Verdens 10 mest kulturelle byer

Den kulturelle byen Paris.
På førsteplass finner vi en europeisk by du kanskje kjenner igjen. Foto: Getty Images.

Du trenger ikke å reise langt for å oppleve kultur. Hele seks av byene ligger nemlig i Europa.

Ifølge Ministry of Foreign Affair er hele 40 prosent av alle turister på verdensbasis såkalte kulturelle turister, med kultur som en av de viktigste motivasjonene for å reise.

Listen over verdens mest kulturelle og inspirerende byer er laget med tanke på faktorer som antall kunstgallerier og museer, teatre, kinoer, historiske steder, gatekunst, attraksjoner, biblioteker og kunstsentre.

Google-søk på «cultural holidays» har økt med 2,500% siden starten av 2024

1. Paris

Paris
Utsikt over Paris og Eiffeltårnet. Foto: Getty Images.

Paris ligger selvfølgelig øverst på listen over kulturelle byer, og er kåret til verdens mest inspirerende kulturby. Med en poengsum på 8,52/10 har byen en rik kunstnerisk arv, det høyeste antallet kunstverk tilgjengelig for publikum (3 729), sammenlignet med London som har mindre enn halvparten.

Paris har også det høyeste antallet av teatre, turistattraksjoner og kunstgallerier sammenlignet med andre byer. Besøk Louvre-museet, dra på restaurant i Eiffeltårnet og spis makroner fra verdenskjente Ladurée.

I Paris bor du på Hôtel Opéra Liège eller Hotel Le Grand Mazarin.

2. London

Mayfair, London.
Bygninger i Mayfair, London. Foto: Getty Images.

På andreplass finner vi London som en sterk utfordrer med beundringsverdige 8,34/10 poeng. Storbritannias hovedstad tilbyr en haug av kunstneriske aktiviteter med over 500 kunstgallerier og museer. Sammenlignet med New York har London nesten dobbelt så mange turistattraksjoner og nesten tre ganger så mange historiske steder.

Shop på Harrods, dra på afternoon tea, og besøk Mayfair. I London bor du på Broadwick Soho eller Hilton London Paddington for et budsjettvennlig alternativ.

3. Berlin

Brandenburger Tor i Berlin
Brandenburger Tor i Berlin. Foto: Getty Images.

På tredjeplass over kulturelle byer finner vi Berlin med 8,04/10 poeng. Berlin får en topplassering på grunn av byens høye antall historiske steder (4 738), nest etter Wien med 5 477 steder. Til tross for Wiens rike historie, får Berlin en høyere plassering med over dobbelt så mange teatre og gallerier, og hele 3000 tilgjengelige kunstverk for publikum.

I Berlin finner du den beste shoppingen i bydelen Charlottenburg-Wilmersdorf og selve Berlins hjerte i bydelen Mitte. Det er her de beste utestedene, restaurantene og kaféene ligger. Besøk Alexanderplatz, riksdagshuset og den berømte byporten, Brandenburger Tor.

Et sentralt og deilig hotell i Berlin er Hotel Zoo Berlin.

4. New York

Manhattan i New York.
Manhattan i New York. Foto: Getty Images.

På fjerdeplass med 7,73/10 poeng ligger byen som aldri sover, nemlig New York. Dette er en stor by, og kan være overveldende om du ikke har planlagt hva du skal gjøre og hvor du skal dra på forhånd. Med 921 historiske steder, 285 attraksjoner og uendelige shoppingmuligheter kommer du ikke til å kjede deg.

Besøk 9/11 Memorial og museum, Empire State Building, Frihetsgudinnen og Ellis Island med ferge og American Museum of Natural History. Her finner du også «FRIENDS™ Experience» for deg som aldri får nok av serien.

Om budsjettet er ganske romslig, må du bo på The Plaza. Ingenting sier klassisk New York som majestetiske The Plaza ved siden av Central Park.

5. Barcelona

Sagrada Familia i Barcelona
Sagrada Familia i Barcelona. Foto: Getty Images.

Med sine 7,00/10 poeng, er Barcelona byen hvor du kan kombinere ferien med strandliv og kulturelle opplevelser. Byen har over dobbelt så mange historiske steder som New York, og her må du sjekke ut Park Güell, Sagrada Familia og den arkitektoniske perlen Casa Batlló.

Ekte spansk tapas spiser du på Bodega Biarritz og vil du sjekke ut et spa kan vi anbefale Aire Ancient Spa. Utestedet La Terrazza er kanskje det nærmeste du kommer Ibiza og i Barri Gòtic, det gotiske kvarter, finner du dramatisk middelalderarkitektur og vakre Catedral de Barcelona.

