Spar penger – slik får du billigst reise

177830715

Du kan spare veldig mange penger på å følge disse enkle triksene som gir billigst reise for oss nordmenn.

Skulle du tidligere få billige reiser måtte du håpe at du kom til en relativt oppegående reiseagent hos et reisebyrå. Selv om byråene kan hjelpe deg til gode priser og fine løsninger fortsatt så vil de alltid tjene penger på din reise, penger du kan spare ved å ordne booking selv.

Book hotell smartere

Ved å gå inn på hotellenes hjemmesider som hos Choice-hotellene, Scandic eller Thon Hotels er du ofte sikret lavest pris på overnattingen.

Du kan også spare penger hos det som er verdens største bookingmotor for hotell: Hotels.com.

På grunn av sin størrelse forhandler de ofte fram veldig gode priser, og i tillegg gir de deg hver tiende overnatting gratis.

Sjekk også booking.com.  – som også har sine egne unike overnattingssteder, og priser.

Statistikken tilsier at den beste tiden å booke et hotell på er en eller to dager før du skal reise, opp til syv dager. Utfordringen er at for de fleste av oss er det muligens en litt for høy risiko. Trikset er å booke et hotell som du kan avbestille med en gang du begynner å planlegge turen – og så sjekker du noen dager før du skal reise om du finner en bedre deal.

NB! Det er mer sannsynlig at store hoteller har varierende priser enn små hoteller.

Book bil hos superagenter

Superagentene lar deg sjekke priser hos flere selskap samtidig, og du kan spare ganske mange tusen kroner hvis du sjekker prisene hos flere selskaper – som ofte også har forhandlet fram gode priser. Vår favoritt er Auto Europe, mest på grunn av den gode søkemotoren.

Bestill egen transfer

178507439

Hvis du skal på ferie kan du bestille din egen transfer fra flyplass til hotell, og det kan du spare en god del penger på. En forhåndsbestilt transport er ofte billigere enn taxi eller chartertransfer. Her lønner det seg å sjekke oversikter på flyplassen du skal lande på.

Vurder nye alternativer for billigst reise for oss nordmenn

Hvis vi nordmenn skal på tur med en større familie eller har små barn, større grupper – eller litt andre behov enn det hoteller vanligvis tilfredsstiller så kan du sjekke ut Airbnb. Det er en god grunn til at dette er den største reisesuksessen på lenge.

Rimelige hoteller for billigst reise

Når det gjelder hotellers beliggenhet og priser er hovedregelen slik: Forretningshoteller er dyreste mandag til fredag og klart billigere i helgen. For det som kan regnes som mer feriehoteller (tenk sentrum i store byer) er det ofte billigst søndag-tirsdag.

Husk også å fylle inn ønsker når du bestiller. Hvis du vil ha det mest mulig rolig så si at det er et ønske, hvis du ikke liker å gå langt så skriv det (da får du typisk et rom nærmest mulig en heis)

Andre hotellkjeder som har gode sider med søkemotorer:

Preferred Boutique – for deg som ønsker ekstraordinære opplevelser, gir 30 prosent rabatt om du bestiller tidlig.

Accor Hotels – gigantisk hotellkjede med veldig mange hoteller. Europas største hotellkjede garanterer de aller beste prisene.

Hvordan kan du få billigst mulig fly for reise?

Det er noen enkle triks for å få billigst mulig flyreise.

1. Bestill 6-8 uker i forveien

Undersøkelser gjennomført både i Norge og i det store utlandet viser at flybilletter i gjennomsnitt er billigst rundt 42 dager for flyvning. Bakgrunnen er visstnok flyselskapenes ønske om å fylle opp flyene nok såpass tidlig. Det som likevel er viktig å huske på er at dette er i gjennomsnitt, så det er selvfølgelig en variasjon.

2. Følg med på salg

Svenske forbrukermyndigheter sjekket for noen år siden tilbudene til flyselskap gjennom ett helt år, og i løpet av året var alle destinasjoner hos flyselskapene på salg. Dette er dog veldig periodisk, og det er for eksempel vanskelig å finne salg på fly til Spania på sommeren. Det skjer likevel, så det å faktisk følge med på salgene til flyselskapene vil lønne seg. Så selv om tipset virker åpenbart så er det verdt å huske.

3. Reis på onsdager

Onsdager er generelt den billigste flydagen. Dette skyldes visstnok at de fleste møter, altså businessreiser, skjer på mandag og tirsdager. Fra og med torsdager har man så fritidsreiser. Nest billigst er for øvrig tirsdag.

