Derfor er denne byen Europas vakreste

Budapest er helt klart mye mer enn fotball, og vi kan garantere at dersom et skulle bli tap mot Ungarn på søndag er ikke reisen til Ungarn en bomtur. Budapest er Ungarns hovedstad og dannes av bydelene Buda og Pest som ligger på hver sin side av elven Donau. Mer enn 80 prosent av byens bebyggelse ble jevnet med jorden i forbindelse med slaget om Budapest under 2. verdenskrig, likevel kan byen skilte med noen av Europas vakreste og mest spektakulære bygninger. Inspirert av nettsiden Buzzfeed.com har vi laget denne listen med 30 bilder som viser hvorfor Budapest er Europas vakreste.

1. Fiskerbastionen

PicMonkey Collage

Den nygotiske terrassen stod ferdig bygget i 1902, og kan beskues der den slynger seg rundt Mattiaskirken på Buda-siden av Donau. Fiskerbastionen har fått navnet sitt etter en rekke fiskere som beskyttet byen fra denne lokasjonen under middelalderen, og bastionens syv tårn symboliserer de syv opprinnelige ungarske stammene. Bastionen har en rekke ganger og trapper, og er pefekt for en spasertur mens du samtidig får med deg panoramautsikten over Pest.

Finn de rimeligste flybillettene til Budapest her.

2. Parlamentbygningen

parlament

Parlamentsbygningen er nasjonalforsamlingens sete og ligger vakkert til på Pest-siden av Donau. Den storslåtte bygningen er den nest største parlamentsbygningen i Europa, og bygget i nygotisk stil med hele 691 rom.

3. St. Stefan Basilikaen

basilika

Den romersk-katolske basilikaen fra 1905 er oppkalt etter Stefan I av Ungarn, som regjerte mellom årene 975 og 1038. Hans mumifiserte hånd finnes som relikvie i basilikaen. Dette er den viktigste kirkebygningen i Ungarn og en av de mest populære turistattraksjonene. Vil du bo ved plassen der basilikaen ligger kan du velge Central Basilica Hotel hvor du får rom fra rundt 500-lappen, eller på mer fasjonable Iberostar Grand Hotel.

4. Synagogen i Dohány gate

synagoge
Foto: Rachel Tititiga / Diana – Flickr / Creative commons

Denne synagogen er Europas største og kan romme hele 3000 personer. Til tross for at dette er jødenes hellige hus, er interiøret hovedsaklig arabiskinspirert. Området synagogen ligger gir sterke konnotasjoner til holocaust, ettersom den jødiske ghettoen lå her under 2. verdenskrig. Knappe hundre meter fra den vakre synagogen ligger billighotellet Budapest City Central som gir mye valuta for pengene.

5. Mattiaskirken

mattiaskirken
Thinkstock / Arian Zwegers / Kamren B Photography – Flickr / Creative commons

Foran fiskerbastionen på Buda-siden ligger den roman-katolske kirken som opprinnelig ble bygget i 1015. Den nåværende kirkebygningen ble konstruert i siste halvdel av det 14. århundre, og har også fungert som Budapests moské på 1500-tallet. Kirken har et eget museum som blant annet inneholder hellige relekvier, steinutskjæringer fra middelalderen og kopier av den ungarske kongelige krone og kroningsjuveler.

Vil du lære mer om Budapest? Se vår guide her. 

6. Buda slott

buda slott
Kamren B Photography / Paul Mannix / Bruce Tuten – Flickr / Creative commons

Vakre og storslåtte Buda slott står ikke overraskende på UNESCOs verdensarvliste og er det historiske slotts- og palasskomplekset som tidligere huset de ungarske kongene. Den første kongeboligen stod ferdig i 1265, men den eldste delen av slottet som fremdeles står i dag ble bygget i det 14. århundre. Slottet troner på toppen av åsen Castle Hill på Buda-siden, og kan sees fra store deler av byen. I dag huser slottet Budapests historiske museum, Nasjonalgalleriet og Det nasjonale Széchényi biblioteket. Vil du bo i nærheten av Buda slott bør du booke deg inn på Lanchid 19 Design Hotel som ligger bare et stenkast unna slottet, og som i tillegg kan skilte med fantastisk utsikt over Pest.

