Norges beste juleby 2022

Når nettene blir lange og kulda setter inn, da er det på tiden å kåre Norges beste juleby.

Jul i by og land

Desember står for tur og vi går i gang med kåringen av landets beste juleby. Fremgangsmåten er lik som i fjor. Vi ba kolleger fra alle Amedias lokalaviser om å fortelle oss hva som er deres favoritt-juleby(gd). Vi har latt bygder og småsteder få være med, slik at vi ikke bare ender opp med de største byene.

Videre har vi satt noen kriterier på hva som må med for at et sted skal være en juleby verdig:

🎄  Juletre 
Dette er et must.

🎊  Julelys 
Ingenting kan skape mer stemning enn julelysene på torget, eller handlegata som lyser opp en gyllen sti gjennom desember, der du går forbi travle butikker og får med deg bruddstykker av Mariah Careys «All I Want for Christmas».

🍪 Matbod
Se for deg julegrøt, supper, pølser, karamelliserte epler, godteriboder, churros, gløgg, kakao og mye mer som får tennene til å løpe i vann.


⛸️ Vinteraktivitet

 For oss som må aktiveres for at vi ikke skal kjede oss.

❄️ Snø
 For det blir ikke ordentlig julestemning uten.

Til syvende og sist er det du som skal avgjøre hvilken by som kan smykke seg med tittelen «Norges beste juleby 2022». Du stemmer i pollen nederst i saken.

For mer julestemning se her

En av disse blir årets beste juleby

I år fikk vi inn hele 24 nominasjoner. Dette tallet er jeg spesielt fornøyd med fordi det skriker jul. Hvis du er i overkant eventyrlysten vil du kunne besøke én by hver dag frem til juleaften. Husk å stemme frem din favoritt nederst i artikkelen. Fristen er 18. desember ved midnatt. Resultatet blir publisert i uke 51.

Sandnes

Vinterland vant kåringen i fjor. I år gjentar de suksessen, og inviterer deg til et vintereventyr fra 26.november til 18.desember. Her finner du Sandnesnissen, 20 forskjellige salgsboder med alt fra mat og drikke til julegaver, et bålpanneområde der du kan varme deg med en kopp kakao, og en isbane som er døgnåpen og gratis der du kan stå på skøyter. Vinterland har også karuseller, pariserhjul, konserter, allsang og masse aktivitet for de minste. Det ryktes at varaordføreren har bestilt noe spesielt til Vinterland i år. Han ønsker seg nemlig en hvit jul, og om alt klaffer, skal en snøkanon bidra med magisk julestemning. Vi venter i spenning!
Se hele programmet her

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: ⁉️ 

Notodden

Notodden er en nykommer på listen, men her fant jeg ingen annen informasjon enn at det er julegranstenning søndag 27. november og julemarked 3. desember

Juletre: ✅ Julelys:🤔 Matboder: 🤔 Aktiviteter: 🤔 Snø: 🤔


Tønsberg

Tønsberg ønsker velkommen til Norges eldste by. Byen har små og hyggelige gågater som pyntes til jul. Torget i Tønsberg er for mange et samlingspunkt, og til jul er det søte boder hvor det selges alt fra strikk til smultringer. Siden byen ligger ved sjøen er det ingen garanti for hvit jul, men julestemningen får du fra bakerier til shopping hos tradisjonsrike familiebedrifter og kjente merkebutikker. Og ja, julenissen pleier dukke opp på Farmandstredet, som er byens kjøpesenter.

I år presenterer Tønsberglivet sammen med Tønsberg kommune og samarbeidspartnere fra næringslivet det største juleprogrammet noen sinne og alt er gratis! Se hele programmet her

Juletre: ✅ Julelys:✅ Matboder: 🤔 Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔


Kongsvinger

Heller ikke her klarer jeg å oppdrive noe informasjon om julearrangementer, men Kongsvinger er uansett nominert.

