Norges 20 beste sommerbyer

Oslo om sommeren er vakkert, men ikke nummer 1 på vår liste.

Dette er de aller beste byene å være i Norge på om sommeren. Norges beste sommerbyer.

Norge som ferieland er så absolutt ikke undervurdert.Når godværet endelig kommer til Norge er det nesten ingenting som slår en norsk sommer. Under kan du se hvilke byer du og familien kan besøke når temperaturene tillater shorts, sommerkjoler, is og svømmeturer.

Vi spurte også de som besvarte undersøkelsen om hva de mente var viktig for en sommerby, og en av tingene som gikk igjen var selvfølgelig nok sol. Nå styrer ingen byer over værgudene, men det er nok heller ingen tvil om at det i enkelte byer under oftere er sol enn i andre. Ellers svarte folk ofte strender, spisesteder, båtliv, vennlige folk – og – øl. Så får du som leser vurdere selv hvordan det står til med det i byene under.

kristiansand

1. Kristiansand

I juli 2013 hadde Kristiansand 6,4 mm nedbør. Totalt. Det er nok litt over gjennomsnittlig i antall soldøgn, men det er ikke bare sola som gjør dette til en super sommerby.

scandis

Hvor bør du bo? Hotel Ernst

Visste du at? Byen het opprinnelig Christianssand da den ble grunnlagt 5.juli 1641 av kong Christian IV (han grunnla også en by kalt Konningsberg og en som han kalte Christiania). Skrivemåten ble forandret i 1877.

bergen

2. Bergen

Bergen er en av de aller vakreste byene i verden. I sol. Og for mange: De gangene de fleste bergensere er på ferie. Den diskusjonen skal ikke vi ta, vi skal bare påpeke at Bergen er sjarmerende – både på Bryggen og på Fløien. Så kan du heller ta diskusjonen om du skal på hytta eller hytten med jenta eller jenten. Bergen er en utrolig sommerby, bare sjekk værmeldingen på forhånd.

Sjekk hoteller i Bergen her

erew

Visste du at? I januar er det gjennomsnittlig 27 dager med nedbør i Bergen. Det er likevel i september det regner mest (283 mm i snitt).

tonsberg

3. Tønsberg

Om det er den eldste byen i Norge eller ikke strides de lærde om. Det vi kan si er at både nordmenn og utlendinger blir sjarmert av både bryggeområdet, og de små, vakre gatene. Tønsberg har også et yrende sommerliv. Best med båt, men også veldig bra uten.

Hvor bør du bo? Hotel Brygga eller Bjerkø Gård utenfor Tønsberg

Visste du at? Byen er vennskapsby med Roskilde

stavern

4. Stavern

Dette var den minste byen i Norge fram til 1988, og selv om det nå ikke er den minste så har ikke byen mer enn 5 500 innbyggere. Som sommerby er det kanskje først og fremst Stavern havn med sine plasser til 900 båter som gir en så høy plassering på listen. Byen har flere ganger blitt kåret til den beste sommerbyen i Norge.

Hvor bør du bo? Hotel Wasillioff

Visste du at? Det nasjonale monumentet for falne sjøfolk befinner seg på svabergene mot Skagerrak.

462455787

5. Fredrikstad

Det var en dansk konge som grunnla Fredrikstad også, Frederik II av Danmark og Norge (ok, dansk-norsk er vel det korrekte). Bakgrunnen var at svenskene hadde brent Sarpsborg, og man ville gjøre byen mindre utsatt for nye angrep. Dermed ble festningsbyen laget, i dag den best bevarte i Europa. Som sommerby har Fredrikstad både brygge, gamleby og et sjarmerende sentrum.

Hvor bør du bo?Hotel Fredrikstad

Visste du at? Tordenskiold hadde sin kommando i Fredrikstad

kragero

6. Kragerø

Edvard Munch kalte denne byen for perlen blant kystbyene, og Christian Krohg uttalte: Denne byen burde males! Uavhengig av kunstnernes utspill består byen av 495 øyer, holmer og skjær med over 4 000 fritidsboliger. Jomfruland utenfor Kragerø er en av de viktigste grunnene til å besøke byen, i tillegg til det yrende sommerlivet.

