Polen: Juleshopping på lavbudsjett

Jul er en av de største høytidene i Polen og hele landet forvandles til et magisk eventyrland i førjulstider. De polske juletradisjonene gir deg en unik julefølelse – alt fra de historiske gatene til de eksepsjonelle julemarkedene. Polen er et supert sted å få unna julegaveshoppingen og få gode opplevelser på kjøpet. 10 norske kroner tilsvarer nemlig cirka 5(!) polske zloty, så du får garantert mye for pengene. Ferielandet lokker ikke bare med lavt prisnivå, men også høy kvalitet på alt fra severdigheter, spa, spisesteder og hotell. Les også: Weekendtur: Besøk magiske Krakow Med sine katolske tradisjoner, begynner juleforberedelsene allerede i november helt frem til desember. Her er fire polske julebyer du bør vurdere med kort flytur unna:


Krakow

Krakow decorated for Christmas

Jul i Krakow er oser av nostalgi og romantikk med overflod av håndlaget pynt, kaker, duftende varm drikke og mye av polsk gatemat. Det er i markedsplassen du får med deg det beste julemarkedet. Det er også her du får den beste nyttårsfesten, så hvis du planlegger nyttårsfeiring i Krakow, er det her du bør dra. Markedsplassen er den eldste middelalderplassen i hele Europa og kanskje den aller vakreste. På markedsplassen finnes mange kjente severdigheter som for eksempel St. Wojciech kirken fra 900-tallet, Mariakirken, Adam Mickiewicz monumentet (Polens største poet på 1800-tallet) og byens mest populære severdighet, Sukiennice. Vil du bo midt i byen med gåavstand til restauranter, shopping og andre attraksjoner? Da er Hotel Wentzl for deg. Se nærmere på rommene og sjekk priser her. Det er bredt utvalg av butikker i gåavstand  – i hvert gatehjørne. Gågaten Florianska er for deg som er på utkikk etter moteklær og sko i høyere prisklasse. I de jødiske kvarterene i Kazimierz finner du flere utendørsmarkeder, som selger antikviteter og lærartikler til sterkt reduserte priser. Les også: De beste hotellene i Krakow

Galeria Krakowska er det nyeste kjøpesenteret like ved jernbanestasjonen. 260 butikker fordelt på tre etasjer, med butikker som H&M, Zara og Peek. Krakow Plaza. Stort kjøpesenter med over 100 butikker, kun fem minutter unna sentrum med taxi. Galeria Kazimierz har ikke bare over 160 butikker, men også den beste kinoen i Krakow. M1 er rett ved Krakow Plaza, fordelt på 140 butikker, hvorav mesteparten er klesbutikker. Julemarked i Krakow: Rynek Starego Miasta, fra 30.november til 26. desember – www.kiermasze.com.pl

Her bor du: PURO Hotel Krakow

PURO Hotel Krakow, Krakow, Executive dobbeltrom, Gjesterom

Et stilfullt og moderne hotell med fokus på design. Kjøpesenteret Galeria Krakowska ligger bare 200 meter unna. Hotellet passer like bra som familiehotell som til forretningsreisende.

Les mer om hotellet her.

Reisen til Krakow: To timer med både Norwegian og Ryanair direkte fra Oslo.  Du finner billetter til under 300 kroner. Søk flybilletter her.


Wroclaw

Wroclaw rofs in snow, christmas time, illumination on main old market.

Wroclaw tilbyr mange teaterforestillinger, festivaler, konserter og andre festiviteter i perioden november og desember. Byen er like stor som Oslo, og er ikke like preget av masseturisme på samme måte som Krakow. Nyt førjulsstemningen med lukten av gløgg, sjokoladepepperkaker og brente mandler. Julemarkedene i Wroclaw er et av de mest berømte i Polen. Dvergen er selve symbolet på Wroclaw, og hver jul skal dvergene sørge for at alle får en skikkelig julestemning. Det sies at om du tar på ansiktet til de små søte skapningene tre ganger, blir alle dine ønsker blir oppfylt. I kjelleren på rådhuset finner du en stilig middelalderrestaurant og ølkjeller, Piwnica Świdnicka, som også er byens eldste. Byen byr på utrolige shoppingmuligheter. Små nisjebutikker som finnes i sidegatene til Gamlebyen, vil gi deg mulighet til å kjøpe ting du ikke finner andre steder.

Galeria Dominikanska: Ligger midt i byen og er enklest å finne. Senteret har kun tre etasjer, men du finner det du trenger. ArkadyHer finner du over 120 butikker og restauranter fordelt på fire etasjer. Kjøpesenteret kan også friste med et akvarium fylt meg tropiske planter og fisker. Pasaz Grunwaldzki: Kjøpesenteret har nærmere 200 butikker, restauranter, 11 kinosaler, treningssenter og kafeer. Magnolia Park: Byens største kjøpesenter med sine 81 000m2 og i løpet av året skal den vokse med ytterlige 20 000m2. Du finner butikker som Aldo, Reserved, Guess, H&M, Zara, New Yorker, Home&You og mange fler.Sett gjerne av en god del av dagen til shopping her. Sky Tower: Den nyeste tillegget på shoppingkartet i Wroclaw. Med sine 212 meter er dette den høyeste bygningen i Polen. Har du litt ekstra penger å bruke- kan du kjøpe deg en utsikt over byen i en av luksusleilighetene. Julemarked i Wroclaw: fra 23.november till den 31.desember.