Juletre: 🤔 Julelys:🤔 Matboder: 🤔 Aktiviteter: 🤔 Snø: 🤔

Kragerø

Opplev hvordan denne perlen av en sommerby forvandles til en magisk juleby. Lørdag 26.november markerer Kragerø starten på Julebyen. Da vil du få se at alle butikker i Kragerø sentrum har pyntet og dekorert ferdig til jul. Denne dagen blir det julegrantenning, korpsmusikk, hest og kjerre og julenisse.

Julebyen har planlagt en rekke magiske førjulsopplevelser som Bondens marked, nissetog, eventyrstund og julegrøt, og flere stemningsfulle julekonserter. I Kragerø sine julegater vil du med stor sannsynlighet kjenne den deilige duften av nystekt bakverk, hjemmelaget sjokolade og nykvernet kaffe. Her er det bare å glede seg. Fullt program finner du her

Juletre: ✅ Julelys:✅ Matboder: Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔

Feire jul og nyttår i utlandet? Les mer her


Trondheim

La deg henføre av julens lune og nostalgiske magi når det majestetiske Julemarkedet reises for 20. gang på Torvet i Trondheim den 1.-18. desember. Markedet byr i år på over 80 forskjellige utstillere som bringer med seg unikt håndverk og lokale matprodukter. Her finner du julegaver, juletrær og alt annet som minner om jul.

Sjekk også ut Julelavvoen med sitteplass til over 500. Her brenner bålene hele dagen, Det er benker dekket med reinsskinn som byr på varm og lun stemning med trubadurer på scenen hver dag. På menyen finner du et unikt utvalg av lokale brygg og retter, som nystekt reinsburger og bacalao.
Informasjon og program finner du her

Juletre: ✅ Julelys:✅ Matboder: Aktiviteter: 🤔 Snø:


Lyngdal

Fra 19november til 17. desember forvandles Lyngdal til en juleby! I sentrum skal det bygges et stort julemarked med salg av mat, drikke, håndtverk, juledekorasjoner og mye mer. Det blir lys og pynt, hundrevis av grantrær, egen snøkanon og julemusikk – her er den magiske julestemningen garantert. I rådhusparken kan man låne rumpeakebrett sånn at barna kan ha det gøy. Det skal også lages en isbane der du kan du prøve ut skøyteferdighetene dine.

Det settes opp to store bytelt; det ene blir en varmestue. Her blir det salg av mat og drikke. I tillegg arrangeres det spesialkvelder med lutefisk, pinnekjøtt og ribbe, kåseri, underholdning, quiz, juleølsmaking og konserter.

Juletre: ✅ Julelys:✅ Matboder: Aktiviteter: Snø:

Prøysenbyene Moelv og Brumunddal

Julebyene i Brumunddal og Moelv i Ringsaker kommune er pyntet opp med glitrende lys, fuglenek, sparker og en hel haug av grantrær i en nostalgisk og Prøysen-inspirert stil. For som hjemkommunen til selveste Alf Prøysen er det nettopp den tradisjonelle julestemningen du vil finne her, i Innlandets mest folkerike kommune. Mange kjører forbi både Brumunddal og Moelv på vei opp til hyttene sine på Sjusjøen og Hafjell, og kan oppleve julebyene og de over 170 ulike arrangementene som foregår nå før høytiden. Programmet er stappfullt av konserter, julemarked og teaterforestillinger som finner sted i alle kriker og kroker i kommunen. Et av høydepunktene blir utekino på torgene, hvor man kan krype under et varmt pledd og nyte en deilig kakao fra bakeriene og se klassikeren Love Actually.
Mer om programmet finner du her

Juletre: ✅ Julelys:✅ Matboder: 🤔 Aktiviteter: Snø: 🤔

Rjukan

Rjukan ble også nominert som juleby, men her var det ikke mye informasjon å finne annet enn på visitRjukan sine sider, som du kan sjekke ut her. Det vil være et julemarked 10. desember fra klokken 11:00 til 16:00

Juletre: ✅ Julelys:🤔 Matboder: 🤔 Aktiviteter: 🤔Snø: 🤔

Flekkefjord

Flekkefjord Handelsforrening, Smaabyen og Kooperativet har i år gått sammen for et felles julemarked på Kooperativet. Flekkefjord er kjent for sine nisjebutikker, herlige spisesteder, spennende gatekunst og en helt spesiell julestemning. Du vil få oppleve et julemarked fylt med aktivitet for barna. Nissen er tilstedet og deler ut pepperkaker og mandariner. Du vil få muligheten til å handle inn julegaver fra de mange utstillingene, samt nyte grøt og saft.
For fullt program se her

