Lonely Planet har kåret de 10 beste landene å besøke i 2022

På førsteplass finner vi Cookøyene. Vi forstår godt hvorfor de troner øverst. Foto: Getty Images

Hvert år kårer reiseguiden Lonely Planet det de mener er de beste landene å besøke. I 2022 ligger Cookøyene på førsteplass, vårt eget moderland Norge på andreplass og Mauritius på tredjeplass.

Lonely Planets ekspertpanel består av reiseguidens skribenter, redaktører og bloggere. Se hele listen under og bli inspirert til ditt neste feriemål:

artikkelen fortsetter etter annonsen

1. Cookøyene

Soloppgang i Muri Lagoon i Rarotonga, hovedøya på Cookøyene. Foto: Getty Images

Cookøyene, eller Cook Islands, er en øygruppe som ligger i Stillehavet og består av 15 små øyer. Øystaten har selvstyre, men tilhører New Zealand og hadde i 2020 kun 17 564 innbyggere.

Cookøyene er avsidesliggende, men samtidig tilgjengelig, moderne og tradisjonelt. Rarotonga, en av de sørlige øyene, lever i beste velgående med en sterk kafékultur, en raskt voksende matkultur med fokus på økologiske varer og bærekraft, samt en håndfull barer og klubber.

Nord for Rarotonga, på øya Aitutaki, ligger en lagune omkranset av små øde øyer og er en av Stillehavets mest naturskjønne juveler. Dette er kanskje den vakreste øya i Stillehavet. Drikk hjemmebrygg på en tradisjonell ‘Atiuan tumunu (bush-beer-drikkeklubb), utforsk den gamle Makatea (en koralløy) eller svøm i de underjordiske grottebassengene Mitiaro og Mauke. Den avsidesliggende Northern Group er en sydhavsidyll som oppleves av noen få heldige.

Hotelltips på Rarotonga: Crystal Blue Lagoon Villas

Finn de beste luksushotellene i Rarotonga her

2. Norge

Foto: Getty Images

Landet på andreplass kjenner vi godt til. Det er selvfølgelig vårt eget land, Norge! Lonely Planet skriver: Dette er et av de vakreste landene på jorden!

Flotte landskap, norske fjorder, isbreer og mye mer gjør at Norge er et av de vakreste stedene på jord. Vi har et utrolig variert opplevelsesreisemål, med fotturer i verdensklasse, sykling og rafting om sommeren, hundekjøring, ski og snøscooterkjøring om vinteren. Det er uendelige muligheter, og nordlyset må selvfølgelig oppleves.

Her bor du i hovedstaden: Hotel Continental

Her bor du på et litt annerledes hotell: Sorrisniva Igloo Hotel

3. Mauritius

Vi drømmer om å bade her. Foto: Getty Images

Mauritius er en øystat i det sørvestlige Indiahavet, og er kjent for knallblått hav, palmekledde strender og luksuriøse feriesteder. Men det er så mye mer du kan gjøre her. Dra på fotturer i den eksotiske skogen og på fjellet, samt dykking og snorkling i verdensklasse. Du kan dra på båttur til øyer som nesten er urørt, og utflukter til botaniske hager og plantasjer.

Mauritius er kjent for sitt dyreliv, men kan også by på andre ting som fantastiske kulinariske opplevelser. Det ekte Mauritius som du finner utenfor strandresortene – en smeltedigel av forskjellige kulturer og stille fiskelandsbyer – er aldri langt unna.

Hotelltips på Mauritius: LUX* Belle Mare

Finn de beste luksushotellene på Mauritius her

4. Belize

Dypt inne i skogen i Belize ligger gamle ruiner fra mayaene. Foto: Getty Images

Med en fot i den mellomamerikanske jungelen og den andre i det karibiske hav, er Belize landet hvor avslappende vibber og eventyr kombineres. De har verdens nest største korallrev, relikvier fra maya-tiden og dyrelivsopplevelser som spenner fra fugletitting til jaguarspotting. Denne nasjonen er kanskje liten, men det er stedet å dra for avslapping og eventyr i like stor grad.

