Derfor elsker vi Thailand

Thailand er selfiestickens hjemland. I hvert fall kan det virke slik om du tar deg en tur på stranden.

Det er mange grunner til å drømme seg helt bort til en tur til Thailand. Her er reisetipsene du trenger.

Å reise til det asiatiske paradiset Thailand under den kalde norske vinteren er ingenting annet en magisk. Fram til mai får du nesten garantert sol med god varme (aller varmest er det fra mars).

Vi guider deg til de beste stedene å bo i det som virkelig kan være et ferieparadis. Booker du hotell og fly for seg selv kan du få ferier akkurat tilpasset til din hverdag og dine ønsker, og samtidig oppnå svært gode priser på noen av de aller beste stedene å bo i verden.

1. Maten

Maten er noe av det deiligste med Thailand. Landet kryr av rimelige restauranter og spennende kveldsmarkeder med boder fylt av deilige retter. Som tam, tom yam goong, pad thai, tom kha gai er bare noen av de deilige rettene du kan kose deg med når du besøker landet. Og vil du nyte den deilige maten hjemme også tilbys det thailandske kokkekurs på de fleste feriestedene.

2. Bangkok

iStock_000022232751_Small

Nylig viste det seg at Bangkok er den mest populære byen i verden, og vi skjønner hvorfor.

Storbyen kan tilby alt en storby skal, men samtidig har den en helt unik asiatisk stemning. I gatene raser tuk-tukene av gårde mellom utallige markeder, templer, hoteller og kjøpesentre. Enten du vil oppleve festing i Khao San Road, utforske templer og Buddha-skulpturer, fråtse i thaimat på nattmarkedet eller prute deg gul og blå på gode og dårlige varer, Bangkok har noe for alle og enhver.

I Bangkok kan du finne hoteller som dette med legendarisk utsikt.

Hvis du vil få følelsen av en thailandsk grønn oase midt i storbyen er dette hotellet perfekt for deg.

Ellers elsker vi dette gjestehuset som ligger ved Chao Praya-elven.

3. Menneskene

Det er ingen tvil om hvorfor Thailand blir kalt «smilets land». Thailendere er et generøst og høflig folk som tar i mot turistene med åpne armer. Du blir møtt med smil, latter og høflige fraser, men det forventes at du som gjest i landet også skal være høflig tilbake.

4. Patpong

iStock_000061245012_Small

Du kan handle lokale varer på nattmarkedet i Patpong, men området er kanskje mest kjent som Bangkoks «underholdningsdistrikt». Til tross for dette er det ikke bare sexkunder som besøker området, men nysgjerrige besøkende har gjort at stedet anses som en turistattraksjon. Området er på samme måte som Amsterdams Red Light District, verdt en titt.

dette hotellet i nærheten av det populære markedet kan du få hotellrom til under 500 kroner natta.

Dette luksushotellet ligger også like i nærheten, og om du liker designhoteller kan vi anbefale dette.

5. Ølen

Det finnes lite som er bedre enn å sitte på en strand i Thailand og nyte synet av solnedgangen med en Singha eller Chang i hånden. Thailand produserer flere ølmerker, men det er først og fremst de to som er mest kjent, og som vi liker å drikke i «smilets land».  

6. Templene

iStock_000047297518_Small

Buddhistiske Thailand kryr av templer, og besøker du landet må du også besøke minst ett tempel. Er du i Bangkok bør det ene tempelet være «gryningstempelet» Wat Arun, som også er avbildet på 10 bhats-mynten.

Det vakre tempeltårnet er dekket av små biter av fargerik kinesisk keramikk, og det er nettopp dette tårnet som er tempelets hovedattraksjon. Også tempelet Wat Pho bør ses når man besøker Bangkok, mest på grunn av Thailands største liggende Buddha-statue på hele 46 meter.

dette hotellet kan du få rom med utsikt til Wat Arun-tårnet.

På dette hotellet bor du også bare et stenkast unna Wat Arun, men til en litt rimeligere pris.

7. Strendene

View of Nang Yuan island of Koh Tao island Thailand

Den aller største grunnen til å reise til Thailand er landets fantastiske hvite strender. Her finner du noe for enhver smak. Kanskje vil du drikke drinker fra bøtter og danse hele natten under fullmånen på Had Rin-stranden på Koh Phangan, ligge i fred med en bok på den øde stranden på Koh Jum i Krabi eller la barna leke på familievennlige Kata i Phuket.

