá Baglioni


iStock_000052550874_Small

5. Fantastiske Firenze

Firenze regnes som renessansens fødeby og Italias kulturhovedstad. Den fjerde største Katedralen i verden med navn Santa Maria del Fiore, ligger i Duomo.Fra klokketårnet får du en storslått utsikt over Firenze. På Uffizi-galerriet kan du oppleve store kunstnere som Rubens, Da Vinci og Michelangelo.

I Firenze får du tak i godt håndverk, som lær, jern, gull og sølvsmykker. Du finner også gode sko, mat- og vinbutikker av ypperste kvalitet. Ønsker du å ta en matbit, er restauranter som Giannino i San Lorenzo et godt valg med toskansk mat på menyen. La Pentola dell’Oro og Il Cibreo har ekte italiensk meny. I Santa Croce-området, der kirken Santa Croce ligger, finner du hyggelige spisesteder med den beste is-menyen. Du kan avslutte dagen med en spasertur til Ponte Vecchio. Dette er den eldste av seks broer som går over den mektige elven Arno, som deler Firenze.

Velg mellom disse hotellene:

Et fantastisk valg: Antica Torre di Via Torbabuoni 1

Historisk: Al Palazzo del Marchese di Camugliano

Et romantisk hotell: Villa Cora

Søk etter flere hoteller i Firenze her 


Medieval town of Pitigliano on the cliff at sunset,Tuscany,Italy,Europe

6. Idylliske byer i Toscana

Det er ikke mange steder som er vakrere om våren, og med en deilig varme store deler av året. Om våren kan fantastiske Toscana oppleves på sykkel forbi en rekke vingårder, og vakre lavendel- og solsikkeåkre. Utover i oktober farges det vidunderlige landskapet av sterke farger.

Toscana byr på masse kultur, vin, mat, villmark, rustikke landsbygder, fjell, og herlige strender langs kysten. Hav-idyll finner du på Castiglioncello. Her gjorde kunstnere og film-jetsetere småbyen ved havet til sin på 60-tallet. Marina di Bobbina er også et godt valg, og lokker med sine lange og brede sandstrender. På La Carabaccia i Bibbona får du servert utsøkt mat, men det fines også god mat og delikate vinopplevelser på en rekke vingårder.

Her kan du velge blant mange flotte hoteller 

Les også: Fem matferier i Italia


iStock_000042188480_Small

7. Lystige Lucca

Kun en halvtimes kjøring fra flyplassen i Pisa ligger den kjente byen Lucca. Lucca har en flott beliggenhet: Nær havet og tett ved turistmagneter som Firenze, Pisa og Massa. Byen har et meget vakkert, intimt sentrum med bilfrie gater og er omgitt av brede, tunge festningsmurer. Den kjente komponisten Giacomo Puccini er født i Lucca, og hvert år arrangeres flotte operaforestillinger der man kan oppleve La Bohème og Tosca, og andre av komponistens kjente verker.

Det er enkelt å komme seg til Lucca fra Pisa. Du kan leie bil til kjempegode priser her.

Her ville vi bodd:

Romantisk: Albergo Villa Casanova

Et flott hotell med god plassering: Palazzo Rocchi Bed & Breakfast

Søk etter flere hoteller her


iStock_000044981710_Small

8. Nydelige Napoli

Napoli har mye historie og kultur som bør oppdages. Nede ved havnen i sentrum, finner du Castel Nuovo, den nye festningen.  Napolis fremste attraksjon er Museo Archeologico Nazionale (Arkeologisk museum). Det er også verdt å ta taubanen fra Piazza Montesano, opp til Vomero, til Castel Sant’Elmo. Denne stjerneformede borgen byr på spektakulær utsikt over Napoli og Det tyrrenske hav.
Like ved, i et gammelt kloster fra 1300-tallet, ligger San Martino Nasjonalmuseum, en utstilling som fokuserer på Napolis tid som kongedømme og på byens sjøfartshistorie. Fra hageterrassene utenfor har du også en fabelaktig utsikt over Napoli.

I Via Duomo ligger byens majestetiske katedral, og er Napolis viktigste kirkebygg. Hvis du er villig til å bruke noen kroner ekstra for å oppleve noe spesielt, kan vi anbefale Restaurant Grapalu i Via Toledo 16. Den har et av landets beste utvalg av italiensk vin, i tillegg til en utmerket service og lokale retter av høy kvalitet. Du kan også ta en tur til «Da Michele» i Napoli, som er kåret til verdens beste pizza hvert år.

Bo på disse hotellene:

Et boutiquehotell: Grand Hotel Santa Lucia

Et flott hotell med god plassering: Romeo Hotel

Historisk: B&B Orsini46


9.Postkortbyen Positano

Kjent for sine fargerike murhus som ligger idyllisk til på de bratte klippefjellene over det turkise havet. Positano er byen alle vil reise til og det strømmer turister til den lille fiskerlandsbyen som har blitt så kjent de siste par årene. Noen av småhusene har blitt til sjarmerende hoteller, som for eksempel dette hotellet som er verdt å oppleve en gang i livet.

Byen ligger ved Amalfikysten og hovedattraksjonene er badestranden og rundt kirken Santa Maria Assuna fra 900-tallet. Helt nederst i byen finner du små, lokale butikker som selger sommerklær, sandaler og vesker. Michelin-restauranten Vincenzo, ligger i en liten sidegate med åpent kjøkken, slik at du får sett maten bli tilberedt foran deg. Bon apetit!

Her bor du i Positano:

Positano Art Hotel Pasitea

Le Sirenuse

Hotel Le Agavi

Les også: 20 grunner til å reise til Italia

 

Finn verdens beste hoteller på Laurel Nights!

 

Tekst: Skrevet av Marte Nordahl