Den perfekte turen for å oppleve Norge

Grunnloven vår er 200 år i år. Vi feirer det med guiden til den perfekte turen rundt i hele vårt land. 

Det kan selvfølgelig argumenteres om hvor man bør begynne med en slik tur, og gode argumenter ville nok gitt for eksempel Eidsvoll siden det var der Grunnloven ble skrevet eller kanskje hovedflyplass Gardermoen, men vi har valgt hovedstaden Oslo. Selvfølgelig nok vil de fleste av oss ikke starte i Oslo (siden de fleste i Norge bor utenfor Oslo), men da kan man ta denne guiden og velge en annen start og ta turen derfra. Det er uansett en sirkel som tar for seg store deler av hele landet vårt.

Les også: Eidsvoll 1814 – en reise i historien

Vi har tatt utgangspunkt i en biltur som dekker Norge sør for Trondheim. Vi kommer tilbake med del 2, som dekker Norge nord for Trondheim i en egen sak.

frognerparken

Etappe 1: Oslo (2 dager)

stortingetOslo har mye å by på, men siden dette har som utgangspunkt i en tur om og med Norge så fokuserer vi på de tingene som man kan kalle mest norske.

Et besøk i sentrum gjør at man kan både sjekke ut Stortinget og slottet, et besøk på Nasjonalmuseet og en tur rundt Nationaltheateret. I tillegg en lunsj i Frognerparken.

Suite-702Det er også verdt å ta en tur til Nasjonalbiblioteteket og kulturhistorisk museum hvor du faktisk kan se verdens eneste vikinghjelm. Akershus Slott og Festning er også vel verdt å dra innom, spesielt om man er i Oslo på sommeren.

nasjonalteateretKort sagt: Et besøk i Oslo er en etappe i seg selv, og har man ikke besøkt disse stedene før er det snakk om minimum en dag eller to for å dekke over det.

Skal du spise utrolig bra med gammel, norsk overklassesjarme så er Statholdergaarden stedet. Noe rimeligere er Kaffistova, men tradisjonsrik er den i hvert fall.  Nordisk får du også på Grilleriet og Lofoten fiskerestaurant.

Anbefalt hotell: Hotel Folketearet – eller sjekk vår store hotellguide til Oslo her

slottsfjell

Etappe 2: Oslo – Tønsberg (1 dag)

osebergPå veien ut av Oslo kan du vurdere om du vil dra innom Bygdøy og Vikingskiphuset, før turen går videre til Tønsberg.

Om det er den eldste byen i Norge strides de lærde om, men her finner du uansett Oseberghaugen. Det man fant der ligger på Vikingskiphuset, men haugen er verdt å kikke på. I tillegg til flere vikinghauger og utgravninger. Du kan også sjekke ut Høyjord stavkirke inne i landet. Det er den sydligste stavkirken som fortsatt står i Norge.

QH_Toensberg_poolPå veien ned til Tønsberg kan du også kjøre innom Åsgårdstrand og Munchs hus. I Tønsberg kan du planlegge et besøk på Slottsfjellsmuseet.

God mat får du på Helmers Kro. Uansett bør du tilbringe så mye tid du kan på Tønsberg Brygge, som er svært hyggelig både for små og store.

En biltur fra Oslo, innom Åsgårdstrand og  Vikinghuset tar under to timer totalt, selvfølgelig med tillegg i tiden for eventuelle stopp.

Hotell: Hotel Tønsberg

skien

Etappe 3: Tønsberg – Skien – Bø – Vrådal (1-2 dager)

utsiktSkien er kanskje den eldste eksisterende byen i Norge, muligens i kamp med Trondheim. Skien har opp igjennom historien vært en meget viktig handelsby for Norge, og er også hjembyen til den eldste eksisterende fotballklubben i Norge: Odd.

78731_32_bBilturen fra Tønsberg til Skien er ikke lang, litt over en time tar det. På veien kjører du også igjennom Porsgrunn.

Telemark Museum kan du besøke Henrik Ibsen Museum, hans barndomshjem, og se mye gammel bebyggelse fra området. Kjører du videre mot Bø kan du beske Lerkekåse Vingård og Galleri før man kan ta en familiepause i Sommerland i Bø. Turen fra Skien tar en times tid. Skal du ha en badedag anbefaler vi to dager på denne etappen.

