Dette er Norges beste juleby 2022

Vi ba leserne om å stemme frem det de mener er Norges beste juleby. Det sterke engasjementet har overrasket voldsomt, men den største overraskelsen er nok resultatet av avstemmingen.

Dette er norges beste juleby 2022, Julebyen Egersund
Foto: Maarten Robben

I slutten av november skrev vi denne saken, der dere skulle stemme frem Norges beste juleby 2022. Det resulterte i et brennende engasjement og 129.378 stemmer. Nå er resultatet klart.

🥇 På første plass

Årets juleby som fikk 57052 av stemmene er

🎉EGERSUND🎉

Julebyen i Egersund er kåret som lesernes juleby-favoritt. Lite visste denne lille kystbyen i Rogaland at et drama skulle utspille seg da de begynte å forbigå alle andre i antall stemmer. Det begynte nemlig å koke blant de andre nominerte byene som lurte på hvordan et lite småsted med 11 400 innbyggere (SSB, 2021) klarte å hanke inn så mange stemmer. Reaksjonen haglet inn i innboksen min der opprørte lesere la frem teorier om fusk.

Her kan du legge vinterferien
Drømmer du deg til varmere strøk? Bli inspirert her

Jeg tok dermed kontakt med arrangørene av Julebyen, for å la dem fortelle litt om hvorfor de tror at så mange har stemt på dem.

– Vi lager jo ikke Julebyen for oss selv! Det hadde vært både rart og egoistisk. Julebyen er for alle, og de siste 19 årene har folk fra hele Vestlandet hatt gode opplevelser i Julebyen Egersund. Vi vet om flere som besøker oss årlig fra steder så langt unna som Arendal og Stord. Busselskaper organiserer turer, Go Ahead sender med Julenissen på togene til Julebyen og en stund var det faktisk en flyrute fra Newcastle med den begrunnelsen at det var en flott Juleby i området, forklarer Maarten Robben som sitter i organisasjonskomiteen, før han fortsetter:

– Men at vi skulle få så mange som 57 000 stemmer, det hadde jeg ikke forventet selv om vi vet at svært mange er veldig positive til Julebyen. Det er utrolig rørende og får oss i Julebykomiteen til å glede oss til å lage en enda bedre Juleby til jubileumsåret neste år – jeg får beklage til ektefellene våre på forhånd.

Her kan du legge vinterferien
Drømmer du deg til varmere strøk? Bli inspirert her

Holdt på siden 2004

Julebyen Egersund ble for første gang organisert i 2004, og neste år feirer de altså 20-årsjubileum!

– Eventyret startet da den lokale ildsjelen Johan Aakre leste om en engelsk by som skulle starte juleby. Han håndplukket en del gode hjelpere som reiste til tyskland for å se om dette var noe som også Egersund kunne få til. Svaret fra gjengen som kom tilbake vet vi kanskje? Sier Robben.

Dugnad er suksessfaktoren

Alle som arrangerer julebyer mener jo at sitt sted er den beste, da lurer jeg også på hvorfor dere mener dette – Hva skiller seg ut?

– Julebyen byr på intimitet og ekthet, i de koselige kulissene kun en fantastisk småby på Vestlandet kan skape, selv de gangene det ikke ligger snø på bakken. Julebyen har sin naturlige plass i Egersund sentrum, slik at Julemarked og byen forsterker hverandre. «Julebygeneral» Henrik Einar Seglem har øye for detaljer og har en stram regi på kvalitet og estetikk. Men den største suksessfaktoren, mener jeg, er at Julebyen drives på dugnad, uten kommersielle interesser. På denne måten kan Julebykomiteen ta avgjørelser basert på hva som skaper den beste julebyen, helt uavhengig av hva som skaper de største inntektene. Det er helt avgjørende for å skape og beholde den ekte julestemningen, sier Robben før han legger til:

Dette er norges beste juleby 2022, Julebyen Egersund

– Og så er Egersund er et tettsted som er akkurat passe stor og passe liten, med lange tradisjoner i dugnadsarbeid. Gode ideer vokser seg fort store, og det er mange som har lyst å brette opp ermene og bidra til et vellykket arrangement. Det er mange lag og foreninger som bidrar med dugnadsarbeid for klubben sin, mange bedrifter som anser jobben de gjør for Julebyen som sin julegave til Egersund, og ikke minst har vi en kommune som både bidrar og heier. Det er helt avgjørende for at Julebyen kan lykkes.

Her kan du legge vinterferien
Drømmer du deg til varmere strøk? Bli inspirert her

Organisasjonskomiteens topp 3 ting å få med seg

  1. De syngende munkene fra Egersunds Mandssangforening, som skaper julestemning med Norges beste gløgg og en blanding av vakker og morsom julesang.
  2. Julebypølsene, som lages etter hemmelig oppskrift og som stekes på ekte bjørkeved, og som man kun får tak i under Julebyen. 
  3. Og Julegloben, med gratis forestillinger fra kor, teatergrupper, band og mye mer. Mange av disse har et helt utrolig høyt nivå.

Nytt for i år var Rampenissene våre, som herjet i butikkenvinduene i sentrum i ukene før jul, og som som samlet hundrevis av unger til rampedisco.

🥈På annen plass

På den gjeve andre plassen, med sine 36619 stemmer, finner du Lyngdal.

🥉På tredje plass

Og på tredjeplassen med 15942 stemmer finner du Mosjøen

Vi gratulerer og ønsker alle en god jul!

artikkelen fortsetter etter annonsen