Slik får du oppleve den ekte Oktoberfesten

Oktoberfest, eller Wiesn som det heter på tysk, er som kjent en ølfest som årlig arrangeres i Tyskland, og først og fremst i byen München (Mer info her!), i slutten av september og begynnelsen av oktober. I år går startskuddet for festen 17. september og vil du være med så kan det være smart å booke reise og overnatting allerede nå. Vi snakker nemlig om det som går for å være verdens største folkefest, med rundt 6,5 millioner besøkende mennesker fra hele verden hvert år.

Sjekk ledige hotell i München her!

Startet med et kongelig bryllup

På tysk omtales også festen som en Volksfest, som er en kombinasjon av en ølfestival eller en vinfestival inkludert andre arrangementer, som arrangeres over en viss tid. Bakgrunnen dateres tilbake til da kronprins Ludwig I av Bayern ble gift med Therese, prinsessen av Sachsen-Hildburghausen, i München, den 12.oktober 1810. Han inviterte befolkningen i byen til en folkefest, som senere utviklet seg til den årlig feiring i München med øltelt, øldrikking, lederhosen og andre festligheter. I dag har folkefesten utviklet seg til en sytten dagers ølfest som også har spredd seg til andre tyske byer, kanskje spesielt Hannover – som har verdens nest største oktoberfest. Det arrangeres også kopier internasjonalt.

Trenger du lederhosen til oktoberfest – sjekk her!

De sexy kjolene til henne, kallt Dirndl, finner du her!

  Har du ikke anledning til å reise til München? Slik brygger du ditt eget øl!

Forberedelser i gang

Årets ølfestival i München arrangeres fra 17.september til og med 3.oktober og konstruksjonsarbeidene for å sette opp de største teltene som rommer opp til 10 000 mennesker er allerede i gang.I Hannover er datoene fra 23.september til 9. oktober. Bayern München spiller for øvrig tre spennende kamper i løpet av perioden, som det kan være verdt å få med seg hvis man allikevel skal avgårde. Eller dersom du trenger en unnskyldning for å dra på ølfesten. Her kan du sjekke billetter!

München

Slik kommer du dit: Fly direkte fra Oslo.  Sjekk flymuligheter her!Ølet i München: Det store bryggeriet er Löwenbräu, som faktisk har flere veldig gode øl. Sjekk spesielt ut deres jubileumsutgaver, om du kommer over det. Sterkølet Löwenbräu Triumphator er en vinner. Hofbräuhaus er et statlig bryggeri, og HB har mange gode bock-øl. En HB original er også nærmest påbudt om du besøker byen. Augustinerbräu begynte å lage øl i 1328, og har en av de største ølteltene i byen. De lager et eget oktoberfestøl hvert år, som du kun får kjøpt i München under oktoberfest. Det aller beste ølet kan Paulaner ofte hevde de har, og spesielt bockølet.  

Mat: Vel, selv om Hårek mente at øl var mat så må du jo spise. Under oktoberfesten spiser du på gata (altså med gateservering). Weisswurst til frokost, pretzler når som helst, schweinshaxe hvis du kan og selvfølgelige gode schnitzler. Ikke slike du er vant til fra frossendisken på Rema, for øvrig… Hvis du skal gjøre en annen ting mens du er der: BMW Museum  

iStock_000043088130_Small

Hotell: Skal du bo sentralt og godt i München under oktoberfest bør du nok bestille fort. Vi kan anbefale Aloft Munich som er et lekkert og moderne hotell med sentralbeliggenhet. Litt i overkant mht. pris, men skal du dele rom med en kamerat kan du også dele prisen på to. Se nærmere på det her. Noe rimeligere er Rilano 24/7 Münich City. Et enkelt og moderne hotell, men beliggende litt lengre fra sentrum. Se nærmere på det her.

Sjekk flere ledige hotell i München her

iStock_000023841394_Small

Hannover

Slik kommer du dit: Fly til Hamburg og ta toget videre (1,5 time) eller fly til Frankfurt eller København, og fly videre til Hannover. Sjekk flymuligheter her!Det beste ølet i Hannover:

Hannover, Germany - March 27, 2015: Bottle of Gilde Ratskeller Premium Pilsener beer, is most popular beer in Hannover. Illustrative editorial.

Broyhan er et lokalt fruktøl fra Hannover, men det er bare for spesielt historisk ølinteresserte. Gilde Brauerei er det eldste bryggeriet i Hannover, og har relativt godt øl (og det du stort sett får). Pilsen fra det lokale Herrenhausen er også god. Ellers kan du selvfølgelig nok finne godt øl fra hele Tyskland her. Mat: Pølser, Kochwurst, er selvfølgelig også her populært. Suppen Hochzeitssuppe er super om du er litt fyllesyke, og Sauerkraut er veldig populært her. Likevel – dette er området som oftest omtales som det kulinariske helvete i sentrale Europa. Liker du ikke kål bør du lese menyen nøye. Hvis du skal gjøre en annen ting mens du er der: Historisches Museum Hannover   Hotell: Wyndham Hannover Atrium er et stilig og prisgunstig hotell, vi absolutt kan anbefale. Intercity Hotel Hannover er et annet, fint og mer sentralt hotell vi liker godt. Smartcity Hotel er et kult designhotell for den som er opptatt av det.

Se flere ledige hotell i Hannover her

Trenger du lederhosen til oktoberfest – sjekk her!De sexy kjolene til henne, kallt Dirndl, finner du her!

Brygg ditt eget øl!

Har du fått servert hjemmebrygget øl og blitt overrasket over hvor godt øl kompisen din har klart å brygge? Hvis du er interessert i å begynne med ølbrygging, men ikke har kommet i gang fordi du frykter at det er for komplisert, kan det være lurt å begynne med et automatisert bryggeri. Les mer om ølbrygging og hvordan du kommer i gang her!

Alt du trenger for å brygge øl hjemme finner du på olbrygging.no.