Les også: 12 steder du bør bo i Thailand

8. Shoppingen

Enten du er ute etter juggel eller skatter kan Thailands mange markeder gi deg unike shoppingopplevelser. Her gjelder det selvsagt å prute, og du bør begynne langt under det du kan strekke deg til.

Hver dog klar over at «designervarene» som blir tilbudt deg på gatemarkedene ikke er ekte.  Noen markeder som kan anbefales er søndagsmarkedet i Tha Pae Gate i Chiang Mai, Chatuchak Weekend Market i Bangkok, Siam Square i Bangkok, Hua Hin Night Bazaar ogPhuket Town Night Market. Men dette er bare en brøkdel av markedene i Thailand, og du vil garantert finne minst ett nesten uansett hvor du drar.

9. Chiang Mai

iStock_000021309016_Small

Dersom du vil oppleve litt annet enn sol og bad kan du reise til Chiang Mai, den største byen i Nord-Thailand. Byen er full av kulturelle og historiske attraksjoner, og innenfor det som er igjen av de historiske bymurene finnes det mer enn 30 templer.

Det mest kjente tempelet er  Wat Phrathat Doi Suthep som ligger på en fjelltopp 15 kilometer utenfor byen. Når du besøker byen er du heller ikke langt unna «Den gyldne triangel», et område som i utgangspunktet er kjent for sin store opiumsproduksjon, men som blir «markedsført» som samløpet av elvene Mekong og Ruak, og hvor du kan stå i Thailand og se både Laos og Burma. S

ist, men ikke minst, er det i Chiang Mai du skal kjøpe lokal kunst og håndverk på et av Thailands mest berømte nattmarkeder.

Dersom du vil bruke litt ekstra på hotell bør du booke et rom her når du skal til Chiang Mai. Dette hotellet er litt rimeligere, men minst like lekkert. Mens dette designhostellet er hva du bør velge dersom du reiser på budsjett.

10. Karaoke

Asiatere elsker karaoke, og Thailendere er selvsagt ingen unntak. Så istedenfor å irritere seg over de falske røstene som gauler over høyttalerne på restauranten, er det bare å slenge seg med på karaokebølgen og synge av full hals. Vi kan garantere deg at du får det gøy!

11. Dykking på Koh Tao

iStock_000015475322_Small

Skilpaddeøya, som er navnet på norsk, er en liten øy i Siambukten. Denne har færre turister enn sine «brødre» Koh Samui og Koh Pha Ngan, men dykkeentusiaster har virkelig fått øynene opp for den lille øya. Koh Tao har flere ganger vært å finne på lister over verdens vakreste øyer.  

Her finnes 32 dykkeområder som kan nås med båt innen en halvtime og hvor du kan se vakre koraller, fargerike fisker, skilpadder og er du veldig heldig spotter du kanskje en hvalhai.

Her kan du bo i bungalows på stranden, på dette hotellet kan du få enkle rom til en billig penge og her kan du booke en luksusbambushytte med sjøen rett utenfor vinduet.

12. Ayutthaya

elephant dressing with thai kingdom tradition accessories standing in front of old pagoda in Ayuthaya world heritage site use for tourism and multipurpose background , backdrop

På 1700-tallet var Ayutthaya hovedstaden i Siam, det som i dag er kjent som Thailand, og en av verdens største byer.

Byens ideelle beliggenhet mellom Kina, India og Malaysia gjorde den til Asias handelshovedstad, og handelsmenn fra hele verden reiste til Ayutthaya for å gjøre forretninger. Det ble det slutt på da burmeserne invaderte og brant ned mesteparten av byen til grunnen i 1767. I dag står det igjen noen få rester som gir inntrykk av hvordan byen en gang var, men det er absolutt verdt å få med seg disse.

De fleste av disse er templer og palasser, ettersom disse var laget av stein, og ruinene står på UNESCOs verdensarvliste. Bo i nærheten av den historiske parken på dette hotellet, men er du ute etter litt mer luksus skal du bo her. Vil du ha rom med eget kjøkken kan du booke en leilighet her.

13. Prisnivået

Det er ikke til å stikke under en stol at prisnivået er svært behagelig for oss nordmenn i Thailand. Til tross for at turismen har eksplodert i landet koster en halvliter av det lokale ølet 10 kroner, enkel middag på en rimelig restaurant får du til under 20 kroner og en treretters for to personer koster rundt hundrelappen når prisene er midt på treet.

Det skal likevel nevnes at som i alle land er det langt dyrere der turistene ferdes enn steder med mindre turisme, men foreløpig kan du leve svært godt  i et par uker på noen få tusenlapper.  