Juletre: Julelys:✅ Matboder: Aktiviteter: Snø: 🤔

Oslo

Jul i Vinterland 2022 inviterer til julemagi for store og små i Spikersuppa, midt i Oslo sentrum fra 12 november til 1. januar. I markedets lange handlegate finner du flotte utsalgssteder med gaver, mat, klær, og søtsaker.. Mattilbudet spenner fra tradisjonelle julefavoritter i Nissens Gløgghus, via smultringer og crêpes til indisk og meksikansk street food. 

For å sørge for at du kommer i ekte julestemning, tilbyr markedet i tillegg gratis juleaktiviteter, teater og konserter med en rekke folkekjære artister. Tradisjonen tro er det også karuseller, skøytebane og et pariserhjul på området. Hele programmet finner du her

Juletre: Julelys:✅ Matboder: Aktiviteter: Snø: 🤔

Halden

Halden inviterer til førjulsstemning, julepyntet sentrum og spennende aktiviteter for store og små. Julemarkedet ble holdt på Fredriksten Festning 19. og 20.november med besøk av Sølvguttene. Ellers vil det være nissetog i sentrum lørdag 10.desember fra 11:00- 15:00. Nissen deler ut overraskelser til barna og det blir gløgg og pepperkaker.

Juletre: Julelys:✅ Matboder: 🤔 Aktiviteter: Snø: 🤔

Mysen

Det blir julehygge i Mysen sine gater fra 17.november til 23.desember. Nytt i år er at det blir holdt et eget julemarked i sentrum 17. og 18. desember med lavvo, hest og kjerre, mange utstillere, frelsesarmeen sin julegryte. I tillegg kommer nissen og det blir julemusikk, julekaker, kakao, konfekt, gløgg, pålbanne, fakler og juledufter i gatene. Dette blir den mest julete helgen du kan tenke deg, så ikke gå glipp av dette.

Juletre: Julelys:✅ Matboder: 🤔 Aktiviteter: Snø: 🤔

Hamar

Julegatene i Hamar åpnet fredag 25. november og på lørdag tentes julegrana på Stortorget. Aldri har så mange aktører gått sammen for å kunne tilby så mye jul. Her skal faklene brenne, arrangementene avløse hverandre og duften av jul skal ligge i lufta fra julelysene tennes og helt til 2023. Hele programmet finner du her

Juletre: Julelys:✅ Matboder: Aktiviteter: Snø:


Mosjøen

Lørdag 26. november er det åpning av Julebyen Mosjøen med julegrantenning og julesang. I Mosjøen får du også oppleve verdens lengste grøtbord og stor folkefest i gatene. Du får være med på en god gammeldags jul med juleverksted, julegrøt, saft og vafler.

Juletre: Julelys:✅ Matboder: 🤔 Aktiviteter: Snø:

Lillestrøm

Lillestrøm gjøres om til en levende juleby med aktiviteter for store og små. Byen oppfordrer skoler, AKS/SFO, barnehager, organisasjoner, lag, bedrifter og privatpersoner til å bake pepperkakehus som de kan stille ut i pepperkakebyen med høytidelig åpning 2. desember. Av andre aktiviteter vil du finne konserter, barneforestillinger, pynteverksteder, gratis kanefart, møte med julenissen og mye mer. Hele programmet finner du her
Juletre: Julelys:✅ Matboder: 🤔 Aktiviteter: Snø: 🤔

Røros

Røros danner den perfekte rammen for et utendørs julemarked, med sine fargerike trehus, snøbelagte gater og blåtimen sm fortryller både store og små. I år arrangeres julemarkedet for 13. året på rad, og de sjarmerende handlegatene fylles med trivelige markedsboder, julemat og tradisjonsrike førjulsaktiviteter. I tillegg blir det hest og sledeturer, julesang, nisser i gatene, sparkutleie og andre aktiviteter for små og store. Julemarked Røros arrangeres 1. -4. desember.

