Opplev vintersesongen i de italienske alper

8. desember er helligdag i Italia, og i tradisjonen tro også sesongstart for de italienske skistedene. Her er noen av nyhetene for årets vintersesong i Italia.

Trento: kombiner skiopplevelser med julemarked

Hovedstaden i Trento-provinsen, kan skimte med sesongens første skiopplevelser og sjarmerende julemarkeder. Trento er en historisk by som ligger langs en gammel handelsrute, og julestemningen blomstrer på byens tradisjonelle julemarked.

Kombiner jule- eller nyttårsshopping med vinsmaking og gourmetmiddager, samtidig som du tar de første skiturene i nærliggende skianlegg som Val di Sole, Madonna di Campiglio og Paganella-Andalo i vakre Dolomiti di Brenta. Julestemningen varer helt inn i januar.

Her bor du i Trento: B&B Al Cavour 34, Be Place eller Grand Hotel Trento

Slik kommer du deg hit: Ta fly til Milano, og lei bil eller ta tog/buss videre.

Utsikt fra Grand Hotel Trento.

Vialattea: snøgaranti med grønn energi

Vialattea er et imponerende skiområde som strekker seg over «de olympiske fjellene» i Piemonte-regionen, kun en kort avstand fra Torino og nær grensen til Frankrike.

Nytt av året er Vialatteas ambisiøse prosjekt om å garantere snø i bakken. Klimaendringene har rammet mange av skistedene i Alpene, og Vialattea har investert i grønn teknologi og effektiv utnyttelse av vannreservene i området. Dette sikrer en pålitelig snøforsyning fra sesongstart i desember, til avslutningen i mars og april. Vialattea har et av de største snøproduksjonssystemene i Europa, og skiturister kan være trygge på å oppleve en sesong fylt med snø.

Vialattea tilbyr et omfattende heissystem. Med syv skisteder i området, inkludert det franske Montgenèvre, er det rundt 400 kilometer med varierte skiløyper, fordelt på nær 200 løyper, over 120 heiser og fire snøparker. Dette gjør Vialattea til et ideelt reisemål for skientusiaster som søker mangfoldige løyper kombinert med førsteklasses fasiliteter.

Her bor du i Vialattea: Hotel Bes & Spa, Grand Hotel Duchi D’Aosta og Hotel K2

Slik kommer du deg hit: Fly til Torino, og lei bil eller ta tog/buss videre.

Hotel Bes & Spa.

Barnevennlige Friuli Venezia Giulia

Italias østligste alper finner vi i Friuli Venezia Giulia-regionen, som utgjør en del av Dolomittene. Her er det flere prisgunstige alpinanlegg som er ideelle for barnefamilier.

Skianlegg som Pian di Sopra/Sauris og Piancavallo gir muligheten til å nyte avslappet og variert skikjøring i mindre heissystemer, med omtrent 15 km alpine løyper. Dette er spesielt passende for familier som besøker Alpene for første gang.

Regionen byr også på mange muligheter for langrenn, samt andre morsomme vintersportsaktiviteter som skøyter, aking og sjansen til å utfordre familien i snowtubing.

Her bor du: 10 ski-resorts i Friuli Venezia Giulia

Slik kommer du deg hit: Fly til Venezia, og lei bil eller ta tog/buss videre.

Garni Hotel Miklic.

Dolomittene: afterski-jazz og iskald rock

Rytmisk gladmusikk fyller luften midt i snødekte landskap, og dette utgjør kjernen i den originale ideen bak «Dolomiti Ski Jazz». I mars 2024 inntar en ni dager lang jazzfestival Dolomittenes vinterlandskap. Det blir en unik blanding av musikk og naturskjønnhet.

Det blir konserter i bakken mens du suser nedover, og i teatre, klubber og puber spredt over provinsen Trentino.

I tillegg til hovedarrangementet «Dolomiti Ski Jazz 2024», vil Val di Fiemme-dalen være vertskap for Dolomiti Food Jazz. Det blir deilige jazzopptredener kombinert med lokale delikatesser som oster, vin og øl. En smakfull og musikalsk opplevelse!

For de som foretrekker pop og rock, venter «Ice Music Festival» i Val di Sole/Passo Tonale, mellom Trentino og Lombardia. 2600 meter over havet kan du oppleve eksperimentell musikk i et unikt miljø. Det anerkjente bandet «ParadICE» bruker instrumenter laget av is, og den igloformede konsertsalen, skåret ut av is, kan nås med skiheis.

Fra januar til mars vil det spilles flere titalls konserter i isteateret. Hver torsdag spiller «ParadICE», mens andre artister inntar scenen på lørdager. En smeltedigel av musikk og natur venter de som tar del i disse unike arrangementene i hjertet av Dolomittene.

Her bor du i Dolomittene: Populære hoteller i De østlige Dolomittene / Grand Hotel Paradiso

Slik kommer du deg hit: Dolomittene ligger mellom Milano, Venezia og München. Kombiner turen med storbyen du ønsker å besøke, og lei bil eller ta tog/buss videre.

Grand Hotel Paradiso.

Les også: Dette er Italias skjulte perler

Info hentet fra Det italienske statlige turistkontoret (ENIT).