7. Kunsthåndverksmuseet

museum
Foto: Francois Philip / Kathleen Tyler Conklin / Guillaume Bariere – Flickr / Creative commons

Kunsthåndverkmuseet i Budapest ble bygget i Art Nouveau-stil, og er en av Europas mest spektakulære bygninger i denne arkitektoniske stilen. Museet var det tredje kundsthåndverkmuseet i verden når det åpnet i 1897. Bygningens kjennetegn er den enorme kuppelen, det grønne taket med gulldetaljer og sine haller dekket av glasstak.

8. Széchenyi bad & spa

bad
Foto: Orin Zebest / Elin B / Amanderson2 – Flickr / creative commons

På Pests første termalbad  kan du velge mellom15 utendørs og innendørs bad på temperaturer mellom 26 og 38 grader. Mineralbadene skal kunne hjelpe mot sykdommer i leddene og beveglesesapparatet, og ha en rekke andre helseeffekter.

Vil du bli bedre kjent med Ungarn? Her er «den andre» byen i landet.

9. Széchenyi bro

bro
Foto: Klearchos Kapoutsis / Paul Mannix – Flickr / creative commons

Dette var den første permanente broen over Donau da den stod ferdig i 1849, og den ble et symbol på linken mellom øst og vest. Broen er Budapests vakreste og blir «voktet» av to løver. På Budasiden får du umiddelbar tilgang til kabelbanen som går opp til Castle Hill. Hvis ikke budsjettet tillater Four Season, har også Sofitel Budapest Chain Bridge fantastisk utsikt til Széchenyi broen og Buda.

10. Vajdahunyad slott

slott

I byparken ligger dette slottet fra slutten av 1800-tallet som i dag huser Europas største landbruksmuseum. Her blir det arrangert en rekke festivaler og arrangementer, og innsjøen ved slottet er populær blant byens båteiere om sommeren, og skøyteentusiastene om vinteren.

11. Heltenes torg

heltenes-plass

Like utenfor byparken ligger Heltenes torg med det kjente Milleniumsmonumentet. Monumentet stod ferdig i 1900 og ble reist i forbindelse med tusenårsjubileet for da madjarere, eller ungarere, først kom til det området som i dag er nettopp Ungarn. Bo behagelig på dette lille hotellet dersom du vil bo i nærheten av Heltenes torg.

 12. Pariserarkaden

buda1
Foto: Diana / Flickr – creative commons

Denne shoppingpassasjen var inspirert av Passage des Panoramas i Paris da den ble bygget på begynnelsen av 1900-tallet. I dag står store deler av passasjen tom, men det er vel verdt å beskue det arketoniske mesterverket som bærer preg av en rekke stilarter som renessane, gotikk og jugend.

Budapest har også en hemmelig bystrand. Den kan du lese om her.

13. Boscolo Budapest Hotel

buda1

  Luksushotellet huser kanskje Budapests aller mest kjente café, New York Café som har servert en rekker store personligheter innen litteratur og poesi helt fra 1894 fram til 2001 da hotellet skulle rekonstrueres. Caféen er fremdeles spektakulær, og et opphold på hotellet vil også være en luksusopplevelse du sent vil glemme.

Se mer om hotellet og book et rom her.

14. Operahuset

buda1
Foto: MsSaraKelly / Noemí Galera / Flickr – creative commons

Budapests operahus ble åpnet med pomp og prakt 27. september i 1884. Åpningen skjedde heller ikke skandalefritt da nysgjerrige folkemengder stormet inngangen og løp ned sikkerhetsvaktene for å å et glimt at det praktfulle byggverket innendørs. Kanskje ikke så rart ettersom operahuset fremdeles imponerer med sine mange ornamenter inkludert malerier og skulpturer av berømte ungarske kunstnere. Vil du bo i nærheten av operaen velger du K & K Hotel Opera som både er rimelig og får ros fra gjestene som har bodd der.

