Lugano: Dette er arvingenes sveitsiske paradis

Dette bør du se og oppleve i byen som kalles «Sveits’ Monte Carlo».

Lugano i Sveits.
Lugano er en hittil ganske uoppdaget perle som ligger 45 minutter fra Comosjøen og halvannen time fra flyplassen i Milano. Foto: Getty Images

I det siste har det kommet frem at flere og flere norske milliardærer og arvinger flytter til Sveits, blant annet til byen Lugano. Kjell-Inge Røkke, Sector Alarm-gründer Jørgen Dahl og eiendomsarvingene Phoebe Hveem og Peder Rye Lier er blant de mange nordmennene som har bosatt seg i den sveitsiske alpelandsbyen.

Og det er ikke så rart at valget falt på akkurat Lugano. Selv om byen kanskje er ganske ukjent for folk flest, er den kjent som Sveits’ svar på Monte Carlo, og har en bortgjemt, men samtidig svært sentral beliggenhet. I tillegg er dette en by hvor personvern verdsettes høyt.

Finn rimelige flybilletter til Lugano her.

Alper, sjø og ro i sjelen

Det er ikke rart at mange av de fastboende trives i Lugano.

I tillegg til økonomisk stabilitet og høy levestandard, kan Lugano blant annet skilte med et smellvakkert landskap med både alper og sjø, luksuriøse butikker og behagelige sommertemperaturer.

Byen har en egen ro over seg, og er heldigvis ikke oversvømt av turister enda. Dette er kanskje ikke stedet du drar for å få en haug av nye impulser, men heller for å lade batteriene.

I denne delen av Sveits kan det være lurt å leie en bil eller dagsbillett på toget, siden det er så mange vakre steder rett i nærheten. Hos Avis bilutleie kan du leie bil før du reiser.

Les også: Dette er Europas nye golfdestinasjon

Fantastiske naturopplevelser i Lugano

Taubanen i Lugano går opp til fjellet Monte Brè.

Ta deg en is og gå rundt i de sjarmerende gatene i byen. Her er det både restauranter med fantastisk italiensk mat og tradisjonell sveitsisk mat. Byen oser av luksus og livskvalitet, og prisene er deretter.

Hvis du er glad i god utsikt, så ta taubanen fra sentrum og opp til toppen av fjellet Monte Bré. Der kan du oppleve den sjarmerende lille byen Brè, med sine kirker og pittoreske steinhus. Landsbyen har to restauranter hvor du kan nyte utsikten utover alpene.

Vi anbefaler også å ta en tur til den nydelige Verzasca-dalen (avbildet nedenfor), som kalles «Ticinos grønne hjerte». Her kan du gå tur langs Ticino-elven, sette deg ned på en av de koselige restaurantene eller ta deg et bad. Men ikke la deg lure av det krystallklare vannet – vannet renner ned fra alpene, og temperaturen er ikke for pyser.

Finn rimelige flybilletter til Lugano her.

Verzasca-dalen er som tatt ut av et eventyr. På sommeren er det mange som hopper fra broene og bader i vannet.

Shopping, sightseeing og båttur i Luganosjøen

De søte små pedalbåtene ved havnen i Lugano.

Via Nassa er Luganos mest historiske gate, og her finner du designerbutikker som Versace, Moncler og Louis Vuitton.

Uansett om du ikke har tusener å svi av på designervarer, er det verdt det å ta seg en spasertur nedover den hyggelige gaten. En ti minutters kjøretur utenfor sentrum, finner du også kjøpesenteret Centro Lugano Sud, som har butikker som H&M og Zara.

Nede ved havnen kan du bli med på en båttur på Luganosjøen og nyte den vakre utsikten over innsjøen og fjellene. Du kan også leie en kajakk eller en pedalbåt og utforske innsjøen på egen hånd.

Her bor du i Lugano

Hotel Walter Au Lac har utsikt over Lugano-sjøen.

Hvis du vil skjemme deg bort på spa, er det flere spahoteller du kan dra til eller bo på i Lugano. To av dem er Grand Hotel Villa Castagnola og herskapelige Villa Principe Leopoldo.

Hvis du vil bo komfortabelt og sentralt med utsikt over Lugano-sjøen, bør du vurdere hotellene Walter Au Lac eller Hotel Lido Seegarten.

Kombiner Lugano med Comosjøen og Milano

Byen Bellaggio soler seg i glansen av den glitrende Comosjøen.

Noe av det beste med denne lille byen er at det er enkelt å ta tog eller leiebil fra Lugano til Comosjøen og Milano eller omvendt. Comosjøen ligger bare en 45 minutters kjøretur fra Lugano, og Milano ligger ca. halvannen time unna. Milano er også den nærmeste flyplassen til Lugano.

Comosjøen er en vakker perle i Italia hvor du blant annet kan ta deg en båttur på sjøen og utforske de små gatene i byen Bellaggio. Comosjøen er spesielt kjent fordi kjendiser som George Clooney og Richard Branson har hus der.

Finn hoteller ved Comosjøen her.

Vil du oppleve enda mer, går det også an å reise videre til Genova i Italia og nedover den vakre Liguria-kysten, hvor du finner de fem vakre postkortbyene som utgjør Cinque Terre.

Les også: Italias mest fargerike byer