For vakker utsikt og en avslappende atmosfære drar du til takterrassen på Hotel Ohla. Ta en cocktail før du går videre til en av byens sjarmerende restauranter. Hotellet er også veldig fint å bo på, med mulighet til å bade og å bo i sentrum.

6. Madrid

Madrid i Spania.
Madrid i Spania. Foto: Getty Images.

Rett bak Barcelona finner vi Madrid med 6,79/10 poeng. Spanias livlige hovedstad er kjent som byen full av vakker kunst, historiske bygninger og ikke minst et veldig populært fotballag. Her må du besøke Det Kongelige Slott, Museo Cerralbo og Palacio de Cibeles.

Retiro Park, en av de største byparkene i Madrid, er også verdt et besøk, og ikke glem å besøke Atocha Station – togstasjonen i Madrid. Ikke bare er den vakker og du kan ta tog eller metroen videre i Madrid, men det er også en tropisk jungel inni der!

Hotel Atlantico Madrid bor du sentralt i nærheten av shoppinggaten Gran Vía

7. Los Angeles

Los Angeles.
Los Angeles. Foto: Getty Images.

Noe overraskende ligger også Los Angeles på listen over kulturelle byer med 6,61/10 poeng. Med 338 historiske steder, 157 museum og 204 attraksjoner er det nok å gjøre.

Besøk Hollywood-skiltet og Griffith Observatory, Grammy Museet, Universal Studios, Disneyland, Warner Bros, Petersen Automotive Museum og Six Flags. Her har du uendelige muligheter, og har du et par dager til overs kan vi anbefale å ta en liten tur innom Las Vegas også.

Kombiner shopping i Rodeo Drive (eventuelt vindusshopping) med besøk til Hollywood og strandliv på Santa Monica Beach. På det sentrale, lille hotellet Short Stories like ved The Grove finner du gode cocktails og et solfylt basseng.

8. Seoul

Downtown Seoul.
Downtown Seoul. Foto: Getty Images.

Sør-Koreas hovedstad med 6,52/10 poeng byr på tradisjonelle palasser, fristende street food og shoppingdistrikter. Har du kun tid til én attraksjon, må du besøke Gyeongbokgung Palace, et kongelig palass.

Seouls mest kjente shoppingdistrikt er Myeong-dong, og ikke gå glipp av den sosiale aktiviteten på jjimjilbang – tradisjonelle badehus. Besøk Bukhansan Nation Park og spis tteokbokki og mandu på Gwangjang Market.

Opplev luksus på hotellet Grand Hyatt Seoul

9. Tokyo

Tokyo.
Tokyo i Japan. Foto: Getty Images.

Med 6,47/10 poeng finner vi Japans hovedstad og den pulserende storbyen Tokyo. Besøk Tokyos nasjonalmuseum i Ueno Park. Ueno Park er også stedet for et vitenskapsmuseum og en dyrepark, samt to store kunstmuseer.

Tokyo Skytree er et 634 meter høyt tårn i Sumida-ku, og var verdens høyeste da det ble åpnet i 2012. Her kan du spise japansk mat 345 meter opp i luften.

Her finner du hoteller i Tokyo

10. München

München i Tyskland.
München i Tyskland. Foto: Getty Images.

På plass 10 over kulturelle byer finner vi Tysklands München med 6,28/10 poeng. Hjemmet til verdensberømte Oktoberfest er rik på mat, kultur og historie. Besøk gamlebyen og Viktualienmarkt, Odeonsplatz og Marienplatz.

Fra München kan du ta dagsturer til Neuschwanstein og Linderhof slott, Rothenburg, og flere andre steder.

KING’s HOTEL Center bor du på et koselig hotell i boutique-stil i nærheten av Marienplatz

Informasjonen og listen over 10 kulturelle byer er hentet fra Adobe Express.

Her er hele listen over 40 kulturelle byer 🌆⭐

 1. Paris
 2. London
 3. Berlin
 4. New York City
 5. Barcelona
 6. Madrid
 7. Los Angeles
 8. Seoul
 9. Tokyo
 10. München
 11. Amsterdam
 12. Wien
 13. Toronto
 14. Melbourne
 15. Praha
 16. Athen
 17. Montreal
 18. Washington DC
 19. Roma
 20. Buenos Aires
 21. Mexico City
 22. Dublin
 23. Singapore
 24. Hong Kong
 25. Sao Paulo
 26. Edinburgh
 27. Shanghai
 28. Ostanbul
 29. Osaka
 30. Rio de Janeiro
 31. Milano
 32. Bangkok
 33. Taipei
 34. Kyoto
 35. Chennai
 36. Firenze
 37. Bali
 38. Miami
 39. Dubai
 40. Venezia

Les også: De beste hotellene i Paris