Hvor bør du bo?Kragerø Resort

Visste du at? Theodor Kittelsen var fra Kragerø

oslo

7. Oslo

Er det noe som ikke har blitt sagt eller skrevet om Oslo som sommerby? I norsk sammenheng har den det meste.

Les vår guide til byens hemmeligheter her.

Visste du at? Den vanligste skrivemåten for Oslo i på 1800-tallet var Opslo og Opsloe.

stavanger

8. Stavanger

Byen som er rett utenfor pallen hvis man kun går etter innbyggertall, men som har så mye penger som flyter gjennom byen at det er en liten opplevelse å besøke byen. Hvis du lurer på hvorfor så er det fordi dette er oljebyen over alle. Som sommerby betyr det fine hoteller som på vinteren brukes av forretningsreisende, gode restauranter – og et veldig fint sentrum.

Hvor bør du bo? Sjekk vår guide til Stavanger her

Visste du at? Stavanger er en av de eldste byene i Norge, og området har vært bosatt svært lenge. Navnet kommer fra norrønt Stafangr. Stav (Stafr) og angr (fjord), så det egentlig navnet skulle vel vært Stavfjord.

arendal

9. Arendal

For lokalkrangelen er det vel ikke alt for bra at Arendal kommer såpass mye høyere enn Grimstad. Samtidig har Arendal en del ting som Grimstad ikke har, en av dem er Hovefestivalen og området den er på (Tromøy). Det andre er Canal Street. I tillegg er Arendal den eldste byen i Agder med lang historie, og en aktiv havn. H

vor bør du bo? Hotel Tyholmen

Visste du at? Arendalskrakket i 1886 var en direkte årsak til at Det norske arbeiderparti ble stiftet i 1887.

alesund

10. Ålesund

En av verdens største eksporthavner for klippfisk? Nei, det er nok andre grunner til at dette er en strålende sommerby.

Salget av reker i sentrum, og den særpregede arkitekturen gir en virkelig vakker opplevelse. Det er også en rik by med mye å by på for den som liker god mat og gode opplevelser.

Hvor bør du bo?Hotel Brosundet

Visste du at? Det var Keiser Wilhelm II (Tyskland) som virkelig ga Ålesund mye hjelp etter den store bybrannen i 1904

Foto: Chelling/Wikimedia Commons

11. Risør

Dette er en av de eldste byene på Sørlandet, og ble gjort til ladested under Skien i 1630. Da man grunnla Kristiansand ble innbyggerne i Risør beordret til å flytte. Det gjorde det ikke. Bare det er grunn god nok til å besøke byen, spør du oss.

Hvor bør du bo? Risør Hotel 

488265603

12. Skudeneshavn

Denne byen på Karmøy i Rogaland utenfor Haugesund er en utrolig sjarmerende sommerby. En av de best bevarte småbyene i Norge er en perle.

Hvor bør du bo? Skudenes Camping

176882913

13. Tromsø

Tromsas, Romsa, Tromsa. Kjært barn har mange navn. Nordens Paris. Når varmen kommer til Tromsø springer byen virkelig til liv. Har du ikke opplevd Tromsø om sommeren har du gått glipp av noe. Mye.

Hvor bør du bo? The Edge

Waterfront-Lillesand
Foto: CarstenR/Wikimedia Commons

14. Lillesand

Skjærgården i Lillesand er attraksjonen. I tillegg til et utrolig sentrum. Lillesand er stort sett kjent som en turistby, og det er av mange gode grunner.

Hvor bør du bo? Hotel Norge

158659018

15. Trondheim

Les vår guide her: 20 grunner til å reise til Trondheim

144718147

16. Bodø

Hvor bør du bo?

Radisson Blu Hotel Bodø

Mandal_sentrum_og_Mandalselva
Foto:Yosh3000/Wikimedia Commons

17. Mandal

Hvor bør du bo?

Mandal-Skjernøy

121123060

18. Grimstad

Hvor bør du bo?

Hotel Grimstad

sandefjord
Foto: Wikimedia Commons

19. Sandefjord

Hvor bør du bo?

Hotel Altantic

1280px-Det_gamle_bageri_i_Drøbak

20. Drøbak

Hvor bør du bo?

Reenskaug Hotel