Oslo er Europas mest stressende by å kjøre i

Dette kan skyldes byens svingete og trange veier, ifølge DiscoverCars.com.

oslo
Discovercars.com har undersøkt hvilken by som er mest stressende å kjøre i – blant Europas ni av Europas hovedsteder. Foto: Unsplash

– Vi tenkte det ville være interessant å lage en rangering av noen av Europas mest stressende byer å kjøre i, og vi ble overrasket over resultatene, sier Aleksandrs Buraks, leder for vekst ved DiscoverCars.com.

Det er lite som kan måle seg med friheten ved å få førerkortet, men bilkjøring kan også være stressende på grunn av press fra andre biler og farlig kjøring.

I den første delen av denne forskningsserien har DiscoverCars.com undersøkt hvilken by blant ni av Europas hovedsteder som er den mest stressende å kjøre i.

Les også: Oslos beste hoteller

Oslo på førsteplass

Funnene avslørte at Oslo var byen med høyest rangering, basert på en undersøkelse av hjerterytmen til lokale sjåfører. Hovedstaden oppnådde en stress-rangering på 37,5, med en sjåførs høyeste hjertefrekvens under kjøring på 110 slag per minutt (bpm). Dette kan skyldes byens svingete og trange veier.

– Vi fant at Oslos trange og svingete veier kunne være en årsak til kjørestress for de lokale sjåførene. For å utforske andre kjøreforhold enn de man finner midt inne i den stressende bykjernen, mener vi at å utforske Bygdøy-halvøya, som kun er en halv time unna Oslo, eller stiene ved Kongeskogen, kan være en flott måte å se mer av dette vakre landet og lette på stresset, forteller Buraks.

Dataene ble presentert for Dr. Adedeji Saheed, en indremedisiner med over tre års klinisk erfaring, som bidro med innsikt i typiske hjertefrekvenser.

Dr. Saheed uttalte at sjåførens hjertefrekvens var normal, men at hvilepulsen på 99 bpm – i øvre ende av normalområdet – kunne indikere stress eller angst før kjøringen startet. Han bemerket også at en høy hvilepuls kan påvirkes av koffeininntak, og at hjertefrekvensen naturlig varierer gjennom dagen.

Følgende statistikk ble registrert for deltakeren i Oslo: 

  • Laveste hvilende hjerterytme: 63 bpm
  • Høyeste hvilende hjerterytme: 99 bpm
  • Laveste hjerterytme under kjøring: 71 bpm 
  • Høyeste hjerterytme under kjøring: 110 bpm
  • Stress-rangering (forskjell:) 37.5
oslo bil
Du kan finne igjen hvilepulsen på The Thief i Oslo.

De 9 mest stressende byene å kjøre i verden

På andreplass kom Portugals hovedstad Lisboa, med en ‘Stress-rangering’ på 36. Dette var etterfulgt av Milano, Italia på tredjeplass. Byen hadde et betydelig fall på 6 poeng, med en gjennomsnittlig stress-rangering på 30. 

De gjenværende undersøkte og rangerte byene var: 

4. London, England
5. Budapest, Ungarn
6. München, Tyskland
7. Praha, Tsjekkia
8. Barcelona, Spania

9. Krakow, Polen

Les også: De 10 beste hotellene i London