Lonely Planet har kåret de 10 beste landene å besøke i 2024

Byen Chefchaouen i Marokko. Foto: Getty Images.

Hvert år kårer reiseguiden Lonely Planet det de mener er de beste landene å besøke. For 2024 er Mongolia, Chile og Kroatia tre av landene på listen.

Lonely Planets ekspertpanel møtes i starten av hvert år for å kåre årets ti land. La deg bli inspirert til ditt neste reisemål av «Best in Travel 2024».

Mongolia, Asia

Mongolske hester på sommerbeite. Foto: Getty Images.

Folketall: 3,348 millioner
Hovedstad: Ulaanbaatar

Mongolia er kanskje ikke det første landet du tenker på å reise til når du hører «Asia», men er du på jakt etter kultur og eventyr, så har Mongolia mye å by på. Hovedstaden Ulaanbaatar vrimler av mennesker og unike attraksjoner. Hva med en dagstur til Hustai nasjonalpark med ville mongolske hester?

Hotelltips i Ulaanbaatar: Blue Sky Hotel & Tower

India, Asia

Taj Mahal in Agra, India. Foto: Getty Images.

Folketall: 1,408 milliarder
Hovedstad:New Delhi

Nye flyruter fra Europa gir god tilgang til høyt elskede knutepunkter som Delhi, Mumbai, Goa og Kerala i India. Indias godt utbygde toglinjer, gir mulighet til å oppleve store deler av det store landet. Ta en over tre mil lang båttur på MV Ganga Vilas, verdens lengste elvecruise, eller en 3-dagers tur i det gylne triangel med overnatting. Uansett hva du bestemmer deg for, India er et perfekt reisemål for enhver turist som klør etter en dose dosa og påfyll av templer – dette er den ideelle tiden å besøke verdens mest fargerike land.

Hotelltips i Mumbai: The Taj Mahal Palace Mumbai

St. Lucia, Karibien

Paradisstrand ved Soufriere Bay med utsikt til Piton ved den lille byen Soufriere i Saint Lucia. Foto: Getty Images.

Folketall: 167 591
Hovedstad: Castries

Kritthvite strender og asurblått hav er nøyaktige beskrivelser av øya som er kjent for å være verdens beste bryllupsreise-destinasjon, men denne øya har mye mer å by på. Nylig har turistkontoret på St. Lucia bevisst flyttet oppmerksomheten fra bryllupsreise og over til øyas kulturarv og særegne tradisjoner. Den beste iskremen på øya finner du i Au Poye Park på Charles-familiens eiendom i Fond Gens Libre. Opplev turgåing med taubane og se de fargerike kolibriene og de vakre kastanjetrærne.

Hotelltips: Lei en hytte på stranden hos Villa Beach Cottages

Her kan du søke etter billige flybilletter

Mexico, Nord-Amerika

Mayaruiner i Tulem, Mexico. Foto: Getty Images.

Folketall: 126,7 millioner
Hovedstad: Mexico by

Mexico tiltrekker reisende som søker eventyr, kultur, historie, mat, kunst og selvfølgelig sol og strand. Blant de mange grunnene til å besøke Mexico spesielt i år er nye transportmuligheter sammen med en himmelsk begivenhet. Ta det nyoppstartede toget til karibiske strender og gamle Mayaruiner, se solformørkelsen 8. april 2024 fra den gylne stranden i Mazatlán, eller ta en biltur til bohemske strandbyer langs Oaxacas vakre kyst.

Hotelltips i Cancun: Bo på den fantastiske resorten «Wyndham Alltra Cancun»

Marokko, Afrika

Den blå byen Chefchaouen. Foto: Getty Images.

Folketall: 37,07 millioner
Hovedstad: Rabat

Nyt en vakker tur på kamelryggen, gå på jakt etter gode kjøp på markedet i Marrakech eller utforsk den fortryllende blå byen Chefchaouen. Det nordafrikanske landet kom på listen for 2024 takket være deres historiske opptreden i verdenscupen, deres fremvekst av surfere i toppsjiktet og gjenopplivingen av musikkfestivalen Mawazine.

Jordskjelvet i Marokko i 2023 kan ha gjort at du vil holde deg unna, men lokalbefolkningen sier at å besøke landet er den beste måten å støtte og gjenoppbygge landet på.

Det er så mye gøy og spennende å gjøre i Marokko, og vi har alltid drømt om å dra på en ballongflyvning. Andre aktiviteter finner du her.

Hotelltips i Marrakech: The Oberoi Marrakech, 5-stjerners hotell rangert som nr. 1 resort i Nord-Afrika og Midtøsten.