4. Reis tilbake på lørdag

Lørdag er den tredje billigste dagen i uka, og er ofte den billigste dagen på utenlandsreiser tilbake til Norge. Bakgrunnen er at de aller fleste ønsker å ha hele helgen hvis man først er borte. En langweekend fra onsdag til lørdag kan derfor bli en god del billigere enn torsdag-søndag. Fredag og søndag er for øvrig de to dyreste dagene i uka.

5. Reis tidlig på morgenen

De aller tidligste flyvningene er de billigste. En av grunnene til dette er at de tidlige flyvningene ofte kan være flyvninger som er det som kan kalles logistikk-flyvninger, altså at selskapene skal få flyene dit de skal være for mer populære flyvninger.

6. Sjekk flypriser tidlig

Flyselskaper legger ut nye og billige billetter enten rett etter klokken 24.00 (altså i løpet av natta) eller på morgenen. Noen vil også legge ut i løpet av dagen, men de aller fleste gjør dette når systemene deres har minst trafikk. Du bør likevel sjekke flyprisene før klokken 08.00, fra den tiden kommer nemlig forretningsreisebestillingene.

Sjekk billigste fly her

7. Bestill på tirsdager

Amerikanske undersøkelser har vist at tirsdag er den dagen i uka hvor det er billigst å bestille fly. Den dyreste er visstnok mandag. Tirsdag ettermiddag kan være smart om man skal tro ekspertene. Den nest beste dagen er onsdag.

8. Registrer deg som bruker

Flere og flere flyselskaper har laget bonussystemer som ikke bare går på om du kjører en spesiell lengde for å få bonuspoeng. Mange gir også ekstra tilbud og fordeler (baggasje etc) til medlemmer som er registrert. Så selv om det tar litt tid vil du kunne spare penger på dette.

9. Vær utro

170081008

Det kan faktisk være en god del penger å spare på å kjøre forskjellige flyselskap på en og samme strekning. Dette har selvfølgelig med tilgjengeligheten av billetter å gjøre. Så sjekk flere selskaper før du bestiller.

10. Bestill med kredittkort

Dette vil ikke påvirke prisen mange steder, selv om enkelte flyselskap faktisk har billigere bestilling med bruk av enkelte kredittkort. Derimot kan du spare penger på forsikring med å bruke et kredittkort.

Her kan du søke etter billigste fly

Hvor er det billigst reise for oss nordmenn?

Det er ingen stor hemmelighet at Norge er ett av landene i Europa med høyest priser. Vi har også noen av de høyeste lønnene, og internasjonale undersøkelser viser også at vi nordmenn kan kjøpe svært mye for det vi tjener. Det er kun Luxembourg som rangerer over oss i det som kalles kjøpekraft.

Oversatt, og litt mer interessant for deg som skal på ferie, så betyr det at nordmenn får veldig mye for pengene vi tjener på ferie. Vi har tatt en kikk på de aller billigste ferielandene og feriebyene for oss nordmenn.

Billigste byer

Den billigste byen i Europa for deg som liker å bo på hotell er Sofia i Bulgaria. Problemet er at det er en by det ikke er spesielt billig å komme seg til med fly for nordmenn, og krever flyskift for å komme fram. Likevel er både mat, vin og hotell svært billig i byen. Det er lettere å komme seg til det som har blitt kåret til Europas beste bar i Varna eller en av de mange badebyene.

Listen under baserer seg på en totalpris hvor vi har tatt hensyn til fly, transport til hotell, hotellpriser, drikke og mat samt hva det koster å gjøre noe i byen.

1. Bucuresti, Romania

Du kan komme deg veldig billig til Bucuresti fra Torp (sjekk priser her) med priser ned i 600 kroner tur/retur. Byen er også en av de aller billigste for hotell. Du kan for eksempel bo på firestjerners hotellet Europe Royale Buchurest for rundt 550 kroner per natt. Øl er svært billig, det samme er mat. Problemet er kanskje at byen ikke er den mest sjarmerende i Europa.

2. Budapest, Ungarn

Leter du litt kan du også få billige flyreiser til Budapest fra sør i Norge og i Sverige (sjekk Göteborg), selv om det fortere blir utsolgt (sjekk priser her). Mat og øl (spesielt det lokale) er veldig billig i Budapest, spesielt hvis du styrer unna de største turistgatene. I Budapest kan du bo på noen av de fineste hotellene i Europa for så lite som 800 kroner per natt, slik som Hotel Continental Zara. Det er ganske billig reise!

