STAVANGER – for den aktive og urbane

Denne sjarmerende byen har så mye å by på. Liker du å henge på trendy kaffebarer med venner i det ene øyeblikket og stå på et surfebrett over meterhøye bølger i det neste? Da er Stavanger et godt reisetips for deg. Kystbyen har nemlig litt av hvert å tilby den urbane og aktive; lange handlegater, luksuriøse butikker, utallige restauranter og kaféer samt en rekke spesialforretninger.

Finn laveste flypris til Stavanger med vårt flyplass-søk

Siddisene liker å bruke byen sin, og går man rundt i den trange trehusbebyggelsen som dominerer sentrum, merker man at oljeeventyret har påvirket lommebøkene til menneskene rundt deg. Dette har i sin tur ført til et blomstrende næringsliv med  rikholdige muligheter og stort utvalg for den handlelystne. Stavanger er Norges fjerde største by med sine knappe 130.000 innbyggere, men oppleves relativ intim og koselig.

10 ting du bør gjøre i Stavanger:

1. Se Øvre Holmegate

I denne gatestubben er alle husene malt i sterke og spreke farger, og du vil finne både kunstutsalg, kaféer og spesielle butikker her. De mange motivene her gjør gaten til et yndet sted for den fotointeresserte.

2. Besøk Kongeparken

Vestlandets største fornøyelsespark og Rogalands mest besøkte attraksjon inneholder noe for enhver. Barna kan lage sin egen sjokolade på sjokoladefabrikken og de spenningssøkende kan ta Norges lengste bob-bane eller Norges høyeste karusell, Luftskipet. Både Høydeskrekk og Spinnvidle er karuseller som vil få adrenalinet til å bruse i årene. Les mer om parken her.

Her finner du flotte hoteller i Stavanger

3. Ta en kaffe på Bøker & Børst

Et lite eksentrisk skjenkested i tidligere omtalte Øvre Holmegate i sentrum av Stavanger. Her kan man lese i husets bøker (som også er til salgs), drikke god kaffe og nyte ferskt bakverk eller velge fra en imponerende ølmeny dersom tørsten må slukkes. Her er det atmosfære i veggene, og sitteplasser både ute i gaten og i bakgården.

4. Kjøp pølser hos Idsøe

I Verksgata ligger Norges beste slakter og Stavangers eldste firma, A. Idsøe as. Her får man førsteklasses kvalitet på kjøttproduktene, og pølsene som produseres her er beryktet over hele landet. Eyvind Hellstrøm stikker ofte innom Idsøe, og det sier vel sitt.

5. Gå opp til Preikestolen

Man må både kjøre et stykke samt ta ferge før man kan begynne på den knapt to-timer lange fjellturen opp til Preikestolen. Men det er verdt det. En spektakulær utsikt venter deg, og du kjenner det godt i mellomgulvet dersom du våger deg langt nok ut til å se det 604 meter høye fallet rett ned i Lysefjorden. Her føler man seg i live. Unngå turen vinterstid, og ta med gode sko til fotturen.

6. Se Stavanger Domkirke

Oppført i 1125 da Sigurd Jorsalfare gjorde Stavanger til bispesete og den eneste norske katedral fra middelalderen som har beholdt sitt opprinnelige utseende. En vakker bygning i gotisk og romansk arkitektur utført i kleberstein og grønnskifer.

7. Spis middag på Renaa

Har du lyst å prøve byens kulinariske tilbud, anbefales en bedre middag hos stjernekokken Sven Erik Renaa. En ujålete og kvalitetsrik restaurant inndelt i tre avdelinger; Renaa:Xpress, Renaa:Matbaren og Renaa:Restauranten. Her går gode råvarer, smaksopplevelser og god service hånd i hånd og sikrer deg et uforglemmelig måltid. Ikke det billigste stedet, men kvalitet koster som kjent litt mer. Her kan du bestille bord.

Søk etter billigst flytur her

8. Surfing, kiting eller bading på Solastranden

Eller en annen av de utallige forblåste strendene nedover kysten. Her er forholdene perfekte, og er det noe som aldri svikter Stavanger-regionen er det vinden. Kitesurfing.no er ett av mange nettsteder man kan melde seg på kurs dersom dette ikke er noe du behersker allerede.

9. Besøk Oljemuseet

En tur på oljemuseet er både spennende og lærerikt, og gir grundig innføring i landets oljehistorie og prosessene rundt utvinningen. Her finner man rikelig med aktiviteter for barn og unge, og det blir arrangert kurs, konferanser og utstillinger. Les mer om museet her.

10. Vandre gjennom Gamle Stavanger

173 vernede og restaurerte trehus som ble bygget på 1700- og 1800-tallet. Straen, som det og kalles, er Nord-Europas best bevarte trehusbebyggelse.

Hoteller i Stavanger

1. Clarion Hotel Stavanger

Et hotell for deg som ønsker noe mer enn et sted å sove. Liggende midt i hjerte av Stavanger, har Clarion Hotel Stavanger en personlig imøtekommende atmosfære full av moderne kunst og design. Spis en deilig middag med spennende smaker på Kitchen & Table, slapp av i badstuen eller jacuzzien i toppetasjen på hotellet med fantastisk panoramautsikt over byen, og avslutt dagen med en god drink i baren.

Se nærmere på hotellet her

2. Myhregaarden Hotel

Myhregaarden er et av Stavangers nyeste hoteller, lokalisert midt i byens sentrum. Det fremstår som et unikt, personlig boutiquehotell, som har i tillegg selverklært seg som innehaver av Norges beste hotellsenger. Det finnes også samlinger av bøker rundt omkring på hotellet. Du kan selvfølgelig låne bøker og levere dem tilbake ved et senere opphold, eller erstatte dem med egne.

Sjekk ut hotellet her- sjekk priser og tilgjengelighet

3. First Hotel Alstor

Et fint og rimelig hotell, med klassiske store rom og koselig peis i den hyggelige lobbyen. I restauranten serveres smakfulle norske retter med et internasjonalt tilsnitt.

Sjekk hotellet her

4. Radisson Blu Atlantic Hotel

5. Comfort Hotel Square

6. Scandic Stavanger Forus 

7. Radisson Blue Royal Hotel

Les også: Bergen- ha det som fisken i vannet

Les også: 20 grunner til å dra til Trondheim

Les også: Topp 10 i Oslo