Juletre: Julelys:✅ Matboder: Aktiviteter: Snø:

Egersund

1.-11.desember forvandles Egersund sentrum om til en magisk juleby. Her blir det satt opp mange små julehus rundt om i sentrum med koselige boder og julestemning omkranset av en koselig atmosfære med lukter, smaker og lyder som får deg i den rette stemningen. Les mer om programmet her
Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔

Vanskelig å kjøpe julegave? gi bort en opplevelse!


Henningsvær

I Henningsvær har førjulseventyret funnet sted i over 15 år, og det har blitt en tradisjon for mange å komme hit år etter år. Her vil du få oppleve en unik juleatmosfære når julelysene tennes. Gled deg til kanelsnurrer og kakao, fiskemiddag, julehandel i de koselige butikkene, spaserturer mellom galleriene, blåtimen og nordlys over havgapet. Les mer her

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: 🤔 Aktiviteter: 🤔 Snø: 🤔


Fredrikstad

Opplev en stemningsfull førjulstid i Gamlebyen i Fredrikstad, med julemarkeder, julebelysning, og aktiviteter for store og små. På markedene vil du kunne kjøpe husflid, kunst, smykker, håndverk og julepynt. I år er også flere av Gamlebyens gater med i den nydelige julefilmen «Teddybjørnens Jul». Dette er en familiefilm fra Alf Prøysens magiske univers, om Teddybjørnens reise fra premiehylla på julemarkedet og ut i verden – et skikkelig kvalitetsstempel på at Gamlebyen har julefaktoren du ser etter.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: 🤔


Lillehammer

I julebyen Lillehammer kan du nyte den magiske julestemningen i de bortgjemte sidegatene, kafeene og restauranter med mat for store og små. Det er en opplevelse å rusle rundt og snuse inn julestemningen i det levende bymiljøet.

Julemarkedet i sentrum byr på trivelige handelsboder, salg av julemat, bondens marked, kanefart og nissebesøk. Lillehammer Sentrum er kjent som en unik by med sitt sjarmerende handelsmiljø, rike kulturliv og sin herlige lune atmosfære.

Velkommen til en trivelig julehandel kombinert med matservering, kunst- og kulturopplevelser.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: ✅

Lørenskog

Som stolt Lørenskauing vil jeg i år også reklamere skamløst for jul i Snøbyen. Dette julemarkedet går av stabelen for andre året på rad. Hver adventshelg fra og med søndag 27. november inviteres du til Norges mest unike førjulstradisjon. Med et SNØ-Hus pyntet i magiske julelys, gratis julemarked med lokale produsenter og koselige juleaktiviteter, garanteres det for at du får julestemning, moro i skibakken og alltid hvit jul. Se hele programmet her.

Juletre: ✅ Julelys: ✅ Matboder: ✅ Aktiviteter: ✅ Snø: ✅

Longyearbyen

Julen er en stemningsfull tid, og Svalbard er et bra sted å være for å få den ultimate julestemningen, med den vakre og rolige polarnatten som senker seg over byen, ofte med et blafrende nordlys på dag- og kveldstid. Det sies at i Longyearbyen er du så nær Nordpolen at brevene til nissen kommer først frem hvis de postes her. Disse finner han i en liten postkasse i Nybyen hvor barn kan legge listene de har skrevet til julenissen.

I juletida blir hovedgata pyntet, og i sentrum settes det opp et juletre som hvert år blir fraktet den lange veien opp ifra fastlandet. Tradisjonen tro blir juletreet tent første søndag i advent på torget i sentrum. På torget gir lukten av fersk julebakst deg vann i munn. Hele Longyearbyen lukter julemat når hotellene og spisestedene er klare med sine julemiddager. Fra midten av november inviterer Basecamp Hotel til verdens nordligste julehotell!

Juletre: ✅ Julelys:✅ Matboder: Aktiviteter: ✅ Snø:

NB: Det viser seg at man kan avgi flere stemmer dersom man bruker forskjellige nettlesere. Vi oppfordrer til at man kun stemmer én gang!