Her bor du i Krakow: Europeum Hotel

Europeum Hotel, Wroclaw

Europeum Hotel ligger i hjertet at Wroclaw, mindre enn fem minutter unna fra markedsplassen og 20 minutters kjøretur unna flyplassen.

Les mer om hotellet her.

Reisen til Wroclaw: Fly direkte fra Oslo på 1 time og 45 minutter med Wizzair. Søk flybilletter her.


Warszawa

Christmas market in Dresden

Du har kanskje ikke vurdert Polens hovedstad som reisemål, men det bør du gjøre. Byen Warsawa oppstod rundt år 1200, og var opprinnelig en fiskerlandsby (byen ligger ved elven Vistula). I 1596 ble byen hovedstad i Polen. En lang historie med kriger, okkupasjoner og forskjellige landskontroll har gjort byen til et historisk puslespill. Det betyr ikke bare at det er mye å se på, men også at byen har påvirkning fra svært mange forskjellige kulturer. Det bor rundt 1,7 millioner mennesker i Warszawa i dag, og er en by som har svært mye å by på. Lukten av appelsiner og kanel legger seg i luften – og selv om julemarkedene er mindre enn i Krakow, får du fortsatt oppfylt dine juledrømmer. Julemarkedene i Warszawa er hovedsaklig i markedskvartalet «Rynek» i gamlebyen. Er du på utkikk etter shopping kan du glede deg. Gigantiske kjøpesentre, nisjebutikker og de mest populære kjedebutikkene finnes i hele byen. De mest populære kjøpesentre er:

Arkadia: Det største sentre i hele byen. Nærmere 200 butikker, 30 restauranter, kino (15 saler), fitnessenter og mye mye mer. Skal du shoppe, burde du legge av 1 dag her. Złote Tarasy: Kjøpesenter ligger sentralt og like ved buss og togstasjonen. Ser ut som en glasskule og har mange av de mest populære merkene som Top Shop, Victoria Secret,New Look, Starbucks og mye mer. Sjekk ut nettsiden for en fullstendig oversikt over butikkene. Galeria Mokotów:  Et av de mer eksklusive sentre med over 200 butikker og merker. Blue City: 230 butikker og 20 spisesteder fordelt utover seks etasjer. Julemarked i Warszawa: sentrum fra 24. november til 6.januar.

Her bor du: InterContinental Warsaw

InterContinental Warsaw, Warsaw, Innendørsbasseng

Her bor du midt i byen med panoramautsikt over Warszawa. På femstjerners hotellet har du tilgang til spa med dampstue og badstue.

Les mer om hotellet her.

Reisen til Warszawa: 1 time og 50 min fra Oslo Lufthavn med Norwegian og Ryanair. Du finner flybilletter til under 200-lappen. Søk flybilletter her.


Gdansk

Main Market square of Krakow

Dette er byen hvor prisene for lokale produkter og spa-behandlinger er så lave at du ikke kan gjøre annet enn å smile. I tillegg byr byen på en rekke kulturelle og historiske attraksjoner, trange gater med masse butikker, og ikke minst billig mat og drikke. Når det gjelder overnatting er hotell også svært billig. Sjekke ut dette flotte spahotellet, eller dette eksklusive hotellet – begge til en rimelig penge. Førjulstiden i Gdansk åpner 1. desember og julegranen tennes ved Neptun-fontenen. Selve hovedgaten i Gamlebyen er den vakreste med pastellfargede bygninger i barokk og-renessansestil. Her finner du også det beste julemarkedet på torget Targ Weglowy. Det selges juledekorasjoner, leker, håndarbeid kunst, keramikk og klær. Det er i Gamlebyen du finner den rolige middelalderstemningen – i hvert fall når det snør. Lokal polsk mat bør spises på restaurant Kubicki, som anbefales både av Lonely Planet og Tripadvisor.

Galeria Baltycka: Det mest kjente kjøpesenteret i hele trippelbyen. Her kan du tilbringe hele dagen med over 200 butikker med butikker som Zara, River Island og Kazar. Outlet Gdansk: ligger rett utenfor Gdansk sentrum, og du kan raskt ta deg dit med enten med buss, bil eller taxi. Her kan du boltre deg i over 100 butikker på til sammen 16 400 kvadratmeter. Lolay Vintage Boutique: Har en del vintageskatter. Julemarked i Gdansk: Targ Weglowy, fra 1. til 23. desember.

Her bor du: Hilton Gdansk

Hilton Gdansk, Gdansk, Hotellinngang - kveld/natt

Hilton Gdansk er et moderne hotell med høy standard ved Motlawa-elven, i hjertet av Gdansk historiske kvarter.

Les mer om hotellet her.

Reisen til Gdansk: 1 time og 30 min fra 149 kroner tur/retur med Ryanair. Flyr også direkte fra Oslo med Norwegian og SAS. Søk flybilletter her.


Les også:

Juleshopping i London

Få tidenes julestemning i Tyskland