Sjekk vår guide til Budapest her

3. Krakow, Polen

Det er en del billige flybilletter Polen. Sjekk priser her. I Krakow er spesielt maten billig, selv om det er litt dyrere for hotell i byen enn i byene over. Du kan få et godt hotell som Novotel Krakow Center for rundt 700kr. Sammen med Budapest har Krakow veldig mye å by på for turister.

Du kan få en av verdens beste pølser i Krakow. Sjekk vår pølseguide her. 

Pris på klær og sko: 85

4. Riga, Latvia

Du kommer veldig billig til Riga fra Norge. Sjekk priser her. Prisene på mat og drikke er litt høyere enn i byene over, men ikke langt over Krakow. Byen har også mye å by for en turist. Sjekk hoteller i Riga her. Noen hoteller er svært billige, slik som Hanza Hotel. 

Pris på klær og sko: 97

5. Praha, Tsjekkia

Praha har flere byer som er billigere enn seg når det gjelder mat og drikke (slik som St. Petersburg, Kiev og Sarajevo), men disse byene er relativt dyre å komme til for nordmenn med fly. Til Praha kommer man ofte til under tusenlappen (Sjekk priser her), og hotellene er enda billigere. Grand Majestic Plaza er et godt hotell til under 600kr. Taxi er litt dyrere i Praha enn i byene over, og det samme er maten.

Les vår guide til Praha her.

6. Dubrovnik, Kroatia

En gammel turisthelt har blitt som ny. Her kan du komme til for under tusenlappen hvis du søker godt. Sjekk priser her. Byen er litt dyrere enn Praha på alkohol og underholdning, men ellers er det omtrent samme nivå. Hoteller som Hotel Berkeley er veldig billig.

Liker du Game of Thrones er dette en fin by for deg. Sjekk guiden her.

7.  Tallinn, Estland

Flyprisene til Tallinn er lave. Sjekk priser her. Turismen har i større grad kommet til Tallinn enn Riga, i hvert fall prismessig. Mat og drikke er veldig billig i forhold til Norge, men noe dyrere enn i byene over. Taxi er billigere, men mat og drikke dyrere enn for eksempel i Dubrovnik. Hotellene også noe dyrere, selv om du kan få hotell som dette til en lav pris.

8. Berlin, Tyskland

Det beste med Berlin er flyprisene (sjekk priser her) og hotellprisene (du får veldig gode hotell til svært lave priser). Alkohol er også veldig billig i Berlin, spesielt øl. Taxi er noe dyrere enn i byene i øst-Europa, men god mat kan man få til like gode priser. Et sentralt hotell med en enormt god pris er Bleibtreu Berlin.

Les vår guide: 10 grunner til å dra til Berlin istedenfor London

9. Madrid, Spania

Den spanske hovedstaden er en relativt rimelig by å fly til (sjekk priser her). Maten er litt dyrere i Madrid enn for eksempel i Berlin, men drikke og taxi er på omtrent samme nivå. Hoteller kan man også få rimelig, slik som Hotel Liabeny.

10. Brüssel, Belgia

Du kan få rimelige flypriser til Brüssel. Sjekk priser her). Prisene er litt høyere for mat og taxi enn i Madrid, men du kan få relativt rimelig øl i byen. Hoteller varierer mye i pris, men du kan få rimelige hotell som Hotel BLOOM.

 Les vår guide til Brüssel her

For en sammenligning så kan vi nevne at totalkostnaden i London er omtrent dobbelt så høy som Brüssel med sammenlignende hotell, transport og mat. Det er omtrent fire ganger så dyrt å dra til London som til Bucuresti. Så det er mange triks du kan gjøre for å få billigst reise for oss nordmenn.

Disse landene har billigst reise for alkohol:

1. Makedonia

2. Albania

3. Serbia

Disse landene har billigst reise for mat:

1. Makedonia

2. Bulgaria

3. Albania

Her får du billigst reise for klær og sko:

1. Tyrkia

2. Albania

3. Bulgaria

Disse landene har billigst reise for hotell og transport:

1.Albania

2. Serbia

3. Bulgaria

Kilde: Norsk flyprisindeks, priceoftravel, World Bank (ICP), Eurostat.