Du kan så dra videre til nydelige Vrådal ved Nisser.

Hotell: Straand Hotel & Resort

ulver

Etappe 4: Vrådal – Arendal – Grimstad – Kristiansand (1-2 dager)

havna

Det er en biltur på rundt tre timer totalt om man drar fra Vrådal til Arendal videre til Grimstad før man drar til Kristiansand.

Det var flere representanter på Eidsvoll i 1814 fra Arendals-området og Aust-Agder Kulturhistoriske Senter, som det nå heter, var tidligere Arendals Museum og er ett av de eldste museene i Norge. Museet ble grunnlagt av en Eidsvoll-mann.

Drar du så innom Grimstad kan du kikke på Reimanngaarden, et hus hvor Henrik Ibsen bodde en stund.

Hd9lshmq6rKgHOIi-ROfSå kan du spise lunsj på Apotekergaarden  eller Smag og Behag før man besøker museene i Grimstad for Ibsen og Hamsun.

I Kristiansand kan det være fint med en familiepause i Dyreparken. Eventuelt på Aquarama.

Spise kan du gjøre på Fiskebrygga, for eksempel på Bølgen & Moi.

Hotell: Scandic Hotell Bystranda

listafyr

Etappe 5: Kristiansand – Mandal – Lindesnes – Lyngdal/Farsund (1 dag)

lindesnesEnden på denne delen av reisen går til et sted som tidligere var svært sentralt og viktig for kommunikasjonen mellom sørlandet og vestlandet, Farsund og Lyngdal med Lista fyr.

På veien dit bør man kjøre innom Lindesnes, det sydligste punktet på fastlandet i Norge. Du kan også vurdere Sælør for litt vikinghistorie (Olav den Helligeovervintret på øya). I Mandal kan du besøke Mandal Museum og Gustav Vigelands Hus.  I tillegg til at du spiser på Provianten, en av de beste spisestedene på sørlandet.

Du kan bade på Sørlandsbadet (Lyngdal).

Hotell: Paulsens Hotell, Lyngdal

sverdistein

Etappe 6: Lyngdal – Egersund – Stavanger (1-3 dager)

stavangerDenne etappen kunne fått undertittelen «vikinger og olje,» veien er i hvert fall den som kalles Nordsjøvegen (og ikke E39).

Innerst i Hafrsfjord finner du Sverd i fjell, utenfor Stavanger finner du Jernaldergarden, som er en del av Arkeologisk Museum i Stavanger. På veien til Stavanger er det gode argumenter for å kjøre innom Jærgarden.

Ved Egersund finner du nydelige Magma geopark. Inne i Egersund kan du spise godt på Hauen Kro til lunsj. På veien til Stavanger kan du også kjøre innom Obrestad fyr ved Obrestad havn, den første havnen på Jæren.

LobbyHvis barna trenger underholdning kan du reise til Kongeparken utenfor Stavanger (ca 25 minutter i bil, og da bør du nok regne med en dag ekstra). Inne i Stavanger finner du Norsk Oljemuseum, som selvfølgelig nok viser en viktig del av moderne norsk historie. Spise kan du gjøre godt på Restaurant Renaa.

Vil du innom Prekestolen bør du legge inn en ekstra dag. Det tar rundt 1,5 time å kjøre så nærme du kommer, og så noen timer å gå opp og ned.

Les mer om Stavanger her: Stavanger for den aktive og urbane

Hotell: Hotel Stavanger

nasjonalmonumentet

Etappe 7: Stavanger – Karmøy – Haugesund

karmoyFra Stavanger kan du kjøre E39 med ferje (Mortavika-Aarsvågen). Turen tar litt over to timer, alt basert på hvor heldig du er med fergetidene.

For alle som liker quiz så kan spørsmålet «Hvor ligger Norges riksmonument?» være et godt spørsmål. Svaret er Haugesund. På Karmøy kan du besøke Nordvegen Historiesenter og mye kongehistorie. I Haugesund-området er det også mange bautasteiner. Deriblant De fem dårlige jomfruer.

Spise kan man gjøre på for eksempel To Glass.

Hotell: Scandic Haugesund

Trolltunga

Etappe 8: Haugesund – Odda – Lofthus (1 dag)

En av de vakreste etappene på turen tar deg fra Haugesund innover i landet mot Hardangerfjorden. Du stopper i Odda for å kanskje besøke Trolltunga før du reiser videre til det beste hotellet i Norge på Lofthus. 