15. Skoene ved Donau

buda1
Foto: Paul Mannix / Flickr – creative commons

  Langs Pest-siden av Donau , 300 meter sør for parlamentbygningen, finnes en rekke små skulpturer formet som sko til minne om ofrene for det antisemittiske pilkors-partiet under 2. verdenskrig. De jødiske ofrene ble beordret til å ta av seg skoene før de ble skutt ved elvebredden slik at likene deres falt ned i Donau og forsvant med elvestrømmen.

16. Museum of Fine Arts

buda1
Foto: Serge BIstro / Flickr – creative commons

Ikke bare kan du oppleve mer enn 100.000 kunstverk fra både inn- og utland,  museumsbygningen er også en attraksjon i seg selv. Bygningen er fra 1906 og ble bygget for det samme formålet som det har i dag – og huse landets viktigste kunstverk. Museet rommer, i tillegg til ungarsk kunst, europeisk og noe egyptisk kunst. Her finner du en skulptur av selveste Leonardo da Vinci, og den største spanske kunstsamligen utenfor Spania.

17. Four Seasons Hotel Gresham Palace

buda1

  I 1906 ferdigstilte forsikringsselskapet Gresham palasset som en investering. På denne tiden var aksjeinvestering ulovlig, og forsikringsselskapet ville derfor tjene penger på utleie av leiligheter. Nesten 100 år senere, i 2004, ble Gresham Palace omgjort til hotell – et av verdens mest luksuriøse sådan. Hotellet tilbyr fasiliteter som spa, tennis og en av Ungarns beste restauranter. Hotellet har suiter innen flere kategorier og flere av rommene har balkong med utsikt over Buda og Donau.

Lyst til å bo på Greham Palace? Klikk her.

18. Kabelbanen til Buda slott

buda1
Foto: Francisco Antunes / Flickr – creative commons

  Fra Széchenyibroen kan du kjøre kabelbane fra 1800-tallet opp til Buda slott. Ikke bare får du en nostalgisk og historisk reise i den gamle kabelbanen, men det gir deg muligheten til å knipse noen panoramabilder av Pest og Donau på veien.

Budapest er en av de beste reisemålene for deg som er singel. Se hvorfor her. 

19. Margaretøya

buda1

Midt i Donau i sentrum av Budapest ligger den idylliske Margaretøya. Øya er et populært fristed for byens innbyggere og kan skilte med en liten dyrehage, japansk hage med fiskedam og vannpark.  I tillegg finnes store parkarealer som er perfekte for familiepikniken. Øya huser et par hoteller, men vi anbefaler dette lekre hotellet som er vakkert på utsiden og innsiden, og sett i et vest-europeisk perspektiv er romprisene svært behagelige.

20. Gellért spa & bad

buda1
Foto: Thaler Thamas, Roberto Ventre / Wikipedia – creative commons

  Gellért spa & bad er en del av hotellet Danubius Hotel Gellert, hvor du selvsagt må bo dersom badet er din hovedattraksjon når du besøker Budapest. Det berømte badet har både innendørs og utendørsområder, og en rekke termalbad fulle av mineraler som skal ha gode helseeffekter. Badet er berømt for de vakre arkitektoniske detaljene bygget har, spesielt for hallen med galleri og det ikonike glasstaket.

21. Frihetsstatuen

statue
Foto: Metro Centric / Flickr – creative commons

  På Gellertåsen står Budapests frihetsstatue med et palmeblad i hendene, en 14 meter bronsesstatue på en 26 meter høy pidestall. Statuen ble reist i 1947 i forbindelse med Sovjets okkupasjon av Ungarn, som betydde slutten for den tyske okkupasjonen av landet.  På pidestallen var den opprinnelige inskripsjonen: «Til minne om de frigjørende sovjetiske heltene, reist av det takknemlige ungarske folk i 1945».  Etter den ungarske revolusjonen mot den sovjetiske okkupasjonen ble inskripsjonen  endret til: «Til minne om alle de som ofret sitt liv for uavhengighet, frihet og velstand for Ungarn».

Derfor er Budapest ett av de 9 mest sexy stedene i verden.

