Opplev brevandring på Jostedalsbreen i sommer

Har du lyst til å utforske Jostedalsbreen i sommer? Ta med familien på en spennende oppdagelsesferd «i din egen bakgård», eller utfordre deg selv til å gå «Josten på langs»? Det kan bli en svært så minnerik og flott opplevelse og er slettes ingen dum idé.

Populær aktiv ferie

En aktiv ferie i kombinasjon med nye inntrykk gir ikke bare uforglemmelige minner, men også helsemessige gevinster for både kropp og sinn. Stadig flere har oppdaget dette og hvert år er det nye mål som skal nås og utforskes. Og velger du å besøke Jostedalsbreen i sommer har du mye å glede deg til i form av naturopplevelser, økt kunnskap og nye bekjentskaper. Og selv om Sydenturen allerede er i boks, trenger du ikke sette av mer enn noen timer til denne opplevelsen, minimum.

300 000 millioner badekar

Isbreen eller jøkelen som det også heter er den største på det europeiske fastlandet og dekker et areal på 487 km² og er 80 km lang. Flere steder er islaget over 500 meter tykt, som for eksempel under Fåbergstølsbreen og øst for Kjenndalskruna. Ismassen til Jostedalsbreen tilsvarer ca. 300 000 millioner badekar med vann eller sagt på en annen måte – hele Norge sitt vannbruk i 100 år.

Fimbul-Jostedal-under-Nigar
Ved Nigardsbreen kan du studere blåisen på nært hold. Foto: Bjørnar Bjørhusdal

Hvorfor isen er blå

Breen strekker seg over kommunene Luster, Sogndal, Jølster og Stryn, men lettest tilgjengelig er den fra Luster kommune og i Fjærland i Sogndal Kommune, og begge steder kan du være med på brevandring og besøke nasjonalparksentrene. På Norsk Bremuseum i Fjærland og Breheimsenteret i Jostedalen kan du lære om hvorfor isen er blå, hvordan breen har formet fjordlandskapet og hvorfor breen spiller en viktig rolle i klimaforskningen.

Turmuligheter

Under følger turmuligheter for familier med barn og turmuligheter for deg som reiser alene eller med vennegjengen.

For familien:

1)      Familietur (6 års aldersgrense) på en time lar deg bli kjent med den mektige Jostedalsbreen. Før eller etter turen kan du også besøke Bresenteret (Åpent hver dag fra 1. mai – 25. september). Pris voksen 260 NOK/barn 130 NOK 2)      Med Fimbul kan du være med utforske store og små blåis-huler i Nigardsbreen. Turen varer i 4-6 timer, pris fra 850 NOK.

styggevatnet
Foto: Styggevatnet. © Åse Marie Evjen / www.fjordnorway.com

3)     Eller hva med kajakkpadling blant høye isfjell og brevandring på en og samme tur? Denne flotte opplevelsen kan alle være med på. Velg mellom dagstur eller overnattingstur på Styggevatnet eller Tunsbergdalsvatnet.

For eventyreren:

1)      Jostedalen Breførarlag tilbyr varierte turar og kurs som varer frå 1 time til 6 dagar. De mest brukte turområdene er breene i Jostedalen og fjella i Jotunheimen. 2)      Josten på langs er en fantastisk opplevelse med vandring og skigåing fra fjell til fjord over mektige Jostedalsbreen. Pris 1800 NOK per person.  

Vil du bli inspirert og få reiselyst? Klikk her. Vil du har mer informasjon om Sognefjorden? Klikk her. Med Widerøe kan du fly ubegrenset i Fjord Norge i 2 uker for bare kr 2.790!

Les også:

Aktiv ferie i Sognefjord

10 ting å oppleve med barn rundt Sognefjorden

Bygda som tar deg med tilbake til nasjonalromantikken

De flotteste fjellturene rundt Sognefjorden

Opplev Nordfjord i sommer

Opplev Rogaland i sommer