Chile, Sør-Amerika

Torres del paine i Chile er den mest kjente nasjonalparken i Sør-Amerika. Foto: Getty Images.

Folketall: 19,49 millioner
Hovedstad: Santiago de Chile

Med utvidede parkområder, en ny president og planer for en ny rettferdig grunnlov, er Chile klar for en helt ny start! Saltsletter, regnskoger, vulkaner, isbreer og fjorder. Det langstrakte landet har mye å by på. Vindyrkere forsøker å finne mer naturlige måter å lage vin på, Påskeøya forestiller seg en mer bærekraftig fremtid, mens vernearbeidet i Patagonia gjenoppretter det biologiske mangfoldet. Besøk øyene Magdalena og Marta, og møt ville pingviner og sjøløver.

Hotelltips i Santiago: Mandarin Oriental

Her kan du søke etter billige flybilletter

Benin, Afrika

Ganvie er en innsjølandsby som er bygget på påler. Foto: Getty Images.

Folketall: 13 millioner
Hovedstad: Porto Novo

Benin overskygges kanskje av nabolandet Nigeria i øst, men det vestafrikanske landet tar igjen med sin karisma, historie og kulturelle kraft. Landet var en gang stedet det gamle kongeriket Dahomey holdt til, og er også det åndelige hjemstedet til voodoo, en fascinerende og misforstått religion. Og vi må ikke glemme de vakre strendene. Det beste stedet for en båttur er Ganvie.

På Savannen i Pendjari nasjonalpark finner du et av Vest-Afrikas beste dyreliv: løver, elefanter, geparder og leoparder.

Usbekistan, Asia

Utsikt over den kjente gamlebyen i Bukhara med ikoniske «Kalyan Minaret» til høyre – et av de mest fremtredende landemerkene i byen. Foto: Getty Images.

Folketall: 34,92 millioner
Hovedstad: Tasjkent

Fra oase til oase gjennom Usbekistan fortsetter reisende å følge de gamle handelsveiene fra århundrer tilbake. Høyhastighetstog og et praktisk innenlandsflynettverk har erstattet kamelene som en gang forbandt byene.

Usbekistan er hjemmet til blendende arkitektur og gamle byer som trollbinder enhver besøkende. I tillegg har Silkeveien satt sitt spennende preg på landets historie. Når det gjelder severdigheter, så er Usbekistan Sentral-Asias største trekkplaster. Dra på en rundtur i Tasjkent med en profesjonell guide.

Hotelltips i Bukhara: Kukaldosh Boutique Hotel

Pakistan, Asia

K2 er verdens nest høyeste fjell, og ligger 8611 moh.

Folketall: 231,4 millioner
Hovedstad: Islamabad

Pakistan har lenge vært et attraktivt reisemål for besøkende fra hele verden, og nå ser det ut som at landet kan få en ny oppblomstring. Med mindre politiske spenninger har reiseselskapene begynt å vende tilbake til Pakistans summende basarer, moskeer, rike natur og utrolige fjellandskap.

For den mest eventyrlystne kan du dra på en 19-dagers tur fra Islamabad til imponerende fjelltopper, og klarte opp til K2 Basecamp på verdens 2. høyeste fjell.

Hotelltips i Islamabad: Islamabad Marriott Hotel

Her kan du søke etter billige flybilletter

Kroatia, Europa

Dubrovnik i Kroatia. Foto: Getty Images.

Folketall: 3,899 millioner
Hovedstad: Zagreb

Kroatia er eneste europeiske land på listen for 2024. Med 180 mil kystlinje mot Adriaterhavet, utallige øyer, sjarmerende småbyer og krystallklart vann, er Kroatia et av Europas mest populære ferieland.

Gå langs bymuren i Dubrovnik og se hvor Game of Thrones er spilt inn, besøk jet-set-øya Hvar, ta en kaffe på Flower Square i Zagreb, spis en sen middags langs havet på øya Korčula eller tilbring dagen på Kroatias mest fotograferte strand «Zlatni Rat» på øya Brač. Kroatia er like vakkert som et postkort. Hvis du bor i Split, kan du ta de mange båtene ut til øyene rundt omkring.

Om du ønsker å oppleve flere steder i Kroatia på samme tur, kan vi varmt anbefale Skjærgårdscruise.

Hotelltips i Split: Boutique Hotel Luxe

Les også: Lonely Planet har kåret de 10 beste landene å besøke i 2022

Les også: Skjærgårdscruise i Kroatia – et minne for livet