22. Café Gerbeaud

buda1

  Denne kaféen er et av Europas flotteste og mest tradisjonelle kaffehus, og åpnet allerede i 1858. Dens navn, Gerbeaud, ble tidlig et symbol på kvalitet og bakekunst, og i dag er den en av Budapests største turistattraksjoner – mye på grunn av de deilige kakene og konfekten, men også for sine flotte lokaler fylt av nostalgisk stukkatur,  eksklusive møbler og gigantiske lysekroner,  i kombinasjon med materialer som marmor, bronse og eksotisk treverk

23. Memento park

buda1

  Dette utendørsmuseet er fylt av monumenter fra kommunisttiden i Ungarn mellom 1949 og 1989, og inneholder blant annet statuer av Lenin, Marx og Engels i tillegg til en rekke ungarske kommunistledere. Parken er designet av arkitekten Ákos Eleőd som har uttalt følgende om parken: «Denne parken handler om diktatur. Samtidig, fordi den kan bli snakket om, beskrevet, bygget, handler denne parken om demokrati. Tross alt, bare demokrati kan gi oss muligheten til å tenke fritt om diktatur».

24. Nagytétényi slott

buda1

Slottet er i dag et møbelmuseum, men samtidig en av de flotteste bygningene innen barokkens arkitektur som du kan se i Budapest. Det ble designet en gang mellom 1743 og 1751, og bygget på et gammelt gotisk slott fra 1200-tallet som allerede stod der. Bygningen fikk omfattende skader under krigen, og måtte restaureres betraktelig da det ble bestemt at det skulle brukes som museum.

 Flybilletter til Budapest? Søk her.

25. Danubiusfontenen

fontene
Foto: neilalderney123 / Flickr – creative commons

Den majestetiske fontenen fra 1869 er plassert på Erzebetplassen og symboliserer Ungarns største elver. På toppen av fontenen står en skulptur av den romerske havguden Neptun som skal symbolisere Donau. Runt fontenen sitter tre kvinner som skal symbolisere de tre ungarske elvene Tisa, Drava og Sava. Fontenen og parken den ligger i har blitt en naturlig samlingsplass for byens innbyggere, og en av Budapests mange turistattraksjoner.

Derfor er Ungarn perfekt for øl-elskere

26. Budapest-Keleti togstasjon

Foto:

Keleti er en av tre togstasjoner i Budapest, og den største inter-city stasjonen i byen. Stasjonen stod ferdig i 1884, og var en av de mest moderne togstasjonene i Europa. Utsiden av stasjonen prydes blant annet av skulpturer av jernbanepionerene James Watt og George Stephenson. I nærheten av Keleti kan du bo behagelig og rimelig på Royal Park Boutique Hotel.

27. Budapest-Nyugati togstasjon

buda1

Keleti er den andre av tre togstasjoner. Stasjonen er bygget av selskapet Eiffel, som ble grunnlagt av Eiffeltårnets designer. Deler av «Mission: Impossible – Ghost Protocol» ble filmet i og rundt stasjonen.

28. Den store markedshallen

buda1
Foto: Chad K/ MsSaraKelly / Guillaume Baviere / Flickr – creative commons

Dette er den største og eldste markedshallen i Budapest, bygget i 1897. Hovedplanet i markedshallen består hovedsaklig av boder som selger kjøtt, grønnsaker, bakeverk, krydder og andre matvarer. I kjelleren er det slakter og  fiskemarked. På andre nivået finner du flere spisesteder og souvenirbutikker.

29. Villamos / Trikk

PicMonkey Collage
Foto: Metro Centric / András Farkas / Hunyady Márton / Flickr / Wikipedia – creative commons

Trikken er det mest populære transportmidlene i byen, og Budapest har faktisk et av verdens best utbygde trikkenettverk. Turister i byen bør hoppe på linje 2 som følger Donaus linje, og gir deg et spektakulært syn av Buda.

30. Donau

donau
Foto: Dom Crossley / Flickr – creative commons

Europas nest lengste elv renner fra vest mot øst, og skiller Buda og Pest. Den Ungarske hovedstaden er den største byen langs elven, og Donau er selvsagt også en av hovedattraksjonene når du besøker Budapest.