Duke Hotel: På innsiden av James Bonds hotell i London

London er et av de mest populære storbyene for reiseglade nordmenn. Byen er full av kjedehoteller, men også de mer sjarmerende boutiquehotellene som stadig flere får øynene opp for.

Skrevet av: Morten Steingrimsen

Det majestetiske hotellet fra 1908, Duke Hotel, består av 90 rom og ligger kun et steinkast fra Piccadilly Circus. Noe av det som gjør Dukes så unikt, er at hotellet har en utrolig sentral beliggenhet samtidig som det ligger i en nærmest «hemmelig» bakgate i St. James.

Dette fasjonable området har helt siden Henrik VIII av England sine dager vært et yndet sted for både kongelige, politikere, kunstnere og andre i kultur og samfunnsliv. Dukes fører tradisjonen videre og celebriteter tar fortsatt turen innom hotellet. Winston Churchill, Prinsesse Diana, Hugh Jackman og James Bond-skaperen Ian Fleming er blant dem som gjestet hotellet opp gjennom årene.

Fleming ble visstnok såpass inspirert at han kom på den velkjente frasen «Shaken, not stirred» under et besøk. Det er dermed ikke uten grunn at Dukes er blitt et nærmest pilgrimssted for Bond-fans i alle aldre.

Mye historie i veggene

«Hjertelig velkommen til Dukes Hotel. Hva kan vi gjøre for å skape et minneverdig opphold?» spør den observante og vennlige resepsjonisten. Innsjekken er effektiv uten at det føles stressende. Portieren tar hånd om bagasjen min og følger meg til rommet. På vei opp gir han meg god informasjon om hotellet og alle fasilitetene.

Rommet er bare noen få etasjer opp, men han anbefaler likevel at vi tar den sjarmerende heisen hvor gjestene i sin tid røykte sigarer i. Jeg får utdelt en god, gammeldags nøkkel. Det er smakfull detalj og ikke noe man ofte opplever på hoteller lenger. Portieren sørger for en god omvisning på rommet samtidigsom han informerer om at det bare er å ta kontakt med ham direkte om det skulle være et eller annet.

Rommet er på ingen måte blant de største eller nyeste. Det er derimot veldig rent, klassisk i stilen og ikke minst vedlikeholdt, noe som veier opp for størrelsen. Dette kombinert med delikate møbler er et stort pluss i margen. Les mer om hotellet her

Legendarisk bar

Etter en rask dusj tar jeg turen ned til førsteetasjen for å oppleve det som er selve juvelen i kronen på hotellet. Jeg snakker selvfølgelig om legendariske Dukes Bar – en av London beste og mest unike barer. Den drives av den karismatiske og utrolig dyktige, italienske barsjefen Alessandro Palazzi som er verdenskjent kjent for sin Vesper Martini.

Jeg har ofte besøkt denne baren når jeg har vært på besøk i London tidligere. Men det er noe helt spesielt å være her som hotellgjest, ikke minst fordi det gjør at det er lettere å få bord. En rekke av drinkene på menyen er inspirert av Ian Flemings Bond-romaner og rollefigurer. Utvalget er stort og godt, men jeg går for husets Vesper Martini som Palazzi tilbreder på en liten tralle foran bordet, noe som i seg selv er verdt turen hit.

Samme kveld benytter jeg anledningen til å teste ut hotellets Great British Restaurant. Menyen består av, som navnet tilsier, tradisjonsrike britiske retter. Det hele serveres i en hyggelig og avslappet atmosfære. Britisk mat er langt bedre enn sitt rykte og det er derfor mer enn nok av godsaker å velge mellom. Jeg ender opp med å følge servitørens råd og bestiller Scotch egg til forrett og en usedvanlig saftig lammenakke til hovedrett,
etterfulgt av den britiske blåmuggosten stilton til dessert sammen med en god dessertvin. En fulltreffer av en 3-retters! Dermed var det bare å legge seg god og mett i den behagelige sengen.

Erkebritisk

Etter en god natts søvn var det klart for frokost som serveres på den samme restauranten. Den personlige servicen er det ikke noe å si på og de ansatte er raske på pletten om man ønsker noe. Restauranten sørger for en frokost bestående av gode produkter og ferske råvarer. Det gjør frokosten til en god start på dagen.

I forbindelse med kroningen av kong Charles har nemlig Dukes satt sammen en rekke ulike pakker hvor du blant annet kan nyte kaviar fra Exmoor, en egen kongelig-inspirert 4-retters middag og eksklusive opplevelser i nærheten av hotellet. Blant disse kan du velge
mellom alt fra et privat besøk hos luksuriøse Lock & Co (verdens eldste hattebutikk!) til en egen skreddertime hos Savile Row-baserte Anderson & Sheppard, som blant annet har laget dresser til filmikoner som Cary Grant, Fred Astaire og Daniel Craig.


Er du på jakt etter super-sentralt og elegant, erkebritisk hotell med vekt på
klassiske detaljer, er dette midt i blinken. Dukes Hotel er med god grunn en
institusjon i London og vel verdt et opphold.

Les mer om hotellet her