Selve bilturen tar rundt tre timer, men skal du stoppe for å gå opp til Trolltunga vil det ta noe lenger tid.

voss

Etappe 9: Lofthus – Voss – Bergen (1 dag)

Nok en vakker tur fra Lofthus, over Hardangerbrua til Voss og videre til Bergen. I ren kjøretid rundt to og en halv time, men vi anbefaler en stopp i Voss på turen. Selv om mange kanskje ser på Voss som et vintersted har det også mye å by på om sommeren. Er du så heldig å komme innom Vossevangen på en lørdag på sommeren bør du besøke markedet, men et besøk på Voss Folkemuseum er også en opplevelse. God norsk mat finner du på Store Ringheim.

Hotell: De 10 beste hotellene i Bergen

bergen2

Etappe 10: Bergen (1 dag)

En hel dag i Bergen er på sin plass, enten man vil besøke Akvariet med barna eller oppleve mye av det andre Bergen har å tilby.

Sjekk vår guide til Bergen her

sognefjorden

Etappe 11: Bergen – Sogndal – Solvorn (1 dag)

3242904Her kan du kjøre tilbake til Voss og mot Sogndal, eller velge å kjøre det som man kan kalle utsiden mot Førde og så mot Sogndal. Sistnevnte er en lengre vei, men gir mer åpent landskap ut mot havet (ca 4,5 time mot 3,5 timer). Sogndal er et fint sted for en lunsj før du reiser videre.

Ett kvarter fra Sogndal finner du Kaupanger og Sogn Folkemusem – De Heibergske samlinger. Ett vakkert friluftsmuseum som viser hvordan livet har vært i området opp igjennom historien. Du bør også ta en litt over en times tur til Urnes Stavkirke – den eldste stavkirken i Norge.

Du reiser så til Solvorn i Luster for å bo på ett av de vakreste hotellene i Norge.

Hotell: Walaker Hotel, Solvorn

geiranger

Etappe 12: Solvorn – Volda – Geiranger (1 dag)

500 roomFørste etappe av denne noe lange, men fine bilturen er til Volda på rundt tre timer. I Volda kan du spise på det som kalles en institusjon i Volda: Det Grøne Treet. Ta så en tur rundt for å se den vakre bebyggelsen i Volda før du reiser videre til Geiranger. Det tar rundt to og en halv time å komme til hotellet vi anbefaler.

Her kan du få en av de aller vakreste naturopplevelsene i Norge.

Hotell: Grande Fjord Hotel

aalesund

Etappe 13: Geiranger – Ålesund (1 dag)

aalesund2Du kan ta en avstikker til en institusjon i Norge, nemlig Stabburet på Stranda. Ja, der de lager Pizza Grandiosa. Hvis ikke er det en rundt tre timers biltur til Ålesund fra Geiranger.

Da kjører du forbi både Sykkylven og Spjelkavik. Kjører du forbi førstnevnte på en torsdag kan det være gode argumenter for å spise potetball med tilbehør på Verkstaden Bistro på Ekornes Marina.

CC_Bryggen_suite_05I Ålesund kan du ta med barna på Atlanterhavsparken, shopping er det også bra med i Ålesund uten at vi skal komme med noen vitser om hvorfor. Du finner uansett to fine  shoppingsentre (Amfi og Kremmergaarden) og  mange spesialbutikker. Norges vakreste by (The Times) ser du svært godt fra byfjellet, en super friluftstur.

 Hotell: Hotell Bryggen

trollstigen

Etappe 14: Ålesund – Molde (1 dag)

seiletHvis du er i Molde under en festival er det en god grunn til å ta en ekstra dag her, og generelt kan det også argumenteres med at byen har en god del å by på. Romsdalsmuseet har mange vakre bygninger, og fra Varden kan du se Moldepanoramaet med 222 delvis snøkledde fjelltopper. På klare dager ser man helt til fiskeværet Ona.

Du kan spise godt i Molde på Restaurant Gørvell, og hyggelig med familien Hos Gyda.

Vi har likevel her lagt inn en liten biltur som det man kanskje aller helst bør gjøre. Kjører du litt over 1,5 time fra Molde kommer du nemlig til Trollstigen, som selvfølgelig er en opplevelse i seg selv. Det kanskje beste er å kjøre direkte fra Ålesund (rundt to timer), ha med en nistepakke og kjøre Trollstigen før man fortsetter til Molde. Du kan også spise på Trollstigen Kafe.

Hotell: Rica Seilet

innerdalen

Etappe 15: Molde – Kristiansund – Sunndalsøra – Trondheim (1 dag)

atlanterhavsveienDu starter med å kjøre nordover fra Molde mot Kristiansund for å ta Atlanterhavsveien. Den britiske avisen The Guardian kåret dette til den beste bilturen i verden.

I Kristiansund kan du stoppe på det som kan være den eldste skikkelige kafeen i Norge, i hvert fall med kaffebrenneri: Handelshuset Patrick Volckmar for lunsj. Du kjører så videre til Sunndalsøra på en svært vakker vei (cirka 1,5 time). Du kan kjøre litt videre i Sunndal for å besøke det vakre Sunndal Bygdemuseum eller ta en naturtur til den vakreste dalen i Norge: Innerdalen. Eller så kan du besøke det som kalles nordens Niagra: Åmotan.

Reisen videre til Trondheim kan gjøres på kvelden.

Hotell (Trondheim): Rica Nidelven Trondheim

trondheim

Etapppe 16: Trondheim (1 dag)

nidarosdomenEn hel dag i Trondheim bør og må inneholde et besøk til Nidarosdomen. For både små og store er et besøk på Vitensenteret nesten selvfølgelig. Den kongelige residensen i Trondheim, Stiftsgården, bør man også se. Uansett har kongsbyen Trondheim mye å by på.

En tur på kafe på Bakklandet (slik som denne) etter den beste hotellfrokosten i Norge før man senere kanskje spiser fisk på Havfruen sikrer smakssansene.

Det er også vel verdt å sjekke om det skjer noe på Samfundet.

Les også: 20 grunner til å dra til Trondheim

Hotell (Trondheim): Rica Nidelven Trondheim

røros

Etappe 17: Trondheim – Røros (og Tynset/Kvikne)(1 dag)

3020546_3_bTuren fra Trondheim til vakre Røros tar litt over to timer. Byen som ble brukt som hjembyen til Pippi i tv-serien om den rødhårede jenta har en sjarm som er ganske så unik. Rørosmuseet er vel verdt å besøke.

Til Tynset tar det rundt 50 minutter fra Røros, og hvis du lurer på hvorfor vi mener du bør ta turen er svaret gammel innlandshistorie. Har du ekstra god tid kan du ta turen til Vollan Gård, som ligger i Kvikne – hvor Bjørnstjerne Bjørnson ble født på Bjørgan Prestegård. På Tynset kan du stikke innom for å kjøpe lunsj på Waagans Bakeri.

Spise på Røros gjør du på vår hotellanbefaling:

Hotell: Vertshuset Røros

rondane

Etappe 18: Røros – Alvdal – Dombås (1 dag)

3748551_2_bTuren til Alvdal fra Røros tar litt over en time, og etter en god frokost i Røros bør du dra til Aukrustsenteret i Alvdal. Det er moro for store og små, uansett alder.

Videre til Dombås tar det rundt 1,5 time, men vi mener du bør kjøre videre til akkurat i grensen til Rondane nasjonalpark og bo på Øigardseter Fjellstue. Det betyr en halvtime ekstra i bil.

Sulten? Stopp på Dovregubbens Hall. 

Hotell: Øigardseter Fjellstue

lillehammer

Etappe 19: Dombås – Lillehammer (1 dag)

63440_32_bTuren nedover Gudbrandsdalen tar omtrent to timer til Lillehammer, hvor målet er først og fremst Maihaugen. Noe både små og store bør innom.

Først og fremst har Lillehammer mange koselige kafeer, men du kan også spise god biff på Bryggerikjelleren eller Brenneriet Churrascaria.

Hotell: Hotel Hammer

skibladner

Etappe 20: Lillehammer – Eidsvoll (1 dag)

Den siste etappen har et selvfølgelig stopp. Eidsvoll. Turen dit tar en time og førti minutter med mange bompenger, eller rundt to timer med litt færre. Det kommer an på hvilken side av Mjøsa du mener er riktig. Vil du ta en liten pust i bakken kan du vurdere Skibladner.

Hotell: Scandic Gardermoen

Foto: Yay Images