Hotelltips i Belize: Sapphire Beach Resort

Finn de beste luksushotellene i San Pedro, Belize her

artikkelen fortsetter etter annonsen

5. Slovenia

Bledsjøen i Slovenia med alpene i bakgrunnen. Foto: Getty Images.

Hvis ett ord kunne beskrevet Slovenia så ville det vært grønt – bokstavelig og billedlig. Omtrent to tredjedeler av landet er skogkledd. Dette er stedet å besøke for å oppdage nye viner og for kulinariske opplevelser. Besøk den vakre hovedstaden Ljubljana, ta en tur til alpene og et bad i Adriaterhavet.

Her bor du rett ved Adriaterhavet: Kempinski Palace Portoroz

Her finner du hoteller i hovedstaden Ljubljana

6. Anguilla

Flott sandstrand på Anguilla. Foto: Getty Images

Oppdag den miljøvennlige øya som er oppkalt etter ålen «anguilla». Utforsk landet på sykkel eller scooter, snorkle eller dykk i korallrevene, slapp av på de rosatonede strendene og bli med lokalbefolkningen på barbecues. Dette er øya hvor dagene flyr av sted og du kan glemme alt kjas og mas hjemme.

Hotell til en ok pris: Paradise Cove Resort

Hvis du skal på bryllupsreise bor du her: Four Seasons Resort and Residences Anguilla

7. Oman

En moské i hovedstaden Muskat, i Oman.

Sultanatet Oman er et land på den arabiske halvøya. Opplev ville, åpne ørkener, store fjellkjeder, en glitrende kystlinje og pulserende byer. Dette er et førsteklasses reisemål for de som ønsker å oppleve et land med sterk kulturarv.

Her bor du hos Omans første luksusresort: Jumeirah Muscat Bay

Her kan du se alle overnattingssteder i hovedstaden

8. Nepal

Taumadhi Square i Nepal. Foto: Getty Images

Nepal er et paradis for turgåere, klatrere og eventyrere. Den kjente fjellkjeden Himalaya går gjennom landet, og også verdens høyeste fjell, Mount Everest, ligger delvis i landet.

Men det er ikke bare fjell som imponerer. Gyldne templer, sjarmerende landsbyer og dyreliv i jungelen. Dette er et spennende land med mange kvaliteter.

Her bor du billig i hovedstaden Katmandu: Kumari Boutique Hotel

Her bor du i fjellet utenfor Katmandu: Hotel Mystic Mountain

9. Malawi

To elefanter som bader i elven Shire i Liwonde National Park, Malawi.

Malawi er en innlandsstat sørøst i Afrika. Malawisjøen, strandbyer, fjelltopper, turstier og tre store dyrereservater gjør dette lille afrikanske landet veldig populært.

Det geografiske mangfoldet er det som vil fange deg først med dette livlige landet. Afrikas tredje største innsjø skjærer gjennom landskapet – en glitrende masse med klart vann og et mylder av fargerike fisker. Enten du vil dykke, snorkle, padle i kajakk eller slappe av på stranda, er et besøk til innsjøen et must.

Her bor du ved Malawisjøen: Mgoza Lodge

Her bor du godt i Blantyre: Protea Hotel by Marriott Blantyre Ryalls

10. Egypt

Pyramidene i Giza, Egypt.

Den mektige elven Nilen og landets praktfulle templer og graver, lokker mange til Egypt. Ri på kameler i ørkenen forbi de kjente pyramidene i Giza eller reis til kysten og rødehavet for sol og varme. Uansett hva du velger, er Egypt en drøm for reisende.

Her bor du i hovedstaden Kairo: Ramses Hilton

Her bor du ved stranden: Stella Di Mare Beach Hotel & Spa


Les også: Sri Lanka – perlen i det indiske hav

Les også: Island-guiden: Dette må du oppleve i Reykjavik