14. Festene

fullmåne

Er du en partyløve vil Thailand falle i smak. Her kan du være med på «beach parties» hvor du super cocktails fra bøtter, samtidig «raver» du under fullmånen eller sitter i sanden og betrakter en som kan kunsten av å sjonglere med flammer.

Øya Kho Phangan er kjent for sine fullmånefester, som for øvrig også har blitt til halvmåne- og nymånefester. Hver måned danser mellom 10. 000 og 30.000 under fullmånen på stranda Haad Riin.

Naboøya Koh Samui er også en av Thailands beste partyøyer, men skal du feste her bør lommeboken være noe tykkere. Her er turistene velstående og drinkene dyrere. Vakre Koh Phi Phi kjent fra filmen «The Beach» har i virkeligheten nok barer til å teste en ny hver eneste kveld. Patong Beach i Phuket har fest for alle, enten du er ute etter billig øl, beach party eller en fancy cocktailbar.

15. Koh Racha

Koh Racha Yai og Koh Racha Noi er to tvillingøyer som er kjent for sine hvite strender og krystallklare vann. Øyene har vært populære blant dykkere en stund, men nå får flere og flere opp øynene for Koh Racha som ligger rett utenfor Phuketkysten.

Fra Ao Chalang og Rawai tar det kun 30 minutter med hurtigbåt til øyene, noe som gjør stedet til en perfekt destinasjon for de som vil rømme fra støy, mas og masseturisme i Phuket og Coral Island. Dette er det råeste hotellet på Koh Racha Yai og denne resorten er rimelig og lekker.

16. Koh Yao Yai and Koh Yao Noi

koh kudu island located north of koh yao noi in Phuket thailand. beautiful spot for take a photo

Mellom Krabi og Phuket ligger to store øyer kald Koh Yao Yai og Koh Yao Noi (yai betyr stor og noi betyr liten). Sistnevntes beboere er svært opptatt av til å bevare sin tradisjonelle levesett, og Koh Yao Noi har fått internasjonal oppmerksomhet og mottatt priser for beboernes økovennlige tilbud om å ta i mot overnattingsgjester i sine hjem.

Øya har nesten ikke endret seg i løpet av de siste 20 årene og gir deg noe så sjeldent i Thailand som mulighet til å tråkke utenfor sporet av masseturisme, men det er derfor ekstra viktig å respektere øyas natur og beboernes levesett.

Hvis du ikke vil bo hjemme hos en av de lokale kan du sjekke inn på dette sjarmerende hotellet, ellers vil du få en sinnsyk hotellopplevelse her. Budsjettreisende vil nok sette pris på en enkel bambushytte ved stranden.  

17. Det flytende markedet

iStock_000021224026_Small

Det flytende markedet i Damnoen Saduak utenfor Bangkok har blitt en stor turistattraksjon, og er en av «turistfellene» som det faktisk er verdt å få med seg.

Markedet fungerer på mange måter som et vanlig marked, men her foregår kjøp og salg fra trebåter overlasset med frukt og grønnsaker.

Slik transporterer selger varene sine elvelangs slik at du kan kjøpe saftige frukter eller bare se på fra land eller i en av de andre trebåtene. De fleste som reiser til markedet tar en dagsutflukt fra Bangkok, men ønsker du å overnatte her kan du bo i disse sjarmerende hyttene, eller her rett ved kanalen. Et rimeligere alternativ er dette gjestehuset.

18. San Kamphaeng Hot Springs

Vi har allerede skrevet at du bør besøke Chiang Mai, og dersom du først har tatt turen til den nord-thailandske byen bør du også ta turen innom de varme kildene i San Kamphaeng, 36 kilometer utenfor Chiang Mai.

Her får du kjøpt egg som du faktisk kan koke i de varme kildene, men de fleste vil vel helst ta seg et mineralbad. Og som mineralbad skal sies det at også disse har kurerende effekt mot enkelte sykdommer og smerter. Et bad avslutter du selvsagt med tradisjonell thai- og fotmassasje.

19. Hin Daeng

Nok et sted for dykkeentusiasten. Her er det stor sannsynlighet for å se både djevelrokker og hvalhai. Øya som stikker opp av havoverflaten kan kanskje virke liten, men er faktisk et lite paradis under vann. Har du øynene åpne kan du se liv som ikke finnes noe annet sted i landet.

20. Koh Chang

Koh Chang, Thailand - November 12 2014: Tourists enjoy the beach and swimming in a remote island )Koh Muk) near Koh Chang in Thailand

Dette er Thailands nest største øy, og det finnes fremdeles mange øde strender her. Koh Chang har i tillegg til paradisstrender et rikt plante- og dyreliv, du kan oppleve både elefanter, eksotiske fugler og slanger. Snorkling og dykking er også populært blant besøkende.

På kveldene samles man på stranden, gjerne på puter rett på sanden mens man nyter en iskald, lokal øl under stjernehimmelen. Koh Chang har som flere andre øyer i Thailand blitt svært populært blant turistene, så reis til Koh Chang før det er «for sent».

Øya har ikke de største femstjerners resortene som du finner mange andre steder i Thailand, men vi kan garantere deg at du vil kose deg her. I en slik bungalow bor du billig, og dette stedet passer for de fleste.   Les også: En guide til vakre Thailand

Under finner du de 12 beste resortene og hotellene i Thailand, i forskjellige prisklasser.

Royal Embassy Resort & Spa, Kamala/Phuket

Dette hotellet er så rimelig at du nesten tror det må være noe feil. Ligger noen hundre meter fra stranden med to fine utendørs basseng og veldig god service. Laem Singh-stranden er like ved, og Phuket FantaSea er i fin avstand. Med kun 16 gjesterom er dette veldig koselig og med en familiær service. Anbefalt. Sjekk hotellet her.

Mandarin Oriental, Bangkok

Det eldste hotellet i Bangkok ligger i rolige omgivelser ved Chao Phraya, med en kort gåtur til skytrain om du vil komme deg rundt. De aller fleste rommene har en utrolig utsikt. Alle rommene har store bad, og hotellet har en sjømatrestaurant med en virkelig fin beliggenhet rett ved elva. I tillegg er det strålende fransk mat på Le Normandie og thaimat (og dansing!) på Sala Rim Naam. Er ikke det nok kan du også spise italiensk og kinesisk på hotellet. Spaet på hotellet er virkelig godt. For familier er det en egen barneklubb for barn mellom 3 til 14 som er åpen fra klokken 15.00 til 23.00. Du kan også leie barnevakt på hotellet. Les mer om hotellet her.

Shangri-La Hotel, Bangkok

Du vil nesten føle som om du har kommet til Shangri-La ved å besøke dette hotellet, og selv om det kan virke som et dårlig ordspill er det veldig sant. Dette resortet ligger også ved samme elv som Mandarin over. Hotellets spa har vunnet flere priser, mens hotellets restaurant – Salathip – serverer strålende thailandsk og internasjonal mat. Totalt er det 6 restauranter (deriblant en på hotellets egen båt hvor middagen inkluderer et cruise) og 3 barer på hotellet, samt en sjokolade-butikk! Hotellet har også barnevaktmulighet. Det er 802 rom på hotellet hvor alle har god oversikt, noen har også balkong. DestinAsia kåret hotellet til det beste i Bangkok, og i 2012 ble det kåret til ett av de beste byhotellene i Asia. Spaet på hotellet regnes også som ett av de 10 beste i Asia. Les mer om hotellet her.

Four Seasons, Chiang Mai

Dette resortet ligger midt i en risfarm med klassisk thaiarkitektur og en service slik du nesten kun får i Thailand. I tillegg skal du lete veldig lenge etter et mer luksuriøst sted for å slappe av. En helt utrolig plassering med et luksus-spa (også med barnebehandlinger!), en strålende golfbane fem minutter unna, fem luksusbutikker på hotellet, muligheten til å være med å plante ris, ta en ballongtur eller lære kickboksing(!). Den autentiske thailandske restauranten Sala Mae Rim har like fin utsikt som maten er god, og de andre spisemulighetene er også av virkelig klasse. Å snakke om rom på dette hotellet blir litt feil. De minste husene do bor i er på 24 kvadratmeter, mens de såkalte paviljongene er på 70 kvadratmeter. De største husene du kan leie er på 85 kvadratmeter med fire bad, utendørs basseng (102 kvadratmeter) og dusj samt et ti kvadratmeter stort boblebad. Det er barneklubb på resortet fra 9 om morgenen til fem på ettermiddagen. Les mer om resortet her.

Mandarin Oriental Dhara Devi, Chiang Mai

Å komme hit er omtrent som å gå inn i et eventyr. Designet som en historisk Lannaby, og regnet som et arkitektonisk mesterverk. De 54 suitene, 64 villaene og 5 husene er alle bygd slik at det virker som om du er i en historisk thailandsk luksusby. Den 60 mål store tomten hotellet ligger på har flere restauranter (fransk mat på Farang Ses, kinesisk mat på Fujian, thaimat på Le Grand Lanna m.m.), et spa i verdensklasse, en liten shoppingby med 20 butikker, et bibliotek med over 5 000 bøker, to store svømmebasseng og muligheten for å spille tennis. For alle barn mellom 4 og 12 er det Lanna Kids Club hvor barna blant annet kan lære thaiboksing og det å lage thailandsk mat. Hotellet har selvfølgelig også barnevaktmuligheter. Dette er virkelig et luksusresort man må se for å kunne tro at det kan finnes. Les mer om resortet her.

Kantary Beach, Khao Lak

Et perfekt voksenvalg med designrom av virkelig god størrelse og hyggelige priser. Hotellet er kunfor voksne, med en minimums alder på 16. Booker du for vinteren 2013/14 vil du også oppleve et nyoppusset hotell. På hotellet får du et strålende basseng som ligger direkte på den største private stranda i området. Bar finner du både her og der, og i bassenget. Suitene på hotellet er på 58 kvadratmeter, mens villaene er på 60 kvadratmeter. Les mer om hotellet her.

Le Meredien, Khao Lak

Nydelige svømmebasseng, en utrolig strand og store rom med mye plass. Et luksusresort for både voksne med og uten barn. En stor barneklubb med supre barnevaktmuligheter, en stor privat strand rett foran hotellet og et område som gir deg mange spisemuligheter og aktivitetsmuligheter. Hotellets mange aktiviteter er alt fra strandfest med gratis drinker til underholdning rundt det store bassenget. Smarte løsninger, og store flater for både rom og villaer gjør at Le Meredien-hotellet virkelig er en anbefaling. Les mer om resortet her.

JW Marriott Khao Lak Resort and Spa, Khao Lak

Et supert resort med alt du kunne ønske deg av fasiliteter i nydelige omgivelser. Hotellet vant prisen for beste nye hotell i verden i 2010, og det flunkende nye hotellet kan by på det aller meste. Blant det hotellet tilbyr er gratis nett-tilgang, tidlig check-in og sen check-out, en super barneklubb, en like super strand og det lengste svømmebasseng i Sørøst-Asia. Restaurantene på hotellet serverer thaimat, japansk mat og mat fra Middelhavet. De minste rommene er på 45 kvadratmeter mens de største er på 115 kvadratmeter. Les mer om hotellet her.

Jaidee Resort, Hua Hin

Dette resortet vant for både beste service og «best bargain». Noe for den som ikke vil bruke alt for mye penger, men samtidig ha et godt resort. Hvis du er ute etter å slappe av så er dette et supert valg. Hotellet har de fleste fasiliteter fra langt dyrere resorts med svømmebasseng, massasje, restaurant og bar. Selvfølgelig nok i en litt mindre luksuriøs klasse enn hotellene som koster ti ganger mer, men  de koster også ti ganger mer per natt. En super strand ved hotellet og vakker natur ved resortet betyr at dette kan være et meget godt kjøp. Les mer om resortet her.

Banyan Tree, Phuket

Dette resortet ligner på en liten thailandsby. Stikkordene her er nok romantikk, strand, service og luksus. Kåret til det nest beste resortet i Asia i 2012, og på en 8.plass totalt i verden. Alt er nærmest perfekt her. Fra villaene du bor i til spisemulighetene (hva med en middag ombord på en tradisjonell thailandsk båt?), en golfbane inne på resortområdet eller et barneklubb litt utenom det vanlige. Selv sier Banyan Tree at hotellet er bygget for romantikk, og mange av aktivitetene på hotellet er lagt opp for at to kan nyte det – enten om man drar uten barn eller har barna i barneklubben eller Les mer om resortet her.

Paresa Resort, Phuket

Dramatisk utsikt med luksus og avslapning. Dette svært idyllisk plasserte resortet ligger på det man på engelsk kaller seaside slopes med en helt utrolig utsikt. Suiter med virkelig størrelser (hva med 140 kvadratmeter eller en villa med 160 kvadratmeter?), vidunderlig mat (italiensk restaurant er hovedrestauranten, men deres thairestaurant er også meget god. På fredager og lørdager så tar hovedkokken fram noen spesialiteter i restauranten Recipe). Resortet har en egen beach club – Kamala Beach Club. Les mer om resortet her.

Rabbit Resort, Pattaya

Vil du slappe av, og ha det meget godt samtidig så er denne vinneren hos Tripadvisor et supert valg. Også for familier. 49 rom/villaer på et nydelig naturområde rett ved stranden. I motsetningen til alle nabohotellene som er store betongblokker er dette lave, sjarmerende